ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Ιούνη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πετάει σε νέα ύψη η ανεργία

Στο 9,12% έφτασε το φετινό Μάη η εγγεγραμμένη ανεργία από 6,83% που ήταν το Μάη του 1997! Ακόμα μεγαλύτερη αύξηση προβλέπει ο ΟΑΕΔ

Την επισήμανση ότι θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες η εγγεγραμμένη ανεργία κάνει ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Κ. Ευστρατόγλου,επιβεβαιώνοντας και επίσημα τη συνεχόμενη αύξησή της τα τελευταία χρόνια, που την οδήγησε τον περασμένο Μάη στο 9,12%!Συγκεκριμένα, τονίζει ότι "στους αμέσως προσεχείς μήνες αναμένονται υψηλότεροι δείκτες εγγεγραμμένης ανεργίας και απασχόλησης, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες άλλων ετών".

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ ισχυρίζεται ότι αυτή η αύξηση θα προκύψει όχι από την αύξηση των ανέργων, αλλά από εκείνων που θα γραφτούν στον ΟΑΕΔ για να πάρουν μέρος στα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης, για τα οποία είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται στους καταλόγους του Οργανισμού. Ωστόσο, αυτό το επιχείρημα χρησιμοποιείται από τον ΟΑΕΔ τα τελευταία δυο χρόνια και ενώ υπήρξε ταυτόχρονα πραγματική αύξηση της ανεργίας!

Το Μάη του 1998 η εγγεγραμμένη ανεργία έφτασε το 9,12%,σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, ενώ το Μάη του 1997 ήταν 6,83%!!! Τον Απρίλη, η ανεργία ήταν 9,53% και οι άνεργοι 278.953.Τον περασμένο Μάη έγιναν 20.267 απολύσεις. Δηλαδή, κάθε εργάσιμη μέρα του Μάη απολύονταν κατά μέσο όρο περίπου 811 εργαζόμενοι. Το Μάη του 1997 οι απολύσεις ήταν 14.803.

Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έφτασαν τους 267.244 και από αυτούς επιδοτούνταν οι 113.274,δηλαδή λιγότεροι από τους μισούς. Το Μάη του 1997 οι άνεργοι ήταν 182.280 και επιδοτούνταν οι 94.854.Επίσης, το φετινό Μάη, το εργατικό δυναμικό έφτασε τα 2.929.819 και οι απασχολούμενοι τα 2.662.575.

ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Αύξηση υπερκερδών, αλλά και θράσους

Ζητάνε το ξεκλήρισμα των Ελλήνων ναυτικών, ενώ προαναγγέλλουν και διάλυση του ΝΑΤ!

Η τεράστια αύξηση των υπερκερδών των Ελλήνων εφοπλιστών, η συκοφάντηση των χιλιάδων άνεργων ναυτεργατών, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως "μη πραγματικοί ναυτεργάτες", η εμμονή στις προκλητικές αξιώσεις για την παραπέρα δραστική μείωση των Ελλήνων ναυτεργατών και η προαναγγελία για τη διάλυση του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου,είναι τα στοιχεία που κυριαρχούν στην "Εκθεση Πεπραγμένων 1997-1998" της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου ΚΟΜΙΤΙ,η οποία παρουσιάστηκε προχτές στην ετήσια γενική συνέλευση της Επιτροπής.

Σύμφωνα με την έκθεση, το Φλεβάρη του 1998 τα πλοία των Ελλήνων εφοπλιστών έφτασαν τα 3.358,από 3.204 που ήταν το Μάρτη του 1997. Παράλληλα αυτή την περίοδο ναυπηγούνται 89 πλοία για λογαριασμό τους, ενώ το 1997 ναυπηγήθηκαν 63!

Ωστόσο, οι εφοπλιστές εμμένουν στις προκλητικές τους αξιώσεις σε βάρος των ναυτεργατών, στο όνομα της αύξησης της ...ανταγωνιστικότητας της ελληνικής σημαίας, η οποία δεν επιτεύχθηκε, σύμφωνα με την έκθεση, από τα περσινά αντιναυτεργατικά μέτρα που έλαβε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Συγκεκριμένα, με βάση την προκλητική άποψη που διατυπώνεται στην έκθεση, ότι δεν είναι πραγματικοί ναυτικοί οι χιλιάδες άνεργοι που συνωστίζονται στην Ακτή Μιαούλη και στα συσσίτια των εκκλησιών, σημειώνοντας πως "οι επιδοτούμενοι ναυτικοί είναι αυτοί που εις την πραγματικότητα μπορούν να θεωρηθούν ως οι πραγματικοί άνεργοι ναυτικοί" (!), αξιώνουν την παραπέρα μείωση των εναπομεινάντων Ελλήνων ναυτεργατών από τα πλοία τους, προτείνοντας να παραμείνουν 5, 6 και 7 Ελληνες ανάλογα με την κατηγορία των πλοίων! Μάλιστα ξεπερνώντας αυτή τη φορά κάθε όριο, προτείνουν - όπως αναφέρεται στην έκθεση - οι "πλεονάζοντες" ναυτεργάτες που θα προκύψουν από τη λήψη νέων μέτρων, να απορροφηθούν στον ...τομέα του Τουρισμού!

