Tο τηλεφώνημα Κλίντον στον Ελληνα πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Κάρντιφ, τα αποτελέσματα της Συνόδου, η στάθμευση των ελληνικών μαχητικών στο αεροδρόμιο της Πάφου στην Κύπρο και οι ανάλογες απαντήσεις και οι απειλές που διατύπωσε η Αγκυρα συνθέτουν το επικίνδυνα θολό σκηνικό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λίγες μόνο μέρες μετά την "πανηγυρική" ανακοίνωση του γγ του ΝΑΤΟ Χ. Σολάνα για την υιοθέτηση κάποιων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο.
Το τηλεφώνημα, όπως σημειώνουν Ελληνες διπλωμάτες, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αν συνδυαστεί με το γεγονός πως την ίδια στιγμή στάθμευαν στην Κύπρο τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη. Το ερώτημα που ανακύπτει και προς το παρόν δεν είναι δυνατό να απαντηθεί είναι για ποιο λόγο προχώρησε η Αθήνα σε μια τέτοια ενέργεια, η οποία σίγουρα δε συνάδει με την πολιτική της "σύνεσης" και της "σωφροσύνης" που θέλει να εμφανίζεται πως ακολουθεί.
Η στάθμευση των ελληνικών αεροσκαφών στην Πάφο, όπως ήταν αναμενόμενο (ή μήπως επιδιωκόμενο;), προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Αγκυρας, η οποία έσπευσε να στείλει αεροσκάφη στο τουρκοκρατούμενο τμήμα του νησιού, ενώ ο πρωθυπουργός Μ. Γιλμάζ απείλησε με οδυνηρές συνέπειες τους Ελληνοκύπριους, αν ο έλεγχος ξεφύγει στο νησί. Ταυτόχρονα, ο Τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε τη Βρετανία ως εγγυήτρια δύναμη να συνετίσει τους Ελληνοκύπριους.
Μετά από όλα αυτά το ερώτημα για τη σκοπιμότητα της αποστολής των ελληνικών αεροσκαφών στην Πάφο γίνεται ακόμη πιο έντονο. Αποτελεί επίδειξη αποφασιστικότητας ή μήπως αποτελεί την απαρχή κάποιων επιλογών που θα αξιοποιηθούν από την Αγκυρα, αλλά και την Ουάσιγκτον για την προώθηση μιας διχοτομικής λύσης στην Κύπρο;
Οποια κι αν είναι η απάντηση, το βέβαιο είναι πως η αποστολή των ελληνικών μαχητικών στην Πάφο ήταν απόφαση του συνόλου της ελληνικής κυβέρνησης. Απόφαση, στηριγμένη στις συζητήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με τον Γλ. Κληρίδη στην τελευταία τους συνάντηση.
Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, μιλώντας για την πτήση στην Πάφο και το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου, υποστήριξε πως "αυτό είναι κεκτημένο, είναι δεδομένο. Δεν έχουμε κανένα λόγο να το υπενθυμίζουμε. Είναι κάτι το οποίο λειτουργεί και αποδίδει καρπούς. Δεν είναι θέμα να κρίνουμε, κάθε φορά, αν η στιγμή είναι κατάλληλη ή ακατάλληλη. Ολες οι στιγμές είναι κατάλληλες για κάτι, το οποίο είναι φυσικό, είναι νόμιμο, το δικαιούται η Κύπρος και η Ελλάδα". Αναφορικά με τις αντιδράσεις της Αγκυρας, ο υπουργός Τύπου είπε πως "η στάση των Τούρκων αποδεικνύει αφ' ενός ότι δεν είναι διατεθειμένοι να συμβάλλουν σε εκτόνωση της έντασης που υπάρχει στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις και αφ' ετέρου δε θέλουν να συμβάλουν στην προσπάθεια αναζήτησης λύσης για το κυπριακό πρόβλημα. Αυτό αποτελεί χαρακτηριστικό της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, εδώ και αρκετό καιρό. Βαραίνει την Τουρκία".
"Οι αποφάσεις για θέματα εξωτερικής πολιτικής λαμβάνονται σε πολιτικό επίπεδο", δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). - Το διασυρμό της χώρας και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στις Βρυξέλλες επισύρει η πρακτική του Θ. Πάγκαλου, ο οποίος και χτες εισέπραξε "πληρωμένη" απάντηση για τις δηλώσεις του από την Αθήνα περί Ελληνα υπαλλήλου της Κομισιόν που είναι "από θέση και φύση εχθρός της Ελλάδας".
