Του Γ. Χ. ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗΣ
Δε θα ήτανε, λοιπόν, υπερβολή, αν έλεγα πως τότε μονάχα θα αποκτήσει την πραγματική της σημασία η εξέγερση του Πολυτεχνείου, όταν μετατραπεί σε συνείδηση του εργαζόμενου. Σε μια συνείδηση άγρυπνη, επαναστατική. Σε μια συνείδηση, δηλαδή, που αντιλαμβάνεται την αδικία και την καταπίεση. Που αφουγκράζεται, όσο βαθιά και αν κοιμάται ,τα μηνύματα της νύχτας που τον καλούν να κατέβει στους δρόμους για να προλάβει τα τανκ, να προλάβει τους "ειρηνοφόρους" χωροφύλακες, τα πονηρά νομοσχέδια, την ερήμωση του πολιτισμού του, την προδοσία της ιδεολογίας του
Συμπληρώνονται φέτος 30 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας. Με αφορμή αυτή την επέτειο και στα πλαίσια του γιορτασμού της, το Κεντρικό Συμβούλιο της οργάνωσης κυκλοφόρησε ένα λεύκωμα που στις σελίδες του περικλείονται στιγμές αυτής της 30χρονης πορείας. Πρόκειται για μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια, να γίνει γνωστή, έστω και συνοπτικά, η διαδρομή της οργάνωσης στο πλευρό του ΚΚΕ. Μια προσπάθεια να γνωρίσουν τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ την ιστορία της, που είναι γραμμένη "στην πρώτη γραμμή των νεανικών αγώνων".
Μέσα από τις σελίδες του λευκώματος αναδεικνύονται οι αγώνες του νεολαιίστικου κινήματος, στους οποίους η ΚΝΕ βρισκόταν πάντα μπροστά. Αναδεικνύεται η δυναμική της και η δράση της στη νεολαία, με οδηγό την πρωτοπόρα πολιτική του ΚΚΕ. Επίσης, σκοπός του ΚΣ και με αυτή την έκδοση, είναι να λειτουργήσει διαπαιδαγωγητικά για τους νέους αγωνιστές, τους συνεχιστές αυτής της πλούσιας δράσης. Γιατί οι νέοι και οι νέες της ΚΝΕ, καμαρώνουν σήμερα ως συνεχιστές των αγωνιστικών παραδόσεων της ΟΚΝΕ, της ΕΠΟΝ, της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη.
Η δομή του λευκώματος ακολουθεί την ιστορική διαδρομή της ΚΝΕ, ξεκινώντας από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της, τον Αύγουστο του 1968. Παραθέτει ντοκουμέντα από τα δύσκολα χρόνια της παρανομίας και την αντιδικτατορική της δράση, ενώ στη συνέχεια στέκεται στους σταθμούς των συνεδρίων, στους στόχους, στις αποφάσεις τους και στην πορεία υλοποίησης αυτών των αποφάσεων στο κίνημα της νεολαίας. Υπάρχει μια ενότητα που αναφέρεται στο Φεστιβάλ της οργάνωσης, στη μακρόχρονη πορεία αυτού του μοναδικού νεανικού θεσμού, καθώς και στην εφημερίδα της, τον "Οδηγητή". Τέλος, ένα μέρος του είναι αφιερωμένο στις αποφάσεις του 7ου Συνεδρίου, στις θέσεις και στη φυσιογνωμία της ΚΝΕ σήμερα.
Είναι γεγονός ότι η δράση και η προσφορά των χιλιάδων νέων που πέρασαν από τις γραμμές της ΚΝΕ δεν μπορεί να χωρέσει σε 140 σελίδες ενός λευκώματος. Ομως αυτή η αξιόλογη προσπάθεια μπορεί να αποτελέσει το ερέθισμα για να γνωρίσει κανείς την ιστορία του νεολαιίστικου κινήματος στη χώρα μας, για να γνωρίσει την Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας.