ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Νοέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καμιά πρόκληση δε θα μείνει αναπάντητη

Ανακοίνωση - καταγγελία του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

"Κανένας χαφιές και προβοκάτορας δεν είναι σε θέση να βάλει φραγμό στην ανάπτυξη του κινήματος. Καμιά τρομοκρατική δράση οποιασδήποτε συμμορίας δεν είναι ικανή να χτυπήσει το φοιτητικό και το νεολαιίστικο κίνημα, το οποίο είναι σε θέση να περιφρουρήσει τις διαδικασίες του, όπως και η ΚΝΕ και το ΚΚΕ τα μέλη τους. Καμιά πρόκληση δε θα μείνει αναπάντητη". Αυτό τονίζει σε ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, με αφορμή τη χτεσινή τραμπούκικη επίθεση στη Νομική. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Δολοφονική συμμορία 60 περίπου ατόμων, οπλισμένων με σιδερολοστούς και σιδερογροθιές, επιτέθηκε στη Νομική σχολή, σήμερα (σ. σ. χτες) το μεσημέρι.Ο συρφετός των θρασύδειλων δολοφόνων έδρασε με οργανωμένο σχέδιο. Διέλυσαν τις γενικές συνελεύσεις του Νομικού και του Οικονομικού πετώντας καπνογόνα και στη συνέχεια, αξιοποιώντας τον πανικό που δημιουργήθηκε στους φοιτητές, χρησιμοποιώντας σπρέι, απομόνωσαν φοιτητές - μέλη της ΚΝΕ, χτυπώντας τους με σιδερολοστούς και σιδερογροθιές, στέλνοντας στο νοσοκομείο 11 φοιτητές και φοιτήτριες, με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι και στο σώμα. Αμέσως βέβαια φρόντισαν να εξαφανιστούν.

Η σημερινή δολοφονική επίθεση έρχεται σαν συνέχεια της αντικομμουνιστικής υστερίας που καλλιέργησε συγκεκριμένη μερίδα του Τύπου, και ιδιαίτερα η "Αυγή" και η "Ελευθεροτυπία", παρέχοντας ιδεολογική και ηθική κάλυψη σε αυτές τις συμμορίες.

Αποδεικνύεται έτσι έμπρακτα ο προβοκατόρικος ρόλος που παίζουν οι δύο παραπάνω "εφημερίδες" και αναδείχνονται οι τεράστιες ευθύνες που επωμίζονται.

Η ΚΝΕ κάνει για άλλη μια φορά ξεκάθαρο: Ολες οι απειλές, οι τραμπουκισμοί, ο αντικομμουνισμός, δεν είναι σε θέση να τρομοκρατήσουν τα μέλη της Οργάνωσής μας. Το φοιτητικό κίνημα, το κίνημα της νεολαίας, θα δυναμώνουν συνεχώς σαν αποτέλεσμα της πρωτοπόρας δράσης των μελών και φίλων της ΚΝΕ. Κανένας χαφιές και προβοκάτορας δεν είναι σε θέση να βάλει φραγμό στην ανάπτυξη του κινήματος. Καμιά τρομοκρατική δράση οποιασδήποτε συμμορίας δεν είναι ικανή να χτυπήσει το φοιτητικό και το νεολαιίστικο κίνημα, το οποίο είναι σε θέση να περιφρουρήσει τις διαδικασίες του, όπως και η ΚΝΕ και το ΚΚΕ τα μέλη τους. Καμιά πρόκληση δε θα μείνει αναπάντητη".

Σε "διατεταγμένη υπηρεσία"

Αρκετές μέρες πριν από το φετινό γιορτασμό της εξέγερσης του Νοέμβρη ορισμένες "έγκυρες" και "ανεξάρτητες" εφημερίδες "ανησυχούσαν" για το τι θα κάνει φέτος ο "αντιεξουσιαστικός χώρος" και πρόσφεραν απλόχερα τις σελίδες τους ώστε τα "παιδιά" να οργανωθούν καλύτερα... Ταυτόχρονα, όμως, τίποτα δεν τους εμπόδιζε να προειδοποιούν για τα αναμενόμενα "επεισόδια" και να πλασάρουν τις "ρεαλιστικές" προτάσεις τους για κατάργηση του γιορτασμού και "εκκαθάριση" με το μήνυμα του Πολυτεχνείου.

Τα αποτελέσματα της κινητοποίησης και οργάνωσης του "αντιεξουσιαστικού χώρου", ο οποίος πάντα ήταν διαβρωμένος από τα γνωστά "ευαγή ιδρύματα" της αστυνομίας, ήταν μάλλον πενιχρά. Τα "παιδιά" φαίνεται ότι δεν είχαν διάθεση φέτος να παίξουν...

