Η Ελισάβετ και ο "σοσιαλιστής" Μπλερ αρνούνται την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα
Μια ακόμη ψυχρολουσία εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης δέχτηκε η χώρα μας, αλλά και η "ομοαίματη" της βρετανικής ελληνική κυβέρνηση, όσον αφορά στο αίτημα για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.Ο Αγγλος υπουργός Πολιτισμού, ο οποίος, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του, είχε ήδη κλονίσει τις ουτοπίες της "σοσιαλιστικής" ελληνικής κυβέρνησης, ότι "οι Εργατικοί αν γίνουν κυβέρνηση θα επιστρέψουν τα Μάρμαρα", σε απαντητική επιστολή του προς τον Ελληνα ομόλογό του, Ε. Βενιζέλο, επανέλαβε κυνικότατα: "Η θέση της Αυτού Μεγαλειότητος της Βρετανίας είναι ότι τα Μάρμαρα πρέπει να μείνουν στο Λονδίνο".
Στην επιστολή του χαρακτηρίζει, μάλιστα, "υπερβολικές" τις παρατηρήσεις του συγγραφέα Σεν Κλερ, που με το βιβλίο του αποκάλυψε τις βλάβες που υπέστησαν τα Μάρμαρα με τον τρόπο "συντήρησής" τους στο Βρετανικό Μουσείο και, βέβαια, αρνείται την πρόταση της ελληνικής πλευράς για συγκρότηση διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων, στο πλαίσιο του ICOM ή της Ουνέσκο, για να ελέγξει τις φθορές που προκάλεσαν στα Μάρμαρα οι Βρετανοί συντηρητές.
Οπως ανέφερε ο Ε. Βενιζέλος σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, η βρετανική πλευρά κάνει λόγο για "συγκρότηση διεθνούς συμποσίου, για να εξετάσει την κατάσταση των Μαρμάρων, όπου κι αν βρίσκονται", ενώ αποδέχεται το να γίνουν δεκτοί από το Βρετανικό Μουσείο Ελληνες εμπειρογνώμονες, απλώς για αυτοψία. Κι ενώ η "σοσιαλίζουσα" κυβέρνηση του κ. Μπλερ συνεχίζει το "χορό" των αποικιοκρατικού χαρακτήρα θέσεών της, ο Ε. Βενιζέλος δήλωσε ότι θα "συμπράξουμε σε κάθε διοργάνωση, που προωθεί την ελληνοβρετανική συνεργασία", λέγοντας βέβαια, για την τιμή των όπλων... ότι "η σχέση αυτή ποτέ δε θα είναι πλήρης και τέλεια αν δε λυθεί το θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα".
Οσον αφορά στο θέμα, που προέκυψε με την απόφαση της διοίκησης της HELEXPO - ΔΕΘ να καταργήσει το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, ο Ε. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του ΥΠΠΟ για τη δημιουργία νέου Φεστιβάλ Τραγουδιού στη Θεσσαλονίκη, το οποίο "να βρίσκεται στην καρδιά κι όχι στο περιθώριο της πραγματικότητας του ελληνικού τραγουδιού".
Σημειώνοντας ότι για να γίνει αυτό απαιτείται η συμμετοχή φορέων και ανθρώπων, που μπορούν να διαφυλάξουν το εύρος και την ποιότητα της διοργάνωσης, είπε ότι η ανταπόκριση από τους φορείς των δημιουργών του τραγουδιού (ΕΜΣΕ, ΠΜΣ, ΕΔΕΤ, ΕΤΕ) "υπήρξε θερμή και άμεση". Σε επιστολή του προς τους παραπάνω φορείς, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης, την ΤΕΔΚΝΘ, το Δήμο Θεσσαλονίκης κ.ά., προτείνεται το "Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης ν' αποκτήσει μια ριζικά διαφορετική φυσιογνωμία" και να περιλαμβάνει κάθε χρόνο τέσσερα διαφορετικά τμήματα: αναδρομή σε δημιουργό, συμπόσιο για την κατάσταση του ελληνικού τραγουδιού, διεθνές τμήμα που θα τοποθετεί το ελληνικό τραγούδι στα περιφερειακά και διεθνή συμφραζόμενά του, διαγωνιστικό τμήμα για νέους συνθέτες και στιχουργούς.
Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν αναβαθμίζεται το υπάρχον Φεστιβάλ, είπε ότι "η ΔΕΘ δε θέλει ν' αναλάβει κάτι τέτοιο" και ότι "δε θα δημιουργηθεί νέος οργανισμός, αλλά ένα ευέλικτο σχήμα με επικεφαλής καλλιτεχνικό διευθυντή". Αυτή η "διαφορετική φυσιογνωμία" κατά τον υπουργό "θα εξασφαλίσει και το χορηγικό ενδιαφέρον".
