ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Ιούνη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
7Η ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΙΡΗΝΗΣ
Γέφυρα ελληνοτουρκικής φιλίας στη Χίο

Μια "γέφυρα" ειρήνης και φιλίας ανάμεσα στον ελληνικό και τούρκικο λαό θα στηθεί στις 4 και 5 Ιούλη στη Χίο, από νέους και νέες απ' όλη την Ελλάδα, στην 7η Νεανική Επίθεση Ειρήνης που διοργανώνει η ΚΝΕ.

Σήμερα η απειλή του πολέμου έχει μόνιμα εγκατασταθεί στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Το ΝΑΤΟ, οι Αμερικανοί και η Ευρωπαϊκή Ενωση με ένα διαρκείας τελεσίγραφο πολέμου ψάχνουν και δημιουργούν "ευκαιρίες" για να επεμβαίνουν με κάθε τρόπο και να διαιωνίζουν την κυριαρχία τους βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή μας. Ο παραπέρα διαμελισμός της πρώην Γιουγκοσλαβίας με το νέο σχέδιο που αυτή τη φορά αφορά στο Κόσσοβο, το σχέδιο για την οριστική διχοτόμηση - κατοχή της Κύπρου, το σχέδιο για τη διχοτόμηση του Αιγαίου, είναι τώρα για αυτούς ζητήματα πρώτης γραμμής. Σήμερα είναι και ο καιρός που η αμφισβήτηση και η οργή των νέων θα γίνει η δύναμη της αντεπίθεσης. Το μήνυμα αυτό της αντεπίθεσης θα σταλθεί φέτος από τη Χίο.

Το ραντεβού έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή, στις 5.30 μ.μ., στο λιμάνι του Πειραιά για αναχώρηση προς τη Χίο. Η κατασκήνωση θα στηθεί στην παραλία Λευκωνίας. Η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία θα γίνει στους δρόμους του νησιού, ενώ η κεντρική εκδήλωση στην Προκυμαία, όπου θα μιλήσει ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Σοφιανός.Η εκδήλωση περιλαμβάνει επίσης χαιρετισμούς εκπροσώπων του Δήμου Τσεσμέ, των νεολαίων ΕΔΟΝ - ODP - Τουρκοκυπρίων, καθώς και συναυλία με τους Μ. Δημητριάδη,Μίλτο Πασχαλίδη και Γ. Θωμόπουλο.Ανάλογες εκδηλώσεις θα γίνουν και στον Τσεσμέ.

67Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΟΕ
Καταδίκασαν τον αντιεκπαιδευτικό νόμο

Θέση του κλάδου πλέον είναι η κατάργηση του ν. 2525/97 όπως αποφάσισε χτες η πλειοψηφία των αντιπροσώπων. Αποχώρησαν οι αντιπρόσωποι ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ

Η βάση των δασκάλων και των νηπιαγωγών "μίλησε" χτες στην 67η γενική συνέλευση της ΔΟΕ. Καταδίκασε το νόμο 2525/97 στο σύνολό του, αναδεικνύοντας έτσι την αντίθεση του εκπαιδευτικού κόσμου στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, αλλά και στη συναινετική τακτική της πλειοψηφίας στο ΔΣ της ΔΟΕ που όλο το χρόνο αγνοούσε τη θέληση της βάσης και ζητούσε βελτιώσεις στο πλαίσιο του νόμου. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει η ΔΕΕ, όταν οι παρατάξεις ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ διαπίστωσαν ότι η θέληση του κλάδου δε συμφωνεί με τις θέσεις τους, η πλειοψηφία των αντιπροσώπων τους αποχώρησαν από τη γενική συνέλευση πριν τη λήξη των εργασιών.

Η συντριπτική πλειοψηφία των αντιπροσώπων του κλάδου, μεταφέροντας τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων που προηγήθηκαν, απαίτησε να τεθεί σε ψηφοφορία το θέμα του αντιεκπαιδευτικού νόμου το οποίο η πλειοψηφία στο ΔΣ δεν είχε βάλει καν στην ημερήσια διάταξη και η πρόταση που υιοθετήθηκε από το σώμα των αντιπροσώπων είναι η κατάργηση του Νόμου που μόνο αρνητικά έχει να φέρει στην εκπαίδευση και όχι η κατάργηση μόνο "αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων" που ζητούσε η πλειοψηφία στο ΔΣ της ΔΟΕ.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που απασχόλησε χτες τις εργασίες της 67ης γενικής συνέλευσης ήταν το πρόγραμμα δράσης, το οποίο είναι και πάλι ένα ασαφές κείμενο, που δίνει τη δυνατότητα όπως και πέρσι στο ΔΣ της ΔΟΕ να το χειριστεί κατά βούληση. Για το πρόγραμμα δράσης, η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις αγωνιστικών κινητοποιήσεων που θα ξεκινούν από το Σεπτέμβρη και θα κλιμακώνονται με επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις σε συνεργασία με όλους τους φορείς της εκπαίδευσης καθώς και τους άλλους εργαζόμενους που θίγονται εξίσου από αυτή την κυβερνητική πολιτική.

