Εκδήλωση προς τιμήν της αξέχαστης δασκάλας του λαού, της ακλόνητης κομμουνίστριας, κορυφαίας συγγραφέα Ελλης Αλεξίου,με την ευκαιρία των δέκα χρόνων από το θάνατό της, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο "Κέντρο Λόγου και Τέχνης 104".Μία εκδήλωση - φόρος τιμής στην προσφορά της Ελλης Αλεξίου, που συνδιοργάνωσαν οι εκδόσεις "Καστανιώτη" και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). Κατάμεστη η αίθουσα από φίλους, συναγωνιστές, συντρόφους, συναδέλφους της. Από εκείνους που δεν ξέχασαν το γλυκό της χαμόγελο και τη μεγάλη καρδιά της.
"Σχεδόν έναν αιώνα, η Ελλη Αλεξίου σημάδεψε την πολιτιστική, αγωνιστική πορεία του τόπου μας", σημείωσε η υπεύθυνη του Πολιτιστικού Τμήματος της ΟΓΕ Γεωργία Τσιαμούρη,ανοίγοντας την εκδήλωση. "Με τη ζωή και το έργο της, τίμησε τη χώρα της, το φύλο της, τους ανθρώπους".
Στη γνωριμία του με την Ελλη Αλεξίου, αναφέρθηκε ο εκδότης όλου σχεδόν του συγγραφικού της έργου, Θανάσης Καστανιώτης."Η Ελλη Αλεξίου ήταν μια σπουδαία γυναίκα, ένας απλός άνθρωπος, μία συγγραφέας με πλούσιο λογοτεχνικό έργο στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα βιβλία της αγαπήθηκαν από τον κόσμο. Από τις επιστολές που έρχονται στον εκδοτικό μας οίκο για το ελληνικό βιβλίο, οι περισσότερες αφορούν στην Ελλη Αλεξίου".
Στον μακρόχρονο αγώνα της ΟΓΕ για τη συνειδητοποίηση της γυναίκας, αλλά και στην ανάγκη αισθητικής καλλιέργειας και αντίστασης στην υποκουλτούρα, αναφέρθηκε η πρόεδρος της ΟΓΕ Καλλιόπη Μπουντούρογλου."Η Ελλη Αλεξίου", τόνισε χαρακτηριστικά, "ήταν μια πολυσύνθετη προσωπικότητα και πάνω απ' όλα ένας ωραίος άνθρωπος. Επέλεξε το είδος της λογοτεχνίας της "καρδιάς". Βρέθηκε κοντά στα παιδιά και στους αγώνες του λαού μας. Το έργο της είναι ανεκτίμητη παρακαταθήκη στους νεότερους".
Η ατμόσφαιρα φορτίστηκε όταν ακούστηκε η φωνή της Ελλης Αλεξίου, να μιλά για την αρχή της συγγραφικής της δραστηριότητας. Για το πώς ξεκίνησε το διήγημά της "Φραντζέσκος",απόσπασμα του οποίου διάβασε στη συνέχεια, η ηθοποιός Αννα Φόνσου.
Η αντιπρόεδρος της ΟΓΕ, Ασπα Μανδηλαρά,διάβασε κείμενο που έγραψε η συγγραφέας Ευγενία Ζήκου,η οποία για λόγους υγείας δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση. Με τίτλο "Η Ελλη Αλεξίου δεν παρέκκλινε ποτέ από το στόχο της",η Ευγ. Ζήκου αναφέρεται σε παραδείγματα από τη ζωή της Ε. Αλεξίου, αναδείχνοντας την πορεία του εσωτερικού της κόσμου. Μέσα από γνωστά ή και άγνωστα περιστατικά, αναφέρεται στη συνέπεια, στην ανυποχώρητη στάση της προς ορισμένες αρχές, στην πίστη και στον αγώνα της μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ.Αναφέρεται στην εκπαιδευτική της προσφορά, σημειώνοντας πως η Ελλη Αλεξίου ήτανε πάντα ευαίσθητη στην ανθρώπινη δυστυχία, παλεύοντας και μέσα από το έργο της ενάντια στο κατεστημένο.
Η εκδήλωση έκλεισε με την ηθοποιό Μπέττυ Βαλάση,η οποία διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο της Ελλης Αλεξίου "Λούμπεν".
Η. Μ.
