ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΔΥΤΙΚΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Προς δημιουργία ευρωπαϊκών δυνάμεων ταχείας επέμβασης!

Αποφασίστηκε η συγκρότηση στρατιωτικού μηχανισμού "διαχείρισης" κρίσεων με καθήκοντα Ευρωπαίου χωροφύλακα

Η δημιουργία του στρατιωτικού μηχανισμού, που θα "διαχειρίζεται" τις κρίσεις στην Ευρώπη, ήταν το βασικό αντικείμενο της διήμερης υπουργικής συνόδου της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης που ολοκληρώθηκε, χτες, στη Ρόδο. Ο λόγος δηλαδή γίνεται για ένα είδος δυνάμεων ταχείας επέμβασης παράλληλα και στην υπηρεσία αυτών που συγκροτούνται στα πλαίσια της νέας δομής του ΝΑΤΟ. Οι δυνάμεις της ΔΕΕ θα συγκροτούνται σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης και θα αναλαμβάνουν καθήκοντα "Ευρωπαίου χωροφύλακα",κάτι σαν δυνάμεις εσωτερικής καταστολής, πάντα βέβαια στην κατεύθυνση επιβολής της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων.

Τα αποτελέσματα των εργασιών και την κοινή διακήρυξη που εκδόθηκε παρουσίασε χτες το μεσημέρι η προεδρία της συνόδου την οποία για το πρώτο εξάμηνο του 1998 έχει η Ελλάδα. Για το θέμα μίλησαν οι Ελληνες υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας και ο γγ της ΔΕΕ. Οπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος,η ΔΕΕ θ' αναλαμβάνει τη διαχείριση κρίσεων ως αμυντικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο θέμα αυτό, πρόσθεσε, σημειώθηκε αισθητή πρόοδος και είπε ότι η νομισματική ένωση μαζί με την ενιαία άμυνα αποτελούν τα δύο στοιχεία που καθορίζουν μια ευρωπαϊκή οντότητα με ομοσπονδιακή προοπτική. Μίλησε ακόμα για τη λήψη μέτρων, ώστε η ΔΕΕ να κάνει χρήση των μέσων του ΝΑΤΟ και για την ανάληψη στρατιωτικών επιχειρήσεων, αλλά και αυτοτελούς στρατιωτικής δράσης.

Ο υπουργός Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος,μίλησε για ΔΕΕ σε ρόλο βασικού πυλώνα για την ασφάλεια και την άμυνα της Ευρώπης στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, αλλά και για θεσμό αυτοτελούς ευρωπαϊκής ασφάλειας. Οπως είπε ο ίδιος, έγιναν βήματα στην κατεύθυνση βελτίωσης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της ΔΕΕ, καθώς θα έχει τη δυνατότητα λειτουργίας ολοκληρωμένου στρατιωτικού επιτελείου,το οποίο θα κατευθύνει τις πολυεθνικές δυνάμεις που πρόκειται να δημιουργηθούν και οι οποίες θα αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες. Μάλιστα, οι δυνάμεις αυτές θα πραγματοποιήσουν το 2000 και την πρώτη στρατιωτική τους άσκηση σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, ενώ τα επιτελεία των χωρών της ΔΕΕ προετοιμάζονται ήδη γι' αυτό το σκοπό.

Από τις δηλώσεις που έγιναν κατέστη φανερό το πρόβλημα της φυσιογνωμίας της ΔΕΕ και των σχέσεών της με το ΝΑΤΟ, που έχει αποτέλεσμα να κινείται σε δύο βάρκες, οι οποίες βέβαια πλέουν πάντα στα νερά της "νέας τάξης". Οι επιφυλάξεις, είπε ο Θ. Πάγκαλος, αφορούν τις αποχρώσεις, καθώς άλλοι, όπως είπε, θυμούνται το ΝΑΤΟ συχνότερα και άλλοι λιγότερο, αλλά συμφωνούν στην ανάγκη να διατηρήσει η ΔΕΕ την "ατλαντική" της διάσταση. Στο ομιχλώδες αυτό σκηνικό ήρθε να βάλει τα πράγματα στη... θέση τους ο γγ της ΔΕΕ, Χ. Κουτιλέιρο,ο οποίος, αφού ανέφερε ότι στη σύνοδο επιβεβαιώθηκαν οι διαδικασίες για την ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας της ΔΕΕ,επισήμανε ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στη συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τόνισε ότι η ΔΕΕ είναι εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διαχείριση των κρίσεων, σε κάθε περίπτωση όπου οι Αμερικανοί δε θα επιθυμούν να μετάσχουν.Εκανε σαφές ότι η ΔΕΕ είναι παράρτημα του ΝΑΤΟ και συμπληρωματικό όργανο των Αμερικανών.

