ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αντιδράσεις για την υποψηφιότητα Βούγια

Αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί στη Θεσσαλονίκη, τόσο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, όσο και του ΣΥΝ, η μεταγραφή, όπως τη χαρακτήρισε ο Ακης Τσοχατζόπουλος, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κυβερνώντος κόμματος του υποψήφιου δημάρχου, με τη στήριξη του ΣΥΝ, Σπ. Βούγια.

Με χθεσινή της ανακοίνωση, η Δημοτική Παράταξη «Θεσσαλονίκη Πρώτη Πόλη», που υπογράφεται από τον επικεφαλής της και τους δημοτικούς της συμβούλους, τονίζει ότι η επιλογή αυτή αντικειμενικά προκαλεί αντιδράσεις στο μεγαλύτερο μέρος των στελεχών και οπαδών της δημοτικής παράταξης. Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για τους στόχους αυτής της επιλογής σε επίπεδο Δήμου, με δεδομένη, τη δήλωση Βούγια περί «ενδεχόμενης καθόδου του στις δημοτικές εκλογές επικεφαλής άλλου σχήματος», ενώ κριτικάρει και τη «σιωπή» που τηρούν για το θέμα, τόσο η Νομαρχιακή Επιτροπή, η κεντρική ηγεσία και οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ. Η δημοτική παράταξη του ΠΑΣΟΚ ζητάει να μάθει αν θα προσχωρήσει σ' αυτήν ο Σπ. Βούγιας ή το ΠΑΣΟΚ θα εκφράζεται ανεξάρτητα και παράλληλα και από τον Σπ. Βούγια.

«Η δημοτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ πιστεύει ακράδαντα ότι δεν ωφελεί, αλλά αντιθέτως ζημιώνει η δημιουργία σύγχυσης με τη θολή και ύποπτη άποψη περί νέων παρατάξεων στο Δήμο Θεσσαλονίκης από τον βουλευτή πλέον του ΠΑΣΟΚ Σπ. Βούγια», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Παραμένει ανένταχτος, συμπαθών το ΠΑΣΟΚ!!

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες ο Σπ. Βούγιας προσπάθησε, χωρίς όμως να μπορέσει, να εξηγήσει την απόφασή του να είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ. Είπε ότι το περιβάλλον που δημιουργεί η κυβέρνηση τον βρίσκει σύμφωνο και, προσπαθώντας να εξηγήσει τις κινήσεις του, είπε ότι ραγδαία αλλάζει η πραγματικότητα και αλλάζουμε κι εμείς, αλλά αυτός ιδιαίτερα, αλλάζοντας, ανανεώνεται. Για το ΠΑΣΟΚ είπε ότι το συμπαθεί, αλλά δεν εντάσσεται, ευχήθηκε καλή επιτυχία στο ΣΥΝ, σημειώνοντας ότι πιστεύει πως «θα βρεθούμε ξανά όλοι μαζί στην πορεία». Απαντώντας σε ερώτηση, δήλωσε ότι παραμένει ανένταχτος στο χώρο της ανανεωτικής αριστεράς, υποστηρίζοντας την κυβέρνηση. Είπε ότι δεν υπήρξε θέμα αντιπαροχής και ότι για την επιλογή του δεν υπήρξαν μόνο αρνητικές αντιδράσεις. Πρόσθεσε ότι θα παραμείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, χωρίς να ενταχθεί στη δημοτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και ότι θα παραιτηθεί από αυτό μόνο στην περίπτωση που καταλάβει ότι οι δύο αυτοί ρόλοι δε συμβιβάζονται.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο ΣΥΝ

