ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Οχτώβρη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Εμμένουν στις απολύσεις

Μια ορχήστρα - φάντασμα, η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής,είναι ο αποδέκτης του ποσού των 50.000.000 δραχμών, που εκταμιεύτηκαν χτες από τις πιστώσεις ΛΟΤΤΟ - ΠΡΟΤΟ, ως τρίτη δόση της επιχορήγησης του ΥΠΠΟ για την "ενίσχυση των εκτάκτων και αυξημένων καλλιτεχνικών αναγκών της". Καλλιτεχνικές ανάγκες όμως, που όπως φαίνεται δεν αφορούν στο καλλιτεχνικό δυναμικό της ορχήστρας, καθώς στο σύνολό του (13 μουσικοί και 4 διοικητικοί), με απόφαση του ΔΣ της ΚΟΕΜ, έχει απολυθεί από τις 21 του Σεπτέμβρη. Κι ενώ τα ποσά για την ενίσχυση της ΚΟΕΜ θα συνεχίσουν να εκταμιεύονται (μέχρι το τέλος του χρόνου θα πάρει ακόμη 100.000.000 δρχ. ), άκαρπη απέβη η σύσκεψη "συμφιλίωσης", που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας στο υπουργείο Εργασίας μεταξύ της διοίκησης της ΚΟΕΜ και του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι Μαν. Σπαντιδάκης, διοικητικός διευθυντής της ΚΟΕΜ και Γ. Α. Ζάννος (νομικός σύμβουλος), οι Γ. Κατσαρός και Γρ. Λαμπριανίδης, πρόεδρος και γενικός γραμματέας του ΠΜΣ, οι Στ. Σωφρονάς και Δημ. Κουτζανίδης (εκπρόσωποι εργαζομένων στην ΚΟΕΜ) και Χ. Δάμος (νομικός σύμβουλος). Οι εκπρόσωποι της διοίκησης της ΚΟΕΜ όχι μόνο επανέλαβαν ότι "δεδομένων των οικονομικών προβλημάτων της η ορχήστρα δεν έχει τη δυνατότητα ν' ανακαλέσει τις απολύσεις",αλλά δήλωσαν ακόμη ότι "όταν εξασφαλιστούν οικονομικοί πόροι, η ΚΟΕΜ θα επαναπροσλάβει μουσικούς ενδεχομένως με άλλες εργασιακές σχέσεις".Ετσι, παρόλο που η διοίκηση της ΚΟΕΜ ζητά την ενίσχυση του ΥΠΠΟ, όχι μόνο δε δεσμεύεται ότι θα επαναπροσληφθούν οι ίδιοι μουσικοί, αλλά όπως φαίνεται οι νέες προσλήψεις (αν υπάρξουν τελικά) θα είναι όχι με συμβάσεις αορίστου χρόνου όπως ίσχυε, αλλά με συμβάσεις έργου. Κι ενώ ο ΠΜΣ επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμα, το ΥΠΠΟ από την πλευρά του ζητά από τη διοίκηση της ΚΟΕΜ συγκροτημένη πρόταση για την οργάνωση της ορχήστρας ίσως και από μηδενική βάση. Και αυτό τη στιγμή, που δεν έχει πάρει θέση στο μείζον θέμα της ανάκλησης των 17 απολύσεων, με τον ισχυρισμό ότι τις αποφάσεις τις παίρνει το ΔΣ της ορχήστρας. Ως άλλος Πόντιος Πιλάτος νίπτει τας χείρας του για το θέμα των απολύσεων, ενώ παράλληλα ζητά πρόταση ανασυγκρότησης από μια διοίκηση που έχει εκπαραθυρώσει σύσσωμη την ορχήστρα, πλην του καλλιτεχνικού διευθυντή, Στ. Ξαρχάκου.

