ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ
Είκοσι χρόνια ανεκπλήρωτες υποσχέσεις

Ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ

Με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της 63ης ΔΕΘ, όπου επανέλαβε για άλλη μια φορά την υπόσχεση ότι σε δύο - τρία χρόνια "θα επιτευχθεί ο στόχος" της πρωινής λειτουργίας των σχολείων, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, επισημαίνει:

"Πέρα από το γεγονός ότι αυτή την υπόσχεση έχουμε κουραστεί να την ακούμε την τελευταία εικοσαετία από τους πρωθυπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, έχουμε λόγους να αμφισβητούμε τη νέα δέσμευση του πρωθυπουργού. Και αυτό γιατί:

  • Η πορεία ανέγερσης διδακτηρίων δεν πείθει. Τα τμήματα μαθητών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι διπλάσια από τις υπάρχουσες θέσεις διδασκαλίας στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Ο προγραμματισμός της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης για τη σχολική περίοδο 1998 - 99 προβλέπει τόσα κονδύλια, που το μεγαλύτερο μέρος τους θα διατεθεί για την αποπληρωμή του δανείου, δόσεις συμβολαίων αγοράς οικοπέδων ή κτιρίων, εξόφληση εκτελεσθέντων έργων. (Προϋπολογισμός Νομαρχίας, Νομαρχιακό Συμβούλιο 9/4).

  • Δεν έχει αποσαφηνιστεί σε ποια οικόπεδα θα ανεγερθούν τα σχολεία, δεν έχει ξεκινήσει καμιά διαδικασία αγοράς οικοπέδων ή και χάνονται οικόπεδα, γιατί έληξε η ημερομηνία απαλλοτρίωσής τους!

Εκτός αν ο κ. πρωθυπουργός έχει κατά νου τις βίαιες και χωρίς αρχές συγχωνεύσεις των σχολείων που γίνονται με στοίβαγμα των μαθητών σε 35άρια τμήματα σε ακατάλληλες αίθουσες (υπόγεια κλπ.). Το πιο πιθανό είναι να ελπίζει ότι, με τα νέα μέτρα που προωθεί το υπουργείο Παιδείας και που προβλέπουν ότι το 45% των μαθητών θα απομακρυνθεί από τα λύκεια. Με αυτό τον τρόπο σίγουρα, όχι μόνο τα υπάρχοντα διδακτήρια θα επαρκέσουν, αλλά θα περισσέψουν και κάποια για άλλες χρήσεις. Π.χ. κερδοσκοπική αξιοποίηση από ιδιώτες".

Τέλος, η ΚΟΘ του ΚΚΕ τονίζει πως "για το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι καθαρό ότι η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ συμβαδίζει με την πολιτική της υποχρηματοδότησης της δημόσιας παιδείας, την πολιτική της "αποκέντρωσης" εκπαιδευτικών λειτουργιών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς πόρους, ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα η ιδιωτικοποίηση. Με αυτή την έννοια είναι το λιγότερο υποκριτικές και όψιμες οι καταγγελίες υποψήφιων δημάρχων και νομαρχών, αλλά και όσων στηρίζουν στην ουσία της την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ.

Οι μεγάλοι εκπαιδευτικοί αγώνες που έγιναν τις προηγούμενες χρονιές θα συνεχιστούν και φέτος. Οι ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή θα διεκδικηθούν αγωνιστικά από όλους τους φορείς της εκπαίδευσης και από το μαζικό λαϊκό κίνημα".

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΖΕΦΥΡΙΟΥ
Η πολιτεία υπεύθυνη για τα προβλήματα των Τσιγγάνων

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που δεν παρθούν μέτρα αστυνόμευσης των τσιγγάνικων καταυλισμών στο Ζεφύρι, είναι οι κάτοικοι της περιοχής, που απαιτούν ταυτόχρονα από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Τσιγγάνοι, παραχωρώντας τα απαραίτητα κονδύλια. Ετσι, και στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής αποφασίστηκε ομόφωνα να πραγματοποιηθεί λαϊκή συνέλευση με τη συμμετοχή των κατοίκων, όπου και θα αποφασιστούν οι παραπέρα κινητοποιήσεις (κλείσιμο δρόμων, σχολείων και καταστημάτων και σταμάτημα όλων των δημοσίων έργων της περιοχής), αν, μετά τις εκδηλώσεις "Ζεφύρεια '98", η πολιτεία δεν πάρει συγκεκριμένα μέτρα.

