ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Νοέμβρη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
"Φιλικές" συμβουλές για την κρίση...

ΤΟΚΙΟ.-

"Πάρτε τη συμβουλή ενός φίλου: Μην αποθαρρύνεστε (από την οικονομική κρίση). Αντ' αυτού να γίνετε περισσότερο αποφασιστικοί", ήταν η πρώτη δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, όταν έφθασε χτες το απόγευμα στην Ιαπωνία για επίσημη διήμερη επίσκεψη.

Οι δηλώσεις Κλίντον είχαν και συνέχεια, καθώς, μετά τη σύντομη συνάντησή του με τον Ιάπωνα αυτοκράτορα Ακιχίτο, ο Πρόεδρος δέχτηκε βροχή ερωτήσεων από δημοσιογράφους, όχι μόνο σχετικά με τις αμερικανο-ιαπωνικές οικονομικές σχέσεις, αλλά και σε σχέση με το περιβόητο "σκάνδαλο" Λεβίνσκι. Ετσι, ο Πρόεδρος Κλίντον, απαντώντας σε διάφορες ερωτήσεις, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Ιαπωνία φίλο και σύμμαχό τους στο μέλλον, ενώ εξέφρασε τη λύπη της Ουάσιγκτον για τις παρούσες "οικονομικές προκλήσεις" που αντιμετωπίζει το Τόκιο, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ δε θεωρούν ότι η Ιαπωνία θα έπρεπε να βλέπει το μέλλον με απαισιοδοξία...

Ο πρωθυπουργός Κέιζο Ομπούτσι στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Κλίντον ευχήθηκε την "περαιτέρω εξέλιξη των αμερικανο-ιαπωνικών σχέσεων". Ο "φιλοξενούμενος" ανταπέδωσε τις ευχές, καλώντας την ιαπωνική αγορά να γίνει περισσότερο δεκτική σε αμερικανικά προϊόντα. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πακέτο μέτρων του πρωθυπουργού Ομπούτσι, ύψους 196 δισ. δολαρίων, ώστε να ανακάμψει μέσα σε δύο χρόνια από την οικονομική κρίση, σχολιάζοντας: "Πρέπει να είμαστε δίκαιοι προς τη νέα πολιτική ηγεσία της Ιαπωνίας. Δεν είχαν αρκετό χρόνο, προκειμένου να κάνουν δίκαιη κρίση της κατάστασης. Μόλις πρόσφατα ανέλαβαν καθήκοντα. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ιαπωνία δε θα λυθούν εν μία νυκτί".

Η ατζέντα συνομιλιών μεταξύ Κλίντον και Ομπούτσι δεν εστιάζεται μόνο στα προβλήματα που σκιάζουν τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, αλλά επεκτείνονται και στις σχέσεις των δύο με τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας.

Ο Πρόεδρος Κλίντον θα επισκεφθεί, επίσης, τα νησιά Γκουάμ και τη Νότια Κορέα.

Σκάνδαλο "ΝΕC" - υπουργείου Αμυνας

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από τα καθήκοντα του υπουργού Αμυνας της Ιαπωνίας εξέφρασε χτες ο Φουκουσίρο Νουκάγκα, λόγω της εμπλοκής του υπουργείου του και της γιγάντιας εταιρίας ηλεκτρονικών "ΝΕC" σε σκάνδαλο εκατομμυρίων δολαρίων, που σχετίζεται με προμήθειες όπλων και το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ιαπωνικής Διαστημικής Αναπτυξιακής Υπηρεσίας.

Εως χτες το απόγευμα, δεν είχε γίνει γνωστό εάν ο πρωθυπουργός δέχτηκε την απόφαση του Νουκάγκα να παραιτηθεί.

Ωρες πριν, 13 αξιωματούχοι της "NEC" και άλλα δύο στελέχη θυγατρικών της εταιρίας συνελήφθησαν από αστυνομικούς επειδή θεωρήθηκαν ύποπτοι ότι υπερχρέωσαν το υπουργείο Αμυνας με 13,9 εκατομμύρια δολάρια, όταν οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε εξοπλιστικά συμβόλαια.

