ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούνη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ανώτατο στάδιο της βίας και της τρομοκρατίας ο αντικομμουνισμός
  • Η κυβέρνηση διαλέγει ένα δρόμο που θα τη φέρει σε ουσιαστική αντιπαράθεση με την πλειοψηφία του λαού
  • Θα σεβόμαστε κάθε φορά την αγωνιζόμενη λαϊκή πλειοψηφία

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στα τοπικά και αθηναϊκά μέσα μαζικής ενημέρωσης, στην Πάτρα, αναφερόμενη στα κρούσματα βίας, που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες σε βάρος του λαού και στις κυβερνητικές αιτιάσεις γι' αυτά, τόνισε χαρακτηριστικά:

"Ο πρωθυπουργός είπε ότι στη χώρα μας ισχύει ο νόμος που αποφασίζει η πλειοψηφία της Βουλής και η συμμόρφωση στο νόμο αυτό σημαίνει σεβασμό στην τάξη, στη νομιμότητα και στη δημοκρατία. Επίσης, είπε ότι όποιος αντιδρά σ' αυτούς τους νόμους της πλειοψηφίας της Βουλής στην ουσία είναι φασίστας. Αυτή τη λέξη χρησιμοποίησε. Δεν είναι δικιά μας ερμηνεία. Πρέπει να θυμίσω στον πρωθυπουργό ότι οι αποφάσεις της πλειοψηφίας της Βουλής δεν είναι και αποφάσεις της πλειοψηφίας του λαού, και μόνο αν σκεφτούμε ότι ο εκλογικός νόμος έδωσε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να σχηματιστεί ως κυβέρνηση έχοντας μόνο το 41% των ψήφων του λαού.

Βεβαίως, δεν είναι μόνο εκεί το πρόβλημα. Είναι και εκεί. Ακόμα και αν έχουμε στην πορεία μια κυβέρνηση της πλειοψηφίας του 50%+1, πάλι η λογική που λέει ότι ο λαός ψηφίζει κάθε 4 χρόνια μια φορά, και το επόμενο διάστημα μπαίνει στο γύψο, είναι μια νοοτροπία βαθύτατα αντιδημοκρατική, αυταρχική και για να δανειστώ ορολογίες παλαιότερων εποχών, ολοκληρωτική. Θυμίζουμε στον πρωθυπουργό ότι ο εθνικοσοσιαλισμός ανέβηκε κοινοβουλευτικά. Και αλίμονο, αν η νομιμότητα στηρίζεται μόνο στις αποφάσεις ενός κοινοβουλίου. Θυμίζουμε ότι το 1990 η ΝΔ έκανε κυβέρνηση και είχε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτό δεν εμπόδιζε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να ζητάει εκλογές ύστερα από λίγους μήνες και να καλεί τα μέλη και τα στελέχη του να παλέψουν για την ανατροπή της κυβέρνησης. Φασιστικό ήταν τότε το ΠΑΣΟΚ; Αν δανείζομαι αυτά τα επιχειρήματα είναι για να ζητήσω από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να μας εξηγήσει ποιο είναι το περιεχόμενο της δημοκρατίας.

Και να μας εξηγήσει, αν κοντά στα καλέσματα για πλήρη υποταγή στις ορέξεις του πολυεθνικού κεφαλαίου, αν στα καλέσματα για εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, τώρα θα μας κάνει και καλέσματα να εγκαταλείψουμε στοιχειώδεις δημοκρατικές αρχές, αν θέλετε ανεπαρκείς ως τώρα, βάσει των οποίων λειτουργούσε από τη μεταπολίτευση το κοινοβούλιο, το συνδικαλιστικό κίνημα, ο λαός. Να μας πει καθαρά, αν σκοπεύει να μας βάλει στο γύψο, με τη δικτατορία των νόμων και τη δικτατορία του κοινοβουλίου.

Θεωρούμε ότι ο αντικομμουνισμός είναι, θα έλεγα, το ανώτατο στάδιο της βίας και της τρομοκρατίας.

