ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Ιούνη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Ολοι μαζί" στα λόγια

Εκδήλωση χτες στο Ζάππειο για την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών

Την εντύπωση ενός πνεύματος ομοφωνίας στους στόχους, καθώς και αποδοχής της ακολουθούμενης πολιτικής απ' την κυβέρνηση στο πρόβλημα των ναρκωτικών φαίνεται να είχαν ως στόχο οι οργανωτές της χτεσινής εκδήλωσης στο Ζάππειο. Θα μπορούσε κανείς να δεχτεί ότι η προσπάθεια, να σταλεί ένα μήνυμα ότι "όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε" στη μάχη κατά των ναρκωτικών, είναι ένας στόχος που αγγίζει κάθε πολίτη.

Χτες στο Ζάππειο ήταν, εκτός των άλλων, παρόντες - και μετά λόγου - οι εκπρόσωποι όλων των θεραπευτικών προγραμμάτων. Κι όσο κι αν ο αρμόδιος για τα θέματα των ναρκωτικών υφυπουργός, Μ. Σκουλάκης,προσπαθούσε να πείσει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο σωστό δρόμο, υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη,η διαδρομή μέχρι τώρα έδειχνε τα αντίθετα - πέρα απ' τα καταγραμμένα βήματα σε σχέση με κάποιους στόχους που είχαν εξαγγελθεί πριν ένα χρόνο, όπως η δημιουργία των 26 κέντρων πρόληψης.

Η μέχρι τώρα πορεία κατέγραψε αρνητικά μηνύματα, με αποκορύφωμα εκείνο της παρουσίας του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στα εγκαίνια της δεύτερης μονάδας υποκατάστασης (19.5.1998), που μεταβλήθηκε σε φιέστα και ανάγκασε τον πρώην υφυπουργό Υγείας Φρ. Παπαδέλη να ασκήσει αυστηρή κριτική στη Διακομματική Επιτροπή για την ευκολία προβολής τέτοιων επιλογών.

Η φιλότιμη προσπάθεια να σταλεί ένα ομόθυμο μήνυμα, δεν μπόρεσε να καλυφθεί με τις "ρητές διαβεβαιώσεις" του υπουργού Υγείας - Πρόνοιας, Κ. Γείτονα,ότι θα καλυφθεί η χρηματοδότηση των φορέων εκείνων που αγωνίζονται ενάντια στα ναρκωτικά. Και τα έλεγε αυτά όταν το υπουργείο Υγείας περιέκοψε τον προϋπολογισμό του ΚΕΘΕΑ για το 1998. (Το ΚΕΘΕΑ κατέθεσε προϋπολογισμό ύψους 3,215 δισ. δραχμών, με αίτημα για κρατική επιχορήγηση ύψους 2,7 δισ. Τελικά, η κυβέρνηση ενέγραψε στον κρατικό προϋπολογισμό μόλις 1,5 δισ. δραχμές).

Μάλιστα το ζήτημα το έθεσε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλος,λέγοντας προς τον "φίλο Κώστα" να δώσει λεφτά στις θεραπευτικές κοινότητες και πως αν χρειαστεί, να φωνάξουν από κοινού στον κλειδοκράτορα Χριστοδουλάκη...

Η περιοριστική λογική στις δαπάνες αποκαλύφθηκε και απ' το γεγονός ότι δύσκολα θα λειτουργήσει μέχρι το Σεπτέμβρη - όπως αναφέρθηκε χτες - και το Κέντρο της Θήβας για τους φυλακισμένους τοξικομανείς, καθώς δεν έχει βρεθεί ποιο υπουργείο θα πληρώσει και για ποιον. Ο Ε. Γιαννόπουλος είπε ότι το υπουργείο του αναλαμβάνει το διοικητικό μέρος, αλλά το υγειονομικό πρέπει να το αναλάβει το υπουργείο Υγείας - θέμα που έμεινε έτσι ως τέθηκε.

Η διευθύντρια του θεραπευτικού προγράμματος "18 Ανω", Κ. Μάτσα,έθεσε με σαφήνεια τα ζητήματα: "Ως μονάδα απεξάρτησης, είπε, ζητάμε από την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να δώσει θεραπευτικές δυνατότητες στους εξαρτημένους, με ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών δυνατοτήτων και με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα του καθενός. Η αρχή του θεραπευτικού πλουραλισμού πρέπει να ισχύσει σ' αυτό το χώρο. Ζητάμε επίσης να εξασφαλιστούν οι δυνατότητες κοινωνικής επανένταξης αυτού του ανθρώπου, που γίνεται πάρα πολύ συχνά αντικείμενο κοινωνικού ρατσισμού. Ζητάμε επίσης να αναπτυχθούν πολιτικές πρόληψης, στις οποίες να έχουν λόγο - και στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση - οι μονάδες απεξάρτησης. Γιατί θεωρούμε, πρώτα απ' όλα, ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί στην πρόληψη".