Αυτό όμως δεν εμπόδισε τις ίδιες πάντα "έγκυρες" και "ανεξάρτητες" εφημερίδες να συνεχίσουν να υπηρετούν τον ομολογημένο στόχο τους: το "ξεκαθάρισμα των λογαριασμών" με το μήνυμα και την πορεία του Πολυτεχνείου. Ο στόχος, αυτός βέβαια, περνάει μέσα από χτύπημα της ΚΝΕ και του ΚΚΕ που είναι ο κυματοθραύστης αυτών των αντιλαϊκών επιθέσεων.

Δεν μπόρεσαν, λοιπόν, να συγχωρέσουν ότι οι δυνάμεις του ΚΚΕ και φέτος συνέβαλαν αποφασιστικά στην περιφρούρηση της πορείας. Η οργή και το δηλητήριό τους διοχετεύτηκε μέσα από προβοκατόρικα "ρεπορτάζ" και "σχόλια" για τον "αστυνομικό ρόλο" της ΚΝΕ και του ΚΚΕ που παρέδωσαν στη "συνεργαζόμενη" αστυνομία τα παιδιά. Πρωταγωνιστικό ρόλο, βέβαια, έπαιξε, άλλη μια φορά, η "Ελευθεροτυπία", προφανώς λόγω των "προνομιακών" διασυνδέσεών της με τον "αντιεξουσιαστικό χώρο".

Η "Αυγή" του αντικομμουνισμού...

Δεν μπορούσε, όμως να υστερήσει η "Αυγή",τυφλωμένη, όπως πάντα, από την εμπάθεια και το μίσος σε βάρος του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Χθες, λοιπόν, άφησε να εκδηλωθούν σε όλη τους την έκταση αυτά τα συναισθήματά της. Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, διαπιστώνει ξεδιάντροπα ότι "η ΚΝΕ υπερασπίζει απολύτως (την παλαιότερη και επαναληφθείσα προχθές) πρακτική της συνεργασίας με τις δυνάμεις της κρατικής καταστολής - (σ.σ. για τις ανάγκες της στιγμής χρησιμοποιεί και τέτοια ορολογία) - και επιτίθεται σε όσους στέκονται κριτικά σε επιλογές συνεργασίας των μαζικών κινημάτων με την Ασφάλεια" (!). Τίτλος του "ρεπορτάζ"; "Η ΚΝΕ υπερασπίζεται τον αστυνομικό ρόλο της". Καμία έκπληξη. Η "Αυγή" παραμένει πάντα "αυγή" του αντικομμουνισμού...

... και η "Ελευθεροτυπία" της προβοκάτσιας

Από την "Ελευθεροτυπία" τη συνέχεια ανέλαβε να τη δώσει ο Γ. Βότσης,προφανώς λόγω προϋπηρεσίας πολλών ετών στο κουρμπέτι. Με ένα χυδαίο σχόλιό του "επικρίνει" τον υπουργό Δημόσιας Τάξης για αχαριστία, γιατί, όπως αναφέρει, "τσιγκουνεύτηκε την ειδική εύφημη μνεία σ' αυτούς που πράγματι άξιζαν: Τους μπρατσωμένους οικοδόμους του ΚΚΕ και τα, εκ του ασφαλούς, παλικαράκια της ΚΝΕ, που σε πλήρη συνεργασία με την ένστολη καταστολή (τύφλα να 'χουν τα ΜΑΤ μπροστά στα... ΚΝΑΤ) κατάφεραν να εξουδετερώσουν τους κάθε λογής αντιφρονούντες". "Θλίβεται" μάλιστα, γιατί "τα κοντάρια, από τις κόκκινες σημαίες με τα σφυροδρέπανα, χρησιμοποιήθηκαν (τι ντροπή...) περισσότερο από τα αστυνομικά κλομπ". Δε σταματάει, όμως, εκεί. Επιχειρεί να πλήξει το ΚΚΕ και τους κομμουνιστές για το ρόλο τους στην εξέγερση του Νοέμβρη: "Το άλλο, το μεγάλο "Πολυτεχνείο", της ηρωικής εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973 - (σ.σ. οι "όρκοι" στη μνήμη της εξέγερσης είναι απαραίτητοι για να περάσει πιο εύκολα η προβοκάτσια) - (των... "προβοκατόρων" κατά την τότε "Πανσπουδαστική") πάει πολύ να το διεκδικεί οψίμως το ΚΚΕ - και δεν είναι καθόλου φρόνιμο να τσιγκλάει μνήμες...".

