ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προγεφύρωμα του ΝΑΤΟ η Β. Ελλάδα

Τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και του Βόλου μετατρέπονται σε "πύλες" εισόδου των ΝΑΤΟικών Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης στα Βαλκάνια

Σε προγεφύρωμα και βάση εξόρμησης του ΝΑΤΟ για τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς του σε βάρος των βαλκανικών λαών μετατρέπεται ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα. Ενόψει της προώθησης και της εγκατάστασης στα Σκόπια της ταχυκίνητης δύναμης του ΝΑΤΟ, μεγέθους ταξιαρχίας, αποστολή - πρόσχημα της οποίας θα είναι η υποστήριξη των περίπου 2.000 παρατηρητών που θα αναπτυχθούν στο Κοσσυφοπέδιο,για να επιβλέπουν την εφαρμογή της συμφωνίας Χόλμπρουκ - Μιλόσεβιτς.

Για την προώθηση της δύναμης αυτής χρησιμοποιούνται τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και του Βόλου,ενώ ήδη στην περιοχή του Παγασητικού Κόλπου ξεκίνησε και ναυτική άσκηση "Ιωλκός",η οποία συνδέεται με τις πολεμικές προετοιμασίες του ΝΑΤΟ. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η όλη δραστηριότητα δεν έχει ευκαιριακό χαρακτήρα, δηλαδή με αφορμή μόνο τα όσα συμβαίνουν στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά κατασκευάζεται μια κατάσταση δημιουργίας των προϋποθέσεων για μόνιμη χρήση κάθε είδους εγκατάστασης στην περιοχή, όπως λιμάνια, αεροδρόμια κλπ. για τους σκοπούς του ΝΑΤΟ. Στα πλαίσια της εν λόγω άσκησης κατέπλευσαν στο λιμάνι του Βόλου εκτός των ελληνικών και πολεμικά πλοία από τη Γαλλία και την Ιταλία. Η άσκηση θα μεταφερθεί στη συνέχεια από τον Παγασητικό στον Θερμαϊκό Κόλπο. Αντικειμενικός της σκοπός είναι η εκπαίδευση και η προετοιμασία των δυνάμεων που θα πάρουν μέρος στην υποστήριξη χερσαίων επιχειρήσεων και η διεύρυνση των υποδομών που απαιτούνται βάσει σχεδίου του ΝΑΤΟ.

Η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ

"Η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, εκφράζοντας και τα αισθήματα όλου του φιλειρηνικού λαού της περιοχής μας, καταδικάζει την παρουσία, μετά από πολλά χρόνια, πολεμικών πλοίων της "Λυκοσυμμαχίας" του ΝΑΤΟ, που στόχο έχουν τη διευκόλυνση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στο Κοσσυφοπέδιο. Είναι φανερή πλέον η βούληση της κυβέρνησης για μετατροπή του λιμανιού του Βόλου και της περιοχής μας, σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο για τις δυνάμεις ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, υλοποιώντας τα σχέδια των Αμερικανών για πλήρη έλεγχο της περιοχής των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής".

Στο κείμενο της ανακοίνωσης της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ τονίζονται ακόμα τα παρακάτω:

"Δυστυχώς, ένθερμους συμπαραστάτες τους σ' αυτές τις επιδιώξεις τους βρίσκουν και ορισμένους φορείς της περιοχής μας, οι οποίοι όχι μόνο σιωπούν προκλητικά, αλλά και επιχειρούν να συσχετίσουν αυτές τις κινήσεις των πολεμοκάπηλων με τις ανάγκες ανάπτυξης (!) που έχει ο τόπος μας. Αλλωστε, μόλις πριν λίγους μήνες, γίναμε θιασώτες ενός παράλογου θεάτρου, όπου οι ίδιοι φορείς πρωτοστατούσαν για να αποδείξουν πως το λιμάνι του Βόλου είναι καταλληλότερο από εκείνο του Λιτοχώρου, για την ανάπτυξη των πολεμικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ.

Η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ καταγγέλλει στο λαό του Βόλου την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και όλους όσοι γίνονται συμπαραστάτες της, γιατί όχι μόνο πλειοδοτούν στα νέα τυχοδιωκτικά σχέδια των ιμπεριαλιστών, που μπλέκουν σε περιπέτειες τη χώρα και τον ελληνικό λαό, αλλά ταυτόχρονα προβάλλουν και την επιθυμία τους, ώστε η χώρα μας να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στα τεκταινόμενα στα Βαλκάνια.

Η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά με την εμπλοκή της και την υποτελή στάση της να αποκομίσει κάποια ψίχουλα από το ξαναμοίρασμα των Βαλκανίων και να παίξει, για άλλη μια φορά, το ρόλο του υπηρέτη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Γι' αυτόν το λόγο και εκλιπαρεί να εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν στα χώρα μας βάσεις των ταγμάτων θανάτου του ΝΑΤΟ, καθώς και να εξασφαλιστεί η συμμετοχή της χώρας μας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στις γειτονικές χώρες. Με την εμπλοκή αυτή, το μόνο που εξυπηρετεί είναι τα μεγαλοϊδεατικά σχέδια της άρχουσας τάξης, για πλήρη ηγεμονία στην περιοχή.

