Με την άδεια της κυβέρνησης, όπως καταγγέλλει με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής
Ο λόφος της Γορίτσας είναι ένας από τους μοναδικούς πνεύμονες πρασίνου στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου,που πριν μερικά χρόνια σαρώθηκε από μεγάλη πυρκαγιά. Για δεκαετίες, όμως, ο λόφος αυτός καταστρέφεται από τη λατόμηση του εργοστασίου της ΑΓΕΤ και μετατρέπεται σιγά σιγά σε κρανίου τόπο. Η κυβέρνηση, λοιπόν, αντί να πάρει μέτρα προστασίας, με κοινή απόφαση των γενικών γραμματέων των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης (αριθ. πρωτ. 43530/7-11-97) επικύρωσε την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την εκμετάλλευση λατομικού χώρου ασβεστόλιθου έκτασης εννέα στρεμμάτων περίπου, στη θέση του εργοστασίου "Ολυμπος" της ΑΓΕΤ στο λόφο της Γορίτσας!
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, με Επίκαιρη Ερώτηση που καταθέτει προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης, τους μεταφέρει την έκπληξη και αγανάκτηση, με την οποία πληροφορήθηκε ο λαός του Βόλου την ύπαρξη της καταστροφικής αυτής κοινής υπουργικής απόφασης. Στη συνέχεια τους ρωτούν αν γνωρίζουν:
Τέλος, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς: γιατί παρακάμφθηκε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία είναι η μόνη αρμόδια να γνωμοδοτήσει; Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί όλη αυτή η μεθόδευση;
Τα κυβερνητικά σχέδια για το ξεπούλημα των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας και το ξεθεμελίωμα των εργασιακών σχέσεων αποκαλύπτει η "Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία" (ΔΑΣ - υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ), επισημαίνοντας ότι είναι στο "χέρι" των εργαζομένων να τα ανατρέψουν και να επιβάλουν μια άλλη συγκοινωνιακή πολιτική, προς όφελος του επιβατικού κοινού και των εργαζομένων.
Μοναδική προϋπόθεση: Ο συντονισμός της δράσης και ο κοινός αγώνας με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, αλλά και το επιβατικό κοινό, που πλήττονται το ίδιο από την κυβερνητική πολιτική.
Οπως επισημαίνει η ΔΑΣ, στην "Πράσινη Βίβλο" και στον προϋπολογισμό του ΟΑΣΑ για το 1998, προσδιορίζεται με σαφήνεια ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει:
1. Την ίδρυση συγκοινωνιακού φορέα, με ρόλο επιτελικό, σχεδιαστικό και εποπτικό για όλα τα συγκοινωνιακά μέσα (λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, τραμ) και την εκχώρηση του συγκοινωνιακού έργου σε διάφορες εταιρίες (ιδιωτικές, δημοτικές, μεικτές κλπ.)
2. Τη σταδιακή συρρίκνωση της ΕΘΕΛ στις γραμμές κορμού, την ενσωμάτωση του ΗΛΠΑΠ στο σχεδιαζόμενο τραμ και την απορρόφηση των ΗΣΑΠ στην "Αττικό Μετρό", με ό,τι οργανωτικό σχήμα και εργασιακό καθεστώς, επιβάλλουν οι Γαλλο - Αμερικάνοι της "Μπέχτελ".
3. Την εκχώρηση μέρους του συγκοινωνιακού έργου στους Δήμους (τοπικά δίκτυα) με τη μορφή δημοτικών (ιδιωτικών) εταιριών, που ήδη αναπτύσσονται, καθώς και την εκχώρηση σε ιδιωτικές εταιρίες της τεχνικής υποδομής, των εισιτηρίων κλπ.
4. Την κατάργηση του 8ωρου και του 5θήμερου, την καθιέρωση ελαστικού ωραρίου και εποχικού προσωπικού κλπ.
Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους να αντισταθούν σ' αυτές τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και μαζί με τους κομμουνιστές να δώσουν τη μάχη για καλύτερες δημόσιες συγκοινωνίες στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου και για καλύτερες συνθήκες δουλιάς, στη βάση των εξής προτάσεων:
Η ΔΑΣ θεωρεί αναγκαία την άμεση σύγκληση γενικής συνέλευσης του κλάδου, με σκοπό να παρθούν αποφάσεις συντονισμού της δράσης των εργαζομένων, με συγκεκριμένο αγωνιστικό πρόγραμμα (πορείες, συγκεντρώσεις, ενημέρωση του επιβατικού κοινού κλπ.) και στόχο την ανατροπή των κυβερνητικών σχεδίων. Ο συντονισμός της δράσης και ο αγώνας, επισημαίνει η ΔΑΣ, πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων και να μην αφεθεί στις συνδικαλιστικές ηγεσίες ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "ΣΥΝ", που χρόνια τώρα επί της ουσίας στηρίζουν τις κυβερνητικές επιλογές, ζητώντας μάλιστα από τους εργαζόμενους να "βάλουν πλάτη", γιατί δήθεν οφείλουν τη δουλιά τους στο καλό ΠΑΣΟΚ, που επανέφερε τις αστικές συγκοινωνίες στο δημόσιο". Κι όλα αυτά, όταν είναι γνωστό σε όλους ότι τη διάλυση των ιδιωτικών ΣΕΠ της ΝΔ, την επέβαλαν οι εργαζόμενοι με τον 18μηνο ανυποχώρητο αγώνα τους και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί "δώρο" του ΠΑΣΟΚ.
