ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Ιούνη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΧΤΙΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Με αισιοδοξία στη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών

Με την πεποίθηση ότι το Κόμμα, με την πολιτική και τη δράση του, έχει ανοίξει μεγάλα μέτωπα πάλης και δρόμους συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμεων, ενώ κατακτά σταθερά νέες θέσεις στο μαζικό λαϊκό κίνημα, βελτιώνει και πλουτίζει τις μορφές δράσεις και παρέμβασής του στις πολιτικές εξελίξεις,η Αχτιδική Συνδιάσκεψη του Δήμου Θεσσαλονίκης,έθεσε τους στόχους της για το επόμενο διάστημα σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας, επικεντρώνοντας κύρια στη δουλιά της στην εργατική τάξη, τους ΕΒΕ και τη νεολαία. Παράλληλα, έθεσε ως επιτακτική ανάγκη την υποταγή της δουλιάς όλων των οργανώσεων και όλης της κομματικής δύναμης στη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην εισήγηση, αλλά και στο σχέδιο απόφασης: "Η δράση του Κόμματος αποτελεί σήμερα ισχυρό όπλο, που επιτρέπει με μεγαλύτερη αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση να παλέψουμε για να πετύχουμε, στο άμεσο μέλλον, υπολογίσιμα αποτελέσματα στο κύριο μέτωπο. Αλλαγές στους συσχετισμούς δύναμης σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, συσπείρωση δυνάμεων στα διάφορα μέτωπα και ανάμεσα στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, βελτίωση της οργανωτικής κατάστασης του Κόμματος από κάθε άποψη. Αποτελέσματα που ενισχύουν σημαντικά τη συγκρότηση του μετώπου".

Η Αχτίδα Δήμου Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε αυτές τις μέρες με την ενοποίηση τριών αχτιδικών οργανώσεων (Κέντρου, Δ και Ε Διαμερίσματος). Το Οργανωτικό αυτό μέτρο πάρθηκε για να εξασφαλιστεί η καλύτερη παρακολούθηση των προβλημάτων στο Δήμο Θεσσαλονίκης, να ενισχυθεί και να γίνει αποτελεσματικότερη η άμεση πολιτική παρέμβαση και οργάνωση της πάλης. Η συγκεντροποίηση των δυνάμεων στο Δήμο θεωρήθηκε επιβεβλημένη από το χαρακτήρα της επίθεσης που εκδηλώνεται στην πόλη, με την πολιτική της κυβέρνησης (παραγωγικό μοντέλο, κυκλοφοριακό, σχολική στέγη κλπ).

Πρωταρχικός ο ρόλος του Κόμματος στην εργατική τάξη

Μέσα από την εισήγηση, αλλά και από τις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων, ο ρόλος της ΚΟΒ στη δουλιά για την εργατική τάξη κρίθηκε πρωταρχικός και αναντικατάστατος και επισημάνθηκε η ανάγκη, άμεσα, να σχεδιαστεί η δουλιά στους άνεργους, τους οικονομικούς πρόσφυγες κλπ, με στόχο τη συγκρότηση επιτροπών στους χώρους αυτούς και το συντονισμό τους με το υπόλοιπο μαζικό κίνημα. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση αντιπροσώπου, που τόνισε πως "η Θεσσαλονίκη, λόγω και του ρόλου της ως βαλκανικού μεταπρατικού καπιταλιστικού κέντρου, συγκεντρώνει ένα μεγάλο κομμάτι των ξένων που εργάζονται στη χώρα. Αποτελούν αναπόσπαστο και το πιο εξαθλιωμένο κομμάτι της εργατικής τάξης της πόλης. Η προσέγγισή τους και η ένταξή τους στο οργανωμένο μαζικό κίνημα και στο Κόμμα, των πιο πρωτοπόρων και συνειδητών στοιχείων τους, αποτελεί ζωτικό καθήκον".

Επίσης αποφασίστηκε η σύνδεση των ΚΟΒ με τα συνδικάτα που δρουν στην περιοχή, για ανάπτυξη δράσης σε γενικότερα ζητήματα, πέρα από τα άμεσα κλαδικά προβλήματα, και η ανάληψη δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών για πολιτική παρέμβαση της Οργάνωσης, με συμμετοχή στις δραστηριότητες και τους αγώνες που αναπτύσσει το εργατικό κίνημα.

Συγκεκριμένοι στόχοι για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές

Η μάχη των δημοτικών εκλογών δεν είναι εύκολη. Μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί για την προώθηση της πολιτικής του Κόμματος, των συνεργασιών και συσπειρώσεων, για ανάπτυξη της αντίστασης στη σημερινή πολιτική. Γι' αυτό, από τώρα ως τις εκλογές, όλη η δράση της Οργάνωσης υποτάσσεται στις ανάγκες αυτής της μάχης, χωρίς να παραμελούνται οι άλλοι τομείς. Συγκεκριμένοι στόχοι που τέθηκαν μέσα από τη Συνδιάσκεψη είναι: Η συσπείρωση δυνάμεων γύρω από τις θέσεις του Κόμματος για την ΤΑ, με ταυτόχρονη αποκάλυψη του ρόλου των άλλων πολιτικών παρατάξεων.

