Στην ενίσχυση του κερδοσκοπικού τζόγου, όπου πρωταγωνιστούν οι τραπεζίτες, οι χρηματιστές και οι διεθνείς κερδοσκόποι "επενδυτές", σταθερά προσανατολισμένη η κυβερνητική πολιτική
Σε νέα βαθιά υπόκλιση στις απαιτήσεις των τραπεζιτών και των διεθνών κερδοσκοπών - "επενδυτών", ετήσιου κόστους 60 δισ. δραχμών, ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μετά τους "προβληματισμούς" που αναπτύσσει για κατάργηση της φορολογίας στα ομόλογα του δημοσίου. Παράγοντες μάλιστα του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η απόφαση είναι ήδη ειλημμένη σε πολιτικό επίπεδο και πως δεν αποκλείεται η σχετική τροπολογία να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες σε κάποιο από τα προς συζήτηση νομοσχέδια.
Επί της ουσίας, η κυβέρνηση Σημίτη προσανατολίζεται στην κατάργηση της φορολογίας των κινητών αξιών συνολικά (ομόλογα, μετοχές), η φορολόγηση των οποίων άρχισε δειλά - δειλά επί των ημερών της... Το 1996 αποφασίστηκε η φορολόγηση των αποδόσεων των κρατικών τίτλων με συντελεστή 7,5%, ο οποίος αυξήθηκε το 1997 στο 10% Και ενώ όλοι ανέμεναν ότι ο συντελεστής φορολογίας θα αυξανόταν σταδιακά στο 15%, όσο δηλαδή φορολογούνται και οι αποδόσεις των τραπεζικών καταθέσεων, η κυβέρνηση αποφάσισε να ακολουθήσει αντίστροφη πορεία. Να σημειώσουμε μάλιστα ότι με αιφνιδιαστική τροπολογία που κατατέθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε κατάργηση της φορολογίας των κερδοσκοπικών Ρέπος, οι πράξεις των οποίων στηρίζεται στα κρατικά ομόλογα. Οι κινήσεις αυτές αποσκοπούν να ενισχύσουν τον κερδοσκοπικό τζόγο, όπου τραπεζίτες, χρηματιστές και ξένοι "επενδυτές" παίζουν τεράστια ποσά και αντλούν πολύ υψηλά κέρδη. Οσοι αγοράζουν μακροχρόνιους κρατικούς τίτλους του δημοσίου, δεν τους κρατούν στα συρτάρια τους, αλλά τους διαπραγματεύονται στη λεγόμενη δευτερογενή αγορά. Οπως μάλιστα προκύπτει από την πρόσφατη τοποθέτηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμου στη Βουλή, οι ξένοι "επενδυτές" αγοράζουν κρατικούς τίτλους, με δάνεια που συνάπτουν με τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αυξάνοντας έτσι την προσφορά χρήματος.
Η κατάργηση της φορολογίας των ομολόγων συνεπάγεται απώλειες εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό του 1999 της τάξης των 60 δισ. δραχμών, οι οποίες έχουν εγγραφεί στους τόμους του νέου προϋπολογισμού. Αρμόδιοι παράγοντες, αναφερόμενοι σε μία τέτοια πιθανή εξέλιξη, ισχυρίστηκαν ότι δύο πράγματα μπορούν να συμβούν. Είτε η εκτέλεση του νέου κρατικού προϋπολογισμού να ξεκινήσει με 60 δισ. μείον, είτε η κυβέρνηση να επιχειρήσει να καλύψει τις απώλειες αυτές από άλλες πηγές...
Σε μία προσπάθεια των κυβερνητικών παραγόντων να ρίξουν στα μαλακά τη νέα ευνοϊκή για τους τραπεζίτες ρύθμιση, "ξαναθυμήθηκαν" ότι αφορολόγητοι συνεχίζουν να είναι και οι κρατικοί τίτλοι που αγοράζονται από τράπεζες χωρών του εξωτερικού, με τις οποίες η Ελλάδα έχει συνάψει διακρατικές συμφωνίες (π. χ. Αγγλία). Και πως η κατάργηση συνολικά της φορολογίας των ομολόγων γίνεται για λόγους ίσης φορολογικής αντιμετώπισης... Το πρόβλημα βέβαια αυτό είναι υπαρκτό και σε γνώση της κυβέρνησης, όταν η τελευταία αποφάσισε το 1996 να φορολογήσει τα κρατικά "χαρτιά". Απλώς τώρα το ανέσυραν για να δικαιολογήσουν τη θέση τους για σταδιακή κατάργηση των εισοδημάτων που αποκτιούνται από κινητές αξίες.