Η ΔΕΕ καταγγέλλει με τον πιο έντονο τρόπο την απαράδεκτη κωλυσιεργία του προεδρείου και την πλειοψηφία των αντιπροσώπων της ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ που μόλις διαπίστωσαν ότι τα αποτελέσματα δεν τους ευνοούσαν και λίγο πριν λήξουν οι εργασίες της γενικής συνέλευσης αποχώρησαν από την αίθουσα ούτως ώστε να μην υπάρχει απαρτία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην συζητηθούν σοβαρά ζητήματα που θα απασχολήσουν τον κλάδο από το Σεπτέμβρη. "Αυτό δείχνει το ήθος των αντιπροσώπων των παρατάξεων αυτών", τόνιζαν οι εκπρόσωποι της ΔΕΕ.

"ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ"
Ο αγώνας συνεχίζεται

Χαιρετίζει όλους εκείνους που πήραν μέρος στον αγώνα ενάντια στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

"Συνεχίζουμε τον αγώνα μαζικά - αποφασιστικά - συντονισμένα". Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" (ΔΕΕ) στο κίνημα της παιδείας, μετά τη νικηφόρα μάχη του ενάντια στο διαγωνισμό - παρωδία για πρόσληψη εκπαιδευτικών, κατά τον οποίο εκδηλώθηκε πρωτοφανής κυβερνητικός αυταρχισμός, αστυνομική βία και τρομοκρατία.

Η ΔΕΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες μόνιμους και αδιόριστους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τους γονείς, του μαθητές που έδωσαν το "παρών" "στις 5 μέρες του ηρωικού και νικηφόρου αγώνα στα εξεταστικά κέντρα". "Αυτό που ενοχλεί περισσότερο την κυβέρνηση είναι το πλάτεμα, το βάθεμα των στόχων αυτού του αγώνα, η συνολική αμφισβήτηση της πολιτικής της, το αίτημα της κατάργησης του Ν. 2525 και, κυρίως, η ευρύτερη συσπείρωση γύρω από τους στόχους αυτούς", τονίζει η ΔΕΕ αναφερόμενη στις πρακτικές του αυταρχισμού και συκοφαντίας ενάντια στους εκπαιδευτικούς.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα του εκπαιδευτικού κινήματος, η ΔΕΕ τονίζει: "Το Σεπτέμβρη, στη νέα σχολική χρονιά (χρειάζεται επαγρύπνηση και το καλοκαίρι) θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την αξιολόγηση των μαθητών, που υψώνει νέους φραγμούς στο δικαίωμα της μόρφωσης, με την αξιολόγηση χειραγώγησης των εκπαιδευτικών, με τη διάλυση των ΤΕΛ, ΕΠΛ και γενικά της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, με την προσπάθεια υλοποίησης του Ν. 2525, καθώς και με την πολιτική της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και των κοινωνικο-ασφαλιστικών δικαιωμάτων, της καθιέρωσης της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο και την ένταση και του αυταρχισμού.

Γι' αυτό ο αγώνας συνεχίζεται. Πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά, πιο συντονισμένα με μέτωπο όλων των εργαζομένων. Αυτός ο αγώνας θα μας βρει από αύριο ενωμένους με μια φωνή και μια γροθιά, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους, σε ένα παλλαϊκό μέτωπο για μια πραγματικά δημόσια και δωρεάν παιδεία, χωρίς φραγμούς για όλους τους νέους, για ένα σχολείο που θα παραδίδει στην κοινωνία λεύτερους και περήφανους ανθρώπους".

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Αυλαία σήμερα για τρεις δέσμες

Τελειώνει σήμερα η εξέταση στα μαθήματα γενικής παιδείας για τους αποφοίτους των τριών πρώτων δεσμών. Οι υποψήφιοι της Α και της Β Δέσμης εξετάζονται στη Χημεία και της Γ Δέσμης στα Λατινικά. Αύριο, πέφτει η αυλαία για τα μαθήματα γενικής παιδείας και για τη Δ Δέσμη με την εξέταση υποψηφίων της στα Μαθηματικά.

