ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Νοέμβρη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν, οι πιέσεις κορυφώνονται...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΩΜΗ - ΑΓΚΥΡΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Οι ΗΠΑ με αυξανόμενη σαφήνεια δηλώνουν ότι ο Οτσαλάν "πρέπει να εκδοθεί", ασκώντας έμμεση πίεση στη Ρώμη. Η Ευρωπαϊκή Ενωση "νίπτει τας χείρας της". Ο πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ αποκορυφώνει τις πιέσεις του συνεπικουρούμενος από τουρκικές επιχειρήσεις που "κηρύσσουν εμπάργκο" κατά της Ιταλίας. Κι ο Μάσιμο Ντ' Αλέμα απλώς τηρεί ισορροπίες, δηλώνοντας από τη μια ότι "δε θα ανεχθούμε πιέσεις" και από την άλλη καλώντας σε συνάντηση τον Γιλμάζ...

Ο ηγέτης του ΡΚΚ, είπε χθες ο Τζέιμς Ρούμπιν, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, "θα πρέπει να εκδοθεί" στην Τουρκία όπως ζητήθηκε από την Αγκυρα και οι ΗΠΑ παρενέβησαν προς αυτή την κατεύθυνση στην ιταλική κυβέρνηση. Ο Ρούμπιν δήλωσε ότι προκειμένου να τηρηθεί και το γράμμα του ιταλικού νόμου, θα έπρεπε η Ρώμη να λάβει "εγγυήσεις" από την Αγκυρα ότι ο 49χρονος Οτσαλάν δε θα καταδικαστεί σε θάνατο.

"Μπορούν οι δύο κυβερνήσεις να συμφωνήσουν σε κάτι τέτοιο", πρόσθεσε ο Ρούμπιν.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, εξέφρασε επιφυλάξεις για την υπόσχεση του Οτσαλάν να "απαρνηθεί την τρομοκρατία", και τόνισε ότι στους "τρομοκράτες", δε δικαιούται "καμία χώρα στον κόσμο να παρέχει πολιτικό άσυλο". Πρόσθεσε μάλιστα ότι για την αμερικανική θέση στο θέμα έχει πλήρως ενημερωθεί η ιταλική κυβέρνηση.

Στο μεταξύ ο Ιταλός πρωθυπουργός στράφηκε στις Βρυξέλλες, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ενωση "να δείξει την αλληλεγγύη της" για την επίλυση της υπόθεσης Οτσαλάν. Το κουρδικό πρόβλημα, είπε, "δεν είναι ιταλο - τουρκικό πρόβλημα, είναι ένα πρόβλημα που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη από την οποία αναμένουμε πλήρη και ενεργή αλληλεγγύη. Μας έχουν έρθει ήδη ενθαρρυντικά μηνύματα, αλλά αναμένουμε πιο σημαντικές πολιτικές κινήσεις", δήλωσε.

Αλλά η ΕΕ έσπευσε να "νίψει τας χείρας". "Δεν υπάρχει καμία κίνηση για την οποία να είμαι ενήμερος και να εμπλέκει την ΕΕ στην υπόθεση", δήλωσε πηγή της αυστριακής προεδρίας.

Τούρκος διπλωμάτης στις Βρυξέλλες δήλωσε από την πλευρά του ότι έχει την ίδια ενημέρωση. Ο Τούρκος διπλωμάτης πρόσθεσε ότι "(στους κόλπους της ΕΕ) επιδεικνύεται επιφυλακτικότητα, αν όχι και αδιαφορία", ευχόμενος "να συνεχιστεί αυτή η στάση".

Πάντως, η αυστριακή προεδρία εκτιμά ότι τίποτε δεν εμποδίζει ένα από τα κράτη - μέλη να εγείρει το ζήτημα, εφόσον το επιθυμεί, κατά το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών στις 6 του Δεκέμβρη.