Είναι γεγονός πως, όταν γίνονταν αναφορές σε επιχειρησιακές ικανότητες της ΔΕΕ και σε διαχείριση κρίσεων, το βλέμμα όλων ήταν στραμμένο στο Κόσσοβο.Σύμφωνα με τον Θ. Πάγκαλο, ο οποίος μίλησε στο πνεύμα του κοινού ανακοινωθέντος, εκφράστηκε η ανησυχία των υπουργών και τονίστηκε ο κίνδυνος για την περιφερειακή σταθερότητα, ενώ τονίστηκε η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων και διαλόγου χωρίς όρους. Η ΔΕΕ, αναφέρεται, θα αναζητήσει τους τρόπους συνεργασίας με την Αλβανία για τη λήψη μέτρων που θα ενισχύσουν τη σταθερότητα. Τα μέτρα αυτά αφορούν την ανασυγκρότηση της αλβανικής Αστυνομίας και των αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Για το θέμα αυτό ο Χ. Κουτιλέιρο είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη αποστολή στην Αλβανία, ενώ για το Κόσσοβο επισήμανε ότι η ΔΕΕ θα βοηθήσει σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς.

Αυτό που έγινε σαφές κατά τη σύνοδο της ΔΕΕ στη Ρόδο, στην οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συμμετείχαν 28 χώρες από όλη την Ευρώπη (μέλη του ΝΑΤΟ, μέλη της ΕΕ και οι πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης), είναι ότι ο οργανισμός αυτός κινείται στη σκιά του ΝΑΤΟ. Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις που παίρνει - παρ' όλες τις διαφορές στις "αποχρώσεις" εξαιτίας των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που μπορεί να εκδηλώνονται - είναι ενταγμένες στη νέα επιθετική στρατηγική του ΝΑΤΟ. Η ΔΕΕ λοιπόν έρχεται να ικανοποιήσει τους δύο βασικούς στόχους του ΝΑΤΟ: τη διεύρυνσή του προς την Ανατ. Ευρώπη και τη συγκρότηση των πολυεθνικών δυνάμεων, ώστε να επιβεβαιώνεται ο ρόλος του ως παγκόσμιου χωροφύλακα με τοποτηρητή στην Ευρώπη τη ΔΕΕ.

Οσον αφορά τα Ελληνοτουρκικά και το παρασκήνιο της συνόδου της ΔΕΕ, η πολυσυζητημένη συνάντηση του Α. Τσοχατζόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του Ι. Σεζγκίν που ήταν στη Ρόδο τελικά δεν πραγματοποιήθηκε, ενώ αινιγματικός παρέμεινε και ο ρόλος του γγ του ΝΑΤΟ, Ξ. Σολάνα,ο οποίος επίσης ήταν στη Ρόδο αλλά σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του Α. Τσοχατζόπουλου και του Θ. Πάγκαλου δεν πραγματοποίησε συναντήσεις ούτε συζήτησε τα ΜΟΕ για το Αιγαίο. Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός με δηλώσεις που έκανε επανέφερε το θέμα των "γκρίζων ζωνών" στο Αιγαίο και έθεσε ζήτημα, εκ νέου, ερμηνείας της Συνθήκης της Λοζάνης.

Κ. ΖΗΛΑΚΟΣ


ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ Ν. ΜΠΕΡΝΣ
Προκλήσεων συνέχεια...

Συνεχίζεται η προσπάθεια εξωραϊσμού της πολιτικής των ΗΠΑ, με επίσκεψη που προγραμματίζει σήμερα ο Αμερικανός πρέσβης στο 2ο Γυμνάσιο της Αγ. Παρασκευής

Με την τακτική των μυστικών και "χαμηλών" τόνων "κοινωνικών" επισκέψεων, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χώρα μας Ν. Μπερνς, συνεχίζει επίμονα και σταθερά την προσπάθεια εξωραϊσμού της πολιτικής των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών, παρουσιάζοντας ένα υποκριτικό προφίλ "ευαισθητοποιημένου πολίτη". Η νέα επίσκεψη - πρόκληση, αναμένεται σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες να πραγματοποιηθεί σήμερα στο 2ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής στις 11.00 το πρωί, όπου ο εν λόγω διπλωμάτης είναι προσκεκλημένος της Διεύθυνσης του Σχολείου. Αυτή τη φορά η επίσημη δικαιολογία της επίσκεψης του πρέσβη, είναι να ενημερωθεί για το πώς γίνεται το μάθημα στο Γυμνάσιο αυτό, και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του σε ένα περιβαλλοντολογικό πρόγραμμα (Global) με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που πραγματοποιείται από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας και το τμήμα Εφαρμοσμένης Φυσικής.