Η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ καταγγέλλει εκείνα τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση σ' αυτές τις ενέργειές της και ταυτόχρονα καλεί τους φορείς του νομού μας να πάρουν θέση σ' αυτή τη νέα εξέλιξη που ενισχύει την εμπλοκή της χώρας μας στα αμερικανοΝΑΤΟικά πολεμικά σχέδια.

Πρωταγωνιστικό ρόλο για την ανατροπή αυτών των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, αλλά και στην ανάταση του φιλειρηνικού κινήματος επιβάλλεται να διαδραματίσει το λαϊκό και εργατικό κίνημα.

Είναι ανάγκη ΤΩΡΑ να αφυπνιστούν και να αντιδράσουν, μαζί με το λαϊκό κίνημα, οι άνθρωποι της διανόησης, των επιστημών, των τεχνών, της οικολογίας και όλοι όσοι κατανοούν ότι ετοιμάζεται για δράση ο χειρότερος μηχανισμός σκλαβιάς των λαών και να κάνουν το χρέος τους, ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση, πολιτικές ή άλλες διαφορές".

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αμερικανική "πρωτοβουλία" στο προσκήνιο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Του ανταποκριτή μας).- Ο προεδρικός απεσταλμένος για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ αναζητεί φόρμουλα, που να είναι αποδεκτή από τον Πρόεδρο Κληρίδη, αλλά και από την Αθήνα όσον αφορά την οριστική διευθέτηση του θέματος των πυραύλων "S-300". Μια τέτοια φόρμουλα, σύμφωνα με έγκυρους πολιτικούς κύκλους, πρέπει να εξασφαλίζει στον Πρόεδρο Κληρίδη ισχυρό "άλλοθι" για ματαίωση της εγκατάστασής τους στην Κύπρο ή για την επ' αόριστον αναβολή της έλευσής τους στο νησί. Παράλληλα, μια τέτοια διευθέτηση, που να εξουδετερώνει οποιοδήποτε πολιτικό κόστος για τον Κύπριο Πρόεδρο και για τους συνεταίρους του στην κυβέρνηση.

Οι ίδιοι πολιτικοί κύκλοι τόνιζαν επίσης ότι η διατυμπανισθείσα από το προεδρικό μέγαρο, την περασμένη Παρασκευή, αμερικανική πρωτοβουλία στο Κυπριακό θα είναι ενισχυτική του στόχου αυτού, δηλαδή της ματαίωσης της εγκατάστασης των πυραύλων, που αποτελεί και την ύψιστη αμερικανική επιδίωξη. Η εξαγγελία της αμερικανικής πρωτοβουλίας αποτελεί την έναρξη μιας μακράς και συστηματικής προσπάθειας από πλευράς Ουάσιγκτον, που θα περάσει από πολλές φάσεις, με τελικό στόχο πάντα τους πυραύλους "S-300". Για την επίτευξη των στόχων τους, οι Αμερικανοί δε θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν ακόμη και εκβιασμούς ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με δημοσίευμα ελληνοκυπριακής εφημερίδας, η Ουάσιγκτον επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τα Ηνωμένα Εθνη για να δέσουν τα χέρια του Εθνικού Συμβουλίου και να το οδηγήσουν, μέσω εξελίξεων και πιέσεων, στη λήψη απόφασης, που θα αναβάλλει ή θα στέλνει τους πυραύλους στην Κρήτη, ματαιώνοντας έτσι την εγκατάστασή τους στην Κύπρο. Οι ΗΠΑ, συγκεκριμένα, θα επιδιώξουν να εξασφαλίσουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας την έγκριση ψηφίσματος εναντίον των "S-300", προκειμένου να επιρρίψουν εκ των προτέρων στους ώμους της κυπριακής κυβέρνησης την ευθύνη μιας πιθανής αποτυχίας για συνέχιση της διαδικασίας της εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αν Χέρκους.

Στο μεταξύ, η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων στην Κύπρο δέχτηκε με πολλή επιφυλακτικότητα την εξαγγελία της νέας αμερικανικής πρωτοβουλίας. Οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων δεν προβλέπουν οποιοδήποτε ουσιαστικό αποτέλεσμα για την κυπριακή υπόθεση. Αντίθετα, πολλοί είναι εκείνοι, που φοβούνται ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι δυνατό να κρύβει και πολλές παγίδες στον κυπριακό αγώνα.