Με γέλιο και... χωρίς λόγια
  • Το έργο του Ρομπέρτο Κόσσα "Λα Νόννα" επαναλαμβάνεται, από σήμερα, στο θέατρο "Πολύτεχνο". Η μετάφραση είναι της Ειρένε Ιωαννίδου - Αδαμίδου,η σκηνοθεσία του Βασίλη Νικολαϊδη,τα σκηνικά - κοστούμια της Αφροδίτης Κουτσουδάκης η μουσική του Βαγγέλη Φάμπα και η χορογραφία της Εφης Καρακώστα. Παίζουν: Δημήτρης Πιατάς, Κωνσταντίνος Τζούμας, Λυδία Λένωση, Μαρία Κανελλοπούλου, Παύλος Ορκόπουλος, Γιώργος Ζιόβας, Εύα Καμινάρη.
  • Το "Θέατρο Καισαριανής" μετά την καλοκαιρινή περιοδεία του με τη φαρσοκωμωδία του Νικολάου Λάσκαρη "Μαλλιά Κουβάρια",θα συνεχίσει για δεύτερη περίοδο - αρχές Νοέμβρη - στο χειμερινό Θέατρο Καισαριανής (Κοιμήσεως Θεοτόκου 30 και Σμύρνης). Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Σπύρου Κωνσταντινίδη,μουσική Τάσου Καρακατσάνη,σκηνικά - κοστούμια Νίκης Πέρδικα και χορογραφίες Σίμωνος Πάτροκλου.Παίζουν: Τάσος Αναγνώστου, Ανδρέας Βαρούχας, Νίκος Γριζάνης, Μαίρη Γαρίτση, Αυγερινή Γαλανοπούλου, Κανούσης Θάνος, Σπύρος Κωνσταντινίδης, Εβίτα Παπασπύρου.
  • Πρεμιέρα έχει την Παρασκευή το θέατρο "Γκλόρια" με το έργο του Ντέιβιντ Τρίστραμ "Απατάτε Αλλήλους",που ανεβαίνει σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ,σκηνοθεσία Μιχάλη Παπανικολάου,σκηνικά - κοστούμια Δέσποινας Βολίδη και μουσική επιμέλεια Ηλέκτρας Παπακώστα.Παίζουν: Πάνος Μιχαλόπουλος, Μαρία Γεωργιάδου, Τζώννυ Θεοδωρίδης, Αννα Μιχαήλου, Αργύρης Παυλίδης και Τάσος Κωστής.
Η ζωή μέσα από παντομίμα

Χωρίς λόγια, αποκλειστικά με την έκφραση του προσώπου και τη γλώσσα του σώματος, η Ιζαμπέλ Σβάιτσερ παρουσιάζει,αύριο, στις 9 και 10 Οκτωβρίου, στον "Φούρνο",σε 15 εικόνες, διάφορους τύπους ανθρώπων που ο καθένας αντιμετωπίζει τη ζωή με το δικό του χαρακτηριστικό τρόπο. Τίτλος της παράστασης "Το νήμα της ζωής".Μια γυναίκα πλέκει συνεχώς ατάραχα και υπομονετικά το νήμα της. Ενας άντρας, νάρκισσος, στολίζεται με τεράστιους φιόγκους. Του τρίτου μπερδεύεται πάνω στη βιασύνη όλο και περισσότερο το νήμα της ζωής του. Η ζωή ως νήμα παρουσιάζεται κάθε φορά διαφορετικά, άλλοτε ως μια λεπτή κλωστούλα, άλλοτε ως αλυσίδα και άλλοτε ως μαστίγιο. Η σιωπή διακόπτεται από την τσελίστρια Αμαλία Γιαννοπούλου,που επέλεξε και τη μουσική. Οι ήχοι συμπληρώνουν τις οπτικές εντυπώσεις και ταξιδεύουν το θεατή σε μια μοναδική ατμόσφαιρα.

