Ομως, εκτός από χρήσιμες πληροφορίες (π.χ., διευθύνσεις και τηλέφωνα γυναικείων οργανώσεων, γυναικείων τμημάτων των κομμάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων, υπουργείων, εφημερίδων, μουσείων κ.ά.), είναι μια ατζέντα που μας κρατάει σε εγρήγορση και μας προβληματίζει για καυτά όσο και επίκαιρα θέματα. Το φετινό ημερολόγιο είναι γεμάτο "ατάκες" και σχόλια για θέματα που καθορίζουν τη ζωή τη δική μας αλλά και της νέας γενιάς. Το χάλι της παιδείας και οι κίνδυνοι που την παραμονεύουν, η συμμετοχή των γυναικών στις αποφάσεις που τις αφορούν, η υγεία που υποβαθμίζεται, ο πολιτισμός που χρησιμοποιείται από τους ισχυρούς για τα συμφέροντά τους... οι κοινωνικές παροχές που συρρικνώνονται. Χαρακτηριστικά τα λόγια της γενικής γραμματέα της ΟΓΕ, Ντέπυς Τσακίρογλου, ως εισαγωγή στην ατζέντα:
"Αγαπητή φίλη,
Μια δρασκελιά από το κατώφλι του 21ου αιώνα και συ μέσα σε μια πυρπολημένη πατρίδα ξεφυλλίζεις με μελαγχολία τις ατζέντες των περασμένων χρόνων - 15 θαρρώ - της ΟΓΕ, διαβάζοντας στις σημειώσεις σου για κινητοποιήσεις και αγώνες για τη διεύρυνση των κατακτήσεών σου. Νιώθεις οργή και αγανάκτηση:
Γιατί σήμερα μετράς μια μια τις κατακτήσεις που με τόσους αγώνες και θυσίες απέκτησες, να θέλουν να σου τις πάρουν πίσω.... Μα η ζωή τραβά την ανηφόρα και συ νιώθεις την οργή και την αγανάκτησή σου να γίνονται δύναμη. Δύναμη για αντίσταση και αγώνα. Γιατί ξέρεις πως αν δεν μπορείς άλλο να συνεχίσεις ν' αγωνίζεσαι θα αφανιστείς...". Στην ατζέντα γίνεται τιμητική αναφορά σε δύο αγωνίστριες της ΟΓΕ που "έφυγαν" το 1998, την Τζένη Φάμπα και την Ευρυδίκη Κοντολέοντος.
Απομονώνουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από συνέντευξη με την πρόεδρο της Προοδευτικής Κίνησης Γυναικών Σάμου, που φέτος κλείνει είκοσι χρόνια πλούσιας δραστηριότητας:
"Εκείνο που επιδρά πάρα πολύ σήμερα για να μη συμμετέχει γενικά ο άνδρας και η γυναίκα στα κοινά, είναι ότι τρέχει πάρα πολύ για να καλύψει ανάγκες. Είναι πάρα πολλοί που δεν έχουν δουλιά. Επίσης είναι η τηλεόραση που καλύπτει τον ελεύθερο χρόνο της γυναίκας, του άνδρα... Χάνεται η ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια εξωτερική δραστηριότητα. Κι αυτό το βλέπουμε και σε γυναίκες που είναι μορφωμένες, που ήταν μπροστά. Αυτό είναι που ανησυχεί...".
Το φετινό ημερολόγιο της "Γιούνισεφ" είναι αφιερωμένο στον πατέρα και στο παιδί. Μια σειρά εκφραστικές φωτογραφίες από πατέρες σ' όλο τον κόσμο, αποτυπώνουν πλευρές αυτής της τόσο σημαντικής σχέσης για το παιδί, είτε είναι αγόρι είτε κορίτσι. Μια σχέση που είναι επίσης πολύ σημαντική για τον ίδιο το γονιό και κάνει το ημερολόγιο ένα θαυμάσιο δώρο και για τους άντρες συντρόφους μας, συγγενείς ή ακόμα τα παιδιά μας.
"Από τότε που άρχισα να περνώ περισσότερο χρόνο με την κόρη μου, γνώρισα καλύτερα τον εαυτό μου. Αισθάνθηκα περισσότερο υπερήφανος ως πατέρας και ως άντρας", γράφει στο ημερολόγιο ένας Τζαμαϊκανός πατέρας.