Το Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού (ΙΕΠ), στο πλαίσιο του "Δικτύου Αρχαίων Ελληνικών Λιμανιών της Μεσογείου" (φορέας που δημιουργήθηκε πριν τρία χρόνια με τη στήριξη της ΕΕ για τη διερεύνηση των σχέσεων των αρχαίων λιμανιών στη Νότια και Νοτιανατολική Ευρώπη), προγραμματίζει τις παρακάτω δραστηριότητες: Στις 27 και 28 Αυγούστου, συμμετέχει στην έκθεση "Δόξα της Αλεξάνδρειας", η οποία μεταφέρθηκε από το Παρίσι στην Ατζντ με την ευκαιρία του Ετους της Αιγύπτου προς τιμή του, με εκμαγείο της κεφαλής του Μ. Αλεξάνδρου - ελληνιστικό αντίγραφο του 100 π. Χ. περίπου, από τον χάλκινο εικονιστικό ανδριάντα - έργο του Λυσίππου, που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας.
Στην αιγυπτιακή πόλη, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της, κεντρική λεωφόρος της θα ονομαστεί "Οδός Ελλήνων" και θα πραγματοποιηθεί την πρώτη βδομάδα του Νοέμβρη και Ελληνική Βδομάδα, με εκπαιδευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις σχετικά με τον αρχαίο και σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό: Συνάντηση των προέδρων των ελληνικών ενώσεων της Νότιας Γαλλίας. Συνέδριο Γάλλων καθηγητών της αρχαίας ελληνικής γλώσσας σε γαλλικά σχολεία. Προώθηση της "Ολυμπιακής Εκεχειρίας" ενόψει του 2004. Προκήρυξη διαγωνισμού μεταξύ των σχολείων του "Δικτύου Αρχαίων Ελληνικών Λιμανιών της Μεσογείου" με θέμα τον ελληνικό πολιτισμό και την Ολυμπιακή Εκεχειρία. Διαλέξεις σε καθηγητές και μαθητές της Ν. Γαλλίας για την αρχαία ελληνική τεχνολογία, τα μαθηματικά, τις επιστήμες κ.ά.
Αντίστοιχες εκδηλώσεις θα γίνουν έως το τέλος του χρόνου και σε άλλες πόλεις του Δικτύου. Λ.χ. αθλητικοί αγώνες μαθητών σε περιοχές αρχαίων ελληνικών λιμανιών στη Σικελία. Συγγραφή σχολικού για μαθητές με κοινές πολιτιστικές ρίζες. Τέλος το ΙΕΠ θα συμμετάσχει στην ετήσια σύνοδο των δημάρχων των πόλεων του Δικτύου, η οποία θα γίνει στην Αλεξάνδρεια, με θέμα την προώθηση των σημερινών σχέσεων μεταξύ των Αρχαίων Ελληνικών Λιμανιών.
Λόγω της μεγάλης επιτυχίας που σημειώνει η Εκθεση Αναπαραγωγών των Τοιχογραφιών της Θήρας,που οργάνωσε το "Ιδρυμα Θήρας Π. Μ. Νομικός" στο Συνεδριακό Κέντρο του στη Σαντορίνη από τον περασμένο Μάη, θα παραμένει πια ανοιχτή όλες τις μέρες της βδομάδας από τις 10πμ - 9μμ, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.
Οι αναπαραγωγές των τοιχογραφιών, που είχαν καταπλακωθεί από τη στάχτη του ηφαιστείου, το οποίο εξερράγη πριν 3.000 χρόνια και αποκαλύφθηκαν - καλοδιατηρημένες - με τις ανασκαφές των τελευταίων τριάντα χρόνων, κατασκευάστηκαν σε φυσικό μέγεθος στη Γαλλία, με την "πρωτοπoριακή", όπως χαρακτηρίζεται από το Ιδρυμα, μέθοδο η οποία εφαρμόστηκε για τα αντίγραφα των τοιχογραφιών στο προϊστορικό σπήλαιο Λασώξ στη Γαλλία και στον τάφο της Σένιφερ στην Αίγυπτο. Ο επισκέπτης του μοναδικού, μαγευτικού αρχαιολογικού χώρου και ταυτόχρονα της έκθεσης, η οποία περιέχει όλες τις τοιχογραφίες που κοσμούσαν τα αρχαία κτίρια, γνωρίζει πλήθος πτυχών της ζωής, των θρησκευτικών παραδόσεων, της τεχνολογικής προόδου, αλλά και της χλωρίδας και πανίδας στο Ακρωτήρι, την Εποχή του Χαλκού.
Δεύτερη βραδιά η αποψινή του Φεστιβάλ Μεσογειακής Μουσικής,που πραγματοποιείται στην Ελευσίνα, στο πλαίσιο των "Αισχύλειων". Σήμερα, στο παλαιό ελαιουργείο (παραλία Ελευσίνας), θα δώσουν συναυλία οι "Ράντιο Ταρίφα", από την Ισπανία, ένα συγκρότημα που συνδυάζει το ταλέντο τριών εξαίρετων μουσικών.