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Τριήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα (5, 6, 7 Νοέμβρη, 9πμ έως 1.30μμ), διοργανώνει και φέτος το Βυζαντινό Μουσείο.Τίτλος του "Μια μέρα στο Βυζαντινό Μουσείο".Οι δύο πρώτες ημέρες απευθύνονται σε οργανωμένες σχολικές τάξεις, ενώ κατά την τελευταία ημέρα (7/11) η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό κάθε ηλικίας. Στις αίθουσες και το προαύλιο του Μουσείου παρουσιάζονται από ειδικούς αρχαιολόγους και συντηρητές οι τρόποι δημιουργίας των βυζαντινών εικόνων, τοιχογραφιών, ψηφιδωτών, χειρογράφων και γλυπτών, καθώς και βασικές αρχές συντήρησής τους. Συμμετέχουν επίσης το Νομισματικό Μουσείο και η 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που παρουσιάζουν τα βυζαντινά νομίσματα και την κεραμική αντίστοιχα. Τα παιδιά συμμετέχουν με ευχάριστες κατασκευές και δραστηριότητες. Τηλέφωνο για συνεννόηση: 7232.178.

Ρεμπέτικα και λαϊκά

Μια ενδιαφέρουσα μουσική παρέα φιλοξενείται αυτές τις μέρες στις "Σειρήνες" (Λ. Αλεξάνδρας 89). Δύο γυναικείες φωνές από τη Θεσσαλονίκη, η Μαριώ και η Λιζέτα Καλημέρη,συναντούν τον Χρίστο Τσιαμούλη και παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με τραγούδια από τις νέες δουλιές τους, αλλά και σολιστικά κομμάτια από την Εγγύς Ανατολή και τα Βαλκάνια.

  • Το Ρεμπέτικο Στέκι στην πλατεία Ν. Φιλαδέλφειας (Πλ. Πατριάρχου 16, τηλ. 25.28.950) ξεκίνησε και παρουσιάζει καθημερινά σ' ένα χώρο ζεστό, με ήχους ρεμπέτικους και λαϊκούς, αναδρομή της ρεμπέτικης λαϊκής και έντεχνης μουσικής με τους: Δημήτρη Γιαννακόπουλο (τραγούδι, μπαγλαμάς), Θεόδωρο Τζηνέλλη (τραγούδι, μπουζούκι), Βασίλη Κουκουδάκη (τραγούδι, ακορντεόν),Σπύρο Κόλια (τραγούδι, κιθάρα) και Στεφανία (τραγούδι, κρουστά). Ειδικά, κάθε Κυριακή μεσημέρι (1.30 μ.μ.), μπορείτε να απολαύσετε μαζί με το ζωντανό ρεμπέτικο πρόγραμμα και παράσταση Θεάτρου Σκιών "Καραγκιόζη" από τον καραγκιοζοπαίχτη Τάσο.
  • Σήμερα, το γνωστό στέκι του ρεμπέτικου τραγουδιού "Απτάλικο" (Ηρώνδα 6α), εγκαινιάζει τη χειμερινή σεζόν με τους: Μανώλη Δημητριανάκη, Μίνα Νικολάου, Δημήτρη Κρανίδα, Γιάννη Διβόλη, Χρήστο Μανιφάβα και Πορφύρη Κονά.

"Το νήμα της ζωής" (παντομίμα) στο "Φούρνο"

Εκθεση βιβλίων για παιδιά με ειδικές ανάγκες, εγκαινιάζεται αύριο (8μμ) στην αίθουσα Λόγου στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 6). Θα μιλήσουν οι: Ολγα Πανοπούλου - Μαράτου (καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών), Μαρία - Μάγδα Τζαφεροπούλου (φιλόλογος). Στη συνέχεια η έκθεση θα μεταφερθεί στο χώρο της Εστίας Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής (Σόνιας Νικολακοπούλου 13, πλατεία Αγ. Σοφίας), όπου θα λειτουργήσει από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου (6μμ έως 8μμ).

