ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Νοέμβρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ενίσχυση του αμυντικού πυλώνα της ΕΕ

ΒΙΕΝΝΗ.-

Διστακτικά αλλά ουσιαστικά βήματα στην κατεύθυνση ενίσχυσης της αμυντικής - στρατιωτικής διάστασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και διαμόρφωσης των προϋποθέσεων μιας κοινής άμυνας, διαπίστωσε ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος,ο οποίος παραβρέθηκε, στη Βιέννη, στα πλαίσια της αυστριακής προεδρίας, στην πρώτη άτυπη σύνοδο των υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στη σύνοδο συζητήθηκαν οι σύγχρονοι τρόποι παρέμβασης στους χειρισμούς σε τοπικές και περιφερειακές κρίσεις ασφάλειας και ειρήνης και προτάσεις για τη διαμόρφωση ευρύτερης πολιτικής ασφάλειας και άμυνας στο επίπεδο της Ευρώπης.

Το μήνυμα που αναδύεται - ακόμη διστακτικά αλλά σε προχωρημένο στάδιο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών - είναι, σημείωσε ο Α. Τσοχατζόπουλος, αν θα παραμείνει η υπόθεση της άμυνας των ευρωπαϊκών χωρών ως συλλογική έκφραση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ή θα διαμορφωθεί και στο πλαίσιο της ΕΕ, είτε μέσα από την αξιοποίηση της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ), είτε μέσα από την απορρόφηση της ΔΕΕ από την ίδια την ΕΕ ως ειδικού τέταρτου πυλώνα ασφάλειας και άμυνας. Η απάντηση στο ερώτημα έχει να κάνει, όπως είπε, με τη μακροχρόνια αντιπαράθεση μεταξύ "ευρωπαϊστών" και "ατλαντιστών",θα πρέπει όμως να αποσαφηνιστεί η δυνατότητα - με βάση και τη Συνθήκη του Αμστερνταμ - να προωθήσει η ΕΕ μια Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, με σκοπό να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις Κοινής Αμυνας.

Η κατάθεση νέων προτάσεων από Γαλλία και Βρετανία δείχνει, κατά τον Ελληνα υπουργό Αμυνας, να αντιλαμβάνονται και οι ίδιες ότι η κοινή άμυνα και ασφάλεια στην Ευρώπη γίνεται πλέον επιτακτικό θέμα. Από την πλευρά της η Ελλάδα, όπως ανέφερε ο Α. Τσοχατζόπουλος, επισήμανε την αδυναμία αποφασιστικής λύσης στην αντιμετώπιση των κρίσεων στα Βαλκάνια (Βοσνία, Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο), λόγω μη έγκαιρης και ουσιαστικής παρέμβασης της ίδιας της ΕΕ.

Ανέφερε ακόμα πως έχει μεγάλη προτεραιότητα να ξεκαθαριστεί, στο επίπεδο της Ευρώπης και στη βάση της Συνθήκης του Αμστερνταμ, ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει τελικά η Ευρωπαϊκή Ενωση και αν θα έχει την ικανότητα να δημιουργήσει πολιτική όχι μόνον ασφάλειας, αλλά και άμυνας, ως μια ενιαία συλλογική κοινοτική πολιτική για όλες τις χώρες. Και για να μην υπάρξουν βέβαια προστριβές με τις ΗΠΑ, η ΕΕ, σύμφωνα με τον Α. Τσοχατζόπουλο, αναλαμβάνει, στο πλαίσιο της λεγόμενης Ευρωπαϊκής Ταυτότητας Αμυνας και Ασφάλειας, ένα πολύ συγκεκριμένο ρόλο στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει το ΝΑΤΟ ως ευρύτερος, παγκόσμιας πλέον εμβέλειας οργανισμός ασφάλειας.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος ανέφερε ακόμα ότι οι εξελίξεις στην πολεμική βιομηχανία, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ανταγωνισμοί, οι συνενώσεις που προωθούνται στο χώρο της ΕΕ, αποτελούν ένα επιπλέον στοιχείο που επηρεάζει και επιταχύνει την ανάγκη λήψης απόφασης και στον τομέα αυτό. Η προώθηση, σημείωσε, κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, μιας ΔΕΕ που έχει σήμερα ολοκληρωμένη δομή, με στρατιωτικό συμβούλιο και επιχειρησιακές δυνατότητες, άρα ικανή να παρέμβει σε θέματα χειρισμού κρίσεων και ανθρωπιστικές αποστολές, καθιστά αναγκαία μια κοινή πολιτική αντίστοιχα και στον τομέα των εξοπλισμών. Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας, οι στρατοί και τα στρατιωτικά μέσα των χωρών της ΕΕ, εκ των πραγμάτων, θα ακολουθήσουν μια πορεία σύγκλισης και ενοποίησης των τύπων των εξοπλισμών τους, όπως επιβάλλει ο οικονομικός ορθολογισμός και το κόστος των εξοπλισμών, αλλά συγχρόνως και η αποτελεσματικότητα στη διασυνεργασία μεταξύ τους και στην επιτυχή αντιμετώπιση των αποστολών τους.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ναι! Είναι καταστροφική για τους εργαζόμενους η ΟΝΕ
Αποκαλυπτική απάντηση σε σχετική Ερώτηση του Γιάννη Θεωνά