Οι κομμουνιστές - και νομίζω ότι στην προκειμένη περίπτωση εκφράζουμε διαθέσεις και αντιλήψεις ευρύτατων λαϊκών στρωμάτων - είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε σ' αυτή τη δικτατορία του νόμου και του κοινοβουλίου και είμαστε αποφασισμένοι να σεβαστούμε ένα πράγμα: Τη λαϊκή πλειοψηφία, την πλειοψηφία σ' έναν εργασιακό χώρο, σε έναν κλαδικό χώρο, σ' ένα τοπικό επίπεδο. Την πλειοψηφία, η οποία αγωνίζεται - και είναι πλειοψηφία αυτή που αγωνίζεται - με την έννοια ότι παρά τη χειραγώγηση και την τρομοκρατία μαζικοποιείται ο αγώνας. Εμείς, λοιπόν, την πλειοψηφία αυτή, μια αγωνιζόμενη λαϊκή πλειοψηφία, θα τη σεβόμαστε κάθε φορά. Θα λέμε τις θέσεις μας, θα λέμε τις απόψεις μας, τη διαφωνία μας, αλλά το τι βήματα θα κάνει ο λαός, θα το καθορίζει ο λαός με τους αγώνες του εναντίον μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής, από οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν εφαρμόζεται.

Και τους νόμους εκείνους, που ακυρώνουν το δικαίωμα στην απεργία, ακυρώνουν το δικαίωμα στην περιφρούρηση της απεργίας, θα καλέσουμε το λαό να τους ακυρώσει με μαζικούς, πολιτικούς και περιφρουρημένους αγώνες.

Η κυβέρνηση, πάντως, διαλέγει ένα δρόμο που θα τη φέρει σε ουσιαστική αντιπαράθεση με την πλειοψηφία του λαού. Γιατί είμαστε βέβαιοι ότι αντίθετο με αυτές τις αποφάσεις και επιλογές δεν είναι μόνο το 59% που δεν ψήφισε την κυβέρνηση. Αντίθετη είναι η μεγάλη πλειοψηφία, το 90%. Τα μέλη, οι φίλοι, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ.

Οι επιλογές της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Και αν θέλει να κάνει το ...παλικάρι ο πρωθυπουργός, να το κάνει το παλικάρι στον κ. Κλίντον. Να το κάνει στην ΕΕ, στον κ. Σολάνα. Να κάνει το παλικάρι σ' όλους αυτούς που όχι μόνο ανέχονται, αλλά δίνουν το "πράσινο φως" στην αμφισβήτηση συνόρων - και ελληνικών - προς χάρη των συμφερόντων των πολυεθνικών.

Και αν κάνει το παλικάρι σ' αυτούς να ξέρει ότι θα έχει τη στήριξη όλων. Αλλά δεν είναι διατεθειμένος. Το κράτος - στρατηγείο, που οργανώνει είναι το κράτος της βίας, της τρομοκρατίας, του αντικομμουνισμού, της παραπληροφόρησης και της χειραγώγησης".

Πραγματοποιήθηκε το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας

Εδρασαν και πάλι οι "γνωστοί - άγνωστοι"

Παρά τη δράση των "γνωστών - αγνώστων", που έστησαν και χτες σκηνικό συγκρούσεων με τα ΜΑΤ, πραγματοποιήθηκε το χτεσινό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά της δολοφονικής επίθεσης στους φοιτητές Δ. Κουσουρή και Η. Φωτιάδη και στον αδιόριστο εκπαιδευτικό Γ. Καραμπατσιόλη,που διοργάνωσαν φοιτητικοί σύλλογοι και η λεγόμενη "συντονιστική επιτροπή κατά των εξετάσεων του ΑΣΕΠ".

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μετά τις 7 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος. Στις 7.40 μ.μ. μικρή ομάδα κουκουλοφόρων και κρανοφόρων πυρπόλησε περιπολικό της ΕΛ. ΑΣ., στη συμβολή της Πατησίων με την οδό Χαλκοκονδύλη, με αποτέλεσμα να υποστεί εγκαύματα ένας αστυνομικός. Παρά τις αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων, επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ σε ομάδα αστυνομικών στην οδό Κάνιγγος και στη συνέχεια το έβαλαν στα πόδια, καίγοντας αυτοκίνητο τηλεοπτικού σταθμού στην οδό Ακαδημίας. Με αυτή την αφορμή τα ΜΑΤ εισέβαλαν στο χώρο της πλατείας σε μικρή απόσταση από τους διαδηλωτές. Γύρω στις 8 το βράδυ οι "γνωστοί - άγνωστοι" - και την ώρα που μιλούσε στους συγκεντρωμένους το μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ Γ. Καλομοίρης - επιτέθηκαν με μολότοφ στα ΜΑΤ, παρά τις προσπάθειες των συγκεντρωμένων να τους αποτρέψουν από την προβοκατόρικη δράση τους. Οι διαδηλωτές με το σύνθημα "Ο Κουσουρής είμαστε εμείς", αλλά και με συνθήματα ενάντια στην κρατική και παρακρατική βία και ενάντια στην κυβέρνηση, πραγματοποίησαν την πορεία μέχρι τη Βουλή και διαλύθηκαν στα Προπύλαια.

