ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Τι έγιναν τα 316 δισ.;

Παρέμβαση του Κόμματος στη Βουλή για την τεράστια απόκλιση ανάμεσα στις βεβαιωθείσες υποχρεώσεις μεγαλοεπιχειρηματιών προς το δημόσιο και τα ποσά που τελικά εισπράχτηκαν

Την τεράστια απόκλιση που υπάρχει ανάμεσα στα ποσά που έπρεπε να πληρώσουν το οικονομικό έτος 1996 οι εκπρόσωποι των μεγάλων επιχειρήσεων και τα ποσά που τελικά πληρώθηκαν, επισημαίνει με Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ. Στην Ερώτηση που υπογράφουν οι βουλευτές Αχ. Κανταρτζής και Στρ. Κόρακας τονίζεται:

"Σύμφωνα με τα στοιχεία του "Απολογισμού Εσόδων και Εξόδων του Κράτους Οικονομικού Ετους 1996" (έκδοση του Εθνικού Τυπογραφείου, Αθήνα 1997, σελ. 52) τα ποσά που βεβαίωσε το Τμήμα Εσόδων της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας, Φορολογίας Ανωνύμων και Βιομηχανικών Εταιρειών (ΔΟΥ, ΦΑΒΕ) Αθηνών έφτασαν σχεδόν στα 880 δισ. δρχ. (879.129.230.198 δρχ. ). Από αυτά εισπράχτηκαν κάτι περισσότερο από 562 δισ. δρχ. (562.523.500.553 δρχ. ) και έτσι τα ποσά που αν και επιβεβαιώθηκαν δεν εισπράχτηκαν, ξεπερνούν τα 316 δισ. δρχ. (316.605.729.645 δρχ. ) ή το 36,0%.

Η κατάσταση αυτή δεν αφορά ένα μόνο έτος, αλλά αποτελεί ένα μόνιμο "καθεστώς", το οποίο σηματοδοτεί με εντελώς χαρακτηριστικό τρόπο την ουσία και τον ταξικό προσανατολισμό της κυβερνητικής πολιτικής. Ετσι, ενώ οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι πληρώνουν μέχρι τελευταίας δεκάρας την έτσι ή αλλιώς δυσβάσταχτη φορολογία τους, το μεγάλο κεφάλαιο απολαμβάνει μιας πραγματικής φορολογικής ασυλίας.

Αποτελεί μια πραγματική πρόκληση οι μεγάλες επιχειρήσεις να μην πληρώνουν ούτε τα βεβαιωθέντα ποσά, τα οποία ασφαλώς είναι πολύ μικρότερα από τα πραγματικά, αξιοποιώντας και τον ελλιπή έλεγχο των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών, εμφανίζουν πολύ μικρότερα από τα πραγματικά τα ποσά που φορολογούνται. Οπως δείχνουν όμως τα επίσημα στοιχεία που προαναφέραμε δεν πληρώνουν ένα σημαντικό μέρος ακόμα και απ' αυτά.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

  • Πώς εξηγεί η κυβέρνηση αυτή την τεράστια απόκλιση μεταξύ βεβαιωθέντων και εισπραχθέντων ποσών στη συγκεκριμένη ΔΟΥ, που φτάνει το 36,9%, όταν το ίδιο έτος και για το σύνολο των ΔΟΥ ήταν μόλις 5,9%;
  • Είναι μέσα στις προθέσεις της κυβέρνησης μιας και όπως δηλώνουν οι υπουργοί της, ψάχνουν για πρόσθετα έσοδα για τον Κρατικό Προϋπολογισμό, να δραστηριοποιήσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να εισπραχθούν αυτά τα ποσά και ποια μέτρα πρόκειται να ληφθούν προκειμένου και σ' αυτή τη ΔΟΥ να περιοριστεί στο ελάχιστο αυτή η απόκλιση που παρατηρείται;

Επίσης ΚΑΛΕΙΤΑΙ ο κ. υπουργός να καταθέσει μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής τα βεβαιωθέντα και εισπραχθέντα ποσά κατά το οικονομικό έτος 1997, αλλά και για κάθε οικονομικό έτος από το 1990 μέχρι σήμερα τόσο στη συγκεκριμένη ΔΟΥ όσο και στο σύνολο της χώρας".

Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν την κρίση
  • Τέρμα η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, με πρόσχημα την ... κρίση
  • Εξευμενίζουν τις "αγορές" παραχωρώντας την πλειοψηφία των μετοχών των προς ιδιωτικοποίηση εταιριών σε ιδιώτες
  • Δημαγωγική συντήρηση στην επικαιρότητα της μείωσης των ειδικών φόρων

Και η διεθνής οικονομική - χρηματιστηριακή κρίση να μην υπήρχε, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε αποφασίσει να μην τιμαριθμοποιήσει τη φορολογική κλίμακα για το 1999. Τώρα βέβαια, με πρόσχημα τη διεθνή κρίση, τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων δε θα υπάρξει ούτε το 2000!

Αυτά αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εβδομαδιαία εφημερίδα, δύο ολόκληρους μήνες πριν από τη δημοσιοποίηση του νέου κρατικού προϋπολογισμού του 1999. "Δε σας κρύβω - απάντησε σε σχετική ερώτηση - ότι στόχος της κυβέρνησης ήταν να προχωρήσει σε μειώσεις φόρων στον προϋπολογισμό του 2000. Δυστυχώς, όμως, η διεθνής κρίση και η ανάγκη να στηρίξουμε τη μείωση του πληθωρισμού με μειώσεις έμμεσων φόρων έχουν εξαφανίσει αυτές τις δυνατότητες".

Οι αποκαλύψεις όμως δε σταματούν εδώ, αλλά επεκτείνονται και στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων. Ετσι, ο Γ. Παπαντωνίου γνωστοποίησε ότι η ιδιωτικοποίηση της Ιονικής δε θα γίνει μέσω χρηματιστηρίου (λόγω της διεθνούς κρίσης), αλλά εξωχρηματιστηριακά... Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, σε μία προσπάθεια εξευμενισμού των "αγορών", η κυβέρνηση, πετώντας τα όποια προσχήματα τής είχαν απομείνει, αποφάσισε να υπερβεί το όριο του 49% των μετοχών των προς πώληση επιχειρήσεων (ΕΥΔΑΠ, Διώρυγα Κορίνθου, Διεθνής Εκθεση Θεσ/νίκης, Οργανισμοί Αποχέτευσης και Λιμάνια Αθήνας, Θεσ/νίκης) και να ξεπουλήσει το 51% και πλέον, ενώ μέσω χρηματιστηρίου θα πωληθούν τα ΚΑΕ, η ΟΛΥΜΠΙΚ ΚΕΤΕΡΙΝΓΚ και το ίδιο το Χρηματιστήριο. Η απάντηση της κυβέρνησης στην κρίση των "αγορών" είναι η μεγαλύτερη υποταγή στις επιθυμίες και τα κελεύσματα των "αγορών", πολιτική, όμως, η οποία επιδεινώνει αντί να καταπραϋνει την κρίση.

Από τη συνέντευξη δε θα μπορούσε βέβαια να λείπει το θέμα της περιβόητης μείωσης των ειδικών έμμεσων φόρων (ο Γ. Παπαντωνίου έκανε λόγο για μείωση φόρων σε αυτοκίνητα, πετρέλαιο θέρμανσης, βενζίνες, οινοπνευματώδη κλπ.), που αποτελούν, το τελευταίο διάστημα, την αιχμή του δόρατος της κυβερνητικής προπαγάνδας για ευνόητους λόγους. Για να συντηρήσει το θέμα στην επικαιρότητα και με δημαγωγική διάθεση, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ισχυρίστηκε ότι εξετάζονται διάφορα σενάρια και... κάποια στιγμή μέσα στο 1999 θα κριθεί αν θα προχωρήσουμε σε μειώσεις για να ρίξουμε τον πληθωρισμό. Στο ίδιο πνεύμα και με την ίδια δημαγωγική διάθεση κινήθηκαν και οι δηλώσεις του για "πάγωμα" ή και μείωση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.

Και πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μειωμένων εσόδων του προϋπολογισμού; Και εδώ ο υπουργός είχε έτοιμη την απάντηση, καθώς αποκάλυψε ότι θα περικοπούν οι δαπάνες. Κατ' αρχάς οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και στη συνέχεια οι δαπάνες επιχορηγήσεων κοινωνικών φορέων, παρά το γεγονός ότι οι συνεχείς περικοπές τους, τα τελευταία χρόνια, έχουν δημιουργήσει εκρηκτικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα σε νοσοκομεία, δημόσια σχολεία, προνοιακά ιδρύματα, αθλητικά σωματεία κλπ.