Πραγματικά ο πατέρας δεν είναι μόνο κουβαλητής, το στήριγμα, η ασφάλεια της οικογένειας, όπως αντιμετωπίζεται παραδοσιακά, ούτε μόνο ένα πρότυπο για μίμηση. Ο πατέρας μπορεί να εμπνεύσει, είναι ένα "παράθυρο στον κόσμο", στην κοινωνία, με την πολυπλοκότητα, την πολυμορφία, τα χίλια μύρια ενδιαφέροντά της, είναι η μύηση στη γνώση, αλλά και το χαρούμενο ξέγνοιαστο παιχνίδι, είναι αυτός για τον οποίο το παιδί μπορεί να καμαρώνει και - γιατί όχι; - να νιώθει φιλία και συντροφικότητα. Ο ρόλος του πατέρα είναι εξίσου σημαντικός με αυτόν της μητέρας και ιδιαίτερα για τα κορίτσια είναι αποφασιστικός για το πώς θα αντιμετωπίσουν και θα νιώσουν στο μέλλον το αντίθετο φύλο.
Δυστυχώς λόγοι οικονομικοί, η ανάγκη του βιοπορισμού σε έναν δύσκολο και ανταγωνιστικό κόσμο, που μαστίζεται από την ανεργία και τη φτώχεια και ακόμα οι κοινωνικές προκαταλήψεις, καθιστούν συχνά τον πατέρα απόντα στα καθοριστικά πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού του. Κι όμως... όπως αναφέρεται στον πρόλογο του ημερολογίου: "Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να ζήσουν μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία - ένα καλό ξεκίνημα στη ζωή. Απαραίτητο τμήμα αυτής της διαδικασίας είναι η ενίσχυση των δυνατών σχέσεων αγάπης και εμπιστοσύνης με τους γονείς. Τα παιδιά χρειάζονται γονείς που θα τους μιμούνται, θα μάθαιναν από αυτούς, θα τους θαυμάζουν, θα διαφωνούν και θα τσακώνονται μαζί τους, αλλά και θα είναι αγαπημένοι...
Παρότι έχουν γραφεί πολλά γι' αυτά που χρειάζονται τα παιδιά από τους γονείς τους, λίγα έχουν αναφερθεί γι' αυτά που παίρνουν οι γονείς από τα παιδιά τους. Ελπίζουμε ότι αυτές οι φωτογραφίες θα αγγίξουν τους γονείς σε κάθε τόπο και θα μεταφέρουν το μήνυμα ότι η συμμετοχή του πατέρα στην ανατροφή των παιδιών δεν είναι απαραίτητη μόνο γι' αυτά, αλλά ανταμείβει και τον ίδιο".
Αξίζει να δωρίσετε στους αγαπημένους σας ή ακόμα και στον εαυτό σας, μια κασέτα που κυκλοφόρησε πρόσφατα και σε CD με κυπριακά παραδοσιακά τραγούδια. Τίτλος του: "Ελληνες ακρίτες", εκδίδεται από το αρχείο Ελληνικής Μουσικής και πρωταγωνίστρια των περισσότερων τραγουδιών είναι η γυναίκα. Τα δημοτικά αυτά τραγούδια ερμηνεύουν ο Χρήστος Σίκκης και η Αντρη Κωνσταντίνου.
Είδαμε το δίσκο στο σπίτι της Κύπρου, όπου μας πληροφόρησαν ότι κυκλοφορεί σ' όλα τα καταστήματα δίσκων.
Να σημειώσουμε εδώ ότι πρόσφατα άνοιξε για πρώτη φορά κυπριακό βιβλιοπωλείο στη στοά του βιβλίου (Πεσματζόγλου και Σταδίου) λέγεται "Κυπρολογικές εκδόσεις ΜΑΜ" και ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχει όλα τα βιβλία των γυναικών συγγραφέων της Μεγαλονήσου, όπως, λ.χ., της Ευγενίας Πετρώνδα. (Μέχρι σήμερα κυπριακές εκδόσεις δεν μπορούσε κανείς να βρει στην Αθήνα, παρά μόνο αν έκανε ειδική παραγγελία σε ειδικά βιβλιοπωλεία!).