Ομως, στο θέμα της επανένταξης, το μόνο που αναφέρθηκε χτες ήταν οι εκκλήσεις προς τους εργοδότες να ξεπεράσουν το ρατσισμό και να απασχολήσουν τους απεξαρτημένους που ζητούν δουλιά.

ΟΧΙ σε διαχωρισμόκαι αποποινικοποίηση

Το μόνο θετικό μήνυμα που διατυπώθηκε χτες με σαφήνεια στο Ζάππειο ήταν εκείνο της άρνησης για διαχωρισμό των ναρκωτικών σε "σκληρά και μαλακά", καθώς και της αποποινικοποίησης της χρήσης, απ' τον υπουργό Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλο."Τελεία και παύλα", είπε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι αυτές οι απόψεις δεν έχουν καμιά σχέση με τον ανθρωπισμό που δήθεν εμφανίζουν όσοι υποστηρίζουν τέτοιες απόψεις.

Ωστόσο χτες, ήρθε στην επιφάνεια ένα σοβαρό πρόβλημα που έχει να κάνει με το γεγονός ότι το ΚΕΘΕΑ και το "18 Ανω" δε δίνουν στοιχεία στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά, που λειτουργεί στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Κέντρου. Τόσο ο Γ. Νοταράς,πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, όσο και η Κ. Μάτσα υπογράμμισαν ότι με τον τρόπο που γίνεται η συλλογή στοιχείων δε διασφαλίζεται η μη παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων, καθώς λειτουργούν ηλεκτρονικά και παράλληλα δεδομένα. Σημείωσαν, δε, ότι μια τέτοια συζήτηση πρέπει να γίνει με πολύ προσεκτικό τρόπο, ώστε να μην αποθαρρύνει εκείνους που εμπιστεύονται στις θεραπευτικές κοινότητες την ίδια τους τη ζωή.

Ο Ε. Γιαννόπουλος υποστήριξε - στα πλαίσια της Συνθήκης του Σένγκεν - ότι δε δίνονται προσωπικά στοιχεία, αλλά στοιχεία για το οργανωμένο έγκλημα, και το εμπόριο των ναρκωτικών. Το στοιχείο αυτό είναι αντιφατικό, καθώς πολλοί τοξικομανείς και στη φυλακή έχουν μπει και έχουν κατηγορηθεί για εμπορία...

ΚΚΕ
Κανένας συμβιβασμός με τα ναρκωτικά

"Πάνω από 10 χρόνια πέρασαν από τότε που ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 26η Ιουνίου ως παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών. Δυστυχώς, ο απολογισμός που ο ίδιος ο Οργανισμός έκανε πρόσφατα, παρουσιάζει αλματώδη την αύξηση των θανάτων και την εξάπλωση της μάστιγας των ναρκωτικών" τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

"Και η φετινή επέτειος, συνεχίζει η ανακοίνωση, μας βρίσκει βαθιά ανήσυχους, γιατί διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας, όχι μόνο διογκώνεται τραγικά το φαινόμενο της εξάρτησης από ουσίες, αλλά και γιατί συνεχίζονται οι προσπάθειες να συμβιβαστεί ο λαός και η νεολαία με το πρόβλημα. Στόχος είναι να επιτευχθεί η πλήρης απελευθέρωση των ναρκωτικών, να θεσμοθετηθεί ένα "νόμιμο" περιθώριο ανθρώπων που θα "ζουν" με υποκατάστατα και "ελεγχόμενες" δόσεις. Γίνεται συστηματική προσπάθεια, να μη φανούν οι ρίζες του κοινωνικού αυτού προβλήματος, που είναι πασιφανές πλέον, ότι παρακολουθεί κατά πόδας την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. Κάθε θάνατος εξαρτημένου, κάθε νέος χρήστης "γραδάρει" τα αδιέξοδα αυτού του απάνθρωπου συστήματος που ζούμε. Την ανεργία, τη δουλιά χωρίς δικαιώματα, τον αυταρχισμό, την αβεβαιότητα, τη στέρηση περίθαλψης, παιδείας, αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, τον βομβαρδισμό με ψεύτικα "ιδανικά", ατομικές λύσεις, αδικία. Η κυβέρνηση, μέσα στον κατήφορο που έχει πάρει, όχι μόνο είναι υπεύθυνη για την επιδείνωση της ζωής της νεολαίας, αλλά και για το πώς χειρίζεται το μείζον θέμα των ναρκωτικών. Μέγιστη ευθύνη έχουν και όσες πολιτικές δυνάμεις και παράγοντες καλλιεργούν την ανάγκη διαχωρισμού των ναρκωτικών σε σκληρά και "μαλακά". Η περικοπή ακόμα και των ελάχιστων κονδυλίων των θεραπευτικών προγραμμάτων, είναι ενδεικτική προθέσεων και κατευθύνσεων".