Η "Συντονιστική Επιτροπή Τοπικών Οργανώσεων Ελλάδας" (ΣΕΤΟΕ) διοργάνωσε, το περασμένο Σάββατο, ημερίδα - συνέδριο με θέμα "Επιστροφή στις ρίζες μας".Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την εισήγηση του προέδρου της ΣΕΤΟΕ Δημήτρη Χιουρέα,ο οποίος αναφέρθηκε στις "Ρίζες μας" και την ιδεολογική θωράκιση, τους σημερινούς κινδύνους αλλοτρίωσης της εθνικής μας ταυτότητας. Επίσης αναφέρθηκε στις "μικρές πιστώσεις του προϋπολογισμού για τον Πολιτισμό από τις οποίες μάλιστα ένα μεγάλο μέρος απορροφάται από προσπάθειες υψηλού πολιτιστικού επιπέδου, που λίγες φορές έχουν σχέση με την προβολή της πολιτιστικής μας παράδοσης. Μέσα σ' αυτό το κλίμα, οι εκδηλώσεις των Αποδημικών Οργανώσεων, θεωρούνται περιφρονητικά "χωριάτικα πανηγύρια των επαρχιωτών"". Τόνισε επίσης ότι "η παραδοσιακή υποδομή είναι προϋπόθεση του πνευματικού ανθρώπου και του πατριώτη - αγωνιστή".
Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμούς εκπρόσωποι κομμάτων από το ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΗΚΚΙ κλπ. Από μέρους του ΚΚΕ,ο βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας,χαιρέτισε όλους τους τοπικούς συλλόγους και τις ομοσπονδίες που κρατούν ζωντανούς τους δεσμούς με την ιδιαίτερη πατρίδα τους, αναπτύσσοντας μια κοινωνική δραστηριότητα με άξονα τα προβλήματα και τις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε περιοχής, αλλά και συμβάλλοντας στην κοινωνική και πολιτιστική συνοχή της χώρας μας. "Δράσεις, όπως αυτές των συλλόγων σας, μπορούν να γίνουν κύτταρα αναζωογόνησης της λαϊκής παρέμβασης, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη διατήρηση και την υπεράσπιση του πλούτου της πολιτιστικής μας παράδοσης και την ανάπτυξη της ζωντανής, σύγχρονης πολιτιστικής μας ταυτότητας", τόνισε ο Στρατής Κόρακας.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επισήμανε κάποιες κυρίαρχες απόψεις, που "ουσιαστικά καταλήγουν στην εκτίμηση ότι βρισκόμαστε σε μια ιστορική φάση παγκοσμιοποίησης, "όπου έχει σημάνει το τέλος της κάθε ζωντανής παράδοσης και των εθνικών πολιτισμών". Οτι η παράδοση "είναι πια για τα μουσεία" και ότι κάθε προσπάθεια για τη δημιουργική αναζωογόνηση και διατήρησή τους "δεν αποτελεί παρά ένα ασύμφορο, μη ανταποδοτικό κόστος". Αυτή η άποψη εκτός του ότι δεν έχει καμιά επιστημονική βάση και προέρχεται καθαρά από μια λογιστική ανάγκη άμεσης και γρήγορης ανταγωνιστικής παγκοσμιοποίησης των οικονομιών, στην ουσία της αποτελεί απειλή για το μέλλον.Το ζητούμενο είναι, με βάση την ουσιαστική αξιοποίηση του παρελθόντος, να προχωράμε στη δημιουργική σύνθεση του σημερινού, σύγχρονου πολιτισμού μας. Η γνώση της παράδοσης, η εκτίμησή της στις πραγματικές της διαστάσεις και η δημιουργική αξιοποίησή της αποτελούν ασφαλιστικές δικλείδες για την ανάπτυξη και υπεράσπιση του πολιτισμού μας".
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με ομιλίες εκπροσώπων των οργανώσεων κατά γεωγραφικό διαμέρισμα: Αιγαίο, Ηπειρος, Θεσσαλία, Θράκη, Ιόνιο, Κρήτη, Μακεδονία, Πελοπόννησος, Στερεά, Εύβοια.
Τρεις συναυλίες στην Κύπρο θα δώσει το Λαϊκό Σχολείο Παραδοσιακής Μουσικής του Αριστείδη Μόσχου, προσκεκλημένο από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (περιφέρεια Ευρώπης). Από αύριο μέχρι τις 9/12 θα πραγματοποιήσει συναυλίες στη Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσσό, ενώ στη "Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής και Λόγου", στη Λευκωσία, θα διεξάγει σεμινάριο μαθημάτων για διάφορα παραδοσιακά όργανα. "Ελλάδα τα τραγούδια σου" είναι ο τίτλος του προγράμματος, δυόμισι ωρών, που θα παρουσιάσει το 20μελές συγκρότημα παραδοσιακών οργάνων του Λαϊκού Σχολείου. Θ' ακουστούν παραδοσιακά, σμυρναίικα, ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια από τη Χορωδία του Αρ. Μόσχου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το ταξίδι πραγματοποιείται χωρίς καμία οικονομική υποστήριξη από το ελληνικό κράτος.
Σήμερα (9μμ) στο "Παλλάς" (Βουκουρεστίου 1) θα προβληθεί η ταινία "Η Ελλάδα του Ελευθέριου Βενιζέλου",που είναι παραγωγή του Γιάννη Χορν "Ιδρυμα Κυβέλη",σε σκηνοθεσία Βασίλη Μάρου.