Πλήρης αποδοχή του γεγονότος ότι η ΟΝΕ, το ΕΥΡΩ, η απελευθέρωση των αγορών και η παγκοσμιοποίηση, με τους όρους που γίνεται, θα οδηγήσουν στην απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας και στην απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων στις τράπεζες, προκύπτει από την απάντηση που έδωσε η Επιτροπή σε σχετική Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά

Στην Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Γ. Θεωνάς τόνιζε ότι με βάση τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις των εμπλεκόμενων παραγόντων, οι τράπεζες θα είναι ο χώρος, στον οποίο οι επιπτώσεις της ΟΝΕ θα είναι οι πιο εμφανείς και θα οδηγήσουν στην απώλεια 500.000 θέσεων εργασίας, σαν αποτέλεσμα, αφ' ενός, του περιορισμού των δραστηριοτήτων λόγω ΕΥΡΩ στις εμπορικές και κεντρικές τράπεζες και, αφ' ετέρου, των εκτεταμένων αναδιαρθρώσεων και συγχωνεύσεων, που χαρακτηρίζουν τον κλάδο σε διεθνές επίπεδο. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ καλούσε την Επιτροπή να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, καθώς, πέρα από την κατάργηση των θέσεων εργασίας, παρατηρείται και ευρύτατη επιβολή από την εργοδοσία εξατομικευμένων και ευέλικτων εργασιακών σχέσεων.

Οπως προκύπτει από την απάντηση της Επιτροπής, ο στόχος της ΟΝΕ είναι, πάνω από όλα, αδιαφορώντας για την έκταση των κοινωνικών συνεπειών, τις οποίες τελικά αντιμετωπίζει σαν δευτερεύουσας σημασίας, σαν αναγκαίο παρεπόμενο. Συγκεκριμένα, αν και αποδέχεται ότι θα υπάρξει σημαντικός περιορισμός των θέσεων απασχόλησης, αποφεύγει να προβεί σε συγκεκριμένη εκτίμηση - επιβεβαιώνοντας επομένως τα στοιχεία που παραθέτει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ - αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι "η ΟΝΕ θα δημιουργήσει την ανάγκη αναδιάρθρωσης ορισμένων τραπεζικών δραστηριοτήτων ή οικονομικών κλάδων" και "το μέγεθος της προσαρμογής στον τραπεζικό τομέα είναι δύσκολο να προβλεφτεί".

Στη συνέχεια, η Επιτροπή προσπαθεί να υποβαθμίσει τις συνέπειες και να διασκεδάσει τις εύλογες ανησυχίες των εργαζομένων, αναφέροντας αόριστα ότι η "σημαντική απώλεια εργασιών λόγω μείωσης των ενδοευρωπαϊκών πράξεων σε συνάλλαγμα", που συνεπάγεται η ΟΝΕ, θα αντισταθμιστεί από τις συναλλαγές σε ΕΥΡΩ και, κατά συνέπεια, "ο συνολικός αντίκτυπος, όσον αφορά την απασχόληση στις συναλλαγματικές πράξεις, δε θα πρέπει να είναι τόσο σημαντικός"!!!

Σε σχέση με τις περικοπές θέσεων εργασίας, σαν συνέπεια της διαδικασίας συγκέντρωσης του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, περιορίζεται να αναφέρει ότι η διαδικασία αυτή έχει, ήδη, ξεκινήσει σε απάντηση στην απελευθέρωση της παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και στην παγκοσμιοποίηση των αγορών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και, άρα, "μεγάλο ποσοστό από αυτές τις αναδιαρθρώσεις και τις απώλειες θέσεων εργασίας στον τραπεζικό τομέα θα είχε συμβεί ακόμη και χωρίς το ΕΥΡΩ".

Η Επιτροπή, σε μια πρωτοφανή επίδειξη κοινωνικής αναλγησίας, αφ' ενός μεν, θεωρεί ως αντιστάθμισμα του ΕΥΡΩ μόνο τη δημιουργία περισσότερης ρευστότητας, που θα "οδηγήσει σε αύξηση της δραστηριότητας επενδυτών και εκδοτών τίτλων", και, αφ' ετέρου, δεν αναφέρει κανένα συγκεκριμένο μέτρο υπέρ των εργαζομένων στον τομέα, παρά μόνο το "διάλογο" μεταξύ εργοδοτών - εργαζομένων, "ιδίως όσον αφορά την επιμόρφωση και εργασιακή μετατροπή του προσωπικού, ιδιαίτερα για τις κατηγορίες που θίγονται άμεσα από την εισαγωγή του ΕΥΡΩ".

