ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΝΟΙΑ
Εκσυγχρονιστικός παχυδερμισμός

Κόβουν τα επιδόματα "παιδικής προστασίας" με την πιστή εφαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων

Την ώρα που η κυβέρνηση προωθεί στη Βουλή το αντικοινωνικό νομοσχέδιο εκποίησης της κοινωνικής πρόνοιας, ταυτόχρονα, ξεσκονίζει και εφαρμόζει στην πράξη κάθε αναχρονιστική διάταξη της κείμενης νομοθεσίας για να περιορίσει - προς δόξαν της ΟΝΕ - τα κονδύλια της Πρόνοιας.

Την πρακτική αυτή αντιμετώπισε στις αρχές του Σεπτέμβρη στην Καρδίτσα η Ευαγγελία Καλαμπάκα,όταν προσήλθε στις υπηρεσίες πρόνοιας της νομαρχίας για να εισπράξει το επίδομα "παιδικής προστασίας". Το επίδομα αυτό το προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) 108/1983, αντιστοιχεί σε 15.000 δραχμές το μήνα για κάθε παιδί και το δικαιούνται οι άγαμες και οι διαζευγμένες μητέρες, καθώς και ο αρχηγός της οικογένειας, που έχει αναπηρία, τουλάχιστον, 67%.

Το ΠΔ 108/1983 έχει και τα παρακάτω εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος "παιδικής προστασίας": Οταν το προστατευόμενο παιδί είναι ένα, το μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα πρέπει να είναι 87.000 δραχμές - ή το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, συμπεριλαμβανομένων και των δώρων, 1.218.000 δραχμές. Εάν τα προστατευόμενα παιδιά είναι τρία, τότε το μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα πρέπει να είναι 108.000 - ή το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, συμπεριλαμβανομένων και των δώρων, πρέπει να είναι 1.512.000 δραχμές.

Η Ευαγγελία Καλαμπάκα είναι διαζευγμένη και έχει τρία παιδιά - το μεγαλύτερο πηγαίνει στη Δ Δημοτικού, το δεύτερο πηγαίνει στην Α Δημοτικού και το τρίτο είναι νήπιο. Επίσης η Ε. Καλαμπάκα είναι άνεργη και αναγκάστηκε να ζήσει με τον πατέρα της, που είναι εργάτης καθαριότητας στο Δήμο της Καρδίτσας. Ταυτόχρονα, ο πατέρας της συντηρεί τη μητέρα της - που δε δουλεύει - και τον αδερφό της, που είναι "ντυμένος στο χακί" και υπηρετεί την πατρίδα.

Μ' άλλα λόγια, ο πατέρας της συντηρεί μια εφταμελή οικογένεια και κάνει - για όλους - μία φορολογική δήλωση. Ομως, ο πατέρας της Ε. Καλαμπάκας έκανε το θανάσιμο αμάρτημα να δηλώσει το ...τρομακτικό ποσό των 3.750.000 δραχμών ως ετήσιο εισόδημα για το 1997. (Μάλιστα, απ' αυτά του κρατήθηκαν και 348.000 δραχμές για κάποια δάνεια). Μέχρι τώρα, οι κατά τόπους διευθύνσεις των νομαρχιών ενεργούσαν ως άνθρωποι, δεν έπαιρναν υπόψη τους τα - προσβλητικά - εισοδηματικά κριτήρια και χορηγούσαν το - ευτελές - επίδομα των 15.000 δραχμών. Φαίνεται, όμως, ότι ο εκσυγχρονιστικός ευρω-παχυδερμισμός διαπίστωσε ότι ο πατέρας της άνεργης μάνας ανήκει στους υψηλά "έχοντες και κατέχοντες" και ζήτησε την πιστή εφαρμογή των κειμένων διατάξεων. Ετσι ανακοινώθηκε προφορικά στην Ε. Καλαμπάκα η διακοπή του επιδόματος, ενώ θα ακολουθήσει και έγγραφη ειδοποίηση για τη διακοπή του.Η Ε. Καλαμπάκα κατήγγειλε τη διακοπή του επιδόματος στο Σύλλογο Γυναικών Καρδίτσας (ΣΓΚ), ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία της δημόσιας καταγγελίας. Η Ρούλα Χαλάτση, μέλος του ΣΓΚ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Οργάνωσης Γυναικών Ελλάδας, δήλωσε στο "Ρ": "Δεν πιστεύαμε στ' αυτιά μας όταν το ακούσαμε. Πέρα απ' το απαράδεκτο ποσό του επιδόματος και τα ευτελή εισοδηματικά κριτήρια, η περικοπή αυτή αποκαλύπτει την υποκρισία της κυβέρνησης, η οποία σε κάθε ευκαιρία επιχειρεί να επιδείξει το κοινωνικό της πρόσωπο, με το δήθεν ενδιαφέρον της για τους αδύναμους. Τελικά, το μοναδικό ενδιαφέρον της είναι οι οικονομικοί δείκτες για την ΟΝΕ, κι ας συνθλίβονται μ' αυτήν την πολιτική άνθρωποι, που δεν έχουν, στον ήλιο, μοίρα".

