ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Αγωνιστική απάντηση στην αντιαγροτική πολιτική

Τα οξυμένα προβλήματα και αιτήματα των ελαιοπαραγωγών ακούστηκαν χτες στην Αθήνα, μέσα από την πραγματοποίηση του πανελλαδικού συλλαλητηρίου τους

Η φωνή αγωνίας και αγανάκτησης των ελαιοπαραγωγών της χώρας ήχησε χτες στο κέντρο της Αθήνας. Με αγωνιστικότητα και δυναμισμό έδωσαν "βροντερό παρών" στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, που διοργάνωσε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ελαιοπαραγωγών. Κατήγγειλαν την αντι - ελαϊκή πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης και απαίτησαν λύση των οξυμένων προβλημάτων τους και άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Καταφτάνοντας στην Αθήνα από τις περισσότερες ελαιοπαραγωγές περιοχές της χώρας, συγκεντρώθηκαν χτες στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος, όπου και έγινε η προγραμματισμένη πανελλαδική αγωνιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στη συνέχεια έκαναν πορεία προς τη Βουλή. Οι μαύρες σημαίες, τα συνθήματα των πανό και αυτά που ακούστηκαν στη διάρκεια του συλλαλητηρίου, έδειχναν το μέγεθος των προβλημάτων και τη διάθεση των αγωνιζόμενων ελαιοπαραγωγών να αντισταθούν και να παλέψουν ενάντια στην εξαθλίωση και το ξεκλήρισμα που επιβάλλουν η καταστροφική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο εκπρόσωπος της Πανχανιώτικης Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών Σοφοκλής Τσουρουνάκης,εκ μέρους των ελαιοπαραγωγών της Πελοποννήσου ο εκπρόσωπος της ΣΕΑ Λακωνίας Δημήτρης Παναγάκης και ο Γιώργος Φιλιούσης μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Εργατικών Σωματείων Αθήνας και γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σταύρος Σκοπελίτης, επικεφαλής της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των ελαιοπαραγωγών. Παραβρέθηκαν, επίσης, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Σπύρο Στριφτάρη μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και ο βουλευτής του Κόμματος Στρατής Κόρακας.Στο συλλαλητήριο, εκτός από τις Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα των Ελαιοπαραγωγών, από τη Λέσβο, Κρήτη - να σημειωθεί ότι ήταν παρούσα και πολυπληθής αντιπροσωπεία από την Αγροτικό Σύλλογο της επαρχίας Σητείας Λασηθίου - Πελοπόννησο, Στερεά και τα Ιόνια Νησιά,παραβρέθηκαν ακόμα η Συντονιστική Επιτροπή Τοπικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΣΕΟΤΕ), η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής κ.ά.

Στην ομιλία του ο Σταύρος Σκοπελίτης, αφού αναφέρθηκε στη δραματική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί της χώρας, κατήγγειλε με δριμύτητα την αντιελαϊκή πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης και ζήτησε την άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων τους. "Οι ελαιοπαραγωγοί - τόνισε ο ομιλητής - κατάντησαν να πουλάνε το λάδι με 500 και 600 δραχμές το κιλό και οι καταναλωτές το αγοράζουν σε διπλάσια και τριπλάσια τιμή". Και συνέχισε: "Μόνο για την τρέχουσα περίοδο οι ελαιοπαραγωγοί έχασαν 150 δισ. δραχμές. Τα χρήματα αυτά δε χάθηκαν γενικώς, αλλά μπήκαν στις τσέπες των εμπόρων - μεσαζόντων και των βιομηχάνων".

Αμέσως μετά τις ομιλίες διαβάστηκε το ψήφισμα από το μέλος της Παναιγιάλειας Συντονιστικής Επιτροπής των Αγροτών Θανάση Χελάκη και αφού εγκρίθηκε ομόφωνα από τους συγκεντρωμένους, ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή.

Στη διάρκεια της πορείας οι αγωνιζόμενοι ελαιοπαραγωγοί βροντοφώναξαν τα συνθήματα: "Αγρότες ενωμένοι ποτέ νικημένοι", "κάτω τα χέρια από το λάδι" και "ελαιοπαραγωγοί και καταναλωτής ίδιος είναι ο ληστής". Με το που έφτασε η πορεία στη Βουλή αντιπροσωπεία επέδωσε το ψήφισμα στον πρόεδρο της Βουλής και στα κόμματα. Αμέσως μετά, οι συγκεντρωμένοιέδωσαν όλοι μαζί την υπόσχεση πως ο αγώνας τους θα συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωση.

Να σημειωθεί ότι οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας,Βαγγέλης Μπούτας και Νίκος Γκατζής,κατέθεσαν χτες αναφορά στη Βουλή, προβάλλοντας τα προβλήματα και τα αιτήματα των ελαιοπαραγωγών.

