Τα στοιχεία αυτά έδωσαν την ευκαιρία να χυθούν πολλά δάκρυα, τις περισσότερες φορές κροκοδείλια, για τους φτωχούς που υποφέρουν ...απ' τη φτώχεια ή να ακουστούν λόγια αγανάκτησης για τους πλούσιους, που δε λένε να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να ανακουφίσουν λίγο τους πρώτους. Κατά τα άλλα, την επόμενη μέρα, οι περισσότεροι απ' όσους εξέφραζαν από χτες τη φρίκη και τον αποτροπιασμό τους θα συνεχίζουν να υποστηρίζουν από σήμερα την "παγκοσμιοποίηση" της οικονομίας, τη "νέα τάξη" πραγμάτων στον πλανήτη, την Οικονομική και Νομισματική Ενωση ...και πάει λέγοντας.
Ισως και λόγω του χαρακτήρα του, ο ΟΗΕ, ενώ καταγράφει τα εφιαλτικά στοιχεία για την παγκόσμια φτώχεια, δεν προχωράει στο να κατονομάσει τις αιτίες που τη γεννούν, την ενισχύουν και την αναπαράγουν. Δεν αναφέρει, παραδείγματος χάριν, ότι αυτή η εξόφθαλμα άδικη κατανομή του πλούτου, τόσο στο εσωτερικό ενός κράτους, όσο και μεταξύ των κρατών, είναι αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου κοινωνικοοικονομικού συστήματος, του καπιταλισμού, του ιμπεριαλισμού που επιβάλλει ακριβώς αυτήν την εικόνα. Δηλαδή, εκείνου του συστήματος, όπου τα πλούτη των λίγων δημιουργούνται και αυξάνουν από την εκμετάλλευση, από τη φτώχεια των πολλών.
*****
****
****
Η, ακόμη, και τις αυταπάτες που μπορούν να δημιουργηθούν, όταν, παραδείγματος χάριν, κάποιοι σημειώνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 20ή θέση ενός καταλόγου των 174 περισσότερο ευημερουσών χωρών. Πόσο μπορεί, παραδείγματος χάριν, να ανακουφιστούν απ' αυτό οι 500.000 άνεργοι, οι εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, που ζουν κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας;
Αποτέλεσμα και αυτό της στατιστικής των "μέσων όρων", σύμφωνα με την οποία ο βιομήχανος με εισόδημα ενός δισεκατομμυρίου και ο άνεργος με τις εκατό χιλιάδες έχουν μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα πεντακόσια εκατομμύρια και πενήντα χιλιάδες δραχμές ο καθένας...
Πίσω, λοιπόν, από τα συγκλονιστικά στοιχεία, αλλά και τα νεφελώματα περί τις άδικης, πλην ...μοιραίας φτώχειας υπάρχει η αλήθεια, πως μόνο η κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης θα δώσει απάντηση στον εφιάλτη.Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ετσι, παραμένουν στο απυρόβλητο οι αιτίες, όπως η ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, οι σχέσεις παραγωγής, οι σχέσεις διανομής, που έχουν σαν αποτέλεσμα, μεταξύ των άλλων, και τη φτώχεια, τη σχετική, αλλά και την απόλυτη εξαθλίωση των εργαζομένων
- Πώς εκτιμάτε την πορεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ), στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της;
- Η ΝΑ είναι ένας θεσμός, που, για την υλοποίησή του, πάλεψαν προοδευτικοί άνθρωποι και φορείς του τόπου μας. Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, η Αυτοδιοίκηση β βαθμού μόνο αυτοδιοίκηση δε μοιάζει να είναι. Δυστυχώς, πέρα από το νομοθετικό πλαίσιο που τον διέπει, οι άνθρωποι που εκλέχτηκαν για να την υπηρετήσουν προσαρμόστηκαν στο ρόλο του διεκπεραιωτή των επιλογών και της πολιτικής της κεντρικής εξουσίας, ντόπιας και ξένης, πολιτικής που είναι αντιλαϊκή και που εξυπηρετεί όλο και περισσότερο τα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας.
- Ποια τα προβλήματα του νομού σας και ποια η στάση της νομαρχιακής αρχής απέναντί τους;
- Η Αργολίδα έχει πολύ οξυμένα προβλήματα. Κυριαρχεί το αγροτικό ζήτημα, αφού ο νομός είναι ένας από τους πιο ανεπτυγμένους γεωργικούς νομούς της Ελλάδας. Απ' αυτόν τον τομέα, έζησαν αιώνες τώρα και ζουν και σήμερα οι άνθρωποι που τον κατοικούν. Στο νομό, κυριαρχεί η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών, της ελιάς και του καπνού.
Η διάθεση των αγροτικών προϊόντων είναι προβληματική, οι τιμές που διαμορφώνονται εξευτελιστικές, οι πληρωμές από τους εμπόρους γίνονται όποτε θέλουν αυτοί και μερικές φορές δεν πληρώνουν και καθόλου.