Παράλληλα, το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά, με σχετικό ψήφισμα, από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης και ΠΕΧΩΔΕ να πάρουν θέση απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τσιγγάνοι της περιοχής και να παραχωρηθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την προφύλαξη και ανάπτυξη των καταυλισμών.

"Το Ζεφύρι πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν μία πόλη καινούρια με προβλήματα, όχι με ιδιαιτερότητες", τόνισε στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Ζεφυρίου Γ. Λάππας. Επισήμανε ακόμα ότι για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή έχουν ευθύνη όλοι, μα, πάνω από όλα, η πολιτεία, καθώς το πρόβλημα των Τσιγγάνων είναι πάνω από όλα πολιτικό. "Η πολιτεία δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την ανάπτυξη των περιοχών όπου ζουν οι Τσιγγάνοι, ενώ παράλληλα δε βοηθά τους δήμους, στους οποίους κατοικούν Τσιγγάνοι, να δημιουργήσουν κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης".

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Ούτε βήμα χωρίς την κυβέρνηση!

Στην υπεράσπιση και στήριξη των αντιλαϊκών επιλογών της κυβέρνησης, τόσο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο και γενικότερα, επιμένει ο δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος και γι' αυτό δηλώνει απροκάλυπτα ότι δε θεωρεί αντίπαλο την κυβέρνηση, καθώς και ότι "τίποτα δεν μπορεί να γίνει για την Αθήνα, αν δε συνεργαστούμε"!

Προκειμένου να μην αφήσει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες, αποδεικνύει, άλλη μια φορά, ότι είναι πιο κυβερνητικός και από τους κυβερνητικούς υποψηφίους: "Δε θα ανοίξουμε μέτωπο με την κυβέρνηση", ξεκαθαρίζει σε συνέντευξή του στην "Απογευματινή". Στο ίδιο μήκος κύματος, δηλώνει ότι θα συνεχίσει αυτό που έκανε και την προηγούμενη τετραετία, "δηλαδή μια συνεχής και επίμονη πρόταση για συνεργασία και συνεννόηση", γιατί, όπως διευκρινίζει, "τίποτα δεν μπορεί να γίνει για την πόλη αν δε συνεργαστούμε".

Από την άλλη, ο Αβραμόπουλος δεν κρύβει τις φιλοδοξίες του για έναν ευρύτερο ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου και αναφέρει ότι "σαν οι καιροί το θελήσουν" θα παρέμβει "στη γενικότερη πορεία της ελληνικής κοινωνίας", αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι το αξίωμα του δημάρχου το βλέπει ως εφαλτήριο για την ανάδειξή του στο πολιτικό σκηνικό.

ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Μουσική διαμαρτυρία

Μέσα από τους ήχους της μουσικής του Λουκιανού Κηλαηδόνη και των "Blyes Familly", οι κάτοικοι του Ελληνικού και της ευρύτερης περιοχής έστειλαν το Σάββατο το βράδυ το δικό τους μήνυμα διαμαρτυρίας και αντίστασης σε κάθε προσπάθεια κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης των ελεύθερων χώρων της περιοχής.

Η παραλία, ο χώρος του αεροδρομίου και των πρώην αμερικανικών βάσεων ανήκουν στο λαό και προς όφελος αυτού πρέπει να αξιοποιηθούν. Αυτή είναι η πάγια θέση των κατοίκων, της Πανδημοτικής Επιτροπής Αγώνα και του Δήμου Ελληνικού, που διοργάνωσαν τις καλλιτεχνικές αυτές εκδηλώσεις ως μια πρώτη μορφή διαμαρτυρίας ενάντια στα καταστροφικά σχέδια που προωθεί η κυβέρνηση σε βάρος των χώρων αυτών, ενόψει, μάλιστα, και των έργων για την Ολυμπιάδα του 2004.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται αύριο Τετάρτη με το Παιδικό Θέατρο "Τουραντώ" από την Παιδική Αυλαία του Γιάννη Καλατζόπουλου,στις 9 το βράδυ στο ανοιχτό θέατρο Χαλδείας και θα ολοκληρωθούν στις 16 Σεπτέμβρη. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ταξίματα χωρίς αντίκρισμα στο Λαγανά

Τις μεθόδους που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ζακύνθου και υποψήφιος δήμαρχος Κ. Πανάς (στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ), προκειμένου να υφαρπάξει την ψήφο των ξενοδοχοϋπαλλήλων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η "Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία Λαγανά" (ΔΑΣ).