Τα βασικά αιτήματα, που περιλαμβάνονται στο ψήφισμα των αγωνιζόμενων ελαιοπαραγωγών, είναι:

  • Να καθοριστεί τιμή παρέμβασης 1.000 δρχ. στον "άσο", η οποία να ισχύει και για την παραγωγή προηγούμενων χρόνων και να δοθεί ενίσχυση 300 δραχμές το κιλό στους ελαιοπαραγωγούς που αναγκάστηκαν και πούλησαν σε εξευτελιστικές τιμές.
  • Να αναβαθμιστεί ριζικά η παρέμβαση και να τροποποιηθεί ο σχετικός κανονισμός, ώστε να ανοίγει στις αρχές της παραγωγικής περιόδου. Να καταργηθούν το πλαφόν στην παραγωγή και οι ζώνες και να δίνεται η επιδότηση, με βάση την πραγματική παραγωγή και όχι ανά δέντρο.
  • Να μην καταβληθεί το πρόστιμο που έχει επιβληθεί στις επιδοτήσεις.
"Οργιο" νέων δικών κατά αγροτών

Με την εκδίκαση 13 υποθέσεων και κατηγορούμενους 73 συνολικά αγρότες συνεδριάζει μεθαύριο Πέμπτη το Εφετείο της Λάρισας. Πρώτη δίκη είναι αυτή με 20 κατηγορούμενους - μεταξύ των οποίων και τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα - που είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα, τον Μάη του 1997, σε φυλάκιση 6 μηνών ο καθένας. Κατά της απόφασης αυτής, εκτός των καταδικασθέντων, έφεση υπέβαλε και ο εισαγγελέας Εφετών Λάρισας, επειδή έκρινε ότι έπρεπε να τους επιβληθεί ακόμα μεγαλύτερη ποινή! Η κατηγορία αφορά στη μεγάλη αγροτική κινητοποίηση από τις 29 Νοέμβρη μέχρι τις 22 Δεκέμβρη του 1996. Οι άλλες δίκες αφορούν σε κινητοποιήσεις που έγιναν το 1995 και το 1996.

Η "βιομηχανία" δικών συνεχίζεται τώρα, μετά τα πρωτοβάθμια, στα δευτεροβάθμια δικαστήρια, ενώ δεν έφτασαν ακόμα στο ακροατήριο δίκες για τις μεγάλες κινητοποιήσεις του 1997 και του 1998. (Χτες αναβλήθηκε στη Λάρισα δίκη εναντίον 22 αγροτών του νομού).

Μέχρι στιγμής πάνω από 10.000 αγωνιστές της αγροτιάς σ' όλη τη χώρα έχουν συρθεί στα αγροτοδικεία και χιλιάδες έχουν καταδικαστεί σε βαριές ποινές, μόνο και μόνο επειδή αγωνίστηκαν για τη λύση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων που δημιουργεί η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.Το αγροτικό κίνημα, αλλά και πάρα πολλοί άλλοι μαζικοί φορείς, έχουν επισημάνει ότι η έκταση της ποινικοποίησης των αγώνων της αγροτιάς έχει ήδη προκαλέσει μέγα πολιτικό πρόβλημα στη χώρα μας.

Πάντως, οι αγρότες της Θεσσαλίας κι όλης της χώρας δηλώνουν παντού και πάντα πως η "δικαστική ρομφαία" δε θα τους τρομοκρατήσει και δε θα σταματήσουν τους αγώνες για την επιβίωσή τους, για να μην ξεκληριστούν από τη γη τους και για ν' ανατρέψουν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ.

Στη Λάρισα συνεδρίασε η ΠΑΣΕ, για να συζητήσει και να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση της επικίνδυνης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, αν ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι οι αποφάσεις των Εφετείων είναι εκτελεστέες και πολλοί φτωχοί αγρότες, αν καταδικαστούνμ θ' αναγκαστούν να πληρώσουν πολλά χρήματα ή και να πάνε στη φυλακή. Στη συνεδρίαση - στην οποία παραβρέθηκαν και οι Αντ. Σκυλλάκος και Γ. Μπαλασούλης,που αναφέρθηκαν στις νομικές πτυχές του προβλήματος - τονίστηκε πως οι δίκες έχουν καθαρά πολιτικό χαρακτήρα και δηλώθηκε με έμφαση πως "πρέπει άμεσα να σταματήσει το σόου της κυβέρνησης σε βάρος της αγωνιζόμενης αγροτιάς".