Την προσοχή των καταναλωτών στον τρόπο που θα πραγματοποιήσουν τις αγορές των γιορτών ώστε να να είναι συμφέρουσες όσο γίνεται και ως προς τις τιμές και ως προς την ποιότητα εφιστά η Ενωση Καταναλωτών "Η Ποιότητα της Ζωής"(ΕΚΠΟΙΖΩ), δίνοντας ένα δεκάλογο συμβουλών. Συγκεκριμένα η ΕΚΠΟΙΖΩ συνιστά:
Επίσης, η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας κάνει λόγο για ανησυχητική μείωση του αριθμού των ελέγχων που πραγματοποιούνται στην αγορά για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και των συμφερόντων των καταναλωτών. Οπως αναφέρει, χαρακτηριστικά, τι 1989 πραγματοποιήθηκαν 5.218 αστυιατρικοί έλεγχοι, ενώ το πρώτο τετράμηνο του 1998 μόλις 1.121. Αναλόγως, ενώ το 1989 καταγράφτηκαν 27.091 υγειονομικοί έλεγχοι, το πρώτο τετράμηνο του '98 έγιναν 3.103. Τέλος, το '89 πραγματοποιήθηκαν 335.642 αγορανομικοί έλεγχοι και το πρώτο τετράμηνο του '98 60.527.
Η πολιτεία δεν είναι σε θέση να ελέγξει πλήρως τα προϊόντα γενετικής μηχανικής, τα αποκαλούμενα ως μεταλλαγμένα προϊόντα, που ήδη διακινούνται στην αγορά. Αυτό παραδέχτηκε η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, παραπέμποντας τους καταναλωτές στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή για ενημέρωση. Ταυτόχρονα και στα πλαίσια μιας προσπάθειας ελέγχου της διακίνησης γενετικά τροποποιημένων τροφίμων, η υπουργός ανακοίνωσε χθες την προ εννιαμήνου σύσταση της Επιτροπής Βιοηθικής με γνωμοδοτικές και συμβουλευτικές αρμοδιότητες προς την πολιτεία για τα προϊόντα αυτά και τις επιπτώσεις τους. Από τη χθεσινή συνέντευξη προέκυψε επίσης ότι η χώρα μας παρουσιάζει καθυστέρηση στην εναρμόνιση με το ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ για τα προϊόντα της βιοτεχνολογίας. Εγινε επίσης γνωστό ότι η ΕΕ, παρά το γεγονός ότι έχει καθιερώσει την υποχρεωτική αναγραφή στην ετικέτα τους των προϊόντων που βασίζονται ή παρασκευάζονται από γενετικά τροποποιημένες ουσίες, βρίσκεται μπροστά στην επανεξέταση και τροποποίηση του εν λόγω ρυθμιστικού πλαισίου. Αυτό γιατί τα προϊόντα που προέρχονται από τις ΗΠΑ δεν υπόκεινται σε αντίστοιχη υποχρέωση, με αποτέλεσμα ο έλεγχος που βασίζεται στην αναγραφή επί της ετικέτας να μην καθίσταται αποτελεσματικός.
Τον κίνδυνο που απειλεί τους εργαζόμενους της "Βαμβακουργίας" να χάσουν οφειλόμενα από δεδουλευμένα και αποζημιώσεις ύψους 2,6 δισ. δρχ. καταγγέλλει το ΚΚΕ στη Βουλή με Ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης, Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας - Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Β. Μπούτας,στην Ερώτησή τους αναφέρουν:
"Η κυβέρνηση με την αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική της που όλο και περισσότερο υποτάσσεται στα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και των τραπεζών, έχει καταργήσει ένα ακόμη κεκτημένο δικαίωμα των εργαζομένων.
Ετσι, με το νόμο 2516/97 που ψήφισε και το άρθρο 28 κατατάσσονται οι πιστώτριες τράπεζες της "Βαμβακουργίας" κατά κεφάλαιο, τόκους και εκτοκισμό, καθώς και για συναφή έξοδα, προνομιακά προ των απαιτήσεων των εργαζομένων (δανειστών) του άρθρου 31 του Ν. 1545/85.
Με το νόμο αυτό - 2516/97 - οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν από την πώληση της Βαμβακουργίας οφειλόμενα από δεδουλευμένα και αποζημιώσεις 2 δισ. 600 εκατ. δρχ., καθώς και τους τόκους.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί, τι μέτρα σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση για την κατάργηση της παραπάνω διάταξης, προκειμένου να εξοφληθούν πρώτοι οι πιστωτές εργαζόμενοι της "Βαμβακουργίας";"
Σήμερα τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν με συνεχόμενο ωράριο μέχρι τις 8.00 το βράδυ, ενώ τα κρεοπωλεία θα κλείσουν στις 4.00 μ.μ. και θα ξανανοίξουν 5.00 μ.μ.-8.00 μ.μ.
Σε μείωση των επιτοκίων της προχωρά από αύριο και η Γενική Τράπεζα, ακολουθώντας τις υπόλοιπες τράπεζες, οι οποίες ανακοίνωσαν νέα επιτόκια από την προηγούμενα βδομάδα με έναρξη ισχύος από αύριο.
Αναλυτικότερα, τα νέα επιτόκια της Γενικής Τράπεζας διαμορφώνονται ως εξής:
Στα παραπάνω επιτόκια δε συμπεριλαμβάνεται η εισφορά του Ν. 128/75.
Τέλος, το επιτόκιο καταθέσεων ταμιευτηρίου διαμορφώνεται σε 8,5% από 8,75%.
Επίσης, η Xiosbank ανακοίνωσε χτες ότι το επιτόκιο του λογαριασμού της XIOSAΛMA διαμορφώνεται σε 9,5% από 9,75% που ίσχυε μέχρι πρότινος, ενώ η ετήσια απόδοση του λογαριασμού διαμορφώνεται σε 9,92%.