ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Μεγάλο άνοιγμα πολιτικής δράσης μπροστά στις ευρωεκλογές

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τη Σύνοδο της ΚΕ του ΚΚΕ

Να πραγματοποιήσουν ένα μεγάλο άνοιγμα πολιτικής δράσης στο λαό με τις επιβεβαιωμένες θέσεις του Κόμματος για την Ευρωπαϊκή Ενωση καλεί τους κομμουνιστές, τα μέλη και φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ, ενόψει των ευρωεκλογών, η ΚΕ του ΚΚΕ που συνεδρίασε το Σαββατοκύριακο για τις τελικές εκτιμήσεις για τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, τις εξελίξεις στην ΕΕ και την προετοιμασία του Κόμματος για τις ευρωεκλογές του Ιούνη 1999. Στη σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρεται συγκεκριμένα:

"Συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ. Θέματα της συνεδρίασης ήταν οι τελικές εκτιμήσεις για τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, μετά και την ολοκλήρωση της σχετικής συζήτησης στις Κομματικές Οργανώσεις. Επίσης, οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά το 1995 και η προετοιμασία του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές του Ιούνη 1999.

Σχετικά με τις εκτιμήσεις για τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, η ΚΕ θα δώσει άμεσα στη δημοσιότητα την απόφασή της και γενικά τα συμπεράσματα από αυτή την αναμέτρηση.

Μέχρι τις αρχές Γενάρη, εξάλλου, θα δοθούν σταδιακά στη δημοσιότητα και τα κείμενα που αφορούν στην ΕΕ και στις ευρωεκλογές, έτσι ώστε η ιεράρχηση της δημοσιοποίησής τους να συμβάλλει στην καλύτερη δυνατή αφομοίωση και εκλαϊκευσή τους, καθώς και στο σχεδιασμό, από τις ΚΟ, της προετοιμασίας του ΚΚΕ για την ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Τα κείμενα, που η ΚΕ θα δώσει στη δημοσιότητα, αφορούν: Πρώτο, την ΟΝΕ - ΕΥΡΩ, την ΑΤΖΕΝΤΑ 2000, τα μέτωπα πάλης και συσπείρωσης. Δεύτερο, διακήρυξη της ΚΕ για τις ευρωεκλογές του Ιούνη 1999. Ακόμη, τη δραστηριότητα του Κόμματος μέχρι τις ευρωεκλογές. Θα εκδοθούν, επίσης, εκλαϊκευτικά φυλλάδια για τα βασικά ζητήματα των εξελίξεων στην ΕΕ.

Η ΚΕ του ΚΚΕ αποφάσισε την πραγματοποίηση δίμηνης οικονομικής εξόρμησης για την εκλογική αναμέτρηση. Η οικονομική εξόρμηση θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 1 Φλεβάρη - 31 Μάρτη 1999.

Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί όλες τις Κομματικές Οργανώσεις, τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με όπλο τις επιβεβαιωμένες θέσεις υπεροχής του Κόμματος για τα ζητήματα της ΕΕ, να πραγματοποιήσουν ένα μεγάλο άνοιγμα πολιτικής δράσης μέσα στην εργατική τάξη, την αγροτιά, τους επαγγελματοβιοτέχνες, την εργαζόμενη και σπουδάζουσα νεολαία και τους μαθητές. Να κάνουν γνωστή στους εργαζόμενους τη θέση του ΚΚΕ για τους δρόμους ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας".

Καταστροφές με... απορροφήσεις

Εικόνα γνωστή εδώ και πολλά χρόνια. Τη δυνατή βροχή ακολουθεί πάντα η καταστροφή. Οι πλημμύρες. Τραγική καθημερινότητα για εκατομμύρια ανθρώπους. Που τρέχουν να σωθούν. Ο,τι έγινε για άλλη μια φορά, την περασμένη Παρασκευή, ό,τι έγινε χτες. Και ακολουθούν τα "γιατί"... Τι προκαλεί αυτές τις καταστροφές;

Μια μέρα μετά - εκτός από κάποιες πανηγυρικές δηλώσεις μελών της κυβέρνησης επειδή δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα (!) - ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης αρμόδιος υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, μίλησε για "μεγάλη απορρόφηση πολλών δισεκατομμυρίων στον τομέα των αντιπλημμυρικών έργων", για "έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη"... Και εκείνοι που, λίγο πριν, κινδύνεψαν να πνιγούν, σκέφτονται αν η "μεγάλη απορροφητικότητα" μπορεί να απαντήσει στο βασικό τους ερώτημα. Αν θα εξακολουθήσουν να ζουν και μετά τις επόμενες πλημμύρες. Δύσκολη η απάντηση...