Από πλευράς του ο συμπροεδρεύων της μεικτής επιτροπής ΕΕ - Τουρκίας, Μπουλέντ Ακαρτσαλί, προειδοποίησε στο Στρασβούργο για τον κίνδυνο "προβλημάτων που συνδέονται με την τρομοκρατία στην Ιταλία, στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο", εάν η Ιταλία χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

"Η χορήγηση πολιτικού ασύλου στον Οτσαλάν δε θα είχε αντίκτυπο μόνο στις σχέσεις ανάμεσα στην Ιταλία και στην Τουρκία, αλλά θα δημιουργούσε προβλήματα που συνδέονται με την τρομοκρατία στην Ιταλία, στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο", ανέφερε ο Ακαρτσαλί σε επιστολή του προς τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στην επιστολή ο Οτσαλάν χαρακτηρίζεται ως ένας από "τους χειρότερους εγκληματίες του αιώνα" κι ως "τίποτα περισσότερο από ένας αρχηγός τρομοκρατικής οργάνωσης". Τονίζεται δε, ότι η έκδοσή του στην Τουρκία "είναι σύμφωνη προς τις ευρωπαϊκές συνθήκες για την τρομοκρατία και τη στρατηγική αντίληψη του ΝΑΤΟ".

Στην Τουρκία, το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HADEP) ανακοίνωσε σήμερα ότι η τουρκική αστυνομία συνέλαβε χθες 1.137 μέλη της σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων και απεργών πείνας.

Τουρκικά ταξιδιωτικά γραφεία ακύρωσαν εκδρομές στην Ιταλία σε αντίποινα για την πιθανή άρνηση της ιταλικής κυβέρνησης να εκδώσει στην Τουρκία τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, όπως ανακοίνωσε η τουρκική Ενωση Ταξιδιωτικών Πρακτόρων. Ενώ ο Δήμος της Σμύρνης απέκλεισε την ιταλική "Pirelli" από μειοδοτικό διαγωνισμό. Ανάλογες κινήσεις άρχισαν Η Ενωση Βιομηχανιών Υποδημάτων, η Ενωση Κοσμηματοπωλών, η Ενωση Κατασκευαστών Επίπλων, κ.ά., "παγώνοντας τις εισαγωγές" και πραγματοποιώντας μποϊκοτάζ. Στην Κωνσταντινούπολη, χονδρέμποροι τροφίμων και πλανόδιοι πωλητές πέταξαν φρούτα και λαχανικά και άρχισαν να τα ποδοπατούν σε κεντρικό σημείο της πόλης, φωνάζοντας "ανάθεμα στην Ιταλία", δίπλα σε καφάσια που καίγονταν.

  • Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 - 1974, με χθεσινή ανακοίνωσή του ζητά από την κυβέρνηση (ιταλική) "της φίλης χώρας... στο όνομα της αγωνιστικής δημοκρατικής κουλτούρας του φίλου ιταλικού λαού, να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Κούρδο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ηγέτη ενός λαού που παλεύει για το στοιχειώδες δικαίωμα να έχει πατρίδα".

Επίσης, "απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει ουσιαστική πρωτοβουλία μέσα στην ΕΕ", και "στέλνει μήνυμα συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους Κούρδους... και καλεί τα μέλη του να προσφέρουν κάθε είδους βοήθεια στους δοκιμαζόμενους πολιτικούς πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας".

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αρχισε η πρώτη φάση της αποχώρησης

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ.-

Με ιδιαίτερα εύθραυστη πλειοψηφία αποφασίστηκε, χτες, από το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο η άμεση έναρξη της αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από τη Δυτική Οχθη. Λίγες μόνο ώρες πριν από τη δημοσιοποίηση της απόφασης αυτής, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ προχώρησε στην ικανοποίηση όλων των αιτημάτων που είχε θέσει η ισραηλινή κυβέρνηση ως προϋπόθεση εφαρμογής της "ενδιάμεσης συμφωνίας".

Αρχισε, ήδη, από χτες το βράδυ η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από βόρειες περιοχές της Δυτικής Οχθης, μετά από τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις και αναβολές από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, μόλις 6 υπουργοί ψήφισαν υπέρ, 5 κατά, 3 λευκό και δύο δε συμμετείχαν στη συνεδρίαση. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Ντάνι Ναβέχ δήλωσε λακωνικά ότι η εφαρμογή της "συμφωνίας" αποφασίστηκε επειδή "οι Παλαιστίνιοι έχουν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους". Ταυτόχρονα με τη συνεδρίαση, λάμβανε χώρα συνάντηση Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο πλευρές από κοινού κατέληξαν στις περιοχές που θα συμπεριληφθούν στην πρώτη αποχώρηση.