Οσον αφορά το ΝΑΤ, στην έκθεση των εφοπλιστών σημειώνεται: "Η εξάρτηση του ΝΑΤ από το δημόσιο προϋπολογισμό καθιστά αμφίβολη τη συνέχιση της λειτουργίας του υπό τη σημερινή του μορφή και καθημερινά εδραιώνεται η πεποίθηση ότι είναι αναπόφευκτη η ένταξή του σε ένα γενικό Κρατικό Ασφαλιστικό Σύστημα"!

"ΕΞΠΡΕΣ ΣΕΡΒΙΣ"
Μονά ζυγά, δικά της...

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Ενα συνεχές παιχνίδι "μονά ζυγά δικά μου" παίζει με τους εργαζόμενους η ασφαλιστική εταιρία ΕΞΠΡΕΣ ΣΕΡΒΙΣ.Προσλαμβάνει με σχέση αορίστου χρόνου πωλητές υπηρεσιών, οι οποίοι στη συνέχεια, κάτω από την τρομερή πίεση που ασκούν σε βάρος τους τα διευθυντικά στελέχη της εταιρίας, αναγκάζονται να παραιτηθούν. Με το ιδιωτικό συμφωνητικό η εταιρία έχει φροντίσει ώστε μετά την αποχώρησή τους οι εργαζόμενοι αυτοί να μην έχουν δικαιώματα από τις εγγραφές ασφαλισμένων συνδρομητών που έχουν ήδη πραγματοποιήσει. Οι προσλήψεις είναι μαζικές, όπως και οι αποχωρήσεις.

Ο εργαζόμενος υπογράφει στην αρχή ένα ιδιωτικό συμφωνητικό, όπου σημειώνεται ότι η πρόσληψη γίνεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου. Ο προσωπάρχης όμως προειδοποιεί το νεοπροσλαμβανόμενο ότι αν δεν κάνει πωλήσεις, δεν πρόκειται να μείνει στη δουλιά. Αμέσως σχεδόν αρχίζει μία τρομερή πίεση για την πραγματοποίηση εγγραφών, και ο νέος στη δουλιά πωλητής αναγκάζεται να καταφύγει για πελάτες στο στενό οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον. Διαπιστώνει στη συνέχεια ότι καθημερινά υπάρχει πλαφόν εγγραφών, τις οποίες αν δεν καλύπτει "θα πρέπει να πάει σπίτι του". Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι πρόσφατα κλήθηκε ένα γκρουπ εργαζομένων να συμπληρώσει το ομαδικό πλαφόν νέων εγγραφών, προκειμένου να τους χαριστεί το Σάββατο. Πολλοί έσπευσαν να εγγράψουν συγγενείς τους προκειμένου να επωφεληθούν από την "προσφορά της εργοδοσίας". Ωστόσο, στο τέλος αναγκάστηκαν να πάνε να εργαστούν και το Σάββατο, γιατί δεν μπόρεσαν όλοι οι εργαζόμενοι της ομάδας να πιάσουν το πλαφόν. Οσοι δεν μπορούν να αντέξουν την πίεση αυτή και φεύγουν, δεν έχουν πλέον δικαιώματα. Στο ιδιωτικό συμφωνητικό υπάρχει η παράγραφος ότι "τυχόν δικαιώματα του δεύτερου συμβαλλομένου (εργαζόμενου) από εγγραφές συνδρομητών ασφαλισμένων θα οφείλονται κατά την πραγματοποίηση εκάστης νέας εγγραφής και όχι για τις περαιτέρω ανανεώσεις της και θα συμψηφίζονται στα τυχόν καταβαλλόμενα πριμ καλής αποδόσεως".

Πρωτοβουλία για τα λιμάνια

Με στόχο το συντονισμό και την κοινή δράση ώστε να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη διοργανώνει σύσκεψη την ερχόμενη Τρίτη στις 12 το μεσημέρι στο δημαρχείο Περάματος. Στη σύσκεψη καλούνται τα σωματεία των εργαζομένων στον ΟΛΠ, τα ναυτεργατικά σωματεία, οι ναυτιλιακοί υπάλληλοι, οι δήμοι και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Στο μεταξύ, προχτές το απόγευμα συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών του ΟΛΠ και αποφάσισε κατά πλειοψηφία να περιμένει το επόμενο βήμα της κυβέρνησης. Η "Αγωνιστική Ενότητα Λιμενεργατών" διά του εκπροσώπου της, κατέθεσε πρόταση για συνέχιση των κινητοποιήσεων με διάφορες μορφές και συντονισμό με άλλους εργαζόμενους που πλήττονται, προκειμένου να αποτραπεί η κυβερνητική απόφαση.