Ενδεικτικό της μυστικότητας αλλά και των σοβαρών ευθυνών που έχει η διεύθυνση του σχολείου για την "περίεργη" επίσκεψη του πρέσβη, είναι και οι απαντήσεις που πήραμε όταν μιλώντας με τον διευθυντή του σχολείου, αυτός επιδίωξε να υποβαθμίσει το θέμα, λέγοντας ότι "δεν πρόκειται για πολιτική εκδήλωση και ότι αν θα συμμετάσχει ο κ. πρέσβης, αυτό δε γίνεται με αυτή του την ιδιότητα αλλά ως εκπροσώπου αμερικανικών σχολείων που συμμετέχουν επίσης στο πρόγραμμα Global". Επίσης δηλώθηκε κατηγορηματικά ότι δε θα επιτραπεί είσοδος σε δημοσιογράφους γιατί "το σχολείο είναι εκτός πεδίου πολιτικής".

Ενήμερη για την "εθυμοτυπική" επίσκεψη του κ. Μπερνς ήταν και η Νομαρχία Αθήνας, στην οποία υπάγεται το συγκεκριμένο σχολείο, και μάλιστα σε επικοινωνία μας με το αρμόδιο τμήμα που ασχολείται με θέματα Παιδείας, επιβεβαιώθηκε απόλυτα η εν λόγω επίσκεψη.

Φυσικά το πρωτόγνωρο στη διπλωματική πρακτική, γεγονός της πολυπραγμοσύνης του πρέσβη, είναι μείζον πολιτικό ζήτημα και δεν μπορεί παρά να συνδυαστεί με τις άλλες "περγαμηνές" (βλέπε προκλήσεις του πρέσβη) στο σύντομο διάστημα που διορίστηκε τοποτηρητής στη χώρα μας. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε, τις ύβρεις του πρέσβη στη ματωμένη ιστορία του τόπου σχετικά με το ρόλο του αμερικανικού παράγοντα μετά την κατοχή, την ανοιχτή αμφισβήτησή του για τα όρια του εθνικού εναέριου χώρου και το καθεστώς στο Αιγαίο, την προσπάθεια μετατροπής των λιμανιών σε αναψυκτήρια για τα πληρώματα των "Ράμπο", την ξενάγηση γνωριμίας στο Δήμο του Ζωγράφου και την προσπάθεια πλασαρίσματος των αμερικανικών προϊόντων "οικολογικής προστασίας" στη Ζάκυνθο, που τελικά ματαιώθηκε.

Οπως και τα προηγούμενα "κοινωνικά σουλάτσα", οι προκλήσεις του Αμερικάνου γκαουλάιτερ και η προσπάθεια εξωραϊσμού της αμερικάνικης πολιτικής βρήκαν δυναμική απάντηση, στου Ζωγράφου, στη Ζάκυνθο, στο Φάληρο, στη Θεσσαλονίκη και αλλού, από την ενωμένη πάλη του λαϊκού φιλειρηνικού κινήματος, την ίδια απάντηση θα βρουν και οι "εκπαιδευτικές" δήθεν ευαισθησίες του πρέσβη από τους μαζικούς φορείς της Αγ. Παρασκευής.

Με τον πρόεδρο της Ν. Δημοκρατίας

Το ταξίδι του προέδρου της ΝΔ στις ΗΠΑ το φθινόπωρο αποτέλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, το αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης του Κ. Καραμανλή με τον Αμερικανό πρεσβευτή Ν. Μπερνς, που έγινε στα γραφεία της ΝΔ. Ωστόσο, στη συνάντηση που κράτησε μία ώρα, συζητήθηκαν τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, για τα οποία ο Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε τις θέσεις της κυβέρνησής του και ζήτησε, έμμεσα πλην σαφώς, στήριξη από την ηγεσία της ΝΔ. Μάλιστα, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τη "μονομερή" στάση των ΗΠΑ απέναντι στα λεγόμενα εθνικά θέματα και να ενισχύσει τον "διαιτητικό" ρόλο τους, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων (Μίλερ κ. ά. ) με τις οποίες επιρρίπτονταν, για πρώτη φορά (! ) ευθύνες στον Ρ. Ντενκτάς για τη μη πρόοδο της αμερικανικής πρωτοβουλίας στο Κυπριακό. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ν. Μπερνς εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στο ζήτημα των ΜΟΕ.

Τέλος, στη συνάντηση συζητήθηκε και η επικείμενη, στο τέλος του μήνα, επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Μ. Ολμπράιτ. Σε ένα μέρος της συνάντησης παραβρέθηκαν οι Μολυβιάτης, Μαγγίνας και Μ. Γιαννάκου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