Σύμφωνα με όλα τα υπάρχοντα στοιχεία, η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων θα ολοκληρωθεί αργά σήμερα το βράδυ. Κατά τη διάρκειά της, 2% του εδάφους της Δυτικής Οχθης (110 τετραγωνικά χλμ) θα περάσουν από τον πλήρη ισραηλινό έλεγχο σε κοινό έλεγχο με τους Παλαιστινίους και 7,1% (400 τετραγωνικά χλμ) θα περάσουν από κοινό έλεγχο στην αποκλειστική παλαιστινιακή κυριαρχία. Πάντως, καμία μετακίνηση δε θα γίνει, προς στιγμήν, στις ισραηλινές βάσεις που βρίσκονται στην, εν λόγω, περιοχή.

Μέσα στις επόμενες μέρες υπό παλαιστινιακή κυριαρχία θα περάσουν η πόλη Καμπάτιγιεχ και τα χωριά Τουμπάς, Ταμούν και αλ Φαρά, ενώ ανάμεσα σε παλαιστινιακές περιοχές θα μείνουν οι εβραϊκοί οικισμοί Γκανίμ και Καντίμ, ανατολικά της Τζενίν, οι οποίοι έχουν, ήδη, μετατραπεί σε φρούρια με ειδικές κατασκευές και ειδικά μέτρα προστασίας, όπως άλλωστε και όλοι οι οικισμοί, που θα έχουν παρόμοια τύχη. Μάλιστα, η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε έκτακτο κονδύλι 190 εκατομμυρίων σέκελ για την κατασκευή έργων ασφαλείας στους οικισμούς. Χρηματική βοήθεια τόσο προς τους Ισραηλινούς όσο και προς τους Παλαιστινίους υπόσχεται, από την πλευρά της η Ουάσιγκτον, διά στόματος του Λάρι Σουάρτζ, εκπροσώπου της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ.

Τηρώντας, κατά γράμμα τις δεσμεύσεις του με βάση την "ενδιάμεση συμφωνία" του Μέριλαντ, ο Παλαιστίνιος ηγέτης προχώρησε, χτες, στη δημοσιοποίηση διατάγματος που απαγορεύει την οποιαδήποτε προτροπή για χρήση βίας κατά του Ισραήλ, διάταγμα που είχε τεθεί ως όρος από την ισραηλινή κυβέρνηση για την εφαρμογή της "συμφωνίας". Επιπλέον, άρχισε η καταγραφή και κατάσχεση όλων των παράνομων όπλων.

Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ δεν έκρυβε, χτες, την ικανοποίησή του για την έναρξη της αποχώρησης. Εντούτοις, υπογράμμιζε, όπως και άλλοι αξιωματούχοι, ότι εκτός από την αποχώρηση, η ισραηλινή κυβέρνηση θα πρέπει, εντός των 3 προσεχών ημερών, να προχωρήσει στην απελευθέρωση 250 Παλαιστινίων κρατουμένων και στη μονογραφή της άδειας έναρξης λειτουργίας του αεροδρομίου στη Γάζα.

Μόνος δρόμος ο συντονισμός της πάλης των λαών

Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ με τον πρέσβη της Παλαιστινιακής Αρχής στην Αθήνα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και ο Ηλ. Λέγγερης, μέλος της ΚΕ, συναντήθηκαν σήμερα στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό με τον πρέσβη της Παλαιστινιακής Αρχής στην Αθήνα Α. Αμπντάλλα.