Ειδικά στο Δήμο Θεσσαλονίκης, δεύτερο δήμο της χώρας, επιδιώκεται σημαντική αύξηση των δυνάμεων του συνδυασμού, ανάλογη με τη δυναμικότητα που ήδη διαπιστώνεται. Στην Τριανδρία προχωράνε για τη διεκδίκηση του δήμου και τέλος στον Αγιο Παύλο δίνουν τη μάχη για αποτροπή της εκλογής του συνδυασμού του ΠΑΣΟΚ την πρώτη Κυριακή, ώστε να δημιουργηθούν και εδώ οι προϋποθέσεις διεκδίκησης του δήμου.

Χαρακτηριστικές ήταν οι παρεμβάσεις των υποψηφίων δημάρχων Θεσσαλονίκης, Αγ. Σαχίνη και Τριανδρίας Δ. Ζαχαριάδη,που μεταφέροντας την πείρα τους, σημείωσαν πως η δημοτική δουλιά αποτελεί σημαντικό παράγοντα για να κάνει ανοίγματα η Οργάνωση, στην κοινωνία του χώρου της και να φωτίσει το δρόμο για τη δημιουργία των συσπειρώσεων, στην προοπτική του μετώπου.

Επίσης αποφασίστηκε ενίσχυση της δουλιάς στους ΕΒΕ και τη νεολαία, με συγκεκριμένο σχέδιο και έλεγχο. Ιδιαίτερα για τους ΕΒΕ σημειώθηκε ότι είναι τμήμα του ελληνικού λαού που υφίσταται στο σύνολό του την εκμετάλλευση από τα ντόπια και ξένα μονοπώλια και τις συνέπειες από μια πολιτική χρόνιας λιτότητας για το λαό και ξέφρενων κερδών για το μεγάλο κεφάλαιο. Πιο ειδικά στάθηκε η Συνδιάσκεψη στη σχεδίαση της δουλιάς στη νεολαία, η οποία πλήττεται ιδιαίτερα από την πορεία της ενσωμάτωσης. Αποφασίστηκε να αναπτυχθεί η δράση των Οργανώσεων για τα ζητήματα παιδείας, για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και κατά των ναρκωτικών.

Επιτακτικά τέθηκε το θέμα της κομματικής οικοδόμησης, αλλά και της σταθερής οικονομικής δουλιάς, που πρέπει να προχωρήσει μέσα από το πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους, για εκλαϊκευση της πολιτικής του Κόμματος, με στόχο τη συσπείρωση και προετοιμασία για νέους αγώνες και την οργανωμένη προσπάθεια για αύξηση των δυνάμεων και της επιρροής του Κόμματος στα συνδικάτα, τους δήμους τους μαζικούς φορείς κλπ.

Να ανέβει η ιδεολογικοπολιτική επαγρύπνηση

Ιδιαίτερα απασχόλησε τις εργασίες της Συνδιάσκεψης η ανάγκη να μεγαλώσει η ιδεολογικοπολιτική επαγρύπνηση, η μελέτη του "Ρ" και των άλλων κομματικών εντύπων. Ο Σ. Κωστόπουλος,παλιό στέλεχος της Οργάνωσης και μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΟΘ, ανέφερε πως "η γνώση και η αφομοίωση της πολιτικής του Κόμματος έχει πολλά ελλείμματα. Κάποιοι θα πουν "εγώ τα ξέρω από παλιά". Αλλά με παλιό εισιτήριο δεν περνάς στο γήπεδο της πάλης, χρειάζεται ανανέωση, θεώρηση από το σήμερα, το 1998. Κάθε παραμέληση της μαρξιστικής ιδεολογίας από την ΚΟ, σημαίνει αύξηση της επιρροής της αστικής ιδεολογίας". Και κατέληξε θέτοντας το ερώτημα: "Χωρίς καθημερινή ενημέρωση από το "Ριζοσπάστη", χωρίς ενεργό συμμετοχή στη δράση της ΚΟ, μπορώ άραγε να γνωρίζω καλά την πολιτική του ΚΚΕ και να την προωθήσω στο χώρο μου;".

Συμπερασματικά, τονίστηκε πως ταυτόχρονα με το ανέβασμα της απαιτητικότητας πριν απ' όλα στη δράση των στελεχών και ολόκληρου του κομματικού δυναμικού, με την αντιστροφή των φαινομένων λειψής διάθεσης για προσφορά, με την ανάπτυξη ολόπλευρης διαπαιδαγωγητικής δουλιάς, με τον έλεγχο, τα όργανα και τα στελέχη θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην άνοδο της μαχητικότητας των κομμουνιστών, στην πιο αποτελεσματική, επαναστατική δράση των ΚΟΒ.