Ομως, σοβαρά ερωτηματικά για τις πραγματικές προθέσεις της Αστυνομίας και τη σκοπιμότητα των λεγόμενων μέτρων τάξης προκαλεί η στάση που επέδειξε μια διμοιρία των ΜΑΤ στη διάρκεια των χτεσινών επεισοδίων. Η παθητική στάση με την οποία αντιμετώπισαν την επίθεση μια χούφτας κρανοφόρων νεαρών που αποκόπηκαν από τη συγκέντρωση και πέταξε εναντίον της μολότοφ, αποδεικνύει περίτρανα ότι έχουν εντολές να μην επεμβαίνουν, για να δρουν ανενόχλητοι οι "γνωστοί - άγνωστοι"!

Αμέσως μετά συνελήφθη ο 25χρονος φοιτητής της ΣΕΛΕΤΕ Κ. Ι. Μικροπέτρου,που θα παραπεμφθεί στον εισαγγελέα.

Από τη μανία των "γνωστών - αγνώστων" δε γλίτωσε ούτε ένας αστυνομικός της Τροχαίας, ο αρχιφύλακας Ηλίας Αθανασόπουλος 45 χρονών, ο οποίος έπαθε εγκαύματα στην πλάτη, όταν δέχτηκε επίθεση με βόμβες μολότοφ, ενώ ρύθμιζε την κυκλοφορία στην οδό Πατησίων και Χαλκοκονδύλη.

Καταδικάζουν την παρακρατική επίθεση

Βγήκε χτες από τη μονάδα εντατικής θεραπείας ο σοβαρά τραυματισμένος φοιτητής, Δημ. Κουσουρής

Βγήκε χτες το απόγευμα από τη μονάδα εντατικής θεραπείας και μεταφέρθηκε σε θάλαμο νοσηλείας, όπως ανακοίνωναν οι εκπρόσωποι του Ιατρικού Κέντρου, ο φοιτητής Δημήτρης Κουσουρής, ο οποίος την περασμένη Τρίτη το απόγευμα δέχτηκε επίθεση από ομάδα δολοφόνων μαζί με τον φοιτητή Ηλ. Φωτιάδη και τον αδιόριστο καθηγητή Γ. Καραμπατσόλη που τραυματίστηκαν ελαφρότερα. Τη δολοφονική επίθεση καταδικάζουν πανεπιστημιακοί και άλλοι εκπαιδευτικοί και εργατικοί φορείς που καλούν την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το κλίμα αυταρχισμού που καλλιέργησε και για τη δράση διαφόρων φασιστικών ομάδων.

Κλειστό είναι σήμερα, όπως και χτες το Πανεπιστήμιο Αθήνας.Η Σύγκλητος που συνεδρίασε εκτάκτως εκφράζει την αγανάκτηση για το αποτρόπαιο γεγονός και πήρε την παραπάνω απόφαση "που έχει συμβολικό χαρακτήρα, επειδή πιστεύει ότι με τον τρόπο αυτό προασπίζει τους δημοκρατικούς μας θεσμούς και τις ακαδημαϊκές ελευθερίες". Κλειστό είναι χτες και σήμερα και το Πάντειο Πανεπιστήμιο με ευθύνη του συλλόγου φοιτητών και τη συμπαράσταση του συλλόγου διδασκόντων.

  • Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου του ΕΜΠ εκφράζει τη συμπαράστασή του στον τραυματισμένο φοιτητή και "επιρρίπτει ακέραια την ευθύνη στην αστυνομία και την κυβέρνηση, η οποία έδειξε πλέον το πραγματικό της πρόσωπο σε κάθε διεκδίκηση των εργαζόμενων και των πολιτών".
  • Το ΔΣ της ΔΟΕ τονίζει ότι "εκείνο που επιβάλλεται είναι να ξεκινήσουν άμεσα από τους αρμόδιους, οι διαδικασίες, προκειμένου να διαλευκανθούν τα έκτροπα που δημιουργήθηκαν και να αποδοθούν ευθύνες στους υπεύθυνους των γεγονότων".
  • Η Ομοσπονδία Γονέων Νομαρχιακού Διαμερίσματος Αθήνας καταδικάζει τις προβοκατόρικες επιθέσεις ενώ σημειώνει ότι καθώς "ξεκαθαρίζει το τοπίο από την ομίχλη των δακρυγόνων η "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση" αποκτά μορφή και περιεχόμενο".

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ τονίζει ότι "το ψυχρό δολοφονικό χτύπημα πρέπει να αφυπνίσει όλους τους παράγοντες, τους εργαζόμενους, τους πολίτες".

  • Το ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων,επισημαίνει τη μεγάλη ευθύνη της κυβέρνησης την οποία καλεί "να αφήσει αμέσως την κάλπικη ανησυχία της, για την ύπαρξη και δράση των φασιστικών στοιχείων". Καλεί επίσης τους οικοδόμους και όλη την εργατική τάξη, να δυναμώσουν την αντίστασή τους, ενάντια στην αντεργατική πολιτική, να υπερασπίσουν τις κατακτήσεις και να διευρύνουν τα δικαιώματά τους, να σφυρηλατήσουν την ενότητά τους και να δημιουργήσουν το μέτωπο αντίστασης των αντιμονοπωλιακών - αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων.
  • Το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο σημειώνει ότι ευθύνη για τη δολοφονική επίθεση έχει η ίδια η κυβέρνηση, η οποία αναγορεύοντας τους απεργούς και τους συμπαραστάτες σ' αυτούς σε "εχθρό λαό", άναψε το πράσινο φως στα λογής - λογής φασιστοειδή εντός και εκτός των κρατικών μηχανισμών, να αναγορευτούν σε Ηρακλείδες "μιας δημοκρατίας παπαδοπουλικού τύπου".
  • Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ) τονίζει ότι "το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας, θα μπει φραγμός στον αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης. Με τον αγώνα του, θα ξηλώσει και θα αχρηστεύσει τον παρακρατικό μηχανισμό που εκτρέφει στους κόλπους της. Θα αποκρούσει και θα ανατρέψει, τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της".
Μια "αθώα" κυβέρνηση!

"Δεν αποδοκιμάζουμε απλά. Ισα - ίσα νιώθουμε ακόμη μεγαλύτερη την ευθύνη μας να αντιδράσουμε με έναν τρόπο αποτελεσματικό, ώστε να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα...". Η δήλωση ανήκει στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και έγινε χτες με αφορμή τα γεγονότα στην Ευελπίδων.

Ερώτημα: Τα φαινόμενα αυτά, που με ...παρρησία καταγγέλλει η κυβέρνηση, είναι άσχετα με την καλλιέργεια των θεωριών του "κοινωνικού αυτοματισμού", που χρησιμοποιεί κάθε φορά το ΠΑΣΟΚ, εναντίον όσων αντιπαλεύουν την πολιτική του;

"Μέλη της οργάνωσης "Χρυσή Αυγή" γίνεται προσπάθεια να εντοπιστούν". Αυτή ήταν η δεύτερη δήλωση του Δ. Ρέππα, με την οποία συνδέεται και επισήμως η δολοφονική επίθεση με τη φασιστική οργάνωση.

Ερώτημα: Δεν ήταν η κυβέρνηση που δήλωνε για τη "Χρυσή Αυγή", πριν δυο μήνες, ότι "οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν κρίνει πως δεν παραβιάζεται ο νόμος" από τη δράση της, όπως τα ρατσιστικά και φιλο-χουντικά κηρύγματα, με τα οποία συνόδεψε την ανακοίνωση της αντι-πρωτομαγιάτικη συγκέντρωσής της στην Αθήνα;

***

"Τέτιου είδους φαινόμενα δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά στην Αστυνομία", ήταν η επόμενη δήλωση Ρέππα, στην περίπτωση που αποδειχτεί κάποια άμεση διασύνδεση της Ασφάλειας με την επίθεση στα Δικαστήρια.

