ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανοιξε το Μουσείο Ακρόπολης

Ανοιχτό είναι πάλι από τις 28 Ιούλη για τους επισκέπτες το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ακρόπολης.Οι εργασίες που επέβαλαν το προσωρινό κλείσιμο του Μουσείου ήταν η εγκατάσταση κλιματισμού, προκειμένου να εκτίθενται τα γλυπτά της Ακρόπολης σε καταλληλότερες συνθήκες. Βέβαια, κάλλιο αργά παρά ποτέ, διότι για πολλά χρόνια οι συνθήκες, τόσο για τα εκθέματα, όσο και για τους επισκέπτες δεν ήταν ό,τι πιο ...κολακευτικό για το Μουσείο του πρώτου αρχαιολογικού χώρου της Ελλάδας. Σημειώνουμε δε ότι τα αποτελέσματα του ακατάλληλου μικροκλίματος (υγρασία και ζέστη) φάνηκαν και στα γλυπτά, αφού πολλά από αυτά παρουσίασαν λεκέδες (εξανθήσεις) από δημιουργία αλάτων.

Πάντως, αυτή τη φορά, το Μουσείο θα φιλοξενεί και μία νέα έκθεση με αρχαϊκά γλυπτά ιππέων, ανάμεσά τους και ο γνωστός "Πέρσης Ιππέας", ενώ ετοιμάζεται και η έκθεση της ζωφόρου του ναού της Αθηνάς Νίκης.

Το Μουσείο λειτουργεί καθημερινά από τις 8 πμ έως τις 8 μμ, ενώ κάθε Δευτέρα θα είναι ανοιχτό για το κοινό από τις 12 το μεσημέρι έως τις 8 μμ.

"Λειτουργία" για το "Θέατρο Τέχνης"

Εγκαινιάστηκε, χτες, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών,έκθεση με θέμα "Θέατρο Τέχνης - Αρχαίο δράμα και σύγχρονο ελληνικό έργο",στο πλαίσιο τουΔιεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας.Ενώ, σήμερα και αύριο, θα παρουσιαστούν δύο μουσικές παραστάσεις με τίτλο "Ο Ι. Καμπανέλλης και ο Μ. Χατζιδάκις στο Θέατρο Τέχνης".

Το σύνολο της έκθεσης, που θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου, παρουσιάζεται σε τρεις ενότητες. Αρχικά θα παρουσιαστεί ένα αφιέρωμα στον ιδρυτή του Θεάτρου Τέχνης, Κάρολο Κουν,με προσωπικές φωτογραφίες, επιστολογραφία, φωτογραφίες από πρόβες κ. ά. Στη συνέχεια τα κοστούμια των Τσαρούχη, Μυταρά, Φωτόπουλου, κ.ά., οι φωτογραφίες, τα προγράμματα και οι αφίσες του αρχαίου δράματος, θα μας θυμίσουν τις παραστάσεις - σταθμούς του Θεάτρου Τέχνης. Στην τρίτη και τελευταία ενότητα, θα γίνει μικρή αναφορά στο νέο ελληνικό έργο, με αφίσες, προγράμματα και φωτογραφίες. Στην έκθεση θα παρουσιαστεί και οπτικοακουστικό υλικό, με τον Κάρολο Κουν σε μοναδικές στιγμές διδασκαλίας, καθώς επίσης και μουσική που έχει γραφεί ειδικά για τις παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης.

Οσο για τη μουσικο - θεατρική παράσταση, αυτή περιλαμβάνει τα έργα "Ο Ματωμένος γάμος" του Λόρκα, "Ο κύκλος με την κιμωλία" του Μπρεχτ και το"Παραμύθι χωρίς όνομα" του Ιάκωβου Καμπανέλλη τα οποία μαζί με τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι παρουσιάζουν την εποχή όπου οι παραστάσεις του Καρόλου Κουν ήταν ένας άλλος χώρος έκστασης. "Η ιδέα να κάνουμε αυτή την εκδήλωση - λέει ο Ιάκωβος Καμπανέλλης - ήταν του Βασίλη Ριζιώτη.Μου επροτάθη να παρουσιάσω τρία έργα, με μουσική Χατζιδάκι από μια συγκεκριμένη εποχή, δηλαδή της περιόδου '47 - '60, που αποτελεί μια από τις πιο δημιουργικές φάσεις στο έργο του συνθέτη. Οταν λοιπόν, μου επροτάθη να κάνω μια σύνθεση και σύμπτυξη των κειμένων, συνέπτυξα την ιστορία των έργων παρουσιάζοντας τον πλήρη μύθο και τους βασικούς χαρακτήρες. Πρόθεσή μου ήταν τα κείμενα να δηλώνουν την καταγωγή των τραγουδιών που ακούγονται. Δηλαδή όχι μόνο να διαφαίνεται ο στίχος του Λόρκα, του Μπρεχτ, του Καμπανέλλη, αλλά η πηγή της δημιουργικής έμπνευσης, η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι".

