Δύο Επίκαιρες Ερωτήσεις του βουλευτή του ΚΚΕ Απ. Τασούλα για τους νεφροπαθείς και το ΠΙΚΠΑ της Βούλας συζητήθηκαν χτες στη Βουλή
Τα προβλήματα των νεφροπαθών, αλλά και αυτό της λειτουργίας του ΠΙΚΠΑ της Βούλας μετέφερε στη Βουλή με δύο Επίκαιρες Ερωτήσεις που συζητήθηκαν χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας.
Για τους νεφροπαθείς, ο υφυπουργός Υγείας Ν. Φαρμάκης ισχυρίστηκε ότι χορηγούνται επιδόματα που για τους ανασφάλιστους ή έμμεσα ασφαλισμένους, οι οποίοι βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο αιμοκάθαρσης, είναι 49.500 δρχ. το μήνα. Επίσης χορηγείται διατροφικό επίδομα 16.560 δρχ. και σε ανασφάλιστους άπορους 24.840 δρχ. Ολα τα παραπάνω, είπε ο υφυπουργός, πρόκειται να αυξηθούν κατά 10%, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να χορηγηθεί στους νεφροπαθείς το προνοιακό επίδομα των 129.000 δρχ.
Ο Απ. Τασούλας υπογράμμισε ότι τρία είναι κυρίως τα ζητήματα που απασχολούν τους νεφροπαθείς: Η παροχή υπηρεσιών σε αυτούς που κάνουν τεχνητό νεφρό, η μετακίνηση για την οποία δεν τους δίνεται κανένα επίδομα και τα επιδόματα. Για τα τελευταία, κάλεσε την κυβέρνηση να δεχτεί τη θέση του ΚΚΕ, που προβλέπει, οι ανίκανοι προς εργασία να πάρουν τα 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη και όσοι εργάζονται ή είναι συνταξιούχοι να πάρουν τα δέκα μεροκάματα.
Αντί να απαντήσει σ' αυτήν τη συγκεκριμένη πρόταση, ο υφυπουργός έκανε λόγο για "ανεύθυνες" προτάσεις του ΚΚΕ, που είναι "εκτός πάσης πραγματικότητας και δεν μπορούν να ικανοποιούνται". Για να αποδείξει δε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης είπε ότι σε μία σειρά πόλεις και νοσοκομεία έχουν δοθεί εγκρίσεις και επιχορηγήσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση των νεφροπαθών.
Στη δεύτερη Ερώτηση, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΠΙΚΠΑ της Βούλας και για τα οποία οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ο έτερος υφυπουργός Υγείας Θ. Κοτσώνης είπε ότι βρίσκονται σε πορεία επίλυσης. Συγκεκριμένα, είπε ότι έχει ήδη δοθεί έγκριση για 11 νέες θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ έχει υπογραφεί και η σχετική απόφαση για τη χορήγηση των αμοιβών για νυχτερινή εργασία και για απασχόληση τις Κυριακές και τις αργίες. Για δε το επίδομα τροφής προωθείται νομοθετική ρύθμιση, για να μην υπάρχει αμφισβήτηση για την καταβολή του.
Παρεμβαίνοντας ο Απ. Τασούλας σε Επερώτηση βουλευτών της ΝΔ για την κατάσταση στο χώρο της υγείας, που συζητήθηκε χτες, τόνισε ότι η χώρα μας είναι η τελευταία σε κοινωνικές δαπάνες στην Ευρωπαϊκή Ενωση και από τις πρώτες σε ιδιωτικές. Η μείωση των κοινωνικών δαπανών, είπε, προωθείται στο όνομα της σύγκλισης και της ΟΝΕ, πολιτική στην οποία συμφωνεί και η ΝΔ, η οποία τα ίδια θα έκανε, εάν ήταν στην κυβέρνηση. Ολα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει στο να θεωρείται πλέον η υγεία εμπόρευμα κι αυτή την κατάσταση να την πληρώνει ο ασθενής. Ο βουλευτής είπε ότι τα προβλήματα που υπάρχουν αφορούν, τόσο τον εξοπλισμό των νοσοκομείων, όσο και τη στελέχωσή τους, ενώ οι χαμηλές δαπάνες οδηγούν τα νοσοκομεία σε νέα χρέη.
Αυτό που χρειάζεται, είπε ο Απ. Τασούλας, είναι η αύξηση των δαπανών, η ίδρυση νέων νοσοκομείων, η οργάνωση της πρωτοβάθμιας υγείας και του ΕΚΑΒ, καθώς και η αύξηση του προσωπικού.
Παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά
Το σχέδιο για τη Διατλαντική Οικονομική Συνεργασία που αντικατέστησε το σχέδιο Μπρίτεν για τη Νέα Διατλαντική Αγορά είναι το ίδιο αντιλαϊκό, στηρίζει τις επιλογές των μεγάλων πολυεθνικών για παραπέρα απελευθέρωση των αγορών και προετοιμάζει το νέο γύρο πολυμερών διαπραγματεύσεων στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Αυτό τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκθεσης σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στις σχέσεις ΕΕ - ΗΠΑ.