Ερώτημα: Το γεγονός ότι ασφαλίτες με πολιτικά εντοπίζονται να ασκούν "διατεταγμένη υπηρεσία" και με άνωθεν εντολή την παρακολούθηση στελεχών της ΕΣΑΚ, ότι ασφαλίτες με πολιτικά κρατούν κάμερες και "φακελώνουν" ηλεκτρονικά τους διαδηλωτές, ότι ασφαλίτες με πολιτικά χτυπούν και συλλαμβάνουν εργαζόμενους στις απεργίες, όλα αυτά δε δηλώνουν άμεση διασύνδεση της κρατικής καταστολής με παρακρατικές μεθόδους;

"Να προβληματιστούμε για το ότι, πέρα από τα όρια του νόμου, κάποιοι αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους, δίνοντας έτσι το έναυσμα για μια γενικευμένη στάση και συμπεριφορά που έχει χαρακτηριστικά ανομίας". Και αυτή χτεσινή δήλωση του κ. Ρέππα είναι.

Ερώτημα: Οταν επιχειρείται τέτοιου είδους "εξομοίωση" των προβοκατόρων, των τραμπούκων και των δολοφόνων φασιστών, με τους αγώνες των εργαζομένων, τους οποίους η κυβέρνηση έχει κηρύξει "έκνομους", πόσο ...αθώος από προβοκατόρικες αντιλήψεις και πρακτικές είναι εκείνος που προχωρά σε τέτοιες "εξομοιώσεις";

***

Η κατάσταση γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο επικίνδυνη. Η κυβέρνηση οδηγεί τα πράγματα στο απροχώρητο και, όσο κι αν νίπτει τας χείρας της, οι ευθύνες της δεν κρύβονται με τίποτα. Οπως δεν κρύβεται η αλήθεια για το ποιος βγαίνει κερδισμένος από εικόνες μασκοφόρων να πετούν βόμβες μολότοφ στα ..."αφηρημένα" ΜΑΤ, τη στιγμή που έχουν προηγηθεί εικόνες, με τα ΜΑΤ να στραπατσάρουν επί μερόνυχτα εκπαιδευτικούς, τραπεζοϋπαλλήλους, αγρότες, ναυτεργάτες, συνταξιούχους... Οπως δεν κρύβεται, τόσο η ετοιμότητα των μηχανισμών καταστολής στις κινητοποιήσεις εργατών, όσο και τα ...προβληματικά αντανακλαστικά τους, όταν συναστρέφονται τους "γνωστούς - αγνώστους".

Ν. Μπ.

Δ. ΡΕΠΠΑΣ
Δε φταίμε εμείς...

Σε εξομοίωση (!) των λαϊκών αγώνων με τη δράση των τραμπούκων - προβοκατόρων, προχώρησε χτες, εμμέσως, η κυβέρνηση...

Σε μια προσπάθεια να απεκδυθεί κάθε ευθύνη για το κύμα τρομοκρατίας, στο οποίο έχουν επιδοθεί κρατικοί και παρακρατικοί μηχανισμοί, επιδόθηκε χτες η κυβέρνηση, μετά τη δολοφονική επίθεση των φασιστών στην Ευελπίδων. Ταυτόχρονα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν παρέλειψε να προβεί, εμμέσως, σε εξομοίωση της δράσης των τραμπούκων και προβοκατόρων με τους αγώνες των εργαζομένων (!), ενώ έκανε λόγο για τη φασιστική οργάνωση "Χρυσή Αυγή",μέλη της οποίας την ώρα της επίθεσης βρίσκονταν στα Δικαστήρια και καταζητούνται.

Συγκεκριμένα, χτες ο Δ. Ρέππας έσπευσε να πει ότι "εκφράζουμε τη λύπη μας για τα συμβάντα αυτά" και σε μια προσπάθεια να "αθωωθεί" πλήρως η κυβέρνηση συμπλήρωσε: "Δεν αποδοκιμάζουμε απλά. Ισα - ίσα, νιώθουμε ακόμη μεγαλύτερη την ευθύνη μας να αντιδράσουμε με έναν τρόπο αποτελεσματικό, ώστε να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατία...".