Νομοσχέδιο περικοπής κονδυλίων

Παρέμβαση του Απ. Τασούλα κατά την έναρξη της συζήτησης του αντικοινωνικού νομοθετήματος

Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ, στο νομοθέτημα του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας που κατακερματίζει και συρρικνώνει την κοινωνική πρόνοια στη χώρα εξέφρασε, χτες στη Βουλή ο βουλευτής του Κόμματος Απόστολος Τασούλας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου επί της αρχής. Ο Απ. Τασούλας αντιπρότεινε την ύπαρξη ενιαίου φορέα κοινωνικής πρόνοιας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, αναφερόμενος στην ισχύουσα κατάσταση, υποστήριξε μεν ότι σήμερα "υπάρχουν ιδρύματα πρόνοιας που δε βρίσκονται κάτω από ενιαία πολιτική, δεν είναι δωρεάν και σε ορισμένες περιπτώσεις παρέχουν υπηρεσίες αποσπασματικές", παρατηρώντας ότι υπάρχουν και φαινόμενα ιδρυμάτων με τεράστιες περιουσίες θέμα για το οποίο πρέπει να πάρει θέση και να πληροφορήσει η κυβέρνηση.

Σημείωσε όμως, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση δημιουργεί ένα κεντρικό όργανο, το οποίο όμως "δεν το συνδέει με προνοιακά ιδρύματα" και "το φτιάχνει για να εγκρίνει ή όχι προνοιακά προγράμματα" και κατέληξε ότι "δε δημιουργεί δίκτυο προνοιακών ιδρυμάτων, το οποίο είναι σήμερα αναγκαίο για τη χώρα". Αναφερόμενος στις αιτιάσεις της κυβέρνησης για την ισχύ κοινοτικών προγραμμάτων πρόνοιας, ο Απ. Τασούλας είπε ότι "τα προγράμματα δεν είναι ενιαία, δεν αφορούν όλη τη χώρα, δεν είναι συνεχή έχουν ημερομηνία λήξης". Επίσης, εστιάζοντας στις διατάξεις του νομοσχεδίου που μεταφέρουν στους δήμους και τις νομαρχίες την πρόνοια χωρίς ανάλογα κονδύλια, τόνισε πως "ούτε οι περιφέρειες ούτε οι νομαρχίες ούτε οι δήμοι είναι σε θέση να οργανώσουν την παροχή με επιστημονικό τρόπο της προστασίας της πρόνοιας. Δεν μπορούν να τη χρηματοδοτήσουν. Η δε θα εφαρμόζουν πολιτική πρόνοιας ή θα καλούνται οι χρήστες να πληρώσουν όποια πολιτική ασκείται".