Η επιλογή και σύνθεση, λοιπόν, των κειμένων, είναι του Ιάκωβου Καμπανέλλη,η σκηνική επιμέλεια της Κατερίνας Καμπανέλλη,η ενορχήστρωση του Κώστα Κριτσωτάκη και η μουσική διεύθυνση του Βασίλη Ριζιώτη.Τραγούδι - ερμηνεία Σπύρος Σακκάς.Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Μαρία Κωνσταντάρου, Μπάμπης Χατζιδάκης, Ελένη Παναγιώτου, Μανώλης Γιούργος, Δέσποινα Κούρτη, Δημήτρης Μόσχος, Ερωφίλη Λέκκα.Συμμετέχει το Μουσικό Σύνολο: Μαρία Βασιλοπούλου (φλάουτο), Κώστας Χατζόπουλος (κιθάρα), Κώστας Κριτσωτάκης (πιάνο), Δημήτρης Βράσκος (βιολί - μαντολίνο), Γιώργος Κινδοίνης (βιόλα), Βαγγέλης Νίνα (τσέλο), Μιχάλης Διακογιώργης (κρουστά).

Βραβεία διαγωνισμών του "Παρνασσού"

Ο Φιλολογικός Σύλλογος "Παρνασσός",προκήρυξε τον 78ο "Καλοκαιρίνειο Θεατρικό Διαγωνισμό" για το 1998, στον οποίο δεν μπορούν να συμμετέχουν όσοι έχουν λάβει βραβείο (όχι όμως και έπαινο) σε προηγούμενο "Καλοκαιρίνειο Θεατρικό Διαγωνισμό". Στο διαγωνισμό γίνονται δεκτά μόνον ανέκδοτα θεατρικά έργα,αλλά χωρίς περιορισμό στη γλώσσα και το περιεχόμενο.

Οπως επισημαίνει ο "Παρνασσός", τα έργα πρέπει να υποβληθούν δακτυλογραφημένα, σε τρία αντίτυπα, υπογραμμένα με ψευδώνυμο. Τα έργα πρέπει να συνοδεύονται με κλειστό φάκελο, μέσα στον οποίο θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση και το τηλέφωνο του συγγραφέα. Η προθεσμία υποβολής των έργων πρέπει να γίνει στη Γραμματεία του "Παρνασσού" (πλ. Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8), μέχρι τις 30 Οκτώβρη 1998.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν από την κριτική επιτροπή σε δημόσια συνεδρίαση στις 14 Ιούλη 1999, (7μμ), στην αίθουσα "Κ. Παλαμά". Η απονομή των βραβείων και επαίνων θα γίνει στις 12/12/1999 (10πμ), μετά το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο των ιδρυτών και ευεργετών του συλλόγου. Πληροφορίες στη Γραμματεία, τηλ. 3221.917).

Να σημειώσουμε όμως και τα αποτελέσματα του αντίστοιχου διαγωνισμού για το 1997, καθώς και του ΙΕ Λογοτεχνικού Διαγωνισμού του "Παρνασσού". Από το θεατρικό διαγωνισμό διακρίθηκαν: βραβείο στη Γεωργία Ανεζίνη - Αεράκη για το έργο της "Ταξίδι στον Παράδεισο" και έπαινος στον Μιχάλη Θεοδωράκο για την "Μαρία" του. Από το Λογοτεχνικό Διαγωνισμό δόθηκαν 2 βραβεία και 2 έπαινοι για πεζογραφία: Α' βραβείο Βασίλης Καραμπακάκης "Ο κήπος ή παραλλαγές στο θέμα της Ουτοπίας", Β' Πόπη Γαϊτάνου "Αυγουστιάτικη ομίχλη" και έπαινοι στους Αννα Ρούσσου "Αρωμα βροχής", Γιάννη Ρεμούνδο"Βεντέτα". Στην κατηγορία του δοκιμίου διακρίθηκαν: Α' βραβείο Σταύρος Κομίνης "Προσεγγίσεις σε ποιήματα και θέσεις της νεοελληνικής λογοτεχνίας" και έπαινοι στους Περικλή Καίσαρη "Ελληνοϊνδικά παράλληλα", Γεώργιο Σαράφογλου "Λυδία λίθος της ελληνικής", Αναστάσιο Μιχαλάκη "Οι Δελφοί των μαντείων".

"Λέσχη Βιβλίου" στην περιφέρεια

Η "Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου",οργάνωσε τέσσερις εκθέσεις, με παράλληλη διάθεση ποιοτικού βιβλίου σε τέσσερις περιοχές της χώρας αυτό το καλοκαίρι. Συγκεκριμένα:

  • Από 14/7 - 14/8, έκθεση - διάθεση καλού βιβλίου στο Δημοτικό Σχολείο Χώρας Ανδρου,σε συνεργασία με τον εκεί Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Παράλληλα οργάνωσε και λοταρία για τη Δανειστική Βιβλιοθήκη του ίδιου σχολείου και ενός χωριού της Ικαρίας.
  • Από 15/7 έως τον Οκτώβρη, στη Χώρα Σαμοθράκης,σε συνεργασία με τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο, με βιβλία για όλες τις ηλικίες στο χώρο του συλλόγου.
  • Από 15 - 22/7 στο Λέχοβο Ν. Φλώρινας,στο λόφο του Προφήτη Ηλία, με την ευκαιρία του εκεί πανηγυριού, σε συνεργασία με την Κοινότητα, με βιβλία για παιδιά μέχρι 12 χρόνων.
  • Από 26 - 28/7 στην Κάρπαθο,με την ευκαιρία του πανηγυριού του Αγ. Παντελεήμονα, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Οθου Καρπάθου "Εργασία και χαρά", με βιβλία για όλες τις ηλικίες.