Στο μεταξύ, ως εύκολα χαρακτηρίστηκαν τα θέματα της ιστορίας στα οποία εξετάστηκαν χτες οι υποψήφιοι της Δ Δέσμης. Η εκπομπή των θεμάτων ξεκίνησε στις 0.07 και ολοκληρώθηκε στον "εύλογο χρόνο", όπως είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας. Η αποχή κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα με πέρσι με μικρή αύξηση 0.96%. Οι απόφοιτοι των ΤΕΛ εξετάστηκαν στα μαθήματα Πολιτική Οικονομία, Εφαρμοσμένα Ηλεκτρονικά και Αντοχή Υλικών με αυξημένη αποχή σε σχέση με πέρσι, κατά 9.08%. Σήμερα, συνεχίζονται οι εξετάσεις και για τους αποφοίτους των τμημάτων ειδικότητας των ΤΕΛ στα μαθήματα: Στοιχεία Μηχανών, Ηλεκτρικές Μηχανές και Ναυπηγεία.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αναβλήθηκε η δίκη των τριών φοιτητών

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (του ανταποκριτή μας).-

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χτες, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, δίκη με κατηγορούμενους τους τρεις φοιτητές που συνελήφθησαν στη διάρκεια των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών του νομού, κατά του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

Πρόκειται τον Μπάμπη Αυγουστάκη,23 χρόνων, που κατηγορείται ότι χτύπησε δύο αστυνομικούς, τον 18χρονο Δημήτρη Γάκη και τον 19χρονο Γιώργο Βεριγάκη, που κατηγορούνται ότι πετούσαν αυγά και διάφορα άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών.

Τη συμπαράστασή τους στους τρεις φοιτητές, εξέφρασαν χτες το πρωί δεκάδες εκπαιδευτικοί και φοιτητές του Ηρακλείου, που συγκεντρώθηκαν στο δικαστήριο και παρέμειναν εκεί μέχρι που τους ανακοινώθηκε η αναβολή της δίκης. Νωρίτερα, σε Γενική Συνέλευση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, πάρθηκε ομόφωνη απόφαση ηθικής και οικονομικής στήριξης των τριών φοιτητών, ενώ εκφράστηκε για άλλη μια φορά η αντίδραση των φοιτητών και εκπαιδευτικών στην αντιλαϊκή και επικίνδυνη, όπως χαρακτηρίστηκε, πολιτική της κυβέρνησης.

Εξάλλου, όπως αποφασίστηκε χτες, η Συντονιστική Επιτροπή των εκπαιδευτικών θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη, για να καθορίσει την αγωνιστική στάση που θα τηρήσει καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

24Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ"
Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα και τις επόμενες μέρες είναι οι εξής:

Σήμερα Παρασκευή:

- Πλατεία Αγίου Ιωάννου Ρέντη,στις 8 μ.μ., με θέμα τις εξελίξεις στην παιδεία.

- Ζωγράφου (πλατεία Γαρδένιας), με θέμα: "Ναρκωτικά".

- Αγ. Ανάργυροι (Ανάκασα), στις 7.30 μ.μ., με θέμα: "Ειρήνη - ρατσισμός".

- Κάτω Χαλάνδρι,στις 7.30 μ.μ. με θέμα: "Δημοτικές εκλογές - ρατσισμός".

- Λυκόβρυση,στις 7.30 μ.μ. με θέμα: "Παιδεία".

Αύριο, Σάββατο:

- Κατερίνη,στον Αγ. Παντελεήμονα, με θέμα: "Ειρήνη".

- Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών, στις 7.30 μ.μ. με θέμα: "Εργασιακά δικαιώματα".

Την Κυριακή:

- Το ΝΣ Αχαϊας της ΚΝΕ, ενόψει του 24ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ", πραγματοποιεί προφεστιβαλική εκδήλωση, με θέμα "Ενάντια στο μαύρο κόσμο των ναρκωτικών απαντάμε με την ανυπότακτη στάση ζωής", την Κυριακή 28 Ιούνη στις 8 μ.μ. στο Λαϊκό Δημοτικό (Γερμανού και Ηλείας) στην Πάτρα. Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και θα ακολουθήσει συναυλία από τα συγκροτήματα "Αρνητικά Φορτία" και "Φωνή Βοώντος".

- Πλατεία Ν. Πεντέλης,στις 7.30 μ.μ. με θέμα: "Ναρκωτικά".

Τη Δευτέρα:

- Αγιοι Ανάργυροι (κεντρική πλατεία), στις 7.30 μ.μ., με θέμα: "Ειρήνη - ρατσισμός".

- Κηφισιά,στις 7.30 μμ με θέμα: "Ειρήνη".

Την Τρίτη:

- Θεσσαλονίκη,στο άγαλμα του Βενιζέλου, με θέμα: "Δημοτικές Εκλογές".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