Το νερό άρδευσης είναι όλο και πιο δυσεύρετο. Οι γεωτρήσεις έχουν φτάσει σε βάθος μέχρι και τετρακόσια μέτρα, ένα αρδευτικό έργο, αυτό που αναβάλουν, έχει ξεκινήσει εδώ και 35 χρόνια και δε λέει να τελειώσει. Υπάρχει κίνδυνος να μη λειτουργήσει ποτέ. Ενα Ινστιτούτο Εσπεριδοειδών, που έπρεπε να λειτουργεί εδώ και χρόνια, δε φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα. Η Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών, όχι μόνο δεν παίζει το ρόλο της, αλλά, τελικά, κάνει και πλάτες στους εμπόρους. Στην Αργολίδα δεν έχουμε νερό να πιούμε! Το νερό των πόλεων και των χωριών είναι λίγο και πολλές φορές ακατάλληλο προς πόση. Οι συγκοινωνιακές ανάγκες είναι μεγάλες. Το λιμάνι του Ναυπλίου, το μοναδικό στην ανατολική Πελοπόννησο, δεν εξυπηρετεί, ενώ ο σιδηρόδρομος είναι από την εποχή του Τρικούπη. Δεν υπάρχει αεροπορική εξυπηρέτηση.
Ολα αυτά και άλλα πολλά συνδέονται με τον τουρισμό, που συνεχώς φθίνει στην Αργολίδα - ιδιαίτερα στην Ερμιονίδα - και να σκεφτεί κανείς πως ο νομός μας διαθέτει φυσικές ομορφιές, αλλά και σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία (Μυκήνες, Επίδαυρος). Η στάση της νομαρχιακής αρχής ήταν αδιάφορη μέχρι αρνητική. Ο νομάρχης περιορίστηκε μόνο σε δημόσιες σχέσεις.
- Τι προτείνει η ΝΑΣ, ώστε να έχει ο νομός μια αναπτυξιακή πορεία; Ποιο είναι το μήνυμα για τις επόμενες νομαρχιακές εκλογές;
- Εμείς, με βάση τις προτεραιότητες που τα τέσσερα αυτά χρόνια επεξεργαστήκαμε και αναδείξαμε στο νομό μας, βγάλαμε, ήδη, ένα πρόγραμμα προτεραιοτήτων. Αυτό περιλαμβάνει τη λύση του αρδευτικού προβλήματος στο νομό σαν το κυριότερο ζήτημα. Μαζί προβάλλουμε την ανάγκη δημιουργίας Ινστιτούτου Εσπεριδοειδών στο Αργος και την αναβάθμιση του ρόλου της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών. Ακόμα θέτουμε σαν άμεση προτεραιότητα την ύδρευση της Αργολίδας, με την κατασκευή ενιαίου νομαρχιακού έργου. Μεταξύ άλλων, προβάλλουμε την ανάγκη να φτιαχτεί νοσοκομείο στο νομό, που να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων σε νοσοκομειακή περίθαλψη.
Το μήνυμα που στέλνουμε στον κόσμο είναι να αντιδράσει, να αντισταθεί, να ψηφίσει μαζικά την Κίνησή μας στην Αργολίδα και τις αντίστοιχες Κινήσεις σε όλη την Ελλάδα.
Ε. Τ.
ΠΟΛΛΑ και διάφορα λαμβάνουν χώρα στην αμερικανική πρωτεύουσα, δημιουργώντας διάφορα ερωτηματικά και αμφιβολίες γι' αυτόν τον εν εξελίξει "παράδοξο πόλεμο" με τις τεράστιες πολιτικές προεκτάσεις, που "πνίγονται" στις πικάντικες λεπτομέρειες του σκανδάλου (σελίδα 8).
ΣΤΟΧΟ την αποτελεσματικότητα στην οργάνωση του Δήμου - ώστε να είναι ικανός για ουσιαστικές παρεμβάσεις στην πόλη - έχουν οι προγραμματικές θέσεις της "Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα" για τους εργαζόμενους στο δήμο και τις δημοτικές υπηρεσίες (σελίδα 13).ΤΟ ΘΕΜΑ της απαράδεκτης σύλληψης, στις 19.8.98, του δημάρχου Λυκόβρυσης Χρ. Σκαμάκη και δύο εργαζομένων στο δήμο, γιατί καθάριζαν το δάσος από ξερά χόρτα και μπάζα για την αποφυγή πυρκαγιάς, έφεραν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ (σελίδα 14).
ΠΕΡΙΟΔΟΣ αγωνιστικών κινητοποιήσεων, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που έχει καταδικάσει σε αφανισμό τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα είναι το επόμενο τρίμηνο για τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους όλης της χώρας (σελίδα 24).
ΜΑΡΤΥΡΕΣ μιας εφιαλτικής πολιτιστικής κακοποίησης της γειτονιάς τους γίνονται καθημερινά οι κάτοικοι της Πλάκας. Η περιοχή τους "βυθίζεται", μέρα με τη μέρα, στις πισίνες που κατασκευάζονται σε διατηρητέα κτίρια, τα οποία έχουν αγοράσει ιδιώτες! (σελίδα 36).