Και δύο χριστουγεννιάτικοι "μποναμάδες": Το ελληνικό κράτος ετοιμάζεται να περικόψει τη δυνατότητα που είχε δώσει στη Γραμματεία Ισότητας για μια μικρή, έστω, οικονομική ενίσχυση των γυναικείων οργανώσεων, με το πρόσχημα ότι αυτή η ενίσχυση είναι αντισυνταγματική και αντίκειται στο πνεύμα της ισότητας!
Ο δεύτερος μποναμάς προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, που όπως φαίνεται κρίνει ότι μπουχτίσαμε από ισότητα και ετοιμάζεται να καταργήσει την επιτροπή για την Ισότητα που υπάρχει στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δίνει κάποιες επιχορηγήσεις. Διότι χρειάζεται λιτότητα στους προϋπολογισμούς και όπως πάντα, αρχίζουν από τις γυναίκες! Θα περιμένουμε νέα γύρω στις 15 του Γενάρη, οπότε η νέα σύνοδος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου...
Επιμέλεια: Αλίκη ΞΕΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ
Πρόκληση μεγέθους
σε χαμηλή τιμή
Το όνομα Nubira ίσως ακούγεται εξωτικό. Η Daewoo πάντως με αυτό το μοντέλο δεν παρουσίασε κάποια πρωτοποριακή πρόταση, ούτε θέλησε να κεντρίσει τη φαντασία των πιθανών αγοραστών. Αντίθετα απευθύνεται κατευθείαν στη λογική τους, προσφέροντας σε ένα πακέτο - αισθητικά αποδεκτό- ό,τι μπορεί να ζητήσει κάποιος από εξοπλισμό σε τιμή που δύσκολα δε θα θεωρηθεί δελεαστική
Το Nubira είναι ένα αρκετά μεγάλο αυτοκίνητο και αυτό δεν οφείλεται μόνο στα σχεδόν 4,5 μέτρα του μήκους του. Είναι "αμερικάνικο" αφού δείχνει "πολύ", και δεν το παίζει "κόμπακτ". Υπόσχεται άνεση και χώρους και καταφέρνει σε μεγάλο βαθμό να τηρεί την υπόσχεσή του. Ειδικά η έκδοση στέισον βάγκον θυμίζει αυτοκίνητο φτιαγμένο στην άλλη μεριά του Ατλαντικού και όχι στην Κορέα.
Κάπως "made in USA" μοιάζει όμως και το στήσιμό του στο δρόμο. Μαλακό, με στόχο την απορρόφηση των ανωμαλιών του οδοστρώματος, μοιάζει να πλέει αν οδηγηθεί νευρικά. Είναι οικογενειακό και μάλιστα για οικογενειάρχες που δεν το παίζουν νέοι, ούτε και... Σουμάχερ και επιλέγουν ξεκάθαρα την άνεση έναντι του κρατήματος. Για να μην αδικήσουμε το Nubira, αυτό δε σημαίνει ότι το αυτοκίνητο "χάνεται" στα δύσκολα. Απλά, αν πιεστεί γέρνει στις στροφές δείχνοντας "εκτός κλίματος", χωρίς αυτό να το χαρακτηρίζει επικίνδυνο.
Ο δεκαεξαβάλβιδος κινητήρας απ' τη μεριά του θα επιτρέψει τη γρήγορη κίνηση αφού τα 1.600 κ.εκ. του, αποδίδουν 106 ίππους, που έρχονται βέβαια λίγο πριν τις 6.000 σ.α.λ. Η δύναμη κάνει αισθητή την παρουσία της και χάρη στη ροπή, που βοηθάει να μη "σέρνεται" το μεγάλο αμάξωμα. Τα 185 χλμ./ ώρα της τελικής ταχύτητας θα σας ταξιδέψουν αξιοπρεπέστατα στην εθνική, ενώ και τα 11 που χρειάζονται για τα 0-100 χλμ./ώρα δε θα επιτρέψουν υποτιμητικά βλέμματα στα φανάρια. Αντίτιμο είναι η κατανάλωση των 12 λίτρων και βάλε για κάθε 100 χλμ. στην κίνηση της πόλης. Η "δίψα" του Nubira μειώνεται στο μισό αν κινηθεί εκτός των αστικών ορίων.
