ENA ΑΠΤΟ παράδειγμα της "υπερήφανης εξωτερικής πολιτικής" της χώρας πήραμε χτες από την κοινή συνέντευξη, που έδωσαν οι Σημίτης - Σρέντερ. Ο Γερμανός καγκελάριος μάς είπε κατάμουτρα ότι δε συζητούν καν το θέμα των γερμανικών οφειλών από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο...
***
Κι ο Σημίτης δίπλα ....χαμογέλαγε! Με την ευτυχία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του, παρακολουθούσε την επιεικώς προσβολή του Γερμανού ομολόγου του και πάλι καλά που δεν του είπε και "ευχαριστώ πολύ, που δεήσατε να δώσετε έστω μία απάντηση".
***
Τι να του πεις τώρα; Ο,τι και να του πεις, θα είναι λίγο. Αλλά είναι γνωστό ότι η ελληνική κυβέρνηση δε φείδεται σε λεονταρισμούς και δηλώσεις περί εθνικής περηφάνιας. Απλά, το κάνουν ...όπου και όταν τους παίρνει.
*******
Συνήθως, όταν οι Γερμανοί επίσημοι δεν είναι μπροστά...
***
Αλήθεια, γιατί δεν ...παρενέβη ο πάντα επιθετικός και λαλίστατος και ευέξαπτος Πάγκαλος; Μόνο με τους γραμματείς και τους μεταφραστές του υπουργείου του ξέρει να τα βάζει;
***
ΠΗΡΑΝ ΠΑΛΙ ΜΠΡΟΣΤΑ τα τρακτέρ στο θεσσαλικό κάμπο και το ίδιο συνέβη με τον υπουργό Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη, που πήρε τους δρόμους και τις ραχούλες, προκειμένου να πείσει τους αγρότες για την ορθότητα της κυβερνητικής πολιτικής.
***
Λίγο δύσκολο όμως, αφού δεν είναι λίγοι οι καλλιεργητές, που υποτίθεται ότι τώρα θα έπρεπε να έχουν πληρωθεί τη φετινή σοδειά τους και δεν έχουν πάρει φράγκο, ενώ βλέπουν και το εισόδημά τους να ...εξατμίζεται.
***
Φαίνεται πως και ο εν λόγω υπουργός δεν πήρε κανένα μάθημα από τα παθήματα του προκατόχου του και βαδίζει στα ίδια αδιέξοδα μονοπάτια. Γιατί, όσο και να θέλει να βαφτίσει το κρέας ψάρι, το μαύρο άσπρο δε γίνεται.
***
Αν συνεχίσουν έτσι, λοιπόν, θα ...θερίσουν ό,τι έσπειραν και μάλιστα ...εκτός εποχής.
"Να το ξέρετε, ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να προσφέρει κάτι στην Ελλάδα είναι ο Σωκράτης Κόκκαλης". Οχι, η δήλωση αυτή δεν ανήκει σε κάποιον υπάλληλο της "Ιντρακόμ" ή των άλλων επιχειρήσεων του γνωστού μεγαλοεπιχειρηματία. Ανήκει, σύμφωνα με την "Καθημερινή", στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ Γ. Χρυσολούρη, ο οποίος επιλέχτηκε προσωπικά από τον Κ. Σημίτη, για να διασφαλίσει, υποτίθεται, τα συμφέροντα του οργανισμού και του δημοσίου. Φυσικά, ο Γ. Χρυσολούρης δεν είναι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος, που εγκωμιάζει την "εθνική προσφορά" του Σ. Κόκκαλη. Απλούστατα, είναι καταδικασμένοι να το κάνουν όλοι τους, από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η σύμφυση και η διαπλοκή συμφερόντων μεταξύ των δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων και των εκπροσώπων του κεφαλαίου. Οταν οι δημόσιοι οργανισμοί έχουν καταντήσει "προτεκτοράτα" της οικονομικής ολιγαρχίας.
Αυτή και αν είναι προσφορά από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τον επικεφαλής της κ. Χριστόδουλο! Μετά τις μεγαλοϊδεατικές του βλέψεις περί ...Βυζαντίου και χαμένων πατρίδων, ασχολείται και με πιο καθημερινά. Παίρνει "υπό τη σκέπη του" τους άστεγους και, δη, πρόσφυγες με τη συμμετοχή της Αρχιεπισκοπής, μέσω του "Κινήματος αγάπης", που έχει ιδρύσει, ουσιαστικά, στη διαφημιστική καμπάνια της γνωστής LACOSTE, που, λέει, θέλει να τους ζεστάνει.