Με αφορμή την "αντιπληθωριστική μάχη" για την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ, δεν παρέλειψε για μια ακόμη φορά να αναφερθεί με κολακευτικά λόγια στην πολιτική υποταγής προς το κεφάλαιο και την κυβέρνηση, που ακολουθούν οι πλειοψηφίες των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. "Οι εργαζόμενοι ήδη ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους με τη συλλογική σύμβαση που υπεγράφη την άνοιξη", ανέφερε συγκεκριμένα για να κάνει λόγο στη συνέχεια πως "ανέδειξαν ένα στοιχείο ευθύνης που ίσως έλειπε τα τελευταία χρόνια από την Ελλάδα"! Στο σημείο αυτό επανέλαβε τις γνωστές εκκλήσεις του προς τους επιχειρηματίες, να περιορίσουν τα κέρδη τους και να μειώσουν τις τιμές όπου αυτό είναι εφικτό...

Ενδιαφέρον έχει, τέλος, και η θέση που ανέπτυξε για το αν η Ελλάδα μπορεί να μπει στην ΟΝΕ με πολιτικά ή όχι κριτήρια. Κατά τον Παπαντωνίου, "σε πολιτική διαπραγμάτευση δε θα κερδίσει η Ελλάδα γιατί κάτι θα έπρεπε να δώσει. Εχουμε πολλά ανοιχτά εθνικά θέματα". Αναγνώρισε δηλαδή ότι στην ΕΕ δεν υποθηκεύεται μόνο το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας, αλλά και τα εθνικά της θέματα.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Ακόμη πιο ελαστικοί οι όροι εισαγωγής

Με αλλαγές σε επιμέρους θέματα του νομοσχεδίου, που καθιστά ακόμη ελαστικότερους τους όρους εισαγωγής μιας εταιρίας στο Χρηματιστήριο, σε μια περίοδο που καθίσταται περισσότερο παρά ποτέ αναγκαίος ο έλεγχος των διαδικασιών που συντελούνται στις χρηματαγορές, κατατέθηκε χτες στη Βουλή το σχετικό σχέδιο νόμου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, οι αλλαγές που επήλθαν στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου αφορούν στα εξής:

  • Το ελάχιστο ύψος των ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στα 2 δισ. δρχ. από 1 δισ. δρχ. που είναι σήμερα. Στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου, που είχε δοθεί στη δημοσιότητα στις αρχές Αυγούστου, προβλεπόταν ως ελάχιστο ύψος ιδίων κεφαλαίων το 1,5 δισ. δρχ.
  • Μειώθηκε από 6 σε 3 μήνες (από την ημερομηνία της εισαγωγής) ο χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους οι εταιρίες ανάδοχοι της εισαγωγής των μετοχών να επεμβαίνουν για σταθεροποίηση της τιμής της μετοχής, ώστε να μην παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις.
  • Επίσης, προβλέπεται ότι (όπως και στο αρχικό νομοσχέδιο) η διασπορά μετοχών πριν την εισαγωγή είναι επαρκής όταν οι μετοχές είναι κατανεμημένες στο ευρύ κοινό σε ποσοστό τουλάχιστον 25%. Σε περιπτώσεις μεγάλου αριθμού μετοχών, που υπάρχει η δυνατότητα μικρότερης διασποράς, προβλέπεται πλέον η κατανομή μετοχών να θεωρείται επαρκής όταν περιλαμβάνει τουλάχιστον 2.000 άτομα (έναντι 500 ατόμων σήμερα).

Το ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνει εξάλλου τα εξής:

  • Προϋπόθεση για την εισαγωγή μιας εταιρίας στο Χρηματιστήριο είναι να έχουν δημοσιευτεί επί τρία χρόνια ισολογισμοί της, αντί για πέντε συνεχή χρόνια κερδοφορίας, που προβλεπόταν μέχρι σήμερα. Αν πρόκειται δε για συνδεδεμένες επιχειρήσεις (Holding Company) η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει την εισαγωγή τους και χωρίς τη δημοσίευση τριών ισολογισμών.
  • Στη θέση του μέχρι σήμερα όρου της ικανοποιητικής περιουσιακής διάρθρωσης της υποψήφιας για εισαγωγή εταιρίας, τίθεται ως όρος απλώς η ικανοποιητική περιουσιακή διάρθρωση σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό.
  • Επίσης, καταργείται η υποχρέωση των εισαγόμενων εταιριών να προχωρούν, κατά την εισαγωγή τους, σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου.
Νέα δημοπρασία εντόκων

Δημοπρασία εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου εξάμηνης διάρκειας διενεργείται σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών, μέσω των λεγόμενων "βασικών διαπραγματευτών". Το ποσό για το οποίο γίνεται η δημοπρασία ανέρχεται σε 60 δισ. δρχ. Η προμήθεια που θα δοθεί ορίστηκε σε 0,25%.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται τους τίτλους από τις τράπεζες και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από την ερχόμενη Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 1998.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