Στη συνέχεια, εμφανής ήταν η αγωνία του κυβερνητικού εκπροσώπου να αποσυνδέσει την Αστυνομία από τα γεγονότα της Ευελπίδων, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να διεξαχθούν έρευνες μόνο ως προς το σκέλος της ολιγωρίας της και προεξοφλώντας ότι δεν είχαν σχέση μαζί της όσοι επιτέθηκαν κατά των φοιτητών και του εκπαιδευτικού. Ας σημειωθεί πως, όταν αργότερα τέθηκαν υπόψη του καταγγελίες της οικογένειας του βαρύτατα χτυπημένου φοιτητή ότι δέχτηκε απειλές από τα ΜΑΤ, του τύπου "σε έχουμε σταμπάρει, όπου σε βρούμε θα σε..." κλπ., αναγκάστηκε να πει ότι "οποιοδήποτε στοιχείο θα αξιολογηθεί και θα ληφθεί υπόψη, προκειμένου να εκδοθεί το τελικό πόρισμα", για να συνεχίσει ότι "τέτοιου είδους φαινόμενα δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά στην Αστυνομία".

Εκείνο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι έσπευσε να συμπληρώσει πως "έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς διάφορες καταγγελίες. Και στο πλαίσιο των πρόσφατων κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών διατυπώθηκαν ισχυρισμοί εναντίον των οργάνων της Αστυνομίας, έξω από κάθε λογική"...

Πάντως, όταν ρωτήθηκε από το "Ρ" τι γίνεται με την έρευνα για τους ασφαλίτες με τα πολιτικά, οι οποίοι πιάστηκαν από τους φωτογραφικούς φακούς να ξυλοκοπούν εργαζόμενους τη μέρα της πανεργατικής απεργίας, αρκέστηκε να δηλώσει ότι "όλα αυτά τα αντιμετωπίζει η Αστυνομία με τις διαδικασίες που διαθέτει"...

Εκεί που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεπέρασε τα όρια, ήταν όταν, προσπαθώντας να... εξηγήσει τις τελευταίες εξελίξεις, επανήλθε στη θεωρία των "εκτός νόμου" λαϊκών αγώνων. "Να προβληματιστούμε για το ότι, πέρα από τα όρια του νόμου, κάποιοι αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους, δίνοντας έτσι το έναυσμα για μια γενικευμένη στάση και συμπεριφορά, η οποία έχει χαρακτηριστικά ανομίας" (!), ήταν η σύσταση του Δ. Ρέππα.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι όταν ο Δ. Ρέππας ρωτήθηκε από το "Ρ" αν μετά και τα τελευταία γεγονότα αισθάνεται την ανάγκη να ανακαλέσει εκείνες τις θεωρίες περί "κοινωνικού αυτοματισμού", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αντί για οποιαδήποτε - έστω υποκριτική - αυτοκριτική διάθεση, επανέλαβε τα περί "νομιμότητας" και "αριστοκρατικής αντίληψης που έχουν κάποιοι" για τη διασφάλιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων...

Τέλος, σε ερώτημα για το αν, έστω και τώρα, η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει την τακτική της και αν θα έρθει σε διάλογο με τους εκπαιδευτικούς, απάντησε ως εξής: "Η κυβέρνηση υπάρχει για να κυβερνάει τον τόπο, δεν υπάρχει για να συζητάει, χωρίς να λαμβάνει αποφάσεις"...

Ψάχνεται η Αστυνομία

Διαλλακτικότερος εμφανίστηκε χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίος,μετά τις έντονες επικρίσεις που δέχτηκε για τη στάση της Αστυνομίας στη δολοφονική επίθεση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταλογιστούν ευθύνες σε αστυνομικούς, αν αποδειχτεί ότι ενήργησαν πλημμελώς. Από την άλλη όμως, επανέλαβε ότι δεν υπήρχαν αστυνομικοί στην πλατεία Δεληγιάννη την ώρα που εκδηλώθηκε η επίθεση. Χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Γ. Κολιοκώστας, παρήγγειλε επείγουσα προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση, ζητώντας να επισπευστούν οι διαδικασίες και το αργότερο εντός δύο ημερών να ολοκληρωθεί η προανάκριση από το Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης, προκειμένου να σταλεί η δικογραφία στην Εισαγγελία.

