ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Οχτώβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στο δρόμο του αγώνα οι μαθητές

Σε αποχή από τα μαθήματα και καταλήψεις σχολικών κτιρίων οδηγεί τους μαθητές της πρώτης και δεύτερης βαθμίδας η εκπαιδευτική "μεταρρύθμιση", που θα έφερνε την "επανάσταση" στην παιδεία, όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο υπουργός Παιδείας.

Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται δύο μήνες από την έναρξη του σχολικού έτους και ακόμη δεν έχει ομαλοποιηθεί η λειτουργία των σχολείων. Αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά την υποκριτική τους στάση, όλοι αυτοί οι παράγοντες της εκπαίδευσης, που απειλούν τους μαθητές με τιμωρία όταν αγωνίζονται και χάνουν διδακτικές ώρες, αλλά "περί άλλα τυρβάζουν" μπροστά στα υπαρκτά προβλήματα. Ελλειψη κτιριακών υποδομών, διδακτικού προσωπικού και βιβλίων είναι ορισμένα μόνο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της Θεσσαλονίκης. Ο "κόμπος έφτασε στο χτένι" για μαθητές και γονείς, γι' αυτό σε συντονισμό με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων οι μαθητές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν άμεσα αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ενώ ήδη ορισμένα σχολεία έχουν ξεκινήσει. Συγκεκριμένα:

  • Οι μαθητές του Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου Σταυρούπολης,που χτες ξεκίνησαν κατάληψη του σχολείου τους, απέκλεισαν για αρκετές ώρες την οδό Λαγκαδά, έναν από τους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, στο ύψος του σχολικού συγκροτήματος όπου στεγάζονται. Οι μαθητές διεκδικούν εδώ και τρία χρόνια την αλλαγή σχολικού κτιρίου, αφού κάνουν μαθήματα σε κτίριο που έχει κριθεί ακατάλληλο, το οποίο παλιότερα ήταν καπνομάγαζο. Ενα ερειπωμένο κτίριο χωρίς αυλή, δίπλα στην κεντρική οδική αρτηρία, στεγάζει 1.000 και πλέον μαθητές. Προβλήματα, όπως το κτιριακό, η υλικοτεχνική υποδομή, τα προγράμματα εκπαίδευσης αλλά και η επικινδυνότητα των εργαστηρίων, οδήγησαν για άλλη μια φορά τους μαθητές της Σταυρούπολης να βγουν στο δρόμο.
  • Εντονο όμως κτιριακό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι μαθητές του 1ου και 3ου Γυμνασίου Νεάπολης,οι οποίοι αναγκάζονται να παρακολουθούν μαθήματα σε απογευματινή βάρδια, στο συγκρότημα του Ενιαίου Λυκείου Νεάπολης. Διαμαρτυρόμενοι οι Σύλλογοι Γονέων για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση παράδοσης του σχολείου, που σύμφωνα με διαβεβαιώσεις θα παραδίδονταν στους μαθητές το Σεπτέμβρη, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Δημαρχείο της Νεάπολης και ζητούν την άμεση ολοκλήρωση και λειτουργία του σχολείου.
  • Οι μαθητές του 2ου Λυκείου Καλαμαριάς συνέχισαν χτες για τρίτη μέρα την κατάληψη του σχολικού κτιρίου, απαιτώντας την άμεση κάλυψη των κενών σε καθηγητές. Μια έλλειψη, που σε συνδυασμό με την έλλειψη αιθουσών διδασκαλίας, οδηγεί στη σύμπτυξη τμημάτων, κυρίως στις Δέσμες της τρίτης Λυκείου.
  • Σε αποχή από τα μαθήματα κράτησαν τα παιδιά τους οι γονείς των μαθητών του 6ου Δημοτικού Δρυμού,απαιτώντας άμεση κάλυψη των κενών σε δασκάλους, ενώ παράλληλα κατήγγειλαν πως ορισμένοι δάσκαλοι, εξαιτίας των σημαντικών ελλείψεων σε όλη την επαρχία, αναγκάζονται να διδάσκουν σε περισσότερα από ένα σχολείο.
  • Σε συνεχή επαγρύπνηση βρίσκεται και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Πολίχνης,έπειτα από τη δέσμευση του διευθυντή να καλυφθεί το κενό των δύο δασκάλων, που τις προηγούμενες βδομάδες είχε δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στους μικρούς μαθητές.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΣΤΙΑΣ ΠΑΤΡΑΣ
Αγώνας ενάντια στον αυταρχικό κανονισμό