Αύριο (9μ.μ.), στο Δημοτικό Θέατρο Παπάγου (Κορυτσάς) θα δώσουν συναυλία οι Κώστας Μακεδόνας και Γιάννης Κότσιρας (συμμετέχει η Κορίνα Βένη), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Παπάγου.
Αύριο, επίσης (9μ.μ.), στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας (Κύπρου και Προύσσης) διοργανώνεται συναυλία ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού, στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Καλοκαιριού '98. Συμμετέχουν το πολυφωνικό συγκρότημα "Χαονία" και η "Βορειοηπειρώτικη Ζυγιά". Είσοδος ελεύθερη.
Βραδιά φλαμέγκο σήμερα (9.30μ.μ. ) στο Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη", με "μαέστρο" έναν κορυφαίο μουσικό, τον Πάκο Πένια.Ο καλλιτέχνης, που κάνει την κιθάρα του να "τραγουδά", συνοδευόμενος από 4 μουσικούς, 2 τραγουδιστές και 7 χορευτές, θα προσφέρει, για μια ακόμη φορά, δυνατές συγκινήσεις, "ξεναγώντας" στο φλογερό κόσμο της ανδαλουσιανής και τσιγγάνικης κουλτούρας. Γεννημένος το 1942 στην Κόρντομπα της Ισπανίας, ο Πάκο Πένια έκανε την πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση σε ηλικία μόλις 12 χρόνων. Το 1970, έχοντας κάνει ήδη μια μεγάλη διεθνή καριέρα, ίδρυσε την περίφημη "Φλαμέγκο Κόμπανι" με χορευτές, κιθαρίστες και τραγουδιστές, με την οποία στη συνέχεια εμφανίστηκε σε διεθνή φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Το 1981 ίδρυσε το "Κέντρο Φλαμέγκο Πάκο Πένια", στην Κόρντομπα, που προσφέρει σε όσους ενδιαφέρονται (από όλο τον κόσμο) την ευκαιρία να μελετήσουν, να θαυμάσουν και να πειραματιστούν στην τέχνη του φλαμέγκο στο φυσικό του περιβάλλον, μια και η Κόρντομπα θεωρείται κατ' εξοχήν η πόλη του φλαμέγκο. Η σημερινή εμφάνιση του Π. Πένια πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Υμηττού. Τιμές εισιτηρίων: 4.000 και 3.000 (φοιτητικά) δραχμές.
Με τις "Νεφέλες" του Αριστοφάνη,που θα παρουσιάσει το ΚΘΒΕ,στις 28 και 29 Αυγούστου, στην Επίδαυρο, κλείνει η φετινή αυλαία των Επιδαυρίων. Οι "Νεφέλες" ανεβαίνουν σε ελεύθερη διασκευή Ανδρέα Βουτσινά - Ελένης Πήττα,σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά,σκηνικά - κοστούμια Τίτης Κυριακίδου,μουσική Βασίλη Δημητρίου,χορογραφίες Ερσης Πήττα.Παίζουν:Ολγα Αλεξανδροπούλου, Λίτσα Βαϊδου, Πέπη Γεωργιάδου, Μαρία Γούσιου, Γιάννης Ηλιόπουλος, Κώστας Ιτσιος, Γιάννης Καρατζογιάννης κ. ά. Πολλές θα είναι οι εκπλήξεις που θα περιμένουν για άλλη μια φορά τους θεατές της Επιδαύρου. Καλές ή κακές, θα δείξει. Οι "Νεφέλες" πάντως, θα είναι αεροσυνοδοί της "Ολυμπιακής", ενώ ο Σωκράτης θα τραγουδά με μικρόφωνο και τα λόγια του θα είναι ντυμένα με ρυθμούς ραπ, σουίνγκ, συρτάκι, ζεϊμπέκικο έως και ελαφρά τραγούδια. Και η ιδέα για κάτι τέτοιο όπως ο ίδιος ο Ανδρέας Βουτσινάς ομολογεί, ήρθε από το γεγονός ότι "είχα δει τον Σωκράτη να τον παρουσιάζουν υπερβολικά θηλυπρεπή και γελοιοποιημένο εστέτ, να κουβαλάει μια γνώση ρεβόλβερ, δηλαδή "εγώ ξέρω, εσύ όχι", κάτι που έχω δει στον Βέλτσο και στον Μαρωνίτη. Ενώ τους εκτιμώ, δεν καταλαβαίνω γιατί όταν μιλούν δεν τους ενδιαφέρει αν τους καταλαβαίνουν οι άλλοι".
Η παράσταση θα παιχτεί τον Οκτώβριο στο Σαράγιεβο και τον Νοέμβριο στη Στοκχόλμη, στα πλαίσια των εκδηλώσεων της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 1998".