Η ΔΑΣ τονίζει ότι όλες οι κατακτήσεις των εργαζομένων είναι αποτέλεσμα σκληρών και αιματηρών αγώνων, αλλά και αμέτρητων διώξεων, απολύσεων συνδικαλιστών κλπ. Υπενθυμίζει τους αγώνες της περιόδου 1975 - 1981 για να εφαρμοστούν η 8ωρη, 5θήμερη, 40ωρη απασχόληση και τους υπόλοιπους για τις τακτικές αναπαύσεις, το διάλειμμα, την αύξηση της ετήσιας άδειας από 12 μέρες σε ένα μήνα, υπογραμμίζοντας ότι όλα αυτά δε χαρίστηκαν, αλλά αντίθετα κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες.
Καταλήγοντας η ΔΑΣ, τονίζει ότι για την ανατροπή των κυβερνητικών σχεδίων για το ξεπούλημα των αστικών συγκοινωνιών και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, επιβάλλεται να περάσει ο συντονισμός της δράσης και του αγώνα στους ίδιους τους εργαζόμενους. Στο πλαίσιο αυτό τους καλεί να πρωτοστατήσουν στη συγκρότηση ενιαίου και ισχυρού μετώπου, το οποίο θα αξιώσει δυναμικά και στο τέλος θα επιβάλει, μια άλλη πολιτική, για σύγχρονες και δημόσιες αστικές συγκοινωνίες στην υπηρεσία του επιβατικού κοινού και γενικά του κοινωνικού συνόλου.
Σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι για το μοίρασμα των τηλεπικοινωνιακών αγορών της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλκανικής, αναλώνεται το τελευταίο διάστημα ο ΟΤΕ, "θυσιάζοντας" πόρους και δυναμικό για την εξαγορά οργανισμών στις χώρες αυτές που οδεύουν στην ιδιωτικοποίηση, αλλά με αβέβαιο, όσο και αμφισβητούμενο γι' αυτόν όφελος. Μετά την εξαγορά ποσοστού του 20% του σερβικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού και την απόχτηση του 90% του αντίστοιχου οργανισμού της Αρμενίας, από το περασμένο φθινόπωρο ο ΟΤΕ μπήκε και στην κούρσα διεκδίκησης του οργανισμού της Μολδαβίας. Και αυτό παρά την ανοιχτή ομολογία της σημερινής διοίκησης ότι οι επενδύσεις αυτές είναι "υψηλού ρίσκου". Πολύ περισσότερο που οι δραστηριότητες αυτές περισσότερο ανοίγουν τις πόρτες κάποιων "τρίτων", ξένων και ντόπιων επιχειρηματικών συμφερόντων, ενώ είναι αμφίβολο κατά πόσο ανταποκρίνονται στις πραγματικές δυνατότητες του ΟΤΕ, που σταθερά βλέπει τη θέση του στην εγχώρια αγορά να συρρικνώνεται.
Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή", διαπραγματευτής του ΟΤΕ, που διαβουλεύεται με την κυβέρνηση της Μολδαβίας, η οποία πωλεί το 40% του τηλεπικοινωνιακού της Οργανισμού, είναι το στέλεχος της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, Κ. Τσουκαλίδης. Η εφημερίδα υποστηρίζει, ότι σχετική πρόταση του στελέχους της ΙΝΤΡΑΚΟΜ προς τη μολδαβική πλευρά, ο οποίος σημειωτέον διατελεί και πρόξενος της Μολδαβίας στη χώρα μας, έγινε δεκτή από τον Γ. Χρυσολούρη διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ.
Με ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΟΤΕ κάνει λόγο για "παραπλανητικά δημοσιεύματα" και τα αποδίδει σε ορισμένους που ενοχλούνται από την έντονη παρουσία του στο χώρο των Βαλκανίων. Ο ΟΤΕ διαψεύδει το δημοσίευμα και υποστηρίζει με τη σειρά του, ότι "οι διαπραγματεύσεις για την εξαγορά διεξάγονται μεταξύ της N. M. Rothschild, που είναι σύμβουλος της μολδαβικής κυβέρνησης και της Credit Suisse - First Boston που είναι σύμβουλος του ΟΤΕ. Ο ΟΤΕ εκπροσωπείται στη συγκεκριμένη διαδικασία από την CSFB και από κανέναν άλλον. Ο ΟΤΕ αποφασίζει με καθαρά επιχειρησιακά κριτήρια το ύψος του τιμήματος που θα διαθέσει για την επένδυση αυτή, όπως κάνει για κάθε επένδυσή του".
Στη "δόκανα" των κτηνιατρικών υπηρεσιών πιάστηκαν και κατασχέθηκαν 5.300 τόνοι ακατάλληλων ζωικών προϊόντων στη διάρκεια του 1997.
Οπως αναφέρει σε ενημερωτικό δελτίο η Πανελλήνια Ενωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ), μέσα στο 1997 έγιναν 9.526 αστυκτηνιατρικές επιθεωρήσεις και ελέγχθηκαν 83.326 καταστήματα. Από τους ελέγχους αυτούς κατασχέθηκαν 841 τόνοι κρεάτων, 2.397 τόνοι γαλακτοκομικών, 920 τόνοι σφαγίων, 143 τόνοι αλιευμάτων, 57 τόνοι κρεατοσκευασμάτων και ιχθυοσκευασμάτων, 71 τόνοι τυριά και 268 τόνοι λοιπών προϊόντων.
Επίσης σύμφωνα με στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Γεωργίας, τα τρία προηγούμενα χρόνια έγιναν κατά μέσο όρο 170.000 έλεγχοι στον τομέα των φυτικών προϊόντων και αφορούν ποιοτικούς, φυτοϋγειονομικούς, εργαστηριακούς, μικροβιολογικούς, ποσοτικούς και λογιστικούς ελέγχους.