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν διευκρίνισε πρωταρχικά ότι "όλοι οι υπάλληλοι της Κομισιόν προασπίζουν τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής δημόσιας διοίκησης". Οσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα για την Τουρκία, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι "το χειρίζεται προσωπικά ο διευθυντής του γραφείου του Ζακ Σαντέρ, Τζίμι Κλος και η γραμματέας κα Ροζέ, υπό την άμεση επίβλεψη του προέδρου της Κομισιόν".
Τέλος, όσον αφορά την ουσία του θέματος, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επανέλαβε το αυτονόητο, ότι δηλαδή "οι αποφάσεις και οι χειρισμοί για θέματα εξωτερικής πολιτικής δε λαμβάνονται σε διοικητικό, αλλά σε πολιτικό επίπεδο".Μς άλλα λόγια, η Κομισιόν κατέστησε σαφές κάτι το οποίο οφείλει να γνωρίζει ο Ελληνας ΥΠΕΞ, δηλαδή ότι τον φάκελο Τουρκία δεν τον χειρίζεται "Ελληνας υπάλληλος". Αλλά και αν ακόμη υπήρχε κάποιος Ελληνας υπάλληλος που θα είχε σχέση - πράγμα ευκταίο, αλλά ακατόρθωτο εξαιτίας της χρόνιας αδυναμίας της Αθήνας να "προωθήσει" Ελληνες υπαλλήλους σε καίριες θέσεις της Κομισιόν - αυτός, ως άτομο, δε θα μπορούσε να παίξει τον ιδιαίτερο "ρόλο" που υπονοεί ο Θ. Πάγκαλος, απλούστατα γιατί τέτοιες αποφάσεις λαμβάνονται σε συλλογικό, πολιτικό επίπεδο και με πολιτικές διαδικασίες.
Εξαιρώντας προσωπική αντιδικία - που δεν αφορά παρά μόνο την αβυσσαλέα ψυχή του Θ. Πάγκαλου - οι δηλώσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ προετοιμάζουν την προπαγανδιστική εκστρατεία της Αθήνας που πρέπει να "δικαιολογήσει" την επερχόμενη αλλαγή στάσης για τα Ελληνοτουρκικά. Γι' αυτήν, βέβαια, δεν μπορεί να ευθύνεται κανένας ξεχωριστός "υπάλληλος" ούτε στις Βρυξέλλες ούτε αλλού. Η κυβερνητική προπαγάνδα κινητοποιείται για να δικαιολογήσει την παράγραφο 68 των αποφάσεων του Κάρντιφ, που υπέγραψε μεγαλοπρεπώς ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, σύμφωνα με την οποία "υπενθυμίζοντας την ανάγκη να υποστηριχτεί οικονομικά η Ευρωπαϊκή Στρατηγική, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει την πρόθεση της Κομισιόν να μελετήσει τρόπους και μέσα υποστήριξης της υλοποίησης της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής και να καταθέσει κατάλληλες προτάσεις για το σκοπό αυτό". Μ' άλλα λόγια η κυβέρνηση δέχτηκε να ανακοινώσει η Κομισιόν τον τρόπο και το χρόνο υποχώρησης, κερδίζοντας έστω και λίγους μήνες παράτασης. Αλλά φαίνεται κάποιο "φωτεινό μυαλό" των Αθηνών είχε τη φαεινή ιδέα, αφ' ενός να χρησιμοποιηθεί η Κομισιόν ως άλλοθι της κυβερνητικής υποχώρησης και αφ' ετέρου, παρεμπιπτόντως, να σηκώσουν το φορτίο Ελληνες "υπάλληλοι" ή, ακόμη καλύτερα, ανεπιθύμητοι επίτροποι.
Συγκέντρωση δυνάμεων και εκτόξευση απειλών επιβαρύνουν το σκηνικό στην Κύπρο
ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). - Η Τουρκία επιδιώκοντας κλιμάκωση της έντασης στην Κύπρο προβαίνει σε συνεχείς προκλήσεις, όπως είναι η συνεχής μεταφορά στα κατεχόμενα νέων αρμάτων μάχης και νέων στρατιωτικών μονάδων, η πτήση τουρκικών μαχητικών πάνω από την Κύπρο και ο κατάπλους τουρκικών πολεμικών πλοίων στα κατεχόμενα λιμάνια της Αμμοχώστου και της Κερήνειας.