Η "κοινωνική προσφορά" έγκειται στο ότι οι άστεγοι θα ντυθούν με τα παλιά (πόσο παλιά;) ρούχα όσων έχουν μπουφάν με το γνωστό κροκοδειλάκι. Για την LACOSTE, τι να πούμε, στον καπιταλισμό ζούμε, και αυτή κάνει τη δουλιά της. Οσο για τα "δάκρυα" της Αρχιεπισκοπής για τους άστεγους, πάνε ασορτί με τον "σπόνσορα". Κροκοδείλια δάκρυα, δηλαδή. Πάντως, αφού τόσο σκέφτεται τους άστεγους, ας σκεφτεί κάποτε και την αξιοποίηση της ...δικής της εκκλησιαστικής περιουσίας. Εκεί και αν χωράνε σπίτια για τους άστεγους και τους ακτήμονες.
Κρύο φτάνει
από πάνω
τσουχτερό
σαν και το... Γιάννο,
κρύο έρχεται
βαρύ
που "δαγκώνει"
σαν το... Δρυ!
Κρύο άγριο
σιμώνει,
θα μας σφίξει
σαν τη... "ζώνη",
κρύο φτάνει
απ' το Βορρά,
που σαν... Μάαστριχτ
θα βαρά!
Κρύο έρχεται
φαρμάκι
και αλί
για τον κοσμάκη,
που με κλέψιμο
τρανό,
τον αφήσανε
γυμνό!
Ο οίστρος
Είχε ασχοληθεί και πάλι η στήλη, με το παρακάτω θέμα. Και, μάλιστα, σχετικά πρόσφατα. Με άλλη τότε αφορμή, αλλά με το ίδιο πρόσωπο και την ίδια πάντα ουσία.
Για την Καταρίνα Βιτ ο λόγος, πρώην χρυσή πολυολυμπιονίκη του καλλιτεχνικού πατινάζ, όταν υπήρχε η Λαοκρατική Γερμανική Δημοκρατία και, μετά το 1990, "αστέρι" των κάθε λογής "ροζ"... ασχολιών της σύγχρονης καπιταλιστικής "ατσιδοσύνης".
Το τελευταίο της... κατόρθωμα το αναδημοσιεύουμε από τον "Αδέσμευτο Τύπο" της Παρασκευής: "Η "βασίλισσα των πάγων" ζεσταίνει τις ανδρικές καρδιές και κόβει τις ανάσες... Το πάλαι ποτέ λαμπερό αστέρι του καλλιτεχνικού πατινάζ, η Καταρίνα Βιτ, δύο φορές χρυσή Ολυμπιονίκης, έκανε αυτό που δεν τόλμησε ποτέ στο παρελθόν καμιά κορυφαία του Ολυμπισμού. Να διαφημίσει και να πουλήσει όχι τις επιδόσεις της αλλά το γυμνό της κορμί με τις μεστές και αισθησιακές καμπύλες της από τις σελίδες του περιοδικού "Πλέι μπόι"...".
Το ρεπορτάζ της εφημερίδας έχει κι άλλα και, βέβαια, δεν ξεχνά να σερβίρει και ορισμένα εμετικά αντικομμουνιστικά μυθεύματα, για την πρώην Ανατολική Γερμανία.
Μην κουράζεστε, συνάδελφοι, είναι τόσο ολοφάνερα τα πράγματα, που δεν μπορείτε να κάνετε τίποτε...
"Κατά λευκού, άκυρου και ΝΔ τώρα το ΚΚΕ", έλεγε ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ της χθεσινής "Εξουσίας" και ο υπότιτλος συμπλήρωνε "Αναδίπλωση του Περισσού από την τακτική των δημοτικών". Υπογραφή, όπως μαντεύετε, Ν. Βοσδογάνης.
Κι όλ' αυτά, επειδή η τελευταία απόφαση της ΚΕ, σχετικά με τις ευρωεκλογές, βάζει στόχο τη σημαντική ενίσχυση του ποσοστού του ΚΚΕ και σημειώνει - ανάμεσα σε άλλα - "για να μην καρπωθεί τη δυσαρέσκεια η ΝΔ, που είναι κόμμα στυλοβάτης της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης" και ακόμη, ότι η επιλογή του άκυρου, λευκού και της αποχής αδυνατίζουν το μήνυμα κατά της ΟΝΕ.