Να σημειώσουμε ότι τους θερινούς μήνες η Δανειστική Βιβλιοθήκη της "Ελληνικής Λέσχης του Βιβλίου" (Τσόχα 3, Αμπελόκηποι, τηλ. 6463.888, 6463.263) λειτουργεί: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή 6-9μμ. Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο 9-12 πμ.

Κλασική μουσική στην Κοζάνη

Στην Κοζάνη, για δέκατη χρονιά, το ίδρυμα "Γκέρτσειο" σε συνδιοργάνωση με τις εκδηλώσεις "Λασσάνεια", από τις 16 - 31 Αυγούστου, θα πραγματοποιήσει Σεμινάριο Κλασικής Μουσικής,πλαισιωμένο καθημερινά και από σειρά ρεσιτάλ και συναυλιών με κλασικό ρεπερτόριο και με συμμετοχή Ελλήνων και ξένων μουσικών και μαθητών. Οι συναυλίες θα δοθούν κυρίως στο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου, αλλά και σε άλλους χώρους (Γκέρτσειο, προαύλιο ναού Αγ. Νικάνορα, Πνευματικό Κέντρο, Αίθουσα Τέχνης). Το πρόγραμμα των συναυλιών θα αρχίσει στις 16/8, στο Λαογραφικό Μουσείο, με ρεσιτάλ φλάουτου και πιάνου από τους Νικολό Δημόπουλο και Δημήτρη Δημόπουλο, αντίστοιχα. Την προτελευταία ημέρα θα δοθεί και διάλεξη του Νιλ Μπάτεργουορθ, με θέμα "Η μουσική του Χάιντν", ενώ το πρόγραμμα των συναυλιών θα κλείσει (31/8) με συναυλία τζαζ μουσικής.

Σελίδες "Χορού"

Κυκλοφόρησε το 30ό τεύχος (Απρίλης, Μάης, Ιούνης) του περιοδικού "Χορός" (τρίμηνη έκδοση του Σωματείου Χορού και Ρυθμικής). Σ' αυτό το τεύχος η Λένα Ζαμπούρα αναφέρεται στη μεγάλη κυρία του χορού Γκαλίνα Ουλάνοβα,με αφορμή το αφιερωμένο σ' αυτήν βιβλίο του Αλμπερτ Καν."Το χορογραφικό στιλ της Ζουζούς Νικολούδη" είναι ο τίτλος του άρθρου της Στεριανής Τσιντζιλιώνη,ενώ η Τζίνα Μητροπούλου μιλά με τη χορογράφο Αντιγόνη Γύρα,για την "Επιστήμη του χορογραφείν".Σ' αυτό το τεύχος φιλοξενείται ακόμα αφιέρωμα σε τρεις σημαντικές ομάδες χορού (Τουάιλα Θαρπ, Σιβόν Ντέιβις, Φιλίπ Ντεκουφλέ), που παρουσιάζονται στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.Οπως πάντα, στις σελίδες του περιοδικού, μπορείτε να διαβάσετε νέα από τις παραστάσεις χορού στη χώρα μας, ειδήσεις και ανακοινώσεις.

Παραστάσεις στο "Δόρα Στράτου"

Χορούς και τραγούδια από την Ηράκλεια Σερρών, την Αμοργό, τους Ελληνες από τη Σίλλη Ικονίου, το Ελληνοχώρι Εβρου, τον Πόντο, τη Ρούμελη και το Μοριά θα παρουσιάζει μέχρι τις 9 Αυγούστου, στο Θέατρο Φιλοπάππου, το Θέατρο "Δόρα Στράτου".Να σημειωθεί ότι το μοναδικό στο είδος του θέατρο, αντιμετωπίζει χρόνια οικονομικά προβλήματα λόγω της πενιχρής ενίσχυσης που δέχεται από το υπουργείο Πολιτισμού, ωστόσο μέχρι τώρα μετράει 6.000 παραστάσεις μπροστά σε 2.600.000 θεατές.

Επιπλέον αποτελεί ένα μοναδικό χώρο καταγραφής της λαϊκής παράδοσης και επίσης ένα σημαντικό ερευνητικό και εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Οι παραστάσεις δίνονται καθημερινά, εκτός Δευτέρας, στις 10.15μμ, ενώ Τετάρτη και Κυριακή και στις 8.15μμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