Συγκεκριμένα 6 τουρκικά μαχητικά F - 16 παραβίασαν χτες τον εναέριο χώρο της Κύπρου σε αντίποινα, όπως δήλωσε Τούρκος επίσημος, για την προσγείωση ελληνικών μαχητικών αεροπλάνων στην αεροπορική βάση της Πάφου. Και τα 6 τουρκικά αεροπλάνα παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας γύρω στις 12 το μεσημέρι χτες και ακολούθως προσγειώθηκαν στο παράνομο αεροδρόμιο Λευκονοίκου.
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μ. Γιλμάζ εκτόξευσε χτες νέες απειλές ενάντια στην Κύπρο με την προειδοποίηση ότι θα υποφέρουν οι Ελληνοκύπριοι αν η ένταση στο νησί περιέλθει εκτός ελέγχου. Ο Μ. Γιλμάζ ισχυρίστηκε ότι επιθυμία του είναι να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης στο νησί η οποία θα μπορούσε, όπως είπε, να οδηγήσει σε διαμάχη. Απείλησε επίσης ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει την ασφάλεια των "εδαφών" της, όπως αποκάλεσε το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, και πρόσθεσε ότι η διεθνής Κοινότητα έχει ήδη ενημερωθεί για τις προθέσεις της χώρας του καθώς και για όλα τα ενδεχόμενα.
Η απόφαση για την αποστολή τουρκικών μαχητικών πάρθηκε σε προχτεσινή έκτακτη σύσκεψη Τούρκων στρατηγών και μελών της τουρκικής κυβέρνησης υπό την προεδρία του Γιλμάζ. Στη σύσκεψη συζητήθηκε το θέμα της έλευσης στην Κύπρο των ελληνικών μαχητικών και η λήψη μέτρων σαν αντίποινα.
Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης επιβεβαίωσε χτες ότι έχει διαπιστωθεί η ενίσχυση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων σημειώνοντας παράλληλα ότι η δημοσιοποίηση πληροφοριών στρατιωτικής φύσης γίνεται μόνο αν κριθεί απόλυτα αναγκαίο. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε προχτές, και ο υπουργός Αμυνας Γ. Ομήρου ο οποίος δήλωσε ότι υπάρχει συνεχής ενίσχυση των κατοχικών δυνάμεων. Ωστόσο σαν θέμα αρχής πρόσθεσε, η δημοσιοποίηση και η αξιολόγηση πληροφοριών στρατιωτικής φύσης γίνεται μόνο όταν κριθεί αναγκαίο προς εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος. Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ενίσχυση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής παρατηρείται τόσο σε επίπεδο στρατευμάτων και αρμάτων και αξιολογείται από την Εθνική Φρουρά.
Χαρακτηριστικό προϊόν της "νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων" χαρακτηρίζει το τηλεφώνημα άσκησης πίεσης από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στον Κ. Σημίτη, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη,με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της και σημειώνει πως "μόνο με ένα κοινό μέτωπο όλων των λαών μπορεί να ανατραπεί η εγκληματική αυτή "τάξη". Αυτό το μέτωπο προσπαθούν να ισχυροποιήσουν τα φιλειρηνικά κινήματα και καλούν όλους τους φιλειρηνικούς ανθρώπους να ενταχθούν και να αγωνιστούν ανάλογα με τις δυνάμεις τους. Η αδράνεια και η αποχή εξυπηρετεί τα σχέδια των πολεμοκάπηλων, των εμπόρων όπλων, των εχθρών της ανθρωπότητας".
Ξέρει απ' αυτά ο Θ. Πάγκαλος. Ηξερε, ασφαλώς και όταν προ καιρού είχε ανακοινώσει πως η "αποδεδειγμένη πίστη στο εθνικό συμφέρον, θα αποτελεί κριτήριο για την προαγωγή των διπλωματών".
Το τι ακριβώς εννοούσε τότε ο Θ. Πάγκαλος, το διευκρίνισε χτες ο ίδιος όταν μίλησε, χωρίς να τον κατονομάσει, για Ελληνα που εργάζεται στην Κομισιόν και ο οποίος φύσει και θέση λειτουργεί προδοτικά για τα ελληνικά συμφέροντα, προωθώντας τουρκικές θέσεις στο κοινοτικό όργανο.
Γνώριζε ο υπουργός ότι με τη δήλωσή του - και μην αποκαλύπτοντας το όνομα του "προδότη" - έδινε το σύνθημα για να αρχίσει το κυνήγι της μάγισσας...
***
***
Δ. Μ.