Εκθεση έργων ζωγραφικής της γνωστής και καταξιωμένης ζωγράφου Μερόπης Πρέκα,εγκαινιάζεται στις 10 Ιούνη (8 μ.μ.) στην γκαλερί "Αιγόκερως" (Αριστοδήμου 4 και Δεινοκράτους). Τίτλος της "Ονειρα του καλοκαιριού - Σαντορίνη ΙΙ" και αποτελεί συνέχεια του Μύθου της Ελλάδας.Πρόκειται για έργα γεμάτα δροσιά, 25 ακουαρέλες της θάλασσας, της καλντέρας, της Ατλαντίδας.
Οπως σημειώνει σε κείμενό του ο Στέλιος Λυδάκης, "η Σαντορίνη της Μερόπης αναλύεται σε σχήματα και χρωματικά επίπεδα, που προδίδουν τη βιτραγίστ, την έξοχη δημιουργό μικρών και μεγάλων υαλογραφιών (βιτρό). Αλλά ενώ η τέχνη αυτή προϋποθέτει πειθαρχημένη τεχνική επεξεργασία, στην ακουαρέλα, λες και απελευθερώνεται η καλλιτέχνης απ' όλες τις τεχνικές δεσμεύσεις και με έναν ιδιότυπο αυτοματισμό καταγράφει γρήγορα και αδέσμευτα την εντύπωση που αποκομίζει από την πραγματικότητα της Σαντορίνης".
"Με τα ελάχιστα δυνατά μέσα, ερμηνεύεται η ιδιοτυπία του υπερβατικού νησιού, εκφράζεται ο κυβιστικός του χαρακτήρας και αποκαλύπτεται η ποιητική του γεωμετρία. Η Μερόπη Πρέκα σχεδιάζει κατευθείαν με το χρώμα. Συναρμολογεί, επομένως, την εικόνα της από χρωματικές κηλίδες, αποφεύγοντας οποιαδήποτε επιβράδυνση στην εκκένωση της εντύπωσης που της δημιουργείται από την ενθουσιαστική ενατένιση του περιβάλλοντος και, όπως συνεργάζονται οι αντιθέσεις στη διαμόρφωση του νησιού, το ίδιο συνδιαλέγονται τα θερμά με τα ψυχρά χρώματα, συμπλέκοντας ένα σχεδόν ανέμελο τραγούδι μιας παράξενα εύηχης μελωδίας".
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Ιούλη.
Μια από τις πλουσιότερες και καλύτερα ενημερωμένες συλλογές έργων της ισλαμικής τέχνης σε διεθνή κλίμακα είναι εκείνη του Μουσείου Μπενάκη.Ετσι, συμμετέχει με σπάνια έργα, υφάσματα, κοσμήματα και κεραμικά του 9ου - 12ου αι. στην έκθεση "Θησαυροί των Φατιμιδών του Καϊρου" που γίνεται στο Ινστιτούτο του Αραβικού Κόσμου στο Παρίσι και θα διαρκέσει μέχρι 30/8.Αμέσως μετά θα μεταφερθεί στη Βιέννη.
Η συμμετοχή του Μουσείου Μπενάκη προγραμματίζεται σε ανάλογες εκθέσεις όπως εκείνη που θα διοργανώσει η "Αμερικάνικη Ομοσπονδία Τεχνών", με τίτλο "Χρώματα του Παραδείσου. Οι τέχνες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας".
Προκειμένου να αξιοποιηθεί και να αναδειχτεί το πολύτιμο υλικό των 8.000 αντικειμένων που διαθέτει το Μουσείο Μπενάκη αποφασίστηκε η δημιουργία του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης,ως κέντρου έρευνας και μελέτης, που θα στεγαστεί στο νεοκλασικό ίδρυμα επί των οδών Δίπυλου και Ασωμάτων, το οποίο δώρισε ο Λάμπρος Ευταξίας. Το έργο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.