Ο Δ. Ρέππας

Ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ και κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ελλάδας Δ. Ρέππας, που έφθασε την Κυριακή στην Κύπρο για μονοήμερη επίσκεψη, προήδρευσε χτες με τον Κύπριο ομόλογό του Χρ. Στυλιανίδη, συνεδρίας της Συντονιστικής Επιτροπής Προώθησης Εθνικών Θεμάτων, κατά την οποία εξετάστηκαν τα θέματα: Η συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου στον τομέα της διαφώτισης της διεθνούς κοινής γνώμης για τα εθνικά θέματα.

Ο Δ. Ρέππας, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, δεν απέκλεισε τη ματαίωση της εγκατάστασης των πυραύλων "S-300" στην Κύπρο. Το θέμα των πυραύλων, είπε, αποτελεί μόνο μια πλευρά των θεμάτων που αφορούν το Κυπριακό και δεν πρέπει να το αφήνουμε να εξαντλείται στο θέμα της έλευσης ή μη των "S-300". Αν η εγκατάσταση των πυραύλων, πρόσθεσε, θα γίνει μόνο και μόνο για να αποδείξουμε μια συνέπεια ή για να δείξουμε ότι διαθέτουμε αποφασιστικότητα, θα ήταν καλύτερα να εξεταστούν οι νέες συνθήκες και υπό το πρίσμα αυτών των συνθηκών να γίνουν οι νέες επιλογές. Ανέφερε, επίσης, ότι θα πρέπει η Αθήνα και η Λευκωσία να αναλάβουν την πρωτοβουλία των κινήσεων στο Κυπριακό και να επιλέξουν να δώσουν τις μάχες στα σημεία που είναι δυνατές και που είναι τα θέματα αρχών, όπως το Διεθνές Δίκαιο και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η μάχη, πρόσθεσε, δε θα πρέπει να δοθεί στο πεδίο της έντασης που είναι καθαρά επιλογή της Τουρκίας.

"Εκλογές" στα Κατεχόμενα

Στις λεγόμενες "εκλογές" που έγιναν την Κυριακή στην κατεχόμενη Κύπρο, το ακροδεξιό κόμμα της Εθνικής Ενότητας του ψευδοπρωθυπουργού Δερβίς Ερόγλου βγήκε νικητής, αλλά δεν μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη "κυβέρνηση". Το κόμμα αυτό, που η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του είναι έποικοι από την Τουρκία, εξασφάλισε το 40% ή 24 έδρες, δύο λιγότερες από ό,τι απαιτείται για σχηματισμό "κυβέρνησης". Οπως εκτιμάται, θα συνεργαστεί με το Κόμμα Εθνικής Απελευθέρωσης του Μουσταφά Ακίντζι, το οποίο εξασφάλισε το 14% των ψήφων ή 7 έδρες και αύξησε τη δύναμή του κατά δύο έδρες. Δεύτερη επιλογή του Ερόγλου είναι το Δημοκρατικό Κόμμα του γιου του Ραούφ Ντενκτάς, που εξασφάλισε το 22% των ψήφων ή 13 έδρες, δύο λιγότερες από όσες διέθετε προηγούμενα. Το Ρεπουμπλικανικό Δημοκρατικό Κόμμα του Ταλάτ εξασφάλισε 13% των ψήφων ή 6 έδρες, σε σύγκριση με 13 που διέθετε.

ΠΓΔΜ
120 Γάλλοι, προπομποί της δύναμης "ταχείας επέμβασης"

ΣΚΟΠΙΑ.-

Ο προπομπός των ΝΑΤΟικών δυνάμεων ταχείας επέμβασης για το Κόσσοβο έφτασε χτες στα Σκόπια. Οι πρώτοι 120 Γάλλοι στρατιώτες έφτασαν στο αεροδρόμιο Πέτροβετς, όπου και προσγειώθηκαν 12 μεταγωγικά αεροσκάφη, μεταφέροντας τηλεπικοινωνιακό και στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως επίσης και φαρμακευτικό υλικό.

Στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία Μακεδονίας αναμένεται η εγκατάσταση περίπου 1.700 στρατιωτών, με ανοιχτό το ενδεχόμενο ενίσχυσης του αριθμού τους, εφόσον κριθεί κάτι τέτοιο απαραίτητο. Απ' αυτούς οι 700 θα είναι Γάλλοι, 250 Γερμανοί, 250 Βρετανοί, 200 Ιταλοί και 200 Ολλανδοί. Ανώτατος διοικητής όλων θα είναι ο διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στρατηγός Ουέσλι Κλαρκ και έδρα τους η πόλη Κουμάνοβο (στο βόρειο τμήμα της ΠΓΔΜ).

Σύμφωνα με ραδιοτηλεοπτικά μέσα στα Σκόπια, η θητεία όσων θα απαρτίζουν τη δύναμη ταχείας επέμβασης θα είναι ενός έτους - όπως και των επιτηρητών της διεθνούς κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο - και θα μπορούν μέσα σε δύο ώρες να κινητοποιηθούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