ΛΑΡΙΣΑ
Ζημιές από πλημμύρες σε πολλές καλλιέργειες

Αγωνία μην πλημμυρίσει πάλι ο Πηνειός στην περιοχή της Φαρκαδώνας

"Βυθισμένα" στο νερό είναι τα χωράφια στα παρα-κάρλια χωριά των νομών Λάρισας και Μαγνησίας, λόγω των βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών στην περιοχή. Ο κάμπος, κοντά στην Κάρλα, θυμίζει λίμνη. Χιλιάδες στρέμματα, σπαρμένα με βαμβάκι και τεύτλα, κυρίως στα χωριά Καλαμάκι,Κεραμίδι,Νίκη,Σωτήριο,Αμυγδαλή,Καστρί κ.ά. υπέστησαν πολύ μεγάλες καταστροφές, καθώς η σπορά έγινε πριν έναν περίπου μήνα και το διάστημα αυτό θεωρείται πολύ κρίσιμο για την ανάπτυξη των καλλιεργειών, ενώ στενεύουν και τα περιθώρια επανασποράς.

Οι αγρότες της περιοχής ζήτησαν τη βοήθεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας για την αντιμετώπιση της κατάστασης, τονίζοντας, ταυτόχρονα, την αδράνεια και την αδιαφορία του κράτους που δεν κατασκευάζει τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και άλλα έργα υποδομής.

Στο μεταξύ οι κάτοικοι των χωριών Ζάρκου, Πηνειάδας, Κεραμιδίου, Γροιζάνου της περιοχής Φαρκαδώνας Τρικάλων ζουν με την αγωνία, βλέποντας τα νερά του Πηνειού να ξεχειλίζουν και ν' απειλούν με καταστροφές χιλιάδες στρέμματα με βαμβάκι, τεύτλα, καλαμπόκι, σιτηρά κι άλλες καλλιέργειες. Οι αγρότες της περιοχής έπαθαν σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες στις αρχές του περασμένου Φλεβάρη, όταν ο Πηνειός πλημμύρισε πάνω από 15.000 στρέμματα.

Χτες, τα χωριά επισκέφτηκε ο Αχ. Κανταρτζής,βουλευτής Τρικάλων του ΚΚΕ και αντιπροσωπεία της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας",στους οποίους οι εκπρόσωποι των φορέων και οι κάτοικοι εξέφρασαν την οργή και αγανάκτησή τους για την προκλητική αδιαφορία της κυβέρνησης, που δε δέχεται τα αιτήματά τους να κατασκευαστούν αντιπλημμυρικά, εγγειοβελτιωτικά έργα και να χαρακτηριστεί η περιοχή πλημμυρόπληκτη, αφού κάθε χρόνο πνίγεται μια και δυο φορές, επειδή εκεί καταλήγουν σχεδόν όλα τα νερά της θεσσαλικής λεκάνης, μ' αποτέλεσμα να "φουσκώνει" το ποτάμι και να προκαλούνται καταστροφές στην αγροτική παραγωγή.

Τέλος περίπου 4.000 στρέμματα στην περιοχή ανάμεσα στον Παλαμά Καρδίτσας και την Φαρκαδόνα Τρικάλων πλημμύρισαν από υπερχείλιση του Εννιπέα ποταμού.

ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
"Σχέδια επί χάρτου" τους προσφέρει το ΥΠΕΧΩΔΕ

Υποσχέσεις και ευχολόγια για "πόλεις ανθρώπινες χωρίς αποκλεισμένους πολίτες", μοίρασε αφειδώς χτες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης,προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 10% του πληθυσμού της χώρας και μέχρι τώρα έχουν χορτάσει μόνο από εξαγγελίες. Το πρόβλημα, μάλιστα, αναδεικνύεται ακόμη πιο οδυνηρό, αν αναλογιστεί κανείς ότι το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 50% του ελληνικού πληθυσμού, αν προστεθούν διάφορες άλλες κατηγορίες ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, όπως οι υπερήλικες, τα νήπια με τους συνοδούς τους και οι έγκυες γυναίκες.

Ο υπουργός εξήγγειλε συγκεκριμένα, χωρίς όμως να δώσει χρονικό ορίζοντα υλοποίησης:

  • Την έκδοση 10 νέων οδηγιών, που θα εκσυγχρονίζουν το σχεδιασμό για την κατασκευή κτιρίων και κοινοχρήστων χώρων, ώστε να διευκολύνουν την πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
  • Παρόμοιες νομοθετικές παρεμβάσεις προβλέπει και ο νέος Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός, που, όμως, εδώ και μια τετραετία παραμένει νομοσχέδιο, χωρίς να έχει προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στα πρώτα προσχέδια του νέου ΓΟΚ περιέχονταν διατάξεις που ανέτρεπαν σε όφελος των εργολάβων προηγούμενες ευεργετικές για τα άτομα με ειδικές ανάγκες νομοθετικές ρυθμίσεις και χρειάστηκε να γίνουν κινητοποιήσεις για να αποσυρθούν.