"Το ΚΚΕ, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, για άλλη μια φορά δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεσή του σε κάθε συμβιβασμό με τα ναρκωτικά, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς κάθε κατεύθυνση και καλεί τον ελληνικό λαό να πάρει την υπόθεση του αγώνα κατά των ναρκωτικών στα χέρια του. Τονίζει ότι η συλλογική δράση και ο αγώνας είναι ο μονόδρομος που οδηγεί μακριά από τα ναρκωτικά. Καλεί όλους τους πολίτες να ευαισθητοποιηθούν απέναντι στο πρόβλημα. Να κινητοποιηθούν και να απαιτήσουν τώρα εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αντιμετώπισης, με άξονα την πρόληψη. Καλεί τους εργαζόμενους, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους επιστήμονες, τους πνευματικούς ανθρώπους, να απαιτήσουν μέτρα για την καταπολέμηση της τοξικομανίας. Να μη δεχτούν τη διαχείριση και το συμβιβασμό. Να σταθούν ανήσυχοι και άγρυπνοι για κάθε εξέλιξη. Καλεί τη νεολαία να αντιδράσει αποφασιστικά και να μη συμφωνήσει με τις διάφορες ψευτομοντέρνες θεωρίες, που αποσκοπούν στη συμφιλίωση με τα ναρκωτικά, "στο να μάθουμε να ζούμε μ' αυτά". Να απαιτήσει τα δικαιώματά της στην παιδεία, στην υγεία, στον πολιτισμό, στη δουλιά, στην ψυχαγωγία. Να απορρίψει το δρόμο του "φύγε κακό από τα μάτια μου"".

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Σ' αυτό το μέτωπο παλεύει και συνεχίζει να παλεύει το ΚΚΕ χωρίς κανένα συμβιβασμό, με την πίστη ότι όλοι μαζί μπορούμε να φτιάξουμε μια κοινωνία χωρίς ναρκωτικά, χωρίς την υποδούλωση στη σκλαβιά των ψευδαισθήσεων".

Λεζάντα

Αποψη της εκδήλωσης στο Ζάππειο

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Συγκεντρώσεις και πορείες

Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών σήμερα. Στον απόηχο της Ειδικής Συνόδου του ΟΗΕ, όπου υιοθετήθηκε μια δεκαετής δράση, που θα στοχεύει στη μείωση της ζήτησης, αλλά και την καταπολέμηση του εμπορίου των ναρκωτικών.

Το βρώμικο χρήμα που προέρχεται απ' τα ναρκωτικά υπολογίζεται σε 200 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Τα κράτη - μέλη - μαζί και η Ελλάδα - συμφώνησαν. Το σχέδιο δράσης του ΟΗΕ απαιτεί 500 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο για τα επόμενα δέκα έτη. Το ζήτημα της χρηματοδότησης του προγράμματος, όμως, παραμένει ακόμη ανοιχτό. Γι' αυτό κανένας δε μιλά.

Σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) οργανώνει παναττική συγκέντρωση μπροστά στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στις 6.30 μ.μ., όπου θα διαβαστεί η τελευταία απόφαση της Ειδικής Συνόδου του ΟΗΕ. Θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή - θα επιδοθεί το ψήφισμα που θα εγκριθεί στη συγκέντρωση στον πρόεδρο της Βουλής και στα κόμματα - και από εκεί η πορεία θα καταλήξει στα γραφεία του ΟΗΕ.

Το ΕΣΥΝ καλεί όσους συμφωνούν με τις θέσεις του να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο για να αποτραπεί ο κίνδυνος, που τις μέρες αυτές προβάλλει απειλητικότερος όσο ποτέ άλλοτε.

Στις 11 π.μ. η Θεραπευτική Κοινότητα "Διάβαση" θα δώσει αγώνα ποδοσφαίρου με παλαίμαχους ποδοσφαιριστές στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Στις 7 μ.μ. η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση Κερατσινίου" και η Επιτροπή Νέων της Κίνησης οργανώνουν πικετοφορία, που θα ξεκινήσει από το τέρμα της Τσαλδάρη (Αμφιάλη) και θα καταλήξει στην πλατεία Λαού στα Ταμπούρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