Το μέλλον είναι ο σοσιαλισμός

Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης παρακολούθησε ο γραμματέας της ΚΟΘ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Χρήστος Κόφφας,ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε τα παρακάτω:

"Πολιτική για το ΚΚΕ είναι το πρόβλημα της εξουσίας και πώς λύνεται. Είναι η πάλη των τάξεων, τα ζητήματα του κράτους. Προσανατολισμός στο κύριο, τη δημιουργία του μετώπου. Εχουμε επεξεργασμένη πολιτική, που απαντάει στο πώς αυτή η χώρα θα βγει από την κατάσταση που βρίσκεται. Το μέλλον είναι ο σοσιαλισμός. Για να προχωρήσει αυτός ο στόχος θέλει συσπείρωση δυνάμεων, δηλαδή συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων και τάξεων: Εργατική τάξη, μικρή και μεσαία αγροτιά, τα μεσοστρώματα της πόλης και του χωριού. Συντονισμό δηλαδή των εργαζομένων στα λιμάνια, με τους εργαζόμενους της ΕΛΒΟ, του ΟΥΘ, της ΔΕΘ κλπ., κόντρα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Απέναντι σ' αυτή την πολιτική, που ξεπουλάει τα πάντα και βάζει στο στόχαστρο δικαιώματα και κατακτήσεις, πρέπει να επισπευστούν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση του κοινωνικοπολιτικού μετώπου, για αλλαγή των συσχετισμών στο πολιτικό επίπεδο, για να λυθεί το πρόβλημα της εξουσίας και να ανοίξει ο άλλος δρόμος ανάπτυξης". Τέλος, ξεκαθάρισε πως η αντεπίθεση, η ρήξη, η ανατροπή αυτής της πολιτικής προϋποθέτει θυσίες, κύρια από τις κομματικές δυνάμεις.

ΚΜΕ
Δεκαήμερη εκδρομή στην Κέρκυρα

To KME διοργανώνει 10ήμερο καλοκαιρινών διακοπών, στο διάστημα 22 - 31 Ιούλη 1998, στην πανέμορφη Κέρκυρα, σε πολυτελές ξενοδοχείο δίπλα στη θάλασσα. Η τιμή είναι προσιτή και σ' αυτήν περιλαμβάνεται πρωινό και μεσημεριανό φαγητό. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για πληροφορίες στα τηλ: 8810.074 και 8810.046, από τις 8.30 πμ έως 7 μμ.

Ν. ΣΜΥΡΝΗ
Συγκέντρωση ΚΚΕ

Πολιτική συγκέντρωση με θέμα: "Πολιτικές Εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ", διοργανώνουν οι ΚΟ Ν. Σμύρνης του ΚΚΕ την Τρίτη 30 Ιούνη, ώρα 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Ν. Σμύρνης.

Αρχίζει αύριο η Ναυτική Εβδομάδα

Με ποικίλες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα αρχίζει αύριο ο γιορτασμός της Ναυτικής Εβδομάδας 1998, που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 5 Ιούλη.Στα πλαίσια των εκδηλώσεων, θα γίνει επιθεώρηση του Στόλου στο Φαληρικό Ορμο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα επίσκεψης στα πολεμικά πλοία σε διάφορα λιμάνια και νησιά. Στα πλοία που θα αγκυροβολήσουν στο Φάληρο το επισκεπτήριο θα γίνεται από το χώρο του Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ με μεταφορικά μέσα του Πολεμικού Ναυτικού την Παρασκευή 3, Σάββατο 4 και Κυριακή 5 Ιούλη στις 5 - 8 μ.μ., ενώ σε όλη τη διάρκεια της Ναυτικής Εβδομάδας τις ώρες 10 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ. θα γίνει για πρώτη φορά παρουσίαση στο κοινό των χώρων του Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ. Επίσης θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα αθλητικοί και ναυταθλητικοί αγώνες, διαλέξεις, ομιλίες, συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις, σε συνεργασία με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
Εκδήλωση της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη

Η Νεανική Δράση Πετρούπολης για την Ειρήνη διοργανώνει εκδήλωση για τις "Εξελίξεις στα Βαλκάνια" την Τετάρτη 1 Ιούλη, στις 8.00 μμ, στην κεντρική πλατεία Πετρούπολης.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία από τη Γραμματεία της ΝΔΕ Αθήνας και συζήτηση, χαιρετισμούς από μαζικούς φορείς του δήμου, καθώς επίσης και έκθεση βιβλίου, σκίτσου και αφίσας. Ενώ θα κλείσει με συναυλία.

ΝΙΚΑΙΑ
Συζήτηση για την "Παλλαϊκή Αμυνα"

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: "Το νομοσχέδιο για την Παλλαϊκή Αμυνα" διοργανώνουν ο Σύλλογος Γυναικών Νίκαιας και η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς τη Δευτέρα 29 Ιούνη, στις 8.00 μμ, στην πλατεία Χαλκηδόνας.

Στο κάλεσμα τους οι δύο οργανώσεις αναφερόμενες στο επίκαιρο και σοβαρό θέμα της υποχρεωτικής στράτευσης των γυναικών, που έρχεται στο προσκήνιο, με το νομοσχέδιο που η κυβέρνηση φέρνει στο θερινό Τμήμα της Βουλής, καταγγέλλουν αυτή τη μεθόδευση και καλούν και τις γυναίκες να αντισταθούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