* * *

Φάνηκε για άλλη μια φορά πως το ενδιαφέρον της κυβέρνησης εντοπίζεται απλά και μόνο στη διαχείριση κάποιων κονδυλίων για τα αντιπλημμυρικά έργα. Και στο σε ποιον θα δώσει τα λεφτά που απορρόφησε. Εδώ όμως σταματά το ενδιαφέρον. Μετά ακολουθούν οι καταστροφές, ως φυσικό φαινόμενο αυτής της πολιτικής. Και η "απορροφητικότητα" παραμένει ως μοναδική απάντηση σε όλα τα"γιατί". Με φόντο κατεστραμμένες περιουσίες και ανθρώπους να προσπαθούν να βγουν από τα πλημμυρισμένα σπίτια τους. Το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο στην καλή διαχείριση και όχι στην ουσία. Ας έχουν οι εργολάβοι χρήματα να παίρνουν και τα έργα θα γίνουν. Κάποτε...

Κι όλο αυτό, όταν λειτουργεί έτσι, τι αποτέλεσμα έχει; "Καλούς" υπουργούς, και κατεστραμμένους, δυστυχισμένους πολίτες. Γιατί ζητούμενο της κυβέρνησης δεν είναι οι άνθρωποι που κατοικούν σ' αυτή τη χώρα αλλάη τήρηση των κατευθύνσεων των αφεντικών της, από τα οποία εξαρτάται πολιτικά και οικονομικά. Του μεγάλου κεφάλαιου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εκείνων που, στα τραπέζια των Βρυξελλών, αποφασίζουν ότι ένα γήπεδο γκολφ σε μεγάλο ξενοδοχείο της Χαλκιδικής είναι σημαντικότερο έργο από τον αγωγό αποχέτευσης στο Θριάσιο Πεδίο, που μέχρι σήμερα δεν έχει κατασκευαστεί.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ολόκληρες περιοχές δεν έχουν κανένα αντιπλημμυρικό έργο.Που τα έργα εκτελούνται μόνο όταν η αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης το αποφασίζει. Και αφού είχαν ήδη γίνει τεράστιες καταστροφές (με ή χωρίς ανθρώπινα θύματα).

Είναι ξεκάθαρο πια ότι: όσο οι κάτοικοι του Μαραθώνα δεν κατεβαίνουν στο δρόμο για να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση που βιώνουν. Οσο οι κάτοικοι της Γλυφάδας αντιμετωπίζουν τις καταστροφές σαν ένα κομμάτι της χειμερινής καθημερινότητάς τους και δεν ξεσηκώνονται. Οσο δε συνειδητοποιούν ότι η επόμενη μέρα από τις καταστροφές πρέπει να τους βρίσκει έξω από το αρμόδιο υπουργείο, τη νομαρχία, το δήμο, τη Βουλή, να διαδηλώνουν, δεν υπάρχει καμία ελπίδα οι καταστροφές να σταματήσουν. Θα έρχονται με μαθηματική ακρίβεια. Καρπός αυτής της πολιτικής. Και οι άνθρωποι θα καταστρέφονται, θα δυστυχούν. Οσο δεν αναπτύσσεται ένα δυναμικό κίνημα για να διεκδικήσει το δικαίωμα προστασίας της ζωής, της περιουσίας και του περιβάλλοντος, θα υπάρχουν "καλές" κυβερνήσεις και "καλοί" υπουργοί. Που τα έργα τους θα χρησιμεύουν στον άνθρωπο τόσο, όσο χρησιμεύει στον απολυμένο εργάτη ένα γήπεδο γκολφ.

Περιοδεία της Αλ. Παπαρήγα στη Θεσσαλία

Το τριήμερο 27, 28 και 29 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί η περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στη Θεσσαλία.(Είχε αναβληθεί, ως γνωστόν, εξαιτίας της συζήτησης στη Βουλή για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σημίτη).

Το πρόγραμμα της περιοδείας της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έχει ως εξής:

- Παρασκευή 27.11 επισκέπτεται το Ν. Μαγνησίας και στις 7μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση - συζήτηση στο Δημαρχείο Βόλου με θέμα: "Η αλήθεια για την ΟΝΕ. Το πραγματικό μήνυμα των εκλογών και η ανάγκη αγωνιστικής συσπείρωσης και δράσης των λαϊκών δυνάμεων".

- Σάββατο 28.11.Στο Βόλο, ώρα 10 π.μ., συναντάται με το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων της ΑΓΕΤ.

11 π.μ. θα έχει συνάντηση με συλλόγους εκπαιδευτικών.

12.30 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη στα ΜΜΕ στην αίθουσα της Ενωσης Συντακτών Θεσσαλίας.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας επισκέπτεται τα Τρίκαλα, όπου:

Στις 6.00μ.μ. επισκέπτεται το Κεραμίδι Τρικάλων, όπου θα γίνει συνάντηση με τους κατοίκους και τους φορείς τους.

Στις 7.00μ.μ. θα γίνει συγκέντρωση - συζήτηση στο "Φρούριο" των Τρικάλων.

- Κυριακή 29.11:

Το πρωί στις 11π.μ. συγκέντρωση - συζήτηση στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο της Καρδίτσας

Το απόγευμα, στις 7μ.μ., πραγματοποιείται συγκέντρωση - συζήτηση στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