Αυτό ακριβώς λέμε και εμείς κύριε Βότση. Πάει πολύ, ειδικά εσύ, να τσιγκλάς μνήμες...

Ας ρωτήσουν να μάθουν

Υπάρχει ένα τραγούδι, που λέει πως "ό,τι δε με σκοτώνει με κάνει πιο δυνατό". Τα "παιδάκια", που χτες έκαναν στη Νομική και στου Ζωγράφου, στα γραφεία του Κόμματος, ό,τι δεν μπόρεσαν να κάνουν στο Πολυτεχνείο, δεν μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει ο παραπάνω στίχος σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ. Ας ρωτήσουν, λοιπόν, τους καθοδηγητές τους - και τους ένστολους και τους μη ένστολους. Φυσικά, εκείνοι θα αρχίσουν να βήχουν και να ξεροβήχουν... Ομως, ας επιμείνουν. Αν δεν πάρουν ικανοποιητικές απαντήσεις, ας αποταθούν στην "Ελευθεροτυπία". Γνωρίζει και εκείνη τις απαντήσεις.

***

Το ΚΚΕ, λοιπόν, θα μάθουν πως επιχειρήθηκε πολλές φορές να τρομοκρατηθεί στην ιστορία αυτού του τόπου. Δυστυχώς, για κάποιους παλιότερους, που, και εκείνοι με λοστάρια, σιδερογροθιές και προβοκάτσιες προσπάθησαν να ξεμπλέξουν με αυτό το Κόμμα, εκτελώντας τη διατεταγμένη υπηρεσία των αφεντικών τους (για να μην πάμε πιο πίσω ή σε άλλες μορφές επίσημης κρατικής καταστολής περιοριζόμαστε στο ότι οι παραπάνω εντολοδόχοι εμφανίζονται άλλοτε και με τη μορφή του "αναρχο-φρικιού", άλλοτε και με τη μορφή του "αγανακτισμένου πολίτη - Χρυσαυγίτη" κλπ.), διδάχτηκαν κάτι πολύ απλό: Οτι σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει. Επομένως, το τίμημα που πλήρωναν όλοι εκείνοι που επιδίωξαν να "ματώσουν" το ΚΚΕ και να το κάνουν να "ξεψυχήσει", ήταν ότι αντιλαμβάνονταν, πολύ γρήγορα, ότι τα λοστάρια τους ήταν πολύ λίγα μπροστά στις νέες ρίζες που έριχνε το Κόμμα στην ελληνική κοινωνία. Αυτά τα πράγματα, τα "παιδάκια" δεν τα γνωρίζουν. Οι καθοδηγητές τους, όμως, τα γνωρίζουν. Ας τους ρωτήσουν.

***

Επίσης, τα "παιδάκια" δε γνωρίζουν την άποψη του Λένιν περί της βίας. Ο Λένιν, λοιπόν, εξηγούσε ότι το Κόμμα δεν έχει καμία διάθεση να χάσει ούτε έναν εργάτη στην πάλη του για την Επανάσταση και την εδραίωση της Επανάστασης. Δεν είναι, επομένως, το Κόμμα που επιλέγει να χτυπηθεί με τους εκμεταλλευτές. Είναι οι εκμεταλλευτές που χτυπούν το Κόμμα, ώστε να μην εκπληρωθεί ποτέ ο αγώνας της εργατικής τάξης. Μακάρι να υπήρχε άλλος δρόμος, αλλά δεν υπάρχει. Δε θα μας αφήσουν να ζήσουμε όπως θέλουμε, γι' αυτό πρέπει να κερδίσουμε τη ζωή που θέλουμε. Αυτή είναι η άποψη του Κόμματος. Ας την έχουν υπόψη τους, όσοι παίζουν το παιχνίδι των αφεντικών τους ως "ροπαλοφόρα" όργανά τους. Και να θυμούνται. Οχι μόνο δε μας "σκοτώνουν", αλλά μας κάνουν και πιο δυνατούς.

Ν. Μπ.

Καταδικάζουν την επίθεση

Με ανακοίνωση, η πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του Τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθήνας καταδικάζουν "τη βίαιη διάλυση της Γενικής Συνέλευσης Φοιτητών του Οικονομικού που οδήγησε σε τραυματισμό φοιτητών. Τέτοιες ενέργειες, τονίζεται στην ανακοίνωση, στρέφονται εναντίον των δημοκρατικών θεσμών και των κατακτήσεων της πανεπιστημιακής κοινότητας και υποσκάπτουν επικίνδυνα την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου".