Ο Απόστολος Τασούλας κατηγόρησε την κυβέρνηση για εισαγωγή στην κοινωνική πρόνοια των ιδιωτών με όρους της ελεύθερης αγοράς βαφτίζοντάς την και εθελοντισμό, τον οποίο μάλιστα εθελοντισμό επιχειρεί σε άλλες περιπτώσεις να "μπερδέψει" με την αλληλεγγύη ανάμεσα στους ανθρώπους. Οι λόγοι, υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, που οδηγούν την κυβέρνηση στην ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου είναι οι δραστικές περικοπές στα κονδύλια της πρόνοιας.

Κάνοντας, τέλος, μια συνολική τοποθέτηση, ο Απ. Τασούλας επισήμανε ότι "καμιά εκμεταλλευτική κοινωνία δεν ενδιαφέρεται για καμία πρόνοια και για καμία φροντίδα", σημειώνοντας πως "δεν είναι αλήθεια ότι πάντα υπήρχε αυτή η πρόθεση να δοθεί πρόνοια και προστασία στους αδύνατους. Αναπτύχθηκε ένα προνοιακό σύστημα στις καπιταλιστικές χώρες, γιατί στον αιώνα μας υπήρξαν οι σοσιαλιστικές επαναστάσεις, που έφεραν στο προσκήνιο την προστασία του συνόλου των λαών".

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο εισηγητής της πλειοψηφίας Παναγιώτης Κουρουμπλής υποστήριξε ότι "με το νομοσχέδιο επιχειρείται η συγχώνευση και όχι η κατάργηση των μεγάλων προνοιακών υπηρεσιών και κρατικών φορέων", προσθέτοντας πως ενισχύεται η δράση των εθελοντικών οργανώσεων και ο παράλληλος έλεγχός τους από το κράτος.

Τη συνήθη κριτική για προχειρότητα και τη μη ύπαρξη ενιαίου σχεδιασμού άσκησε η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς και ο εισηγητής της Ν. Αναστασόπουλος, τονίζοντας παράλληλα πως "επί 15 χρόνια το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ιεραρχήσει τα προνοιακά προγράμματα και δε διαθέτει ενιαίο σχεδιασμό".

Από την πλευρά του ΣΥΝ η βουλευτής του Νίτσα Λουλέ σημείωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τη Βουλή πως "με τους ίδιους πόρους μπορούμε να εκσυγχρονίσουμε το σύστημα κοινωνικών υπηρεσιών".

Αγωνιστικό ΟΧΙ στη διάλυση

Αύριο η συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, στις 10 π.μ., και πορεία στη Βουλή

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κάνιγγος απαντούν αύριο στις προθέσεις της κυβέρνησης να ισοπεδώσει την κοινωνική Πρόνοια, η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Συνδικαλιστών για την Κοινωνική Πρόνοια και δεκάδες άλλα Σωματεία, Ομοσπονδίες Εργαζομένων, Οργανώσεις Γυναικών και Συνταξιούχων, καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 π.μ. και λίγο αργότερα θα ξεκινήσει πορεία προς τη Βουλή, όπου θα ψηφίζεται εκείνη την ώρα το αντικοινωνικό νομοσχέδιο για την Πρόνοια.