Το Daewoo σχεδιαστικά και σε ό,τι αφορά τον κινητήρα είναι λιγάκι ευρωπαϊκό, αφού εξελίχθηκε από τους μηχανικούς του κέντρου της εταιρίας στο Μονακό, και κυρίως στη Μ. Βρετανία και τη Γερμανία, διαθέτοντας μάλιστα και μια καινοτομία. Πρόκειται για το σύστημα VGIS που με απλά λόγια μεταφράζεται σε μεταβαλλόμενη γεωμετρία των αυλών εισαγωγής αέρα, ώστε να παρουσιάζεται ροπή από τις χαμηλές στροφές.
Το αμάξωμα με τη σειρά του, έχει ζώνες σταδιακής παραμόρφωσης, ενισχυμένη δοκό σχήματος Τ, ώστε να προστατεύεται η καμπίνα των επιβατών, η οποία ενισχύεται με μπάρες και δοκούς οροφής. Στα συν ο διπλός αερόσακος και φυσικά το ABS που φροντίζει για ασφαλή και γλυκά φρεναρίσματα. Πάντως, για λιγότερα γλιστρήματα μεριμνούν και τα καθίσματα αντιβύθισης τα οποία τα οποία είναι τύπου backet.
Ο εξοπλισμός ακόμα και στη βασική έκδοση περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα. Ηλεκτρικά παράθυρα, κεντρικό κλείδωμα, air condition, υδραυλικό τιμόνι ρυθμιζόμενο καθ' ύψος, ακόμη και ηλεκτρική κεραία. Στην έκδοση SX γίνονται ηλεκτρικά και τα πίσω παράθυρα, ηλεκτρικοί και οι καθρέφτες, ενώ το κάθισμα του οδηγού αποκτά και στήριξη μέσης. Αν βέβαια θα 'πρεπε κάποιος να επιλέξει σε ποια έκδοση θα αγόραζε το Nubira, μάλλον η top line θα 'ταν η επικρατέστερη. Εκτός όλων των προηγούμενων μπιχλιμπιδιών, το Nubira top line προσφέρει πολυτέλεια αφού διαθέτει δερμάτινα καθίσματα, ξύλινες επενδύσεις και ζάντες επενδύσεις και ζάντες αλουμινίου. Ολα αυτά στην τιμή των 5.095.000 δρχ. η οποία πέφτει ακόμα περισσότερο, στις 4.495.000 δρχ. για τους πιο ολιγαρκείς...
ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ καινοτομίες ήρθαν αυτές τις μέρες στην ελληνική αγορά τα Fiat Bravo και Brava. Το ξεκίνημα της ανανέωσης γίνεται με το νέο κινητήρα 1.200 κυβικών με απόδοση 82 ίππων που συνδυάζει τη βελτιωμένη απόδοση της ισχύος με πιο χαμηλές καταναλώσεις από αυτές των 1.400. Οι καινοτομίες συνεχίζονται στο εξωτερικό των αυτοκινήτων με άλλη σχεδίαση στη μάσκα, καθρέφτες στο χρώμα του αυτοκινήτου και νέα σχέδια στα τάσια. Στο εσωτερικό, το ταμπλό είναι κατασκευασμένο από νέα αφρώδη υλικά με διπλή απόχρωση στο χρώμα του ανθρακίτη και με γκρι ανοιχτό για τα κολονάκια, τα αλεξήλια και τις πλαφονιέρες. Επίσης, οι ταπετσαρίες διατίθενται με καινούρια χρώματα και υφάσματα. Στο βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται ο αερόσακος οδηγού, ο αυτόματος κλιματισμός, βελτιωμένο ραδιοκασετόφωνο ενσωματωμένο στο ταμπλό, τιμόνι και κάθισμα οδηγού που ρυθμίζονται σε ύψος, υδραυλικό τιμόνι, immobilizer.
ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ άγνωστη στην Ελλάδα, αλλά με μεγάλη ιστορία στο χώρο των μικρών μοτοσικλετών, την Hero Motors, αποφάσισε να μας γνωρίσει η ΣΤΑΚΟΡ. Η Hero είναι ινδική βιομηχανία με εργοστάσια σε έξι χώρες και εξαγωγές σε 40 κράτη στην Ευρώπη, την Ασία, την Αμερική και την Αφρική. Τα προϊόντα της Hero διαθέτουν πιστοποιητικό ποιότητας ISO 9002. Από τα πρώτα σκούτερ που θα έρθουν στη χώρα μας, το "best seller" της εταιρίας, το (ιταλικό design) Winner, το οποίο θα κυκλοφορεί σε δύο εκδόσεις, με κινητήρες 50 και 75 κ.εκ.
ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ εκτός όλων των άλλων, αποτελεί και πηγή έμπνευσης για αρκετούς ζωγράφους. Μέχρι τις 29 του μήνα, για όσους θέλουν να θαυμάσουν από κοντά εικαστικό αυτοκίνητο, στο Δημοτικό Κέντρο του Πάρκου Ελευθερίας θα λειτουργεί έκθεση που διοργάνωσαν οι "4 Τροχοί", και περιλαμβάνει έργα των: Ακριβόπουλου, Γκολφίνου, Ζαχαριουδάκη, Κατζουράκη, Λιβάνη, Μανίνη, Πετράτου, Σάμιου, Σταθόπουλου και Χάρου.
ΙΑΠΩΝΙΚΟ "best seller" αναδεικνύεται το Suzuki Wagon R. Το μικρό πολυμορφικό της Suzuki άγγιξε το ένα εκατομμύριο μονάδες παραγωγής, και έφερε την εταιρία στην πρώτη θέση των πωλήσεων στη μικρή κατηγορία και κατέστησε την απόλυτη πρωτιά ανάμεσα σε όλα τα αυτοκίνητα τον Οκτώβρη. Το Wagon R στη χώρα μας διατίθεται σε δύο εκδόσεις, 1.000 κ.εκ. με απόδοση 65 άλογα και 1.200 κ.εκ. 69 ίππων και πλήρη εξοπλισμό στη στάνταρ "προίκα" της βασικής έκδοσης.
ΤΑ 2.000.000στά του συμπλήρωσε το Peugeot 306. Ενα μπορντό μεταλλικό κάμπριο που παρήχθη στο εργοστάσιο Ποϊσί ήταν αυτό που είχε αυτόντον αριθμό πλαισίου που φανέρωνε ότι η παραγωγή του επιτυχημένου μοντέλου συμπλήρωσε 2 εκατομμύρια μονάδες παραγωγής. Το συγκεκριμένο 306 έχει προορισμό την Αυστραλία, και όπως τα περισσότερα αδέλφια του αποτελεί εξαγώγιμο προϊόν, αφού τα μεσαία Peugeot κάνουν καριέρα σε 17 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ κρατούν την τρίτη θέση στις πωλήσεις και της γαλλικής αγοράς.
ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ της συνεργασίας της με τις εταιρίες Velmar AEBE και Flame ανακοίνωσε η Ford Moror Hellas. Η εδώ αντιπροσωπεία αφού ευχαρίστησε με δελτίο Τύπου τους δύο επί χρόνια συνεργάτες της, ειδοποιεί τους ιδιοκτήτες Ford να απευθύνονται στο 9390.742 για οποιαδήποτε πληροφορία χρειαστούν.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ επιτυχημένο εξακολουθεί να είναι το Mazda MX-5. Μετά την τελευταία του ανανέωση μάλιστα κατάφερε να ξαναμπεί στο "top - ten" των καλύτερων αυτοκινήτων, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό "CAR and Driver". Το miata όπως είναι ευρύτερα γνωστό στις ΗΠΑ. Είχε πρωτοτιμηθεί με την ίδια διάκριση το 1989. Εκτός του γοητευτικότατου χαρακτήρα του, το ΜΧ-5 θεωρείται ότι προσφέρει ιδιαίτερα καλή αναλογία μεταξύ αξίας και τιμής, δίνοντας έτσι την ευκαιρία οδηγικής ικανοποίησης και σε μη προνομιούχους.