Η νεολαία του ΔΗΚΚΙ καταδικάζει ως απαράδεκτα τα επεισόδια και υπογραμμίζει ότι "τέτοιου είδους ενέργειες αποπροσανατολίζουν την ελληνική νεολαία από τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης, η οποία δοκιμάζεται για μία ακόμα φορά από τους πειραματισμούς της κυβέρνησης και του κ. Αρσένη".

Η "Ενιαία Ανεξάρτητη Κίνηση Νομικής", τονίζει ότι "οι επιθέσεις των τραμπούκων όχι μόνο πριμοδοτούν ξεκάθαρα το κλίμα εκφοβισμού, τρομοκρατίας, επεισοδιοφοβίας και αντιπαράθεσης μηχανισμών, αλλά εξυπηρετούν ανοιχτά το κυβερνητικό σχέδιο για ακύρωση των μαζικών διαδικασιών ανάπτυξης των κινητοποιήσεων στους εκπαιδευτικούς χώρους".

Οι "Νέοι Ορίζοντες" Νομικής τονίζουν σε ανακοίνωσή τους ότι "παρόμοια γεγονότα επισύρουν όχι μόνον τη φοιτητική αγανάκτηση, αλλά επίσης και τη μέγιστη λαϊκή κατακραυγή".

Το κίνημα δεν πρόκειται να καμφθεί

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

"Οι μηχανισμοί, που επιδίωξαν να διαλύσουν το γιορτασμό του Πολυτεχνείου και απέτυχαν, χάρη στη σθεναρή στάση των μαζικών οργανώσεων, συνεχίζουν το αντιλαϊκό έργο τους. Ετσι σήμερα, χρησιμοποιώντας χημικά, λοστούς, σιδερογροθιές, επιτέθηκαν και διέλυσαν τη συνέλευση του Οικονομικού Τμήματος και της Νομικής, ενώ ξυλοκόπησαν φοιτητές, 11 από τους οποίους βρίσκονται τραυματισμένοι στο Νοσοκομείο.

Ας έχουν υπόψη τους αυτοί που τους χρησιμοποιούν ή τους υπερασπίζονται σε αντικομμουνιστική βάση ότι το φοιτητικό και το γενικότερο νεολαιίστικο κίνημα δεν πρόκειται να καμφθεί απ' τους τραμπουκισμούς των χειραγωγημένων. Θα αντισταθεί στην κυβερνητική πολιτική πιο μαζικά και πιο αποφασιστικά".

Προσφορά

Ο σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος, με αφορμή τα 30 χρόνια της ΚΝΕ, πρόσφερε στην Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ 25.000 δρχ.

Διάβημα διαμαρτυρίας

Διάβημα διαμαρτυρίας προς τους διευθυντές της "Ελευθεροτυπίας" Σ. Φυντανίδη και της "Αυγής" Δ. Αλεξόπουλο έκανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους παραπάνω η Αλέκα Παπαρήγα εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της για τα δημοσιεύματα αυτών των εφημερίδων, που έχουν πάρει υπό την προστασία τους τις ομάδες των λεγόμενων αναρχικών και με ρεπορτάζ συκοφαντούν το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, ότι παρέδωσαν στην ΕΛ. ΑΣ. αθώα παιδιά, ότι έδειραν νέους επειδή έκαναν κριτική (!) στο ΚΚΕ κ. ά.

Η Αλέκα Παπαρήγα ενημέρωσε τους δύο διευθυντές με συγκεκριμένα στοιχεία για τα πραγματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα πριν και στη διάρκεια της πορείας προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Αναβλήθηκαν οι δίκες των 121

Για τις 30 Νοέμβρη - 3 Δεκέμβρη αναβλήθηκαν χτες από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας οι δίκες των 121 ενηλίκων, που συνελήφθησαν το απόγευμα της Τρίτης στο κέντρο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια της πορείας για το γιορτασμό της 25ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι αντίσταση κατά της Αρχής, διατάραξη κοινής ειρήνης, εξύβριση κατά συρροή και παράνομη οπλοφορία. Ενας 22χρονος συγκατηγορούμενός τους δέχτηκε να δικαστεί και το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 11 μηνών. Ασκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι φοιτητές έκλεισαν τη Σόλωνος για περίπου μία ώρα

Οι γνωστές συμμορίες ξαναχτύπησαν. Αυτή τη φορά στόχος τους έγιναν τα γραφεία της ΚΟΒ Ζωγράφου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