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι "η απόρριψη του σχεδίου Μπρίτεν θέλησε να ρίξει στάχτη στα μάτια όλων αυτών που αντέδρασαν έντονα στη δημιουργία της Νέας Διατλαντικής Αγοράς, που θα έφερνε σε ακόμα πιο δυσμενή θέση τους εργαζόμενους στην Ευρώπη. Η ουσία αυτού του σχεδίου παραμένει αμετάβλητη και στις σημερινές εξελίξεις, με μόνη διαφορά τους ρυθμούς προώθησης των συγκεκριμένων σχεδίων και την επίδειξη μεγαλύτερης ευελιξίας στην εφαρμογή τους. Αρχές και της νέας συμφωνίας παραμένουν η προστασία του μεγάλου κεφαλαίου και η ανεμπόδιστη διακίνησή του, η κατοχύρωση της ασυδοσίας των μονοπωλίων και της απελευθέρωσης των αγορών.Τα μέτρα αυτά θεωρούνται απαραίτητα για την προετοιμασία του νέου γύρου πολυμερών διαπραγματεύσεων στα πλαίσια του ΠΟΕ και των συζητήσεων για την Πολυμερή Συμφωνία για τις Επενδύσεις στα πλαίσια του ΟΟΣΑ. Προσπαθούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα γεγονότα".
Συστατικό στοιχείο της νέας συμφωνίας, συνέχισε ο Γ. Θεωνάς είναι οι Συμφωνίες Αμοιβαίας Αναγνώρισης. "Στόχος είναι η διευκόλυνση των εμπορικών ροών, με αποφασιστικό ρόλο τεχνοκρατικών επιτροπών, χωρίς κανένα δημοκρατικό έλεγχο. Ετσι ενισχύονται οι απόψεις που θεωρούν ότι η ύπαρξη προστατευτικών για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον νομοθετικών διατάξεων, αποτελεί τεχνητούς φραγμούς στο εμπόριο, επιδιώκοντας την ουσιαστική κατάργηση των προδιαγραφών ασφαλείας". Επισήμανε εξάλλου ότι "σοβαρές ανησυχίες προκαλούν επίσης, οι προβλέψεις για παραπέρα απελευθέρωση των δημόσιων προμηθειών, των υπηρεσιών, καθώς και ο προβλεπόμενος συντονισμός στα πλαίσια του νέου γύρου πολυμερών διαπραγματεύσεων για τις επενδύσεις, τη γεωργία, την πνευματική ιδιοκτησία".
Σε σχέση με την κοινωνική παράμετρο των συμφωνιών, ο κομμουνιστής ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι "απουσιάζει οποιοσδήποτε προβληματισμός για τα κοινωνικά δικαιώματα, για την ενίσχυση των προστατευτικών για τους εργαζόμενους διατάξεων ή οποιαδήποτε δέσμευση για ενσωμάτωση των θεμελιωδών συμβάσεων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας στο σύστημα του ΠΟΕ. Αντίθετα, οι όλο και ποιο συχνές αναφορές ότι η εργατική νομοθεσία δεν μπορεί να αποτελεί μέσο "προστατευτισμού", μας δημιουργούν τη βεβαιότητα ότι μετά την απελευθέρωση του εμπορίου, των αγαθών και των υπηρεσιών, στην ημερήσια διάταξη βρίσκεται η απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και ο περιορισμός της κρατικής εξουσίας στο θέμα αυτό διά μέσου του ΠΟΕ. Με λίγα λόγια η προώθηση των σχετικών διατάξεων της Πολυμερούς Συμφωνίας για τις Επενδύσεις στα πλαίσια του πολυμερούς εμπορικού συστήματος".
Τονίζοντας την αντίθεσή του με το σχέδιο για τη Διατλαντική Οικονομική Συνεργασία, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι "δεν εκφράζει τα συμφέροντα των εργαζομένων και των δύο πλευρών του Ατλαντικού. Αντίθετα στηρίζει τις επιλογές των μεγάλων πολυεθνικών, που στα πλαίσια του "Διατλαντικού Επιχειρηματικού Διαλόγου" εργάζονται ήδη από το 1995 για την κατάργηση διατάξεων που περιορίζουν τη δράση τους. Είναι μια συμφωνία που σηματοδοτεί πάλι την υποχωρητικότητα της ΕΕ έναντι των ΗΠΑ, καθώς και την κοινή τους στάση για την προώθηση των σχεδίων του μεγάλου κεφαλαίου στην ολομέτωπη επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους.Αυτό άλλωστε είναι πλέον εμφανές από τη ρύθμιση - συμφωνία για τους εξωεδαφικούς νόμους Helms - Burton και D' Amato και προκύπτει από τις προβλέψεις για τη γεωργία και την οπτικοακουστική βιομηχανία.Πρόκειται για μια συμφωνία που αποκαλύπτει τον πραγματικό χαρακτήρα των δήθεν ισότιμων διεθνών εμπορικών διαπραγματεύσεων. Η υπό συζήτηση έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων, παρά τις κάποιες θετικές παρατηρήσεις της, συνολικά αποδέχεται αυτό το πλαίσιο και γι' αυτό θα την καταψηφίσουμε".
***
***
Γ. Ζ.