Είναι σαφές, όπως προκύπτει και από τη στάση της Επιτροπής, ότι η απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας δεν ανησυχεί τα όργανα της ΕΕ, καθώς αυτή αντιμετωπίζεται απλά, ούτε λίγο - ούτε πολύ, σαν φυσική συνέπεια των διαδικασιών που δρομολογούνται σε κοινοτικό και διεθνές επίπεδο, και έχουν στόχο, μέσα από την πλήρη απελευθέρωση των αγορών και των εργασιακών σχέσεων, να βελτιώσουν το κλίμα για τα κερδοσκοπικά τυχοδιωκτικά παιχνίδια του μεγάλου κεφαλαίου. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο, αλλά και γενικότερα όλοι οι εργαζόμενοι, δεν έχουν άλλο δρόμο, από το να αντιτάξουν την αντίστασή τους σε αυτή την πορεία, να επιβάλουν μέσα από την πάλη τους λύσεις, που θα βασίζονται στις ανάγκες του ανθρώπου και όχι των "επενδυτών και των εκδοτών τίτλων".

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΒΟΥΛΗΣ
Φέτος στα 32 δισ.

Μ. Κωστόπουλος: Να συζητηθεί δημόσια το θέμα των βουλευτικών αποζημιώσεων

Ο προϋπολογισμός της Βουλής συζητήθηκε χτες στην Ολομέλεια του Σώματος, που για το 1998 φτάνει τα 32.990.000.000 δραχμές έναντι 22.984.933.000 δρχ. που δαπανήθηκαν κατά το 1997. Ανάμεσα σε αυτά τα κονδύλια περιλαμβάνονται και οι αμοιβές των βουλευτών.

Εκ μέρους της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, τοποθετήθηκε το μέλος της Ροδούλα Ζήση,δηλώνοντας ότι εκ μέρους της επιτροπής επιχειρήθηκε η πιστή εφαρμογή του προϋπολογισμού, ενώ ανέλυσε τις δαπάνες που προβλέπονται για το 1998.

Στην παρέμβασή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος σημείωσε ότι το ΚΚΕ πάντα ήταν αντίθετο όταν οι αμοιβές των βουλευτών "βρίσκονταν σε αναντιστοιχία με την κοινωνική πραγματικότητα και το λαϊκό αίσθημα", σημειώνοντας; "Κατ' επανάληψη έχουμε προτείνει να συζητηθεί, συνολικά, ανοιχτά και δημόσια, το θέμα των ορίων των αναγκών και πώς αυτές οι ανάγκες προσδιορίζονται για τους βουλευτές ώστε να υπάρχει ένα μέτρο. Ενα κατά το δυνατό αντικειμενικό μέτρο".

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι "οι βουλευτές του ΚΚΕ καταθέτουν τις αποζημιώσεις τους στο Κόμμα και το Κόμμα τούς χορηγεί ένα μισθό περίπου ίσο μ' αυτόν που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ. Σχετικά με τα αναδρομικά, το Κόμμα μας εξέδωσε πέρσι ανακοίνωση ότι αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για διάφορους κοινωνικούς σκοπούς", σχολιάζοντας αναφορικά με το όλο θέμα ότι "δεν επιδιώκουμε να επιβάλουμε τις δικές μας λογικές και αρχές στους άλλους. Αλλά αρνούμαστε να μας βάζουν όλους στο ίδιο τσουβάλι".

Πολιτικές συγκεντρώσεις του ΚΚΕ

Συγκεντρώσεις - συζητήσεις με θέμα τις εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα από τις πρόσφατες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, με βάση και την τελευταία απόφαση της ΚΕ, διοργανώνουν οι ΚΟ του ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα.

Στη Λιβαδειά

Η ΚΟ Λιβαδειάς του ΚΚΕ διοργανώνει συζήτηση σήμερα Πέμπτη 5.11.98,στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Λιβαδειάς,όπου θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στον Πειραιά

Η Αχτιδική Επιτροπή Α Πειραιά του ΚΚΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση - συζήτηση την Κυριακή 8 Νοέμβρη, στις 10 π.μ., στον κινηματογράφο "Χάι Λάιφ" (Πλ. Κοραή), όπου θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Στην Κεφαλονιά

Συγκεντρώσεις μελών και οπαδών του Κόμματος με το ίδιο θέμα θα πραγματοποιήσει η ΝΕ Κεφαλονιάς του ΚΚΕ σε όλο το νομό τις επόμενες μέρες:

  • Αύριο Παρασκευή 6/11 στο Ληξούρι στην αίθουσα του Δημαρχείου στις 8 μ.μ.
  • Το Σάββατο 7/11 στην Ιθάκη στην αίθουσα του "Φήμιου" στις 6.30 μ.μ.
  • Την Κυριακή 8/11 στις 10 το πρωί στο Αργοστόλι στην αίθουσα του ξενοδοχείου "ΦΩΚΑΣ".
  • Τη Δευτέρα 9/11 στην Ερισσό στις 8 μ.μ.
  • Την Τετάρτη 11/11 στη Σάμη στις 7.30 μ.μ.
  • Την Πέμπτη 12/11 στον Ελιό στην αίθουσα της Κοινότητας στα Μαυράτα στις 7.30 μ.μ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