Οι περισσότερες γνωρίζουμε τον Παπαδιαμάντη από τα "Χριστουγεννιάτικα διηγήματά" του. Ομως ο Σκιαθίτης συγγραφέας έχει γράψει εκτός από αυτά, αριστουργήματα που παρουσιάζουν ανάγλυφη την κοινωνική θέση της γυναίκας και τα οδυνηρά προβλήματα που αντιμετώπιζε στη μικρή κοινωνία όπου ζούσε - προβλήματα που αντιμετώπιζαν όλες οι γυναίκες την εποχή εκείνη. Ο Παπαδιαμάντης, ακόμα και στο έργο του "Η Φόνισσα", έπαιρνε πάντα φιλογυναικεία θέση, γιατί έδειχνε τα κοινωνικά αίτια που οδηγούσαν τη γυναίκα ακόμα και στο έγκλημα.
Τη μέχρι τώρα σχεδόν ανύπαρκτη βιβλιογραφία πάνω σ' αυτή την τόσο σημαντική πλευρά του έργου του Παπαδιαμάντη, έρχεται να καλύψει ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις "Φιλιππότη". Είναι "Η κοινωνική θέση των γυναικών στο έργο του Παπαδιαμάντη" της Μαρίας Γκασούκα.Το βιβλίο εκδίδεται στα πλαίσια της σειράς "Αρχείο Παπαδιαμαντικών μελετών" με πρόλογο του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλη Μερακλή και επιμέλεια του αείμνηστου Χρήστου Β. Χειμωνά.
Ο περιορισμός των κοριτσιών, η προίκα, η μοναξιά των παντρεμένων γυναικών, η δύσκολη £ως και αβάσταχτη ζωή τους, είναι μερικά μόνο από τα περιεχόμενα του βιβλίου, που αποτελεί μια από τις πρώτες επιστημονικές προσπάθειες του είδους.
Η πρώτη έγινε από την πανεπιστημιακό Βούλα Λαμπροπούλου που κυκλοφόρησε το 1992 μελέτη με τίτλο "Οι γυναίκες στο έργο του Παπαδιαμάντη", ένα πολύ ενδιαφέρον έργο.
Η Μαρία Γκασούκα δείχνει στο βιβλίο πώς ο Παπαδιαμάντης συλλέγει όλα εκείνα τα επιμέρους στοιχεία που συγκροτούν τη διάχυτη γυναικεία οργή και αγανάκτηση, "προικίζει" μ' αυτά τις ηρωίδες του - στοιχεία που θα συγκεντρωθούν στο μέλλον για να προκαλέσουν την έκρηξη της "Φόνισσας" - και δημιουργεί τις πρώτες γυναικείες μορφές που διαφοροποιούνται ήδη ή, ακόμα, συγκρούονται και αυτοκαταστρέφονται (λ.χ., Αυγούστα των "Εμπόρων των Εθνών") για να μη διασαλευτεί η έννομη τάξη.
Η συγγραφέας διερευνά την κοινωνική θέση των γυναικών στην Ελλάδα του β' μισού του 19ου αιώνα, τόσο στην ύπαιθρο όσο και στην υπό διαμόρφωση νέα πρωτεύουσα, αντλεί από τον Παπαδιαμάντη ένα πλήθος ιστορικών, κοινωνιολογικών και οικονομικών πληροφοριών, που καθιστούν την Παπαδιαμαντική δημιουργία μια "φιλογυναικεία" δημιουργία, καθώς αυτή λειτουργεί τελικά υπέρ των γυναικών, ανατρέπει κατεστημένες αντιλήψεις και αποκαλύπτει πτυχές της ζωής και της ψυχής τους που αν δεν είναι άγνωστες, είναι τουλάχιστον παρεξηγημένες, συχνά δε και συκοφαντημένες.
Γράφει η ίδια η συγγραφέας του βιβλίου:
"Ο Παπαδιαμάντης, συνειδητά ή όχι μίλησε πολύ για τις γυναίκες στο έργο του. Και αποκάλυψε, με τον τρόπο που μίλησε, εκείνα επίσης που συνειδητά ή όχι αισθανόταν ή και διαισθανόταν γι' αυτές... Ο Παπαδιαμάντης δεν είναι ενσυνείδητος, κοινωνικά προωθημένος "φεμινιστής" της εποχής του. Και είναι μάλλον βέβαιο πως θ' αντιδρούσε έντονα αν γνώριζε πως του αποδίδεται ένας παρόμοιος τίτλος. Συχνά όμως, τα ίδια τα έργα, ξεπερνούν και τις προθέσεις αλλά και τις διαθέσεις των δημιουργών τους".