Οι οικοδόμοι Πάτρας καταγγέλλουν

Αύξηση στο μεροκάματο ύψους 1.000 δραχμών για τους τεχνίτες, τους βοηθούς και τους ανειδίκευτους, διεκδικεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας τονίζοντας σε ανακοίνωσή του, ότι "είναι αύξηση αναγκαία λόγω της ακρίβειας, για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών, για να αποτρέψουμε την εξαθλίωση των οικογενειών μας".

Το Συνδικάτο επισημαίνει επίσης ότι τεχνικές εταιρίες και μεγαλοεργολάβοι ενθαρρημένοι απ' την κυβερνητική πολιτική, έχουν μετατρέψει τα εργοτάξια σε σκλαβοπάζαρα. Καταγγέλλει την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί με ανοχή νομάρχη και δημάρχου, στα έργα της ΔΕΥΑΠ, όπου καταπατιέται η Συλλογική Σύμβαση, το πενθήμερο, η Κυριακή αργία και οι εργαζόμενοι με την απειλή της απόλυσης αναγκάζονται να δουλεύουν ήλιο με ήλιο για ένα κομμάτι ψωμί και χωρίς ασφάλιση.

Στάση στη GLAXO

Στάση εργασίας και συγκέντρωση μπροστά στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας, πραγματοποίησαν προχθές οι εργαζόμενοι της φαρμακοβιομηχανίας GLAXO, διαμαρτυρόμενοι για τις συνεχείς απολύσεις και την αφαίρεση δικαιωμάτων τους από την εταιρία, στα πλαίσια της προετοιμασίας του εδάφους για να μεταβιβαστεί το εργοστάσιο στη "ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ".

Ηδη έχουν απολυθεί 11 εργαζόμενοι σε σύνολο 73, ενώ η εταιρία έχει ανακοινώσει ότι το εργοστάσιο θα μεταβιβαστεί με 45 εργαζόμενους και χωρίς τα δικαιώματα που είχαν. Επίσης, ότι τα μέλη της διοίκησης του σωματείου δε θα πάνε στη νέα εταιρία και μετά από ένα χρόνο (λήγει η συνδικαλιστική προστασία) θα απολυθούν. Παράλληλα, ενόψει και των εκλογών στο σωματείο που θα γίνουν την επόμενη βδομάδα, παρεμβαίνει σε μια προσπάθεια να το ελέγξει.

Διάβημα για τους ασυρματιστές

Η εμμονή της κυβέρνησης να εξαφανίσει τον κλάδο των ασυρματιστών, πετώντας στο δρόμο 2.000 οικογένειες, καταγράφτηκε και κατά τη χτεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας του κλάδου με τον γραμματέα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας,Θανάση Τσουροπλή.

Στη συνάντηση, συμμετείχαν, επίσης, ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής ΟμοσπονδίαςΓιάννης Χαλάς και ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσσας.Από την πλευρά τους, οι ασυρματιστές απαίτησαν την παραμονή τους στα πλοία, η οποία επιπλέον συνδέεται άμεσα με την προάσπιση της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, καθώς είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι το νέο δορυφορικό σύστημα GMDSS,το οποίο υποτίθεται ότι δε χρειάζεται ασυρματιστής για να το χειριστεί, είναι αναξιόπιστο.

Οι ασυρματιστές προειδοποίησαν ότι ο αγώνα τους θα συνεχιστεί, ενώ τις διαμαρτυρίες τους προκάλεσε η πρόταση που κατέθεσε ο γραμματέας της ΠΝΟ να επιδοτηθούν οι εφοπλιστές για να διατηρήσουν τη θέση του ασυρματιστή! Να σημειωθεί ότι αίτημα των ασυρματιστών σε ό,τι αφορά την ΠΝΟ, είναι να γίνει "ανοιχτή" Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας, δηλαδή με την παρουσία ναυτεργατών, με θέμα την οργάνωση κινητοποιήσεων.

Διέκοψαν χθες την επίσχεση εργασίας και επέστρεψαν στη δουλειά τους μετά την ικανοποίηση των αιτημάτων τους οι 28 οικοδόμοι σε εργοτάξιο της ΓΕΚ στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, αφού σε τριμερή συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας οι εκπρόσωποι της Εταιρίας προσήλθαν με τις βαλίτσες γεμάτες χρήματα κι άρχισαν αμέσως να πληρώνουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