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, "τα ταξίματα που είναι χωρίς αντίκρισμα, η άκρατη υποσχεσιολογία, δεν πιάνουν στο πιο καταπιεσμένο τμήμα του ζακυνθινού λαού, στους ξενοδοχοϋπαλλήλους". Στη συνέχεια αναφέρεται ότι ο πρόεδρος των ξενοδόχων και ο συνδυασμός του εξυπηρετούν το μεγάλο ξενοδοχειακό κεφάλαιο - που έχει πρωτοστατήσει στην εφαρμογή της αντεργατικής πολιτικής, στην τρομοκρατία μέσα στους χώρους δουλιάς - τα ισχυρά συμφέροντα μιας χούφτας πλουτοκρατών στο Λαγανά.

Η ΔΑΣ Λαγανά επισημαίνει ότι ο Κ. Πανάς είναι υπέρμαχος του νέου νομοσχεδίου που καταργεί το 8ωρο, έχει πρωτοστατήσει για την κατάργηση κάθε δικαιώματος και κατάκτησης των ξενοδοχοϋπαλλήλων, αφού είναι πιστός υπηρέτης της κυβερνητικής πολιτικής.

Τέλος, η ΔΑΣ καλεί τους ξενοδοχοϋπαλλήλους της περιοχής αλλά και τον κάθε εργαζόμενο να γυρίσει την πλάτη στον συνδυασμό που θα μετατραπεί σε μακρύ χέρι της κυβέρνησης. "Ενωτικά, μαζικά να υπερασπίσουν το δίκαιο και το συμφέρον υπερψηφίζοντας τη ΔΑΣ Λαγανά για μαχητική, διεκδικητική Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για υποψήφιους δημάρχους ασυμβίβαστους και αγωνιστές", καταλήγει η ανακοίνωση.

Δραστηριότητες Κινήσεων

Χαλκίδα: Σύσκεψη για το ρόλο των επερχόμενων δημοτικών εκλογών και τις προοπτικές για ένα δήμο μαχητικό, διεκδικητικό, μετερίζι αγώνα, διοργανώνει αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας, η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση". Στη συζήτηση θα μιλήσει η υποψήφια δήμαρχος της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης" Χαλκίδας, Ιωάννα - Σοφία Ντούρου.

Πεύκη: Η ανακήρυξη του υποψήφιου δημάρχου Πεύκης της "Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης Πεύκης" θα γίνει αύριο Τετάρτη, στις 7.30 το βράδυ, στην Ανω Πεύκη, στα γραφεία του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ (Δημοκρατίας 10).

Ζωγράφου: "Η πρόταση της παράταξής μας για την αλλαγή στο δήμο τώρα" είναι το θέμα της λαϊκής συγκέντρωσης που διοργανώνει η "Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου", αύριο Τετάρτη, στις 8 το βράδυ, στην πλατεία Κύπρου (6η στάση - Α. Ιλίσια). Στη συγκέντρωση θα μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Ζωγράφου Νίκος Παπακωνσταντίνου και ο Αντώνης Ραλλάτος από τη "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" για τη σωτηρία του Υμηττού.

Περιοδείες ΝΑΣ Ιωαννίνων

Τα σχολεία της πόλης των Ιωαννίνων θα επισκεφθεί αύριο, Τετάρτη στις 9 το πρωί, ο υποψήφιος νομάρχης Βασίλης Σιούτης της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Ιωαννίνων. Την Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη στις 6.30 μ.μ. θα περιοδεύσει στα χωριά Λευκοθέα, Παλιουρή και Δελβινακόπουλο. Την Παρασκευή θα προγραμματίσει περιοδεία στις περιοχές Δαφνούλα, Καραδήμα, Πλατανιά και Γερακάρι. Το Σάββατο και την Κυριακή, ο Β. Σιούτας θα επισκεφτεί χωριά της Κόνιτσας. Την ερχόμενη Δευτέρα 14 Σεπτέμβρη στις 7 το απόγευμα, θα γίνει συγκέντρωση των ετεροδημοτών Αττικής στην αίθουσα τηςΠανηπειρωτικής στην Αθήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