Η Συντονιστική Επιτροπή επισημαίνει πως με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η κυβέρνηση προσπαθεί να ισοπεδώσει το σημερινό, ήδη ανεπαρκές, δημόσιο σύστημα Πρόνοιας. Με το νομοσχέδιο αυτό, τονίζει η Συντονιστική, θα περιοριστούν δραστικά οι κρατικές επιχορηγήσεις για την Πρόνοια, θα μεταφερθούν οι αρμοδιότητες στην ΤΑ, η οποία χωρίς τους απαιτούμενους πόρους δε θα μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες, θα ενθαρρυνθεί η δημιουργία ιδιωτικών κερδοσκοπικών επιχειρήσεων, ενώ θα προωθηθεί ο εθελοντισμός, που από ανθρώπινη ανιδιοτελή ενέργεια θα αποκτήσει χαρακτηριστικά κακοπληρωμένου επαγγέλματος. "Η Πρόνοια από αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση του κράτους και κατακτημένο δικαίωμα του λαού, περιορίζεται σε βοήθημα για τους πλέον ανήμπορους και εξαθλιωμένους, καθώς και σε αντικείμενο κέρδους", τονίζει η Συντονιστική.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) με χτεσινή ανακοίνωσή του καταγγέλλει την εμμονή της κυβέρνησης να ψηφίσει στο θερινό τμήμα της Βουλής το νομοσχέδιο για την "Οργάνωση και λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας". "Το νομοσχέδιο, που δε συζητήθηκε από τους άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς και τα συνδικάτα των εργαζομένων, όχι μόνο δε λύνει τα χρονίζοντα προβλήματα της Πρόνοιας, αλλά μέσα από μια σειρά Προεδρικών Διαταγμάτων περιπλέκει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία των φορέων πρόνοιας και υπονομεύει τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων σ' αυτούς", τονίζει το ΕΚΑ. Τέλος, υπογραμμίζει πως το ΕΚΑ θα συμπαρασταθεί στους αγώνες των εργαζομένων στην Πρόνοια και των χρηστών, θα στηρίξει τις απεργιακές κινητοποιήσεις, θα ενημερώσει τους εργαζόμενους και το λαό για τις επιπτώσεις της εφαρμογής του και θα παλέψει για τη μη εφαρμογή του στην πράξη.

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
Πίσω απ' τα δεσμά και τα κλειστά παράθυρα

Οι γείτονες και η δημοτική αρχή συνέδραμαν την οικογένεια που έδενε τα παιδιά της, αλλά από εκεί και πέρα έλειψε ο βραχίονας της πολιτείας, που συμπλήρωνε την προστατευτική ομπρέλα για τα παιδιά

Το δράμα της Πετρούπολης που πήρε χτες δημοσιότητα ήρθε να επιβεβαιώσει πως η πρόληψη απ' την κοινωνική περιθωριοποίηση - έστω και σε οριακές περιπτώσεις - απαιτεί ένα ισχυρό δίκτυο προστασίας από δομές και υπηρεσίες, τόσο σε τοπικό, όσο και σε κεντρικό επίπεδο.

Η γειτονιά της οδού Κορώνης 44 στην Πετρούπολη ήξερε πως "κάτι δεν πήγαινε καλά" σ' αυτήν την οικογένεια. Δε γνώριζε, όμως, την έκταση του προβλήματος. Η γειτονιά δεν παρέβλεψε το πρόβλημα. Αντίθετα, συνέδραμε με πολλούς τρόπους για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Το ίδιο, η δημοτική αρχή, η οποία συγκρότησε κοινωνική υπηρεσία για να παράσχει φροντίδα σε προβληματικές οικογένειες. Επανειλημμένες ήταν οι προσπάθειες της δημοτικής αρχής - και προσωπικά του δημάρχου Γ. Γιώγου - να βοηθήσει μια οικογένεια με σοβαρά προβλήματα για να ορθοποδήσουν τα παιδιά της.

Ομως, παρά την κινητοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη συνδρομή της γειτονιάς, η κατάληξη ήταν αυτή που έγινε χτες γνωστή: Τρία ανήλικα παιδιά, δύο αγόρια κι ένα κορίτσι ηλικίας 7, 14 και 16 χρόνων, βρέθηκαν από τους αστυνομικούς αλυσοδεμένα και εξαθλιωμένα μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Δράστες ήταν οι ίδιοι οι γονείς τους.

Οι αστυνομικοί έφτασαν στο σπίτι μετά από καταγγελίες των γειτόνων, οι οποίοι ανησύχησαν, καθώς δε είχαν δει ή ακούσει τα παιδιά τις τελευταίες μέρες. Τα παιδιά ήταν σχεδόν σκελετωμένα από την πείνα και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο "Αγλαϊα Κυριακού", όπου και νοσηλεύονται.