Και τι σχέση μπορεί να έχει το λευκό - άκυρο - αποχή του δεύτερου γύρου των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών, με την αντίστοιχη ψήφο στις ευρωεκλογές, θα αναρωτηθείτε. Προφανώς, καμία. Και είμαστε σίγουροι, ότι αυτό το καταλαβαίνουν και στην "Εξουσία", αλλά προκειμένου να συνεχίσουν το σίριαλ των αντιΚΚΕ δημοσιευμάτων, δε σταματούν μπροστά σε τίποτε. Ούτε καν σ' αυτά που είναι εξόφθαλμα γελοία...
"Και επειδή γίνεται απεργία ή διαμαρτυρία, να μην κάνουμε τίποτα; Τότε να καθίσουμε σπίτι μας, να μην κάνουμε τίποτα, είναι πιο εύκολο, δε μας ταλαιπωρεί κανένας, δε μας πιέζει κανένας και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Είμαστε εδώ για να κάνουμε κάτι, για να αλλάξουμε, και αυτό θα το συνεχίσουμε". Αυτή την πλούσια σε κυνισμό - ο οποίος πλέον δεν ξαφνιάζει - απάντηση έδωσε την περασμένη Τετάρτη ο Κ. Σημίτης, όταν ρωτήθηκε για την απεργία των τελωνειακών. Ηταν ολοφάνερο ότι είχε ήδη πάρει τις αποφάσεις του και έκανε μια επίδειξη πυγμής και βαθύτατης περιφρόνησης των αγώνων των εργαζομένων. Βέβαια δεν του "βγήκαν" οι ελπίδες, που στην ίδια συνέντευξη είχε εκφράσει, ότι το υπουργείο Εργασίας "τα βρήκε" με τους τελωνειακούς, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο πρωθυπουργός εκτιμούσε πως ήταν εύκολο να τους εξουδετερώσει και καθυποτάξει.
Το ότι υποχρεώθηκε να χρησιμοποιήσει το φασιστικό μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης δείχνει ξεκάθαρα ότι έχει παρέλθει η εποχή που το ΠΑΣΟΚ μπορούσε να ενσωματώσει και ευνουχίσει τους λαϊκούς αγώνες. Η αιτία δεν μπορεί παρά να αναζητηθεί στην ίδια την πολιτική που εφαρμόζει, η οποία δε γνωρίζει όρια στην επίθεση κατά των κατακτήσεων και δικαιωμάτων του λαού.
Ακόμα, λοιπόν, και αν ο Κ. Σημίτης δε θέλει "να καθίσει στο σπίτι του", ας είναι σίγουρος ότι θα υποχρεωθεί να το κάνει, γιατί θα φροντίσει η λαϊκή οργή και αγανάκτηση να τον στείλει σπίτι του μια ώρα γρηγορότερα. Και αυτόν και την πολιτική του.
"Να κλείσουν τα μέτωπα πριν τις γιορτές". Αυτή την εντολή έδωσε ο Κ. Σημίτης την περασμένη Παρασκευή στους υπουργούς και στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ. Προκειμένου, λοιπόν, να κλείσουν τα μέτωπα - τα εξής τρία: παιδεία, αγρότες, ασφαλιστικό - δεν έπιασαν δουλιά μόνο οι υπουργοί (Αρσένης, Ανωμερίτης, Παπαϊωάννου κ.ά.), αλλά ταυτόχρονα στρατεύτηκαν και τα φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, με δεδομένο ότι οι υπουργοί... τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα καταφέρνουν.
Ετσι, η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ είτε εμφάνιζε ως "πραγματικότητα" την κυβερνητική προπαγάνδα - π.χ. ότι οι κινητοποιήσεις των μαθητών υποκινούνται από τους... καθηγητές (!) ή ότι οι αγρότες εισπράττουν περισσότερα φέτος για το βαμβάκι (!) κλπ. - είτε ανέλαβαν να προβάλλουν θέματα ως αντιπερισπασμό, για να περάσουν άλλες αντιλαϊκές ρυθμίσεις, π.χ. για το "κόσκινο των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων" τη στιγμή που τους κατεδαφίζουν το ασφαλιστικό και σειρά άλλων δικαιωμάτων και κατακτήσεων. (Αφήστε τον καταπληκτικό τρόπο που θάφτηκε το φασιστικής έμπνευσης μέτρο της επιστράτευσης των τελωνειακών).
Ασφαλώς και χρειάζεται η άρχουσα τάξη την κυβέρνηση Σημίτη για να προχωρήσει, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος, την αντιλαϊκή επέλαση, για να δουλέψει δηλαδή σκληρά για τα συμφέροντα και υπερκέρδη της. Ομως, η σκληρή πραγματικότητα δεν αφήνει περιθώρια να γίνουν πιστευτά τα παραμύθια τους. Και αυτό θα το διαπιστώνουν καθημερινά.