Κατά τη συνάντηση έγινε ενημέρωση από τον πρέσβη για τις εξελίξεις στο παλαιστινιακό και τις διαδικασίες που συμφωνήθηκαν κατά την τελευταία συνάντηση Αραφάτ - Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον, μέχρι την ανακήρυξη στις 4 Μάη 1999 του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Η Αλέκα Παπαρήγα εξέφρασε για άλλη μια φορά την υποστήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, για την ανεξαρτησία του και την κατοχύρωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του, και τόνισε την αλληλεγγύη και έμπρακτη υποστήριξη του ελληνικού λαού στο δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων. Αναφέρθηκε στους αγώνες των κομμουνιστών και άλλων προοδευτικών κινημάτων μέσα στο ίδιο το Ισραήλ, για τη δικαίωση των αγώνων του παλαιστινιακού λαού, να αποκτήσει δικό του κράτος, αλλά και στην πάλη των άλλων λαών της περιοχής ενάντια στη "νέα τάξη πραγμάτων", που θέλουν να επιβάλλουν οι ΗΠΑ και οι επιθετικοί σιωνιστικοί κύκλοι του Ισραήλ. Τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει αυτή η πολιτική στις γειτονικές χώρες και λαούς παραμένουν. Τόνισε ιδιαίτερα την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε όλη την περιοχή από τον οξύτατο ανταγωνισμό των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ειδικά της ΕΕ και των ΗΠΑ, για τον έλεγχο των πετρελαίων, τους κινδύνους για την ειρήνη και τους λαούς που προέρχεται από τη στρατιωτική συμμαχία Τουρκίας - Ισραήλ, αλλά και από τις επαναλαμβανόμενες επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού κατά των Κούρδων ανταρτών στο έδαφος του Β. Ιράκ.

Φραγμό στην επιθετική πολιτική των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή μπορεί να αποτελέσει η ανάπτυξη και ο συντονισμός της πάλης των λαών, η δημιουργία ενός μαχητικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, που θα διεκδικεί το σεβασμό κάθε λαού να χαράζει ο ίδιος το μέλλον του.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ
"Πρόκληση για τους λαούς"

Η σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και η μέχρι τώρα άρνηση χορήγησης πολιτικού ασύλου από την ιταλική κυβέρνηση, καθώς επίσης και οι προσπάθειες από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης να κατηγορηθεί ο κουρδικός λαός ως τρομοκράτης, αποτελούν πρόκληση για τους λαούς και τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Η αξίωση της τουρκικής κυβέρνησης καθώς και η παρέμβαση των ΗΠΑ για την έκδοση του Οτσαλάν και την παραπομπή του στη Δικαιοσύνη αποκαλύπτει πιο καθαρά πως οι δολοφονίες χιλιάδων Κούρδων, η καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων, οι επεμβάσεις των τουρκικών δυνάμεων στο Ιρακινό Κουρδιστάν, οι απειλές κατά της Συρίας, έχουν τη στήριξη και τη σφραγίδα των ιμπεριαλιστών και της "νέας τους τάξης".

Είναι υποκρισία, προσβολή της νοημοσύνης και των φιλειρηνικών αισθημάτων του λαού μας, εκείνοι που είναι τρομοκράτες και φονιάδες των λαών, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, καθώς επίσης και οι υπηρέτες τους, όπως η τουρκική κυβέρνηση, να εμφανίζονται σαν προστάτες της ασφάλειας των λαών από τη δήθεν τρομοκρατία.

Η ΕΕΔΥΕ εκφράζει τη συμπαράστασή της στον αγωνιζόμενο κουρδικό λαό. Θεωρεί ότι ο Οτσαλάν είναι πολιτικό πρόσωπο και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί, με τη χορήγηση πολιτικού ασύλου. Τυχόν έκδοσή του θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα εγκλήματα σε βάρος του κουρδικού λαού.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ασκήσει όλη την επιρροή της για τη μη έκδοση του Οτσαλάν στην Τουρκία ή τη Γερμανία.

Ο αντιιμπεριαλιστικός και φιλειρηνικός αγώνας των λαών της Ελλάδας, της Τουρκίας, των λαών της περιοχής είναι ο μόνος δρόμος για να μπει φραγμός στην εγκληματική δράση της "νέας τάξης".

Καθημερινές οι ποικίλες εκδηλώσεις των Κούρδων στη Ρώμη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