Σε ανακοίνωση του Τάκη Κατσαρού, μέλους της ΚΠΕ του ΣΥΝ, αναφέρεται ότι ο Σπ. Βούγιας είναι τυπικός εκπρόσωπος της κυριαρχίας των κανόνων του life-style, της επίπλαστης εικόνας και της εντυπωσιοθηρίας, σε βάρος της πολιτικής ουσίας. «Εμείς, στο ΣΥΝ, εκθρέψαμε και αναδείξαμε την περίπτωση του κυρίου Βούγια, ποντάροντας, σε εφήμερα - όπως αποδείχτηκε - πολιτικά κέρδη. Δεν είμαστε ούτε ανυποψίαστοι, ούτε απληροφόρητοι. Κάποιοι, από τους σήμερα ολοφυρόμενους εντός του κόμματος, έπεισαν τον κύριο Βούγια ότι η "Θεσσαλονίκη είναι μικρό γήπεδο" γι' αυτόν και ότι "τον περιμένουν οι Βρυξέλλες". Δε δικαιούμαστε, συνεπώς, τώρα, να παριστάνουμε τους εξαπατημένους».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ανεβάζει τους τόνους ο Κ. Καραμανλής

Σε ομιλία του χθες το βράδυ στη Λαμία, ο Κ. Καραμανλής, αφού επανέλαβε τα γνωστά παράπονα για αντιγραφή του προγράμματος της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ και προχωρώντας ένα ακόμα βήμα, έκανε λόγο για «ιδεολογία του τίποτα», ενώ κατηγόρησε τον Κ. Σημίτη ότι «κατάντησε το ΠΑΣΟΚ ιδεολογικό γυρολόγο και κόμμα της νομενκλατούρας». Ανεβάζοντας τους τόνους, χαρακτήρισε την κυβέρνηση ότι συγκροτεί «το πιο νοσηρό κατεστημένο που γνώρισε ο τόπος και η μόνη τους έγνοια είναι η συντήρηση».

Κατά τα λοιπά, η ομιλία του προέδρου της ΝΔ ήταν «καρμπόν» προηγούμενων σε επαρχιακές πόλεις, δίνοντας έμφαση στις υποσχέσεις για μέτρα στήριξης του αγροτικού κόσμου, τα οποία, όμως, δεν είναι παρά ασπιρίνες, αφού την ίδια στιγμή υπερθεματίζει υπέρ των καταστροφικών επιλογών των Βρυξελλών.

Οι αναφορές στην ανεργία, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην εγκληματικότητα, στην υγεία και την παιδεία, αποτελούν τους σταθερούς άξονες των ομιλιών του προέδρου της ΝΔ, στην προσπάθειά του να εμφανίσει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του ως ...φιλολαϊκή. Επιπλέον, όπως συμβαίνει σε κάθε επαρχιακή πόλη, έτσι και στη Λαμία παρουσίασε και ένα πακέτο προτάσεων και μέτρων για τα τοπικά προβλήματα. Καθ' οδόν προς τη Λαμία, σταμάτησε στα Καμμένα Βούρλα για να αποκαλύψει την πραγματική κατάσταση του οδικού δικτύου και να καταγγείλει την κυβέρνηση, που «προσπαθεί να εξαπατήσει τους πολίτες με φιλμάκια και τηλεοπτικά σποτ».

Γκρίνια για τις λίστες

Στο μεταξύ, ενδεικτικό του κλίματος υποδοχής που συνάντησαν οι λίστες της ΝΔ είναι χθεσινό σχόλιο του διευθυντή του «Ελεύθερου Τύπου» Γ. Κύρτσου: «Η λίστα της ΝΔ έχει τα ίδια πολιτικά, κοινωνικά χαρακτηριστικά με τη λίστα του ΠΑΣΟΚ. Αποτελεί έναν ακόμη θρίαμβο της λογικής των πολιτικών μηχανισμών σε βάρος της κοινωνίας. Λείπουν οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες, οι γυναίκες, όλοι όσοι μπορούν να εκφράσουν μια νέα κοινωνική δυναμική και να ενισχύσουν τις σχέσεις πολιτικής και κοινωνίας». Εξάλλου, βουλευτές σε κατ' ιδίαν συζητήσεις έλεγαν ότι βασικό χαρακτηριστικό των ψηφοδελτίων της ΝΔ είναι η επιδίωξη για «καραμανλοποίηση» της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ερώτηση - απάντηση