Αμέσως, συνελήφθησαν οι γονείς των παιδιών Παναγιώτης και Χριστίνα Γιαννακούδη και χτες το μεσημέρι οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Εναντίον τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για κακοποίηση ανηλίκων και παράνομη κατακράτηση και παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο. Η δίκη τους ορίστηκε για αύριο, μετά την τριήμερη προθεσμία που αποφάσισε το δικαστήριο. Το ίδιο δικαστήριο διέταξε, επίσης, να αφεθούν ελεύθεροι.

Οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι γονείς δε θέλησαν να δώσουν καμιά εξήγηση για τις πράξεις τους.

Η συγκεκριμένη οικογένεια είχε απασχολήσει αρκετές φορές τη δημοτική αρχή της Πετρούπολης. Ο πατέρας των παιδιών εργαζόταν στην καθαριότητα του Δήμου, όμως, σπάνια παρουσιαζόταν στην υπηρεσία του. Αντίθετα, στην Πετρούπολη τον γνώριζαν, καθώς γύριζε και ζητιάνευε.

Ο δήμαρχος Γ. Γιώγος επανειλημμένα τον κάλεσε να σταματήσει αυτή την επιζήμια γι' αυτόν και την οικογένειά του τακτική, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Δεν υπήρξε ανταπόκριση και όταν τον μετέθεσε, σε μια ύστατη προσπάθεια, σε ελαφρύτερο τομέα για να βοηθήσει την κατάσταση. Ετσι, αναγκάστηκε να τον απολύσει, προσλαμβάνοντας, όμως, ταυτόχρονα τη σύζυγό του ως καθαρίστρια στο Δήμο, προκειμένου η οικογένεια να μη χάσει το εισόδημά της. Και η μητέρα όμως με τη συμπεριφορά της, όπως μας δήλωσε ο ίδιος ο δήμαρχος, δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην υπηρεσία της. Πρόσφατα, μάλιστα, εγκατέλειψε τη δουλιά της, χωρίς να δικαιούται άδεια και έφυγε για διακοπές.

Πριν από λίγο καιρό, ο δήμαρχος πληροφορήθηκε πως τα παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο. Αρχικά, κάλεσε τον πατέρα, αλλά η προσπάθειά του δεν είχε αποτέλεσμα. Ετσι, με δική του παρέμβαση, μία ψυχολόγος της κοινωνικής υπηρεσίας που έχει ιδρύσει ο δήμος, επισκέφτηκε το σπίτι για να ελέγξει τις συνθήκες, μέσα στις οποίες ζουν τα παιδιά, αλλά οι γονείς δεν της επέτρεψαν την είσοδο, υποστηρίζοντας πως είναι δική τους υπόθεση.

Τελευταία, ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα και κατήγγειλε την κατάσταση, αλλά εκεί του συνέστησαν την έγγραφη καταγγελία.

Από εκεί και πέρα, έλειψε ο βραχίονας της πολιτείας, που θα συμπλήρωνε τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε, με συντονισμένες ενέργειες, τα παιδιά - μετά και την όξυνση κάποιων ενδοοικογενειακών προβλημάτων - να μην έχουν αυτήν την κατάληξη.

Χτες, από την πρώτη στιγμή που δόθηκε δημοσιότητα στην υπόθεση, ο δήμαρχος Γ. Γιώγος επισκέφτηκε το σπίτι της οικογένειας και, όπως τόνισε, η μέριμνα της δημοτικής αρχής δεν πρόκειται να σταματήσει. Η κοινωνική υπηρεσία του δήμου έχει πάρει, ήδη, εντολή να φροντίσει για το μέλλον των παιδιών.

Η γειτονιά στο πόδι, μόλις μαθεύτηκε το μαρτύριο των έγκλειστων παιδιών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