Το νέο κρούσμα βίας χρεώνεται ανεπίσημα από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και την Αστυνομία σε μέλη της "Χρυσής Αυγής", τα οποία όμως δεν μπορούν να εντοπιστούν (!). Το γεγονός ότι εμφανίζονται κατά καιρούς "αγανακτισμένοι πολίτες" στο πλευρό των ΜΑΤ ή ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουν προσαχθεί στην Ασφάλεια ούτε για εξακρίβωση στοιχείων ακροδεξιοί τραμπούκοι, μαρτυρεί τον προσανατολισμό της Αστυνομίας και ιδιαίτερα των υπηρεσιών της Ασφάλειας.

Ο Γ. Ρωμαίος προσέφυγε σε αιχμές κατά των επικεφαλής της αστυνομίας στην Αττική, γιατί όφειλαν, αφ' ενός, να έχουν προλάβει τα έκτροπα και αφ' ετέρου, να ενημερώσουν έγκαιρα για τη σοβαρότητα των γεγονότων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το γραφείο Τύπου της ΓΑΔΑ δεν έδωσε στους δημοσιογράφους κανένα στοιχείο για τη δολοφονική απόπειρα κατά των φοιτητών, δημιουργώντας την εντύπωση ότι η ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους "φιλτράρεται" αρμοδίως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός της Αστυνομίας Α. Βασιλόπουλος, κάλεσε χτες στο γραφείο του τον αττικάρχη Π. Γεωργακόπουλο,τον επικεφαλής της υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας Ι. Ξώνα και άλλους αξιωματικούς και ζήτησε πλήρη ενημέρωση για το περιστατικό και τις έρευνες που διεξάγονται. Φέρεται να έκανε αυστηρές συστάσεις για το χειρισμό της υπόθεσης και να τους επισήμανε ότι πληθαίνουν οι προκλήσεις των "Χρυσαυγιτών", αλλά δεν είναι σε θέση η αρμόδια υπηρεσία της αστυνομίας να ανακόψει τη δράση τους. Οι έρευνες της Κρατικής Ασφάλειας και του Αστυνομικού Τμήματος Κυψέλης συνεχίστηκαν και χθες, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Οπως έγινε γνωστό, την Τετάρτη έγιναν προσαγωγές τεσσάρων μελών της "Χρυσής Αυγής", αλλά αφέθηκαν αργότερα ελεύθερα, ενώ δεν έχουν εντοπιστεί για να εξεταστούν οι πέντε από τους έξι που δικάζονταν την Τρίτη και όσοι τους συνόδευαν στα δικαστήρια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, έξι άτομα μέλη της "Χρυσής Αυγής" δικάζονταν για τον ξυλοδαρμό πέντε μελών του ΣΕΚ στην οδό Φ. Νέγρη, τον Απρίλη του 1996. Το σκεπτικό της Αστυνομίας είναι ότι οι συγκεντρωμένοι στα δικαστήρια που εκδήλωναν τη συμπαράστασή τους στους εννέα συλληφθέντες στο εξεταστικό κέντρο Πατησίων αποδοκίμασαν τους "Χρυσαυγίτες" και κάποιοι από αυτούς είναι οι δράστες της δολοφονικής επίθεσης.

ΑΡΤΑ
Σήμερα καταδικάζουμε τον αντικομμουνισμό

Σε συλλαλητήριο καταδίκης της κυβερνητικής αντικομμουνιστικής επίθεσης καλεί το λαό της Αρτας η ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ, σήμερα Παρασκευή στις 8.30 μ.μ.,στην πλατεία Κιλκίς. Αφορμή αποτελεί η προσαγωγή για εξακρίβωση στοιχείων 7-8 μαθητών, μεταξύ των οποίων μελών και στελεχών της ΚΝΕ Αρτας. Η ΝΕ Αρτας εντάσσει το γεγονός στην εφαρμογή "των τελευταίων κατευθύνσεων της κυβέρνησης, που προλειαίνει το έδαφος και για διώξεις με βάση τις πολιτικές πεποιθήσεις και με βάση τη στάση κομμάτων, παρατάξεων, οργανωμένων τμημάτων του λαού μας, απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και στα λαϊκά προβλήματα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