«Εμείς μπορούμε να υλοποιήσουμε μια εξωτερική πολιτική που διασφαλίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τα συμφέροντα του απανταχού ελληνισμού, προωθεί την ειρήνη και δημιουργεί δυνατότητες ευημερίας για όλους τους λαούς της περιοχής», είπε ο Κ. Σημίτης στην παρουσίαση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ. Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα για την εξωτερική πολιτική;

Ηεξωτερική πολιτική που άσκησε και ασκεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είναι ενταγμένη στα πλαίσια της ενεργούς συμμετοχής της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτή η στρατηγικής σημασίας επιλογή της πλουτοκρατίας καθορίζει και την εσωτερική και την εξωτερική πολιτική. Αλλωστε η κυβέρνηση προβάλλει τη λεγόμενη «παγκοσμιοποίηση», δηλαδή τη δράση του καπιταλισμού ως διαδικασία που είναι μονόδρομος για την κοινωνική εξέλιξη, ως διαδικασία που όποιος λαός αντισταθεί ή εναντιωθεί προκειμένου στο δικό του κράτος να ανατρέψει τον καπιταλισμό, πρέπει να τσακίζεται. Είναι η μία όψη της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων.

***

Οταν ο πρωθυπουργός αναφέρεται στην εξασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, λέει ένα μεγάλο ψέμα. Αλλωστε ο υπουργός των Εξωτερικών έχει πει ευθαρσώς και ευθέως ότι η κυβέρνηση έχει εκχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα.

Ο πρωθυπουργός εκπροσωπώντας την κυβέρνηση υπέγραψε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Απρίλη του 1999 τη νέα δομή της δολοφονικής συμμαχίας και το νέο δόγμα της. Το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ καθορίζει σαφώς ότι θα επεμβαίνει πολιτικά και στρατιωτικά, δηλαδή με πόλεμο, σε όποιο κράτος του πλανήτη οι πολυεθνικές έχουν ζωτικά συμφέροντα. Ετσι όποιο κράτος ή λαός δεν ανέχεται την υποταγή του στην ολιγαρχία, και τα διεθνή μονοπώλια, και θέλει να επιβάλει το δικό του σύστημα λαϊκής διακυβέρνησης ανατρέποντας την εξουσία της ολιγαρχίας, το ΝΑΤΟ θα επεμβαίνει. Είναι η άλλη όψη της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, που θεωρεί τα λαϊκά κινήματα τρομοκράτες.

Γι' αυτούς τους σκοπούς, η κυβέρνηση εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα στο ΝΑΤΟ και η άμυνα από εθνική γίνεται ΝΑΤΟική. Σ' αυτά τα πλαίσια λειτουργεί το ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Λάρισας με συνύπαρξη Αμερικάνων, Τούρκων και Ελλήνων επιτελών στρατιωτικών, ενώ το Αιγαίο γίνεται χώρος συγκυριαρχίας ελληνοτουρκικής, με αμερικάνικη επικυριαρχία. Σ' αυτά επίσης τα πλαίσια η κυβέρνηση εκχωρεί εδάφη στο ΝΑΤΟ για να υπάρχουν οι βάσεις, τα πυρηνικά όπλα, να γίνονται ΝΑΤΟικές ασκήσεις, ή ορμητήριο για τις πολεμικές επιχειρήσεις στα Βαλκάνια. Αυτή η πολιτική είναι που οδήγησε στην παράδοση του Οτσαλάν στο τουρκικό καθεστώς.