Η Μ. Σεβαστάκη γεννήθηκε στην Αυστραλία και σπούδασε στην ΑΣΚΤ Αθήνας με καθηγητές τους: Τ. Πατρασχίδη, Δ. Μυταρά και Β. Βασιλειάδη (σκηνογραφία). Η εκθεσιακή δραστηριότητά της (ατομικές εκθέσεις), ξεκινά το 1991. Το 1997 διακρίνεται, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, για να συμμετάσχει στο 1ο Ευρωπαϊκό Διαβαλκανικό Συμπόσιο εργασίας, που οργάνωσε το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και επίσης στο 1ο Φεστιβάλ Τεχνών Αιγαίου στο Τσεσμέ της Τουρκίας.
Η όγδοη έκθεση των αποφοίτων της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών εγκαινιάστηκε την περασμένη Δευτέρα στην Εθνική Πινακοθήκη, φιλοξενώντας έργα 85 αποφοίτων, που καλύπτουν όλο το εύρος του σημερινού πλαστικού προβληματισμού. Πρόκειται για την τελευταία έκθεση αποφοίτων της ΑΣΚΤ, που γίνεται στην Εθνική Πινακοθήκη, καθώς η μόνιμη έκθεση συλλογών του ιδρύματος, που θα ξεκινήσει μετά το φθινόπωρο, δε θ' αφήσει ελεύθερο χώρο για φιλοξενία τρίτων. Οι εργασίες ανάπλασης των χώρων της Πινακοθήκης απαιτούν ακόμη 1 δισ. δραχμές έως την αποπεράτωση.
Οσον αφορά στην επόμενη έκθεση (του χρόνου) των αποφοίτων της ΑΣΚΤ θα παρουσιαστεί στο "Εργοστάσιο", τον εκθεσιακό χώρο της Σχολής. Η διοργάνωση, πάντως, έχει λάβει πλέον το χαρακτήρα θεσμού, καθώς προσελκύει τα τελευταία χρόνια μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από πλευράς νέων καλλιτεχνών όσο και από πλευράς φιλότεχνου κοινού.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από το θάνατο του Γιώργου Γουναρόπουλου,ο Δήμος Ζωγράφου και το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου (Γ. Γουναροπούλου 6 και Φρυγίας) διοργανώνουν από τις 10 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου, αναδρομική έκθεση της ζωγραφικής του πορείας. Την ημέρα των εγκαινίων, αλλά και στις 24/6, 8/7 (8.30μμ), στον πεζόδρομο του Μουσείου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με προβολή έργων του καλλιτέχνη.
Από την Παλάτσο της Ρώμης (10/6 - 10/9/1999), στο Μουσείο Τίσεν της Μαδρίτης (14/10/1999 ως 7/1/2000) και από κει στην ελληνική Εθνική Πινακοθήκη.Είναι το ταξίδι 72 έργων του Ελ Γκρέκο από ευρωπαϊκά και αμερικάνικα μουσεία, τα οποία χρονολογικά παρακολουθούν τον Γκρέκο από την Κρήτη έως την Ισπανία και φέρουν το γενικό τίτλο "Ελ Γκρέκο: Ταυτότητα και Μεταμόρφωση 1560 - 1600".
Η διοργάνωση της έκθεσης, από Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία,ανακοινώθηκε, από κοινού, από τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υφυπουργό Πολιτισμού της Ισπανίας Μιγκέλ Ανχελ Κορτές.
Η έκθεση θα κοστίσει 1 εκατ. δολάρια.Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν σε θέματα ελληνοϊσπανικής πολιτιστικής συνεργασίας στον Πολιτισμό και στην έκθεση που παρουσιάζεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με θέμα "Οι Αρχαίοι Ελληνες στην Ισπανία: στα βήματα του Ηρακλή".
Κεραμικό πιάτο με την παράσταση λεοπάρδαλης και του εκπαιδευτή της. Αίγυπτος, τέλη 10ου - αρχές 11ου αιώνα
Εργο του Παντελή Σταματέλου