Σελ. /46
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Ιούνη 1998

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Αγώνας για να μην περάσει το νομοθετικό έκτρωμα

Διευρύνονται οι εκδηλώσεις καταδίκης, ενώ την οργή των εργαζομένων προκάλεσε η πρώτη απαράδεκτη, υπέρ του τερατουργήματος, τοποθέτηση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ!

Θέση μάχης για να αποσυρθεί και, σε κάθε περίπτωση, να μην υλοποιηθεί το βαθιά αντεργατικό νομοσχέδιο, που χτυπά στην καρδιά των εργατικών δικαιωμάτων, επιχειρώντας ένα μεγάλο - ιστορικής σημασίας - πισωγύρισμα, παίρνουν τα συνδικάτα σ' όλη τη χώρα. Παράλληλα, πληθαίνουν και διευρύνονται οι εκδηλώσεις καταδίκης του νομοθετικού τερατουργήματος, παρά τη λυσσαλέα προσπάθεια του κυβερνητικού μηχανισμού και της ηγετικής ομάδας της ΠΑΣΚΕ να αποπροσανατολίσουν και να μειώσουν τις αντιδράσεις. Και ενώ την ερχόμενη Τετάρτη συνέρχεται η Ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ για να καθορίσει τη στάση της, την οργή των εργαζομένων προκάλεσε η πρώτη απαράδεκτη τοποθέτηση της Συνομοσπονδίας, η οποία κινήθηκε, ουσιαστικά, σε θέση αποδοχής του νομοσχεδίου. Διαφοροποιημένα από αυτή τη θέση εμφανίζονται, με σημερινές τους δηλώσεις στο "Ρ", στελέχη και της κυβερνητικής παράταξης, σημειώνοντας ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί να δεχτεί τέτοια μέτρα και ότι πρέπει να οργανώσει την αντίδρασή του.

Από τη μεριά τους, οι ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις άρχισαν ήδη την εκστρατεία ενημέρωσης των εργαζομένων, με πικετοφορίες σε πολλές πόλεις, περιοδείες και συγκεντρώσεις στους χώρους δουλιάς, έτσι ώστε να μην περάσει ο αποπροσανατολισμός, να ξεσηκωθούν από τα κάτω οι εργαζόμενοι, να οργανωθεί και να συντονιστεί ταχύτατα κίνημα αντίστασης.

Ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,με άρθρο του στο σημερινό "Ρ" αναλύει τους κεντρικούς άξονες και το βαθύτατα αντεργατικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου.


ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗ
Θυσία στο βωμό της διαβόητης "σύγκλισης"

Περισσότερα από πέντε εκατομμύρια στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη στη χώρα μας τα τελευταία 11 χρόνια. Αίτια της καταστροφής ήταν η αντιδασική νομοθεσία, το ανεπίλυτο ιδιοκτησιακό πρόβλημα, το ανύπαρκτο δασικό κτηματολόγιο, ο μη σχεδιασμός χρήσεων γης, η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών, καθώς και η δράση εμπρηστών και καταπατητών. Η κυβέρνηση, με νόμο που ψήφισε στη Βουλή, αποσπά τη δασοπυρόσβεση από τη Δασική Υπηρεσία και την αναθέτει στο Πυροσβεστικό Σώμα, με δεδομένη την αδυναμία του τελευταίου να ανταποκριθεί σ' αυτές τις ανάγκες και παρά την ύπαρξη απόφασης της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, από το 1993, για την ίδρυση ενιαίου φορέα δασοπροστασίας.

Η δικαιολογία της δασοκτόνας κυβερνητικής επιλογής είναι αποκαλυπτική: "Με τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες και διαρκούσης της προσπάθειας σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας με την ευρωπαϊκή, η ύπαρξη δύο φορέων καταστολής των δασικών πυρκαγιών δεν αποτελεί ορθολογική λύση".


ΣΕΛ.  36   -   37

Προσφορά

Στη μνήμη του ΓΙΩΡΓΗ ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΥ,που εκτελέστηκε, του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΤΣΙΦΛΑΚΟΥ (Καμπούρη), μαχητή του ΔΣΕ, που σκοτώθηκε στον εμφύλιο, του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΡΤΑΚΗ (Μαύρου), ο οποίος σκοτώθηκε σε μάχη στο Παγκράτι στις 17 Ιούνη 1944, καθώς και στη μνήμη των αγωνιστών της ΟΠΛΑ και της Εθνικής Πολιτοφυλακής των ανατολικών συνοικιών, που έδωσαν τα πάντα στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, ακόμα και τη ζωή τους, προσφέρουμε 100.000 δρχ. στην ΚΟΒ Νέας Σμύρνης για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

Γιάννης και Μαρία Κυριακίδου



"7η Νεανική Επίθεση Ειρήνης"
Το φετινό ραντεβού στη Χίο

Πιστοί στο αγωνιστικό τους ραντεβού και αποφασισμένοι να διατρανώσουν τη θέλησή τους για να ζήσουν ειρηνικά, αλλά και να αγωνιστούν ενάντια στον κοινό εχθρό, τον ιμπεριαλισμό, είναι και φέτος οι χιλιάδες νέοι και νέες που θα συμμετάσχουν στην "7η Νεανική Επίθεση Ειρήνης". Το ραντεβού έχει ήδη δοθεί. Ολες οι πόλεις της Ελλάδας θα γίνουν μια απέραντη γειτονιά, στην παραλία Λευκωνιάς, στο Κοντάρι της Χίου, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 4 και 5 Ιούλη


ΣΕΛ.  24   -   25
Στεγαστικά δάνεια
Απιαστο το όνειρο κατοικίας;

Τα "προσφερόμενα" στεγαστικά δάνεια από τις διάφορες τράπεζες και οι βασικοί όροι χορήγησής τους. Τι ισχύει σήμερα για τα επιδοτούμενα δάνεια. Οι όροι και οι προϋποθέσεις για δάνειο πρώτης κατοικίας και πολλά άλλα, σε μια ενδιαφέρουσα έρευνα του Κυριακάτικου "Ριζοσπάστη"


ΣΕΛ.  16,    33
Θεσσαλία
Δήμαρχοι και νομάρχες εντολοδόχοι

Ως εντολοδόχοι και διαχειριστές της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης λειτούργησαν στη Θεσσαλία οι νομάρχες και οι δήμαρχοι που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ. Παράλληλα πρωτοστάτησαν στις προσπάθειες αποπροσανατολισμού του λαϊκού κινήματος και συναγωνίστηκαν στην υπονόμευση της ενότητας και της αποτελεσματικότητας των αγώνων, εναντίον της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, που εκδηλώθηκαν στην περιοχή


ΣΕΛ.  38   -   39
Δημόσιες υπηρεσίες
Στα "σαγόνια" των ιδιωτών

ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΟΣΚ, ΟΔΔΥ, ΟΚΑΑ, ΤΕΟ, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, είναι οι οργανισμοί που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως "πιλότο" για τη γενικότερη εφόρμηση σε βάρος 1.750 υπηρεσιών του Δημοσίου. Σε άμεσο κίνδυνο η μονιμότητα. Βαρύτατες οι συνέπειες για το λαό


ΣΕΛ.  12,    14

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