***

Επίσης η προώθηση της ειρήνης και της δημιουργίας δυνατοτήτων ευημερίας των λαών της περιοχής, είναι ένα ακόμη μεγάλο ψέμα. Η κυβέρνηση υπέγραψε στο ΝΑΤΟ την πολεμική επέμβαση και δράση ενάντια στο γιουγκοσλαβικό λαό. Συμμετείχε στα πλαίσια καταμερισμού του ΝΑΤΟ, ως βάση, ορμητήριο του ΝΑΤΟικού στρατού ενάντια στους γειτονικούς λαούς. Είχε στείλει ελληνικά πολεμικά πλοία στη διάρκεια του πολέμου μαζί με ΝΑΤΟικά, έχει στείλει στρατό κατοχής στη Βοσνία, στο Κοσσυφοπέδιο, όπου τα τύμπανα του πολέμου ηχούν ξανά. Αναπτύσσει δράση για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής διείσδυσης των πολυεθνικών και της ελληνικής πλουτοκρατίας, στο όνομα της οικονομικής ανάπτυξης των γειτονικών κρατών. Συμβάλλει ενεργά στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση (αυτό εννοεί εκδημοκρατισμό), αλλά και σ' όλες τις ενέργειες για την ανατροπή της κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας. Στην ουσία συμμετέχει μέσω του ιμπεριαλιστικού «Συμφώνου Σταθερότητας στη ΝΑ» (υποδούλωσης των βαλκανικών λαών), προκειμένου να αρπάξει η πλουτοκρατία μέρος της λείας.

Αυτή η πολιτική όχι μόνο δεν είναι φιλειρηνική, αλλά άκρως επιθετική, και επικίνδυνη για το λαό. Αλλωστε γι' αυτό και αλλάζει ο προσανατολισμός της δράσης του στρατού, με εξοπλιστικά προγράμματα επιθετικά, με τη δημιουργία επαγγελματικού (μισθοφορικού), στρατού, με συμμετοχή στη Βαλκανική ταξιαρχία ταχείας επέμβασης.

ΠΑΣΟΚ
«Φουλάρουν» οι προπαγανδιστικές μηχανές

Με ολίγον από ετεροχρονισμένη «προεδρολογία» θα συντηρηθεί σήμερα το προεκλογικό κλίμα από τους δικομματικούς εταίρους. Ειδικά στο ΠΑΣΟΚ - με αφορμή τη σημερινή ορκωμοσία του Κ. Στεφανόπουλου - έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει για τελευταία φορά η ΚΟ, όπου εκτός της επίθεσης κατά της ΝΔ για τις «παλινωδίες» της στο θέμα του προέδρου, ο κ. Σημίτης θα έχει τη δυνατότητα να επαναλάβει τα γνωστά προεκλογικά ψευτοδιλήμματα γύρω από το θέμα της ΟΝΕ.

Με τη διάλυση της Βουλής, την ερχόμενη Τρίτη, οπότε θα συνέλθει και το υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός προγραμματίζει σειρά περιοδειών και συνεντεύξεων με θέματα την κοινωνική πολιτική (ερχόμενη Τετάρτη) και την περιφερειακή ανάπτυξη (την Πέμπτη στο Βόλο), ενώ θα ακολουθήσουν περιοδείες και σε άλλες περιοχές της χώρας (Ικαρία, Χανιά, Ηράκλειο).

Παρά το γεγονός όμως ότι οι προπαγανδιστικές μηχανές του ΠΑΣΟΚ «φουλάρουν», οι διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό του - λόγω της συμμετοχής Βούγια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας - συνεχίζονται. Χτες συγκεκριμένα, παρά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στη θεσσαλονίκη, ώστε να δώσει «εξηγήσεις», η δημοτική κίνηση που υποστηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εξέφρασε και δημοσίως τις αντιδράσεις της για την επιλογή του Σπ. Βούγια από τον πρωθυπουργό.

Ταυτόχρονα, όλα δείχνουν ότι και τις επόμενες μέρες θα συνεχιστεί ο «χαρτοπόλεμος» ανακοινώσεων και αντιδηλώσεων μεταξύ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