Διορίστηκαν τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής των Κρατικών Κινηματογραφικών Βραβείων Ποιότητας.Η Επιτροπή είναι 50μελής και αποτελείται από 35 εκπροσώπους των Σωματείων, 10 "πρόσωπα αναγνωρισμένου κύρους" κι ακόμα τους:Μιχάλη Δημόπουλο (Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, πρόεδρος), Γιάννη Μπακογιαννόπουλο (σύμβουλος Κινηματογραφίας του ΥΠΠΟ, αντιπρόεδρος), Παναγιώτη Σπυριδάκη (πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας), Σταύρο Χασάπη (διευθυντής Φωτογραφίας), Μαρία Ατσαλάκη (προϊσταμένη Τμήματος Πολιτιστικής Ανάπτυξης της Διεύθυνσης Πολιτισμού του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης). Για κάθε μέλος της Επιτροπής ορίστηκε αποζημίωση ύψους 100 χιλ. δραχμών.

"Εφυγε" ο Πέτρος Χάρης

Πέθανε το βράδυ της Δευτέρας, σε ηλικία 96 χρόνων, ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και ακαδημαϊκός Πέτρος Χάρης (φιλολογικό ψευδώνυμο Ιωάννης Μαρμαριάδης). Κρητικής καταγωγής, γεννήθηκε το 1902 στην Αθήνα και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το πρώτο του βιβλίο εκδόθηκε το 1924 και από τότε έως σήμερα έγραψε και δημοσίευσε νουβέλες, διηγήματα, μυθιστορήματα, ταξιδιωτικές εντυπώσεις, δοκίμια, φιλολογικές μελέτες, χρονογραφήματα, παιδικά λογοτεχνήματα και κριτικές βιβλίου, μουσικής, θεάτρου και εικαστικών τεχνών. Μάλιστα, οι ταξιδιωτικές εντυπώσεις "Πολιτείες και Θάλασσες" κέρδισαν το 1955 το πρώτο κρατικό βραβείο. Τιμήθηκε με πολλές άλλες ελληνικές και ξένες διακρίσεις και το 1969 εκλέχτηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας διατέλεσε και πρόεδρος.

Η σταδιοδρομία του στη δημοσιογραφία ξεκίνησε σε νεαρή ηλικία. Επί τέσσερις δεκαετίες, απασχολήθηκε ως συντάκτης, ή τακτικός συνεργάτης στον ημερήσιο Τύπο, ενώ παράλληλα συνεργάστηκε σε πολλά περιοδικά, κυρίως με πεζογραφήματα και κριτικά σημειώματα. Η κηδεία του Πέτρου Χάρη θα γίνει σήμερα (4 μ.μ.) από τον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου του Α Νεκροταφείου Αθηνών.

Η Ενωση Συντακτών με ανακοίνωσή της συλλυπείται βαθύτατα τους οικείους του και "αποχαιρετά τον επιφανή συνάδελφο, που προσέφερε στη δημοσιογραφία και τα ελληνικά γράμματα".

Ελληνική διάκριση

Η ταινία "Ο ψύλλος" του Δημήτρη Σπύρου απέσπασε το Α Βραβείο στο 2ο Βαλκανικό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ,που έγινε στην πόλη Σαντάνσκι της Βουλγαρίας, από τις 24 έως τις 29 του Σεπτέμβρη. Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν ταινίες που έχουν ως θέμα τα παιδιά και τους νέους, καθώς και ειδικά νεανικά προγράμματα για την τηλεόραση. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής ήταν ο σκηνοθέτης και παραγωγός Αγ. Σιδεράτος.Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στο ρουμάνικο φιλμ "ΒΑΒΕL" και το τρίτο βραβείο στην ταινία "Σταγόνες πέφτουν απ' τη στέγη" από τη FYROM. Το ειδικό βραβείο σκηνοθεσίας πήρε η βουλγάρικη ταινία "Ο στρατιώτης με τα παπούτσια του Μαραθώνιου δρόμου". Το Φεστιβάλ έκλεισε με δύο μεγάλες συζητήσεις για την κρίση και την πορεία του κινηματογράφου διεθνώς και ειδικότερα στις βαλκανικές χώρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