Η εταιρία, που παραδέχτηκε ότι υπερχρέωσε συμβόλαια που αφορούσαν τη διαστημική υπηρεσία της χώρας με 19 εκατομμύρια δολάρια στο διάστημα 1993 - '98, επιχείρησε χτες να αποκαταστήσει το κύρος της, ανακοινώνοντας πως θα προχωρήσει στη συγκρότηση ειδικού ερευνητικού γραφείου για να αποτρέψει την επανάληψη παρόμοιων φαινομένων. Ο Χισάσι Κανέκο, πρόεδρος της NEC, είπε σε δημοσιογράφους ότι τα "ερευνητικά αρχηγεία" της εταιρίας, που θα τελούν υπό τον άμεσο έλεγχό του, θα λειτουργήσουν στις αρχές του νέου χρόνου. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η εταιρία "NEC" θα ζητήσει από το υπουργείο Αμυνας και την Εθνική Διαστημική Αναπτυξιακή Υπηρεσία να επιτρέψουν σε τρίτο, "ουδέτερο", μέρος να μελετήσουν ποιες και έως ποιου σημείου φθάνουν οι ευθύνες της εταιρίας.

ΡΩΣΙΑ
Αποκαλύψεις για τη "δράση" του Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Ολο και περισσότερες λεπτομέρειες για τη δραστηριότητα του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν έρχονται στη δημοσιότητα. Στις αρχές αυτής της βδομάδας, συνεδρίασε η Επιτροπή της Κρατικής Δούμας, που στοιχειοθετεί τις κατηγορίες κατά του Γιέλτσιν για την προώθηση της αποπομπής του από το προεδρικό αξίωμα. Σε 3 από τα 5 σημεία της κατηγορίας η Επιτροπή, που αποτελείται από εκπροσώπους όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Δούμας, έχει, ήδη, καταλήξει στα συμπεράσματα για την ενοχή του για πράξεις ασυμβίβαστες με τη συνταγματική του θέση ως εγγυητή των δικαιωμάτων των πολιτών. Ο Γιέλτσιν κατηγορείται για εγκληματικές πράξεις, όπως η καταστροφή της ΕΣΣΔ το 1991, ο βομβαρδισμός του Ανωτάτου Σοβιέτ της Ρωσίας τον Οκτώβρη του 1993, η εξαπόλυση του πολέμου στην Τσετσενία. Το τέταρτο σημείο της κατηγορίας είναι η υπονόμευση της αμυντικής ικανότητας της Ρωσίας. Ενώπιον της Επιτροπής κατέθεσε ο πρώην υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Ιγκορ Ροντιόνοφ. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ο Γιέλτσιν δεν ασχολιόταν με τη διασφάλιση της ασφάλειας του κράτους. Σύμφωνα με τον Ροντιόνοφ, ο Γιέλτσιν ως αρχηγός πυρηνικού κράτος, όχι μόνο δεν καταλαβαίνει τα ζητήματα της ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της χώρας, αλλά και δε συμμετέχει στην επίλυση των αναγκαίων προβλημάτων. Επομένως, δεν πρόκειται, τόσο για εγκληματική καταστροφή του στρατού, όσο για εγκληματική αδράνεια. Στο μεταξύ, ο κομμουνιστής βουλευτής Βίκτορ Ιλιούχιν αποκάλυψε στην Κρατική Δούμα ότι διαθέτει αντίγραφα συμβολαιογραφικών πράξεων για τη μεταβίβαση στον Γιέλτσιν για 3 χρόνια του δικαιώματος κατοχής και διάθεσης του 25% των μετοχών του μεγαλύτερου τηλεοπτικού δικτύου ΟΡΤ. Τις "παραχώρησαν" στον Γιέλτσιν ο τραπεζίτης, κρατικός αξιωματούχος και πραγματικός ιδιοκτήτης της ΟΡΤ Μπορίς Μπερεζόφσκι και ο πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Διαχείρισης της Κρατικής Περιουσίας Μαξίμ Μπόικο. Ο Ιλιούχιν χαρακτήρισε αυτή την πράξη ως δωροληψία από μέρους του Γιέλτσιν. Η Δούμα ανέθεσε στον πρόεδρό της Γκενάντι Σελεζνιόφ να επικοινωνήσει σχετικά με το θέμα αυτό με τον γενικό εισαγγελέα της Ρωσίας Γιούρι Σκουράτοφ. Αν οι πληροφορίες του Ιλιούχιν επιβεβαιωθούν, μέχρι τώρα δεν υπήρξε περίπτωση να κάνει λάθος, θα ξεσπάσει ένα νέο παταγώδες σκάνδαλο. Ακόμα περισσότερο, που, για τη μη καταβολή των φόρων, τα φορολογικά και δικαστικά όργανα άρχισαν την Τρίτη, 17 Οκτώβρη, την καταγραφή της περιουσίας της ΟΡΤ.

ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΟΥΓΚΟΥΣΤΟ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Νέες πιθανές λύσεις

ΓΕΝΕΥΗ. -

Παρά το αμετάκλητο που περιέχει η αναμενόμενη απόφαση (25/11) της πενταμελούς δικαστικής επιτροπής της Βουλής των Λόρδων, για την τύχη του Αουγκούστο Πινοτσέτ, πολλές ενέργειες εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα, προκειμένου να μπορέσει να εκδικαστεί ο δικτάτορας για τα εγκλήματα που τον βαρύνουν για την 17χρονη στυγερή διακυβέρνησή του.

Με ανακοίνωσή της χτες η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων, του ΟΗΕ, πρότεινε να εξετάσει η Βρετανία το ενδεχόμενο να δικαστεί εκεί ο Χιλιανός πρώην δικτάτορας, εάν δε γίνει δεκτό το αίτημα της ισπανικής κυβέρνησης για έκδοσή του στην Ισπανία. Η Επιτροπή πρόσθεσε ότι εάν αυτή η επιλογή δεν εξεταστεί, η Βρετανία θα έχει τουλάχιστον παραβιάσει διεθνείς συνθήκες. Η πρόταση της επιτροπής - που αποτελείται από 10 ανεξάρτητους νομικούς εμπειρογνώμονες, που επιβλέπουν τη συμμόρφωση προς τη διεθνή συνθήκη του 1987 κατά των βασανιστηρίων - έρχεται να δώσει "πιθανές λύσεις", στην περίπτωση που υπάρξει αδιέξοδο και αποφασιστεί να μην εκδοθεί ο Πινοτσέτ, συμπληρώνοντας ότι σε αυτή την περίπτωση η υπόθεση του Χιλιανού δικτάτορα θα πρέπει να παραπεμφθεί στον γενικό εισαγγελέα της Βρετανίας. Σύμφωνα με το βρετανικό νόμο, ο γενικός εισαγγελέας πρέπει να εκτιμήσει, εάν τα στοιχεία που υπάρχουν"είναι επαρκή και αξιόπιστα", για να ασκηθεί δίωξη εναντίον ενός υπόπτου ή εάν ενδεχόμενη δικαστική δίωξη είναι προς το γενικό συμφέρον.

Παράλληλα, και οι γερμανικές δικαστικές αρχές, ακολουθώντας το παράδειγμα των ομολόγων τους στη Γαλλία, την Ελβετία και φυσικά την Ισπανία, εξετάζουν και ερευνούν σε βάθος τις υποθέσεις, που έχουν καταγγελθεί, ώστε να ζητήσει και η Γερμανία, επισήμως, την έκδοση του Πινοτσέτ στη χώρα για να εκδικαστεί.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Συνέχεια στις κινητοποιήσεις