Τις "Μέρες του '36" θα προβάλει σήμερα (8.30 μμ) η Κινηματογραφική Λέσχη Κορυδαλλού, στις "Πλειάδες" (Γρ. Λαμπράκη και Καρυταίνης, Κορυδαλλός), στα πλαίσια του αφιερώματός της στο έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Πριν την προβολή, θα μιλήσει ο θεωρητικός του κινηματογράφου Σωτήρης Δημητρίου.Το αφιέρωμα συνεχίζεται την άλλη Τετάρτη (9/12) με το "Θίασο" και ομιλητή τον Νίκο Κολοβό.
Με τη μουσική παράσταση του Θάνου Μικρούτσικου "Μπρεχτ - Καββαδίας" ολοκληρώνεται σήμερα, στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου, το "Φεστιβάλ Μουσικού Θεάτρου". Το πρόγραμμα της παράστασης περιλαμβάνει τα έργα "Μουσική πράξη στον Μπρεχτ", "Γραμμές των Οριζόντων" και "Σταυρός του Νότου" (σε ποίηση Ν. Καββαδία). Τραγουδούν οι Κώστας Θωμαϊδης και Μανώλης Χατζημανώλης.
Σε ένα από τα ωραιότερα κτίρια της περιοχής των Εξαρχείων (Σπυρίδωνος Τρικούπη 34 και Κουντουριώτου, τηλ. 82.53.489) εδρεύει μόνιμα πλέον το "Νέο Ελληνικό Θέατρο" του Γιώργου Αρμένη,που ανοίγει αυλαία, την Παρασκευή 4 Δεκέμβρη, με το έργο του Γιώργου Σκούρτη "Κομμάτια και θρύψαλα".Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιώργου Αρμένη,σκηνικά - κοστούμια Ντένης Βαχλιώτη και σύνθεση ήχων Δημήτρη Ιατρόπουλου.Παίζουν: Γιώργος Αρμένης, Μαρίκα Τζιραλίδου, Τζένη Σκαρλάτου, Μαρία Καβουκίδου, Κώστας Μπάρας, Θοδωρής Γκόγκος, Χρίστος Τσίρτσης.
"Πρόκειται για ένα έργο - σταθμό στην ελληνική δραματουργία" - είπε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Αρμένης."Είναι μια σπαρταριστή σπονδυλωτή κωμωδία, που καυτηριάζει τα κοινωνικά, πολιτικά δρώμενα του χτες και του σήμερα. Αποτελείται από επτά κομμάτια, που το καθένα χωριστά φωτίζει ένα κομμάτι Ελλάδας γεμάτο ποίηση και χιούμορ. Φωτίζει τη ζωή ενός λαού, που έχει την καρδιά αριστερά, όπως και τη σκέψη".
"Είναι ένα έργο - λέει ο Γιώργος Σκούρτης - στο οποίο δεν έκανα καμιά αλλαγή, είναι το ίδιο κείμενο που παίχτηκε για τρεις σεζόν, το 1976, από το Θέατρο Τέχνης. Μιλάει για τη γενιά μου. Ομως, αυτοί που μιλάνε - είτε νέοι, είτε παλιοί, είτε προοδευτικοί, είτε αντιδραστικοί - έχουν όλοι ένα κοινό γνώρισμα. Η φωνή τους βγαίνει μέσα από συντρίμμια. Τα δικά τους, τα προσωπικά και τ' άλλα που τους περιτριγυρίζουν σ' αυτήν την τεράστια κι άγρια αγορά, που λέγεται "σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία", που λέγεται "ψέμα" κι "απογοήτευση"".
Εκθεση βιβλίων με τίτλο "Βιβλία του Μπρεχτ και για τον Μπρεχτ" θα παρουσιάσει το Ινστιτούτο "Γκαίτε" στη Θεσσαλονίκη από τις 7 - 23/12. Η έκθεση αποτελείται από 269 βιβλία του Μπρεχτ, έργα για τη ζωή και το έργο του, αλλά και για την πρόσληψή του από το κοινό. Τα βιβλία προέρχονται από εκδοτικούς οίκους των Γερμανίας, Ελβετίας, Αυστρίας. Το υλικό της έκθεσης συγκέντρωσε η υπηρεσία οργάνωσης εκθέσεων του Εκδοτικού Βιβλιεμπορικού Συνδέσμου, με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη γέννηση του Μπρεχτ.
Τη μέρα των εγκαινίων, στις 8 μμ, θα μιλήσει ο συγγραφέας και μεταφραστής του Μπρεχτ Πέτρος Μάρκαρης και θα προβληθεί ταινία από τη θεατρική "Μάνα" του Μπρεχτ, που βασίζεται στο ομώνυμο έργο του Γκόρκι.