ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Να λειτουργήσει στα πλαίσια του ΕΣΥ
  • Καταψηφίζει το ΚΚΕ τη σύμβαση για τη λειτουργία του
  • Συζήτηση χτες στη Βουλή
  • Διαφοροποιήθηκε από τη θέση της ΝΔ ο Κ. Μητσοτάκης

Υπέρ της λειτουργίας του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια του ΕΣΥ, ώστε να διασφαλίζει δωρεάν υγειονομικές υπηρεσίες στο λαό της περιοχής, τάχθηκε χτες για μια ακόμα φορά το ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής της σχετικής σύμβασης. Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοθέτημα, υποστηρίζοντας ότι κάθε άλλο παρά ανταποκρίνεται στον παραπάνω στόχο. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, οπότε και θα γίνει και ψηφοφορία για την έγκριση της σύμβασης.

Αναφερόμενος στο θέμα της σύμβασης, που προτείνεται από την κυβέρνηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου υπογράμμισε πως "η προτεινόμενη προς κύρωση δεν εγγυάται ότι το νοσοκομείο θα συνεχίσει τη λειτουργία του - θα λειτουργήσει ενταγμένο στο ΕΣΥ όπως όλα τα νοσοκομεία - διότι αφήνει παράθυρα τα οποία θα δημιουργήσουν προβλήματα στο μέλλον. Αν και αναφέρεται ότι θα είναι νοσοκομείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η φιλοσοφία της λειτουργίας του στις αρχές της ιδιωτικής οικονομίας δεν εγγυάται ότι θα λειτουργήσει στην υπηρεσία όλων των Ελλήνων και υπάρχει κίνδυνος να μετεξελιχθεί σε ιδιωτική κλινική. Συνεπώς, με τη νέα σύμβαση, που οι εισηγητές (σ. σ. η κυβέρνηση) πιστεύουν ότι θα θεραπεύσουν τα προβλήματα της προηγούμενης, θεωρούμε ότι δε διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας του νοσοκομείου".

Αφού ανέλυσε άρθρο προς άρθρο τα αναγραφόμενα στη σύμβαση, ο βουλευτής του ΚΚΕ κατέληξε, τονίζοντας αναφορικά με τη θέση του Κόμματος ότι "δεν μπορούμε να ψηφίσουμε την κύρωση της σύμβασης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του ιδρύματος για τη λειτουργία του νοσοκομείου σε ένα ερμαφρόδιτο καθεστώς. Ημασταν πάντα και είμαστε και σήμερα υπέρ ενός νοσοκομείου που θα είναι ΝΠΔΔ και ενταγμένο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπου θα παρέχεται δωρεάν ιατρική περίθαλψη στο λαό της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής".

Αόριστες αναφορές στα "συμφέροντα"

Παίρνοντας το λόγο ο υπουργός Υγείας Κώστας Γείτονας υποστήριξε ότι διασφαλίζεται με την υπάρχουσα σύμβαση η ένταξη του νοσοκομείου στο ΕΣΥ, κάνοντας αόριστες αναφορές σε "συμφέροντα" που δεν επιθυμούν τη λειτουργία του νοσοκομείου. Κατέληξε σημειώνοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δώσει άμεση λύση στο θέμα, εφόσον το ελληνικό δημόσιο έχει επενδύσει δισεκατομμύρια - όπως είπε - σε αυτή την υπόθεση. Οσον αφορά το θέμα των καθυστερήσεων, ο υπουργός Υγείας αρκέστηκε στην κατάθεση ενός εγγράφου της εταιρίας που είχε αναλάβει την αποπεράτωση έργων του νοσοκομείου, που δήλωνε ότι ήταν έτοιμο στις 27 Μάη του 1997.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας καταγγέλθηκε η μέχρι τώρα κυβερνητική πρακτική στο συγκεκριμένο θέμα, με αποτέλεσμα επί 30 μήνες να μένει κλειστό το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Ορφανός. Κατέληξε λέγοντας ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να συναινέσει στην ψήφιση της σύμβασης.

Διαφοροποιημένος όμως σε σχέση με τη θέση της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάστηκε χτες ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε ότι δε θα καταψηφίσει τη σύμβαση για το νοσοκομείο, δηλώνοντας σιβυλλικά ότι "το καλύτερο μπορεί να γίνει εχθρός του λαού", παρατηρώντας απλά πως υπάρχουν "ατέλειες" στη σύμβαση. Θετική ψήφο στη σύμβαση δήλωσε ότι θα δώσει και ο Στέφανος Μάνος, παρά το ότι κατήγγειλε σειρά φαινομένων δυσλειτουργίας του ιδρύματος. Αρνητική ψήφο δήλωσε ότι θα δώσει ο Συνασπισμός, ενώ το ΔΗΚΚΙ θα ψηφίσει θετικά.

ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Ολοκληρωτική καταστροφή, μηδενική αποζημίωση

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου

Ολοκληρωτική ήταν η καταστροφή που υπέστησαν οι αγρότες της Πελοποννήσου από τους πρόσφατους παγετούς τόσο στη σοδειά τους όσο και στα δέντρα και βρίσκονται σε απόγνωση, γιατί ο κανονισμός των Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων δεν προβλέπει καμία αποζημίωση για το φυτικό κεφάλαιο.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου,ζητώντας από την κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να ανακουφιστούν οικονομικά οι πληγέντες αγρότες και να αποτραπεί η χρεοκοπία τους.

Ο υφυπουργός Γεωργίας Δ. Σωτηρλής στην απάντησή του είπε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εκτιμήσεις σε όλες τις πρώιμες καλλιέργειες και τα πορίσματα είναι έτοιμα να ανακοινωθούν. Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες πληρωμής των παραγωγών και ήδη έχουν προϋπολογιστεί 6,5 δισ. δραχμές για τις ζημιές που έχουν δηλωθεί.

Ο Στ. Παναγιώτου στην παρέμβασή του τόνισε ότι η έγκαιρη και αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών της γεωργικής παραγωγής από διάφορες αιτίες αποτελεί πάγιο αίτημα ολόκληρου του αγροτικού πληθυσμού της χώρας. Πρέπει, είπε, να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση η ζημιά είναι οριστική και τελεσίδικη, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αποκατάστασης και γι' αυτό επιβάλλεται η αλλαγή προκειμένου να αποζημιωθούν οι παραγωγοί των καρποφόρων δέντρων και κυρίως της βερικοκιάς. Η ζημιά των αγροτών δεν περιορίζεται μόνο στην παραγωγή που θα έπαιρναν, αλλά συνολικά στη φυτική παραγωγή, γιατί για δύο χρόνια οι αγρότες θα κάνουν έξοδα χωρίς να παίρνουν καμία παραγωγή.

Οσον αφορά το ποσό των εξίμισι δισ. δρχ. ο βουλευτής αναρωτήθηκε από πού βγαίνει αυτό το ποσό και αν επαρκεί για να αποζημιωθούν οι αγρότες και ζήτησε την ικανοποιητική αποζημίωση της καταστροφής.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ
"Πόντιος Πιλάτος" η κυβέρνηση

Την ανοχή του υπουργείου στις παράνομες αποφάσεις νομαρχών κατήγγειλε με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας

Με την έναρξη της θερινής περιόδου και με πρόσχημα τον τουρισμό, διάφοροι νομάρχες πήραν αποφάσεις για τη λειτουργία των καταστημάτων ακόμα και τις Κυριακές και τις αργίες και το υπουργείο Εργασίας αντί να παρέμβει δραστικά, αρκείται στο ρόλο του Πόντιου Πιλάτου.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας,τονίζοντας ότι τέτοια μέτρα οδηγούν στην καταστροφή των μικρομεσαίων καταστημάτων και στην παραπέρα εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να πάρει τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να ανακληθούν οι παράνομες αποφάσεις των νομαρχών.

"Δεν υπάρχει θέμα κυριακάτικης αργίας", είπε στην απάντησή του ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας,τονίζοντας ότι αυτή έχει κατοχυρωθεί και νομοθετικά. Ωστόσο, έσπευσε να καλύψει ουσιαστικά τους παρανομούντες νομάρχες, λέγοντας ότι "υπάρχουν ορισμένες τουριστικές περιοχές για τις οποίες προβλέπει ο νόμος πως είναι αναγκαίο να παραμένουν ανοιχτά κάποια καταστήματα". Αναγνώρισε ότι γίνονται καταστρατηγήσεις και κάλεσε τους θιγόμενους να προσφύγουν στα αρμόδια όργανα.

"Εδώ δεν πρόκειται για καθαρά τουριστικά καταστήματα, αλλά για γενική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σε όλο το Νομό Χανίων, σε όλη την Ανατολική Αττική", είπε ο Στρ. Κόρακας και τόνισε:

"Αν κάτι τέτοιο προχωρήσει, θα έχουμε έναν άγριο, αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των μικροκαταστημάτων, θα έχουμε μία υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, μία αποδιοργάνωση του ελεύθερου χρόνου και του χρόνου ανάπαυσης, μία απορύθμιση των κοινωνικών σχέσεων και της προσωπικής και οικογενειακής ζωής των εργαζομένων".

Το υπουργείο, είπε, θα πρέπει να στείλει άμεσα επιστολή στους νομάρχες και να τους ζητήσει άμεσα να ανακαλέσουν αυτές τις απαράδεκτες αποφάσεις και να περιοριστούν στα όσα καθορίζει ο ΕΟΤ ως τουριστικά καταστήματα και τουριστικές περιοχές.

"Να μην παίζει, είπε, η κυβέρνηση το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου με παράνομες αποφάσεις νομαρχών, που σπεύδουν να βάλουν πλάτη στο μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