Με συγκέντρωση και πορεία απαντούν οι φοιτητές στους εκβιασμούς και στην τρομοκρατία που ασκείται από το ΕΙΝ, που θέλει τις Εστίες "ξενοδοχεία"

Με συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης σήμερα στις 11 π.μ., απαντούν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Πάτρας, απέναντι στην τρομοκρατία και στον αυταρχισμό που ασκήθηκε σε βάρος των νεοεισερχόμενων στη Φοιτητική Εστία φοιτητών από τη διεύθυνσή της, με στόχο να τους εξαναγκάσει να υπογράψουν δήλωση αποδοχής του αντιδραστικού Εσωτερικού Κανονισμού. Το γεγονός, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στους φοιτητές του Πανεπιστημίου, ενώ το καταδικάζουν ο Σύλλογος Φοιτητών της Εστίας και οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας, καλώντας όλους τους φοιτητές, να πάρουν μαζικά μέρος στη σημερινή κινητοποίηση.

Συγκεκριμένα, ο διευθυντής της Εστίας κ. Αθανασόπουλος, που τυγχάνει και νομαρχιακός σύμβουλος εκλεγμένος με τη φιλοκυβερνητική παράταξη, απαίτησε από τους νεοεισερχόμενους να υπογράψουν ότι αποδέχονται τον εσωτερικό κανονισμό του ΕΙΝ, που μεταξύ άλλων προβλέπει θέσπιση ενοικίου. "Πρόκειται ουσιαστικά, για δηλώσεις πίστης στην κυβερνητική πολιτική που στόχο έχει να τσακίσει τις πιο βασικές προϋποθέσεις, για να σπουδάσουν οι νέοι που προέρχονται από τα φτωχά λαϊκά στρώματα", επισημαίνουν οι φοιτητές.

Ο Σύλλογος Οικοτρόφων, απαντώντας στην προκλητική στάση του διευθυντή, κατέλαβε τη γραμματεία της Εστίας, αναλαμβάνοντας την ευθύνη παράδοσης των δωματίων στους δικαιούχους. Ο διευθυντής της Εστίας απάντησε με απειλές μηνύσεων κατά των συνδικαλιστών και του προέδρου του Συλλόγου Μ. Λασκαρίδη. Και σαν να μην έφτανε αυτό, εκβίαζε τους νέους οικοτρόφους, να υπογράψουν δηλώσεις μετάνοιας, απειλώντας ότι θα τους κόψει το φαγητό, το νερό και το ρεύμα.

Μετά την παρέμβαση του συλλόγου των φοιτητών, που ανέδειξε το οξύτατο πρόβλημα στέγης που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, ο διευθυντής της Εστίας αποδέχτηκε τελικά τους νεοεισερχόμενους φοιτητές χωρίς να υπογράψουν δήλωση, ενώ δεσμεύτηκε να αποσύρει και τις μηνύσεις.

Οι φοιτητές της Εστίας, με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης, καλούν όλους τους φοιτητές και το λαό της Πάτρας να απαντήσουν έμπρακτα στην επιχείρηση τρομοκρατίας και στους κάθε είδους εκβιασμούς παίρνοντας μαζικά μέρος στο σημερινό συλλαλητήριο για την κατάργηση του Ν. 2525/97, την αύξηση στο 15% του ποσοστού για την παιδεία, την άμεση ενοικίαση ξενοδοχείων για την κάλυψη των αναγκών στέγης για τους φοιτητές και την ανέγερση νέων Εστιών.

ΧΑΛΚΙΔΑ
Συγκέντρωση σπουδαστών χτες

Με αιχμή την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου 2525/97 και τα προβλήματα σίτισης, στέγασης και εισιτηρίου, οι σπουδαστές της Σχολής Διοίκησης - Οικονομίας του ΤΕΙ Χαλκίδας πραγματοποίησαν χτες το πρωί συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Νικολάου. Στη συνέχεια πορεύτηκαν μέχρι την έδρα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας, όπου συναντήθηκαν με τον νομάρχη, ενώ στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο σταθμό του ΚΤΕΛ, όπου και προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη μιας ώρας.