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-

Για δεύτερη μέρα χιλιάδες εργαζόμενοι πλημμύρισαν το κέντρο της ρουμανικής πρωτεύουσας, διαδηλώνοντας κατά των οικονομικών κυβερνητικών μέτρων που έχουν οδηγήσει σε τρομερή πτώση του βιοτικού επιπέδου και εξαθλίωση μεγάλα τμήματα των εργαζομένων, αλλά και σε εργασιακή ανασφάλεια το συντριπτικό μέρος του εργαζόμενου πληθυσμού, αφού οι απολύσεις θεωρούνται από την κυβέρνηση ως το ασφαλέστερο μέσο για την επίτευξη των στόχων της, που δεν είναι άλλοι από την "αναδιάρθρωση" της οικονομία ώστε να μπορέσει να εγκαθιδρυθεί η "οικονομίας της αγοράς".

Ο κύριος όγκος της χθεσινής κινητοποίησης ήταν από τους εργάτες στην παραγωγή βιομηχανικών εργαλείων, που οι σχεδιαζόμενες κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν τους εργαζόμενους σε αυτόν τον τομέα μαζικά στην ανεργία. Ηδη ο τομέας έχει πληγεί θανάσιμα με τις περικοπές των μισθών, καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές ενώ συμπληρώνουν ακόμα και με αυτές τις περικοπές η καταβολή των μισθών αργεί θανάσιμα. Οι χθεσινές διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις συμπληρώνουν τη δεύτερη βδομάδα των απεργιακών και αγωνιστικών κινητοποιήσεων σχεδόν όλων των τμημάτων των εργαζομένων.

Ανταγωνισμός και αλληλοεξάρτηση...

ΗΠΑ
Ξεκίνησε η διαδικασία καθαίρεσης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο Κλίντον έχει ήδη αναχωρήσει για την Απω Ανατολή για την επίσημη, αλλά και κρίσιμη περιοδεία του στις χώρες - κλειδιά - Ιαπωνία και Νότιος Κορέα - της ασιατικής κρίσης, όμως η διαδικασία της καθαίρεσής του από την ειδική Επιτροπή του Κογκρέσου βρίσκεται σε εξέλιξη.

Παρά τα διλήμματα των Ρεπουμπλικανών και την αλλαγή των "άγριων διαθέσεων", εξαιτίας των πρόσφατων αποτελεσμάτων στις μεσοπρόθεσμες εκλογές, το αποτέλεσμα δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιο, αν και οι περισσότερες εκτιμήσεις υποστηρίζουν ότι ο Κλίντον και πάλι θα καταφέρει να τη "σκαπουλάρει".

Το προχτεσινό παραλήρημα της δημοσιοποίησης των κασετών, που ελάχιστους Αμερικανούς πολίτες πραγματικά ενδιέφερε, ακολούθησε η χτεσινή κατάθεση του ανεξάρτητου εισαγγελέα Κένεθ Σταρ, που, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, κατηγορεί τον Πρόεδρο Κλίντον για "κατάχρηση εξουσίας", διότι προσπάθησε να παρακωλύσει το έργο της Δικαιοσύνης σε υποθέσεις που σχετίζονται με το σκάνδαλο Λεβίνσκι. Η κατάθεση του Σταρ επικεντρώθηκε σε 10 σημεία, βάσει των οποίων ο ανεξάρτητος εισαγγελέας κρίνει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος είναι ένοχος "για κατάχρηση των προεδρικών του εξουσιών" σε μια σειρά υποθέσεων που συνδέονται με το σκάνδαλο Λεβίνσκι.

Το περιεχόμενο της κατάθεσης των 58 σελίδων που αποκαλύφθηκε ενώπιον της Δικαστικής Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων - η οποία είναι αρμόδια να κινήσει τη διαδικασία καθαίρεσης του Προέδρου Κλίντον - θα δημοσιοποιηθεί πιθανά αργότερα, όπως και τα υπόλοιπα τεκταινόμενα της υπόθεσης. Πάντως, πρόκειται για την τρίτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, που γίνονται τέτοιες ακροάσεις στο πλαίσιο έρευνας που αποβλέπει στην καθαίρεση Αμερικανού Προέδρου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