Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ρ. Ντενκτάς, παρουσία του ΥΠΕΞ της Τουρκίας Ισ. Τζεμ, αντί της ομοσπονδιακής λύσης που προβλέπουν οι συμφωνίες κορυφής και οι αποφάσεις του ΟΗΕ, πρόβαλε τη λύση της Συνομοσπονδίας...
ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας).-
Ο Ντενκτάς με τις ευλογίες της Αγκυρας, αλλά και την ενθάρρυνση κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ουάσιγκτον, κατάγγειλε τις συμφωνίες Κορυφής Μακάριου - Ντενκτάς του 1977 και Κυπριανού - Ντενκτάς του 1979, που προέβλεπαν λύση Ομοσπονδίας και τάχτηκε, με τον πιο επίσημο τρόπο, υπέρ της δημιουργίας Συνομοσπονδίας με συνιδρυτές δύο ισότιμα κυρίαρχα κράτη και λαούς.
Ο Ντενκτάς έκανε την ανακοίνωσή του για λύση Συνομοσπονδίας στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στην κατεχόμενη Λευκωσία με την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμ. Τζεμ, που πραγματοποίησε επίσκεψη αστραπής χτες στην κατεχόμενη Λευκωσία. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επέδωσε και "επίσημα" την πρότασή του, λίγο μετά τη δημοσιογραφική διάσκεψη και την έκδοση επίσημου ανακοινωθέντος για τις συνομιλίες του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, στην Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο.
Ο Ντενκτάς παρουσιάζοντας την πρότασή του σαν την τελευταία ευκαιρία για λύση του Κυπριακού, είπε ότι αυτή αποτελείται από πέντε σημεία:
1. Ειδική σχέση μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους στη βάση συμφωνιών που θα συμπεριληφθούν στη συμφωνία. 2. Παρόμοια ειδική σχέση των Ελληνοκυπρίων με την Ελλάδα στη βάση συμμετρικών συμφωνιών που θα συμπεριληφθούν. 3. Δημιουργία Συνομοσπονδίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ψευδοκράτους. 4. Οι συμφωνίες του 1960 να συνεχίσουν να ισχύουν, και 5. Η Κυπριακή Συνομοσπονδία, σε περίπτωση που συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές, θ' ακολουθήσει ενιαία πολιτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μέχρι την πλήρη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ενωση, ειδική διευθέτηση θα προσφέρει στην Τουρκία τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σαν να ήταν μέλος της Ενωσης σε σχέση με την Κυπριακή Συνομοσπονδία.
Στην πρόταση αναφέρεται, επίσης, ότι ο τελικός στόχος των διαπραγματεύσεων θα είναι ο συνεταιρισμός που θα στηρίζεται σε συνομοσπονδιακή δομή και θα συγκροτείται από δύο λαούς και δύο κράτη στο Νησί, θα υποστηρίζεται με συμμετρικές συμφωνίες με τις δύο αντίστοιχες μητέρες πατρίδες. Ολες οι εξουσίες και τα δικαιώματα που δεν αποδίδονται στη συνομοσπονδιακή οντότητα θα βρίσκονται στην εξουσία των δύο κρατών. Οποιαδήποτε συμφωνία, ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, θα τεθεί σε χωριστά δημοψηφίσματα. Με τη συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις οι δύο πλευρές θα αναγνωρίζουν ότι η ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά είναι δύο κυρίαρχα και ίσα κράτη, το καθένα με δική του λειτουργία και θεσμούς και αρμοδιότητες οι οποίες αντανακλούν τη δημοκρατική ισότητα, πολιτική ισότητα και τη βούληση των αντίστοιχων λαών. Θα αναγνωρίζουν, επίσης, ότι η μια πλευρά δε θα έχει εξουσία επί της άλλης. Πιστεύουμε, προστίθεται στην πρόταση του Ραούφ Ντενκτάς, ότι αυτή η διευθέτηση θα προσφέρει ασφάλεια και στις δύο πλευρές και θα εγγυηθεί την ταυτότητα και την ευημερία τους. Αν οι Ελληνοκύπριοι συμφωνήσουν σ' αυτή την τελική θέση, καταλήγει η πρόταση Ντενκτάς, η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να αρχίσει διαπραγματεύσεις για την ίδρυση της Κυπριακής Συνομοσπονδίας.
Σε σχετικές δηλώσεις του, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Δ. Χριστόφιας, ανέφερε τα παρακάτω:
"Με τις λεγόμενες σημερινές (χτεσινές) προτάσεις του ο Ραούφ Ντενκτάς κωδικοποιεί αυτά που από καιρό υποστηρίζει, δηλαδή την αναγνώριση των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής, την ύπαρξη δύο λαών και δύο κρατών στην Κύπρο και τη διεξαγωγή διακρατικών συνομιλιών με στόχο τη λύση συνομοσπονδίας. Τα όσα προτείνει ο κ. Ντενκτάς, συνεπικουρούμενος πλήρως από την Αγκυρα, δείχνουν την αδιαλλαξία και κυνικότητα της τουρκικής πλευράς, η οποία εκτρέφεται από την ανοχή, αν όχι και την ενθάρρυνση, που τυγχάνει η τουρκική πολιτική από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες. Οι προτάσεις Ντενκτάς έρχονται, επίσης, σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις συμφωνίες κορυφής που καθορίζουν τόσο τη βάση των συνομιλιών ως διακοινοτικές, όσο και το περιεχόμενο της λύσης ως λύση Ομοσπονδίας που θα αφορά ένα ενωμένο κυπριακό κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.
Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι οι προτάσεις Ντενκτάς στοχεύουν στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης της Κύπρου και, κατά συνέπεια, είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες.
Η νέα προσπάθεια της Αγκυρας και του Ντενκτάς για οριστικοποίηση της διχοτόμησης πρέπει ν' αντιμετωπιστεί με συνεπή προσήλωση της δικής μας πλευράς σε ειρηνική λύση του Κυπριακού, στις συμφωνίες Κορυφής 1977 και 1979, στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και σε ουσιαστικό διάλογο στη βάση αυτών των ψηφισμάτων. Μόνο μια λύση η οποία θα στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις συμφωνίες κορυφής θα μας απαλλάξει από την τουρκική κατοχή που είναι και η ουσία του κυπριακού προβλήματος.
Το ΑΚΕΛ είχε και συνεχίζει να έχει την άποψη ότι η πολιτική Ντενκτάς πρέπει να καταγγελθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ όσο και τρίτες χώρες που δηλώνουν ετοιμότητα να εργαστούν για λύση του Κυπριακού, έχουν καθήκον να τοποθετηθούν ξεκάθαρα έναντι των προτάσεων Ντενκτάς και να τις καταδικάσουν απερίφραστα ως προτάσεις που βρίσκονται σε πλήρη διάσταση με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Τυχόν ανοχή της νέας τουρκικής πρόκλησης, θα ενθαρρύνει ακόμα περισσότερο την αδιαλλαξία και κυνικότητα Αγκυρας και Ντενκτάς και θα απομακρύνει περαιτέρω τις προοπτικές λύσης του Κυπριακού.
Γι' αυτό αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση, η επιλογή της ρήξης με την κυρίαρχη πολιτική. Η απόφαση "με ποιους θα πας και ποιους ν' αφήσεις". Αυτή την κοινωνική πραγματικότητα αναγνωρίζει ο συνδυασμός της "Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα" την ώρα που τα προγράμματα των άλλων συνδυασμών τηρούν σιγή ιχθύος.
Η έκφραση, δηλαδή, της συμπαράταξης στην πράξη. Η ενεργοποίηση και κινητοποίηση όσων ζουν, εργάζονται, σπουδάζουν σ' αυτή την πόλη και συμφωνούν ότι "δεν πάει άλλο". Οι άλλοι τους θέλουν καταναλωτές τηλεοπτικών προεκλογικών σποτ από τους καναπέδες των σπιτιών τους. Η Συμπαράταξη όμως τους θέλει για σήμερα και για αύριο. Η συνέχεια της δράσης και την επαύριο των εκλογών - που εγγυάται η Συμπαράταξη - είναι που μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία για να γίνει η Αθήνα, η δική μας πόλη!
Η τηλεόραση του "902" παρουσιάζει σήμερα στις 9.30 μμ, στην εκπομπή "Από το σήμερα στο αύριο", συζήτηση με θέμα: "Το νομοσχέδιο ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας".Ο δημοσιογράφος Κ. Καραχάλιος συζητάει με καλεσμένους του από το χώρο της Πρόνοιας.
Η ελληνική κυβέρνηση, σχολίασε με δηλώσεις του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα, την"πρόταση" της τουρκικής πλευράς. "Δε δέχονται, δήλωσε ο Δ. Ρέππας, την πορεία του Κυπριακού, όπως έχει διαγραφεί μέχρι τώρα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που αποτελεί και τη βάση των διεθνών πρωτοβουλιών για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος. Με την πρότασή τους για δημιουργία συνομοσπονδίας, ουσιαστικά ζητούν να επισημοποιηθεί η διχοτόμηση και η κατοχή στην Κύπρο".
Στις δηλώσεις του ο Δ. Ρέππας, επισήμανε πως η πρόταση Ντενκτάς, έγινε την ίδια στιγμή που επισκέπτεται τα κατεχόμενα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ι. Τζεμ. "Ο κ. Ντενκτάς, είπε ο Δ. Ρέππας, είναι αυτός που, χωρίς ουδείς να έχει αναγνωρίσει την ιδιότητα που επικαλείται, τη χρησιμοποιεί κατά κόρον, διεκδικώντας δικαιώματα που δεν του ανήκουν, κατά το Διεθνές Δίκαιο. Η στάση αυτή της Τουρκίας και της ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων, κατέληξε ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, δείχνει με ανάγλυφο τρόπο ότι η πολιτική της Τουρκίας είναι σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που θα περίμενε η Διεθνής Κοινότητα, προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στην αντιμετώπιση του κυπριακού προβλήματος".
Μετά την κίνηση της τουρκικής πλευράς, Ελληνες διπλωμάτες εκτιμούν ότι το Κυπριακό θα βρεθεί στο επίκεντρο έντονης διπλωματικής δραστηριότητας, η οποία, δεν μπορεί να παραβλέψει εντελώς τις τουρκικές προτάσεις...