Οι σπουδαστές ενημέρωσαν τους επιβάτες για το πρόβλημα του ακριβού εισιτηρίου και την έλλειψη τακτικών δρομολογίων, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκαν με μέλος της διοίκησης του ΚΤΕΛ. Δυστυχώς όμως και στις δύο συναντήσεις, με τον νομάρχη και τη διοίκηση του ΚΤΕΛ, οι σπουδαστές βρήκαν "αυτιά μη ακουόντων". Ο μεν φιλοκυβερνητικός νομάρχης δήλωσε αναρμόδιος για τα προβλήματα που δημιουργεί στους σπουδαστές η κυβερνητική πολιτική, ενώ ο εκπρόσωπος του ΚΤΕΛ δήλωσε αδυναμία μείωσης του εισιτηρίου και πύκνωση των δρομολογίων από και προς το ΤΕΙ λόγω κόστους. Κόστος το οποίο στοιχίζει τουλάχιστον 960 δραχμές ημερησίως (δύο φορές πήγαινε - έλα) για κάθε σπουδαστή, που στην πλειοψηφία τους αδυνατούν να τα καταβάλλουν.

Οπως δήλωσε στο "Ρ" το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών της ΣΔΟ, Ν. Μαυροκέφαλας, "οι κινητοποιήσεις μας θα συνεχιστούν με διάφορες μορφές, ενάντια στον αντιεκπαιδευτικό νόμο και την ιδιωτικοποίηση της παιδείας, που θα οδηγήσει πολλούς νέους εργατικών και λαϊκών στρωμάτων στην εγκατάλειψη των σπουδών τους. Παράλληλα, απαιτούμε να μην επιβληθεί ενοίκιο διαμονής στην εστία του ΤΕΙ και να έχουμε φτηνό εισιτήριο που σήμερα φτάνει 240 δραχμές η απλή διαδρομή".

Οι σπουδαστές του ΤΕΙ αποφάσισαν επίσης να πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Δευτέρα παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΤΕΙ, ενώ το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν νέες Γενικές Συνελεύσεις για να καθορίσουν την παραπέρα στάση τους.

ΕΣΤΙΑ ΣΕΛΕΤΕ
ΟΧΙ στην επιβολή ενοικίου

Συμβολική κατάληψη της γραμματείας της Εστίας στη ΣΕΛΕΤΕ θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι οικότροφοι σπουδαστές, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την επιβολή ενοικίου, που ανέρχεται στις 18.000 δραχμές. Η κινητοποίηση γίνεται με απόφαση του Συλλόγου Οικότροφων Σπουδαστών ΣΕΛΕΤΕ.

Οι οικότροφοι σπουδαστές δηλώνουν αποφασισμένοι να παλέψουν, για να μην επιβληθεί το ενοίκιο στους νεοεισερχόμενους σπουδαστές, τονίζοντας ότι "απορρίπτουμε τη λογική να πληρώνουμε για τη σίτιση και τη στέγαση, τα οποία είναι δικαίωμά μας". Επισημαίνουν μάλιστα ότι και να πληρώσουν το ενοίκιο δεν πρόκειται να καλυτερέψουν οι συνθήκες παραμονής τους στις Εστίες, αλλά, αντίθετα, η άσχημη κατάσταση θα συνεχίζεται. Καλούν δε όλους τους οικότροφους σπουδαστές, καθώς και όλο το λαό, να αγωνιστούν όλοι μαζί, ώστε να μην επιβληθεί ενοίκιο, απαιτώντας συγχρόνως δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, αναβάθμιση των σπουδών τους, κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου 2525.

ΛΕΣΒΟΣ
Τρίωρα και τετράωρα μαθήματα

Ενάμιση μήνα μετά από την έναρξη του σχολικού έτους και οι μαθητές σχολείων της Λέσβου ακόμη κάνουν μόνο τετράωρα ή πεντάωρα εξαιτίας των ελλείψεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Παιδείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας και Απ. Τασούλας ζητούν απαντήσεις για τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργήσει στα σχολεία της Λέσβου τα κενά.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι παρατηρούνται μεγάλα κενά στα σχολεία της Λέσβου σε εκπαιδευτικό προσωπικό, τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να επικρατεί απαράδεκτη κατάσταση στο πρόγραμμα των μαθημάτων. Συγκεκριμένα, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχουν 13 κενά σε νηπιαγωγούς, 10 σε δασκάλους και 4 σε εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής. Στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπάρχουν 52 κενά, από τα οποία τα 38 είναι στα ΤΕΕ.

"Οι γονείς είναι ιδιαίτερα αγανακτισμένοι γιατί βλέπουν πολύτιμες διδακτικές ώρες να χάνονται, αλλά και φοβούνται πως αν δεν καλυφθούν άμεσα τα κενά, θα γίνουν συμπτύξεις τμημάτων στα δημοτικά και στα γυμνάσια και θα καταργηθούν ειδικότητες στα Λύκεια", τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και ρωτούν τον υπουργό Παιδείας τι μέτρα προτίθεται να πάρει για να αντιμετωπιστεί άμεσα αυτή η απαράδεκτη κατάσταση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