Ακόμη ο υπουργός υποσχέθηκε: Την τοποθέτηση ηχητικών συσκευών νέας τεχνολογίας σε 35 κεντρικές διασταυρώσεις της πρωτεύουσας, που θα εξασφαλίζουν την ασφαλή διάβαση των τυφλών. Την εφαρμογή προγράμματος - θα ξεκινήσει πιλοτικά από την Ξάνθη - ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση τα άτομα με ειδικές ανάγκες σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Την εκπόνηση μελέτης, ώστε να εξευρεθεί λύση, που θα επιτρέπει στα άτομα αυτά να ανεβαίνουν στο Βράχο της Ακρόπολης.

Επίσης, εξήγγειλε ότι θα συσταθεί Επιτροπή Ελέγχου, η οποία θα επιβλέπει αν εφαρμόζονται τα μέτρα, κάτι που έχουν ζητήσει με έμφαση οι φορείς των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ...υπερηφανεύτηκε για την αυτονόητη πρόβλεψη να περιέχουν διευκολύνσεις για τα άτομα με ειδικές ανάγκες τα μεγάλα έργα, όπως το μετρό της Αθήνας (στοίχισαν 7 - 8 δισ. δρχ. και περιλήφτηκαν εκ των υστέρων στο σχεδιασμό του έργου) και το νέο αεροδρόμιο στα Σπάτα.

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ
Μένουν εκτός οι μισοί

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης. Δεν ξεπερνούν τις 270.000 όσοι έχουν καταγραφεί

Από την έναρξη της διαδικασίας καταγραφής και νομιμοποίησης των αλλοδαπών, που βρίσκονται στη χώρα μας φάνηκαν τα πολλαπλά προβλήματα και οι δυσχέρειες, που οφείλονται στην έλλειψη προετοιμασίας. Ηδη, κι ενώ οι προθεσμίες λήγουν, είναι ορατός ο κίνδυνος να μείνουν εκτός αυτής της διαδικασίας οι μισοί μετανάστες, αφού είναι γνωστό ότι δεν ξεπερνούν τις 270.000 όσοι έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης,στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Εργασίας. Ο βουλευτής τονίζει πως η 5μηνη προθεσμία καταγραφής είναι μικρή, αν πάρουμε υπόψη ότι δεν υπήρξε η παραμικρή ενημέρωση στις γλώσσες των μεταναστών πριν την έναρξη της καταγραφής. Υπογραμμίζει πως οι κρατικές υπηρεσίες που θα εξυπηρετούσαν τους μετανάστες ήταν ανέτοιμες να ανταποκριθούν σ' αυτή τη διαδικασία, αφού τούς δίνουν αριθμούς προτεραιότητας μέχρι και το 1999 και επομένως είναι αδύνατο να τηρηθούν οι προθεσμίες που καθορίζουν τα Προεδρικά Διατάγματα.

Ο Μπ. Αγγουράκης επισημαίνει ακόμα πως, ενώ αναφέρεται ρητά στα ΠΔ ότι αναστέλλονται μέχρι το τέλος της καταγραφής οι διατάξεις του Ν.1975/91, που αφορούν τις συλλήψεις και απελάσεις των αλλοδαπών για παράνομη είσοδο και παράνομη εργασία, από τα μέσα του Απρίλη 1998 γίνονται μαζικές συλλήψεις και απελάσεις. "Ηδη τα κέντρα αλλοδαπών και τα κρατητήρια της ασφάλειας είναι μόνιμα γεμάτα από αλλοδαπούς προς απέλαση", υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Στη συνέχεια, ο Μπ. Αγγουράκης ρωτά τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίο και Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου, εάν είναι στις προθέσεις τους η παράταση των προθεσμιών, ώστε να δοθεί ο χρόνος για την καταγραφή όλων των αλλοδαπών που πληρούν τις προϋποθέσεις. Ειδικότερα, ρωτά τον υπουργό Εργασίας, εάν σκοπεύει να χορηγήσει τη δίμηνη παράταση που προβλέπουν τα ΠΔ και εάν θα εισηγηθεί παράταση ως το τέλος του 1998 με νέο ΠΔ. Τέλος, ρωτά τους δύο υπουργούς, αν οι αθρόες συλλήψεις και απελάσεις αλλοδαπών πρόκειται να συνεχιστούν και να καταστήσουν στην πραγματικότητα ανενεργά τα ΠΔ που προβλέπουν τη νομιμοποίηση.

Περίεργες εξαφανίσεις και τραυματισμοί Κούρδων

Καταγγελίες για περίεργες εξαφανίσεις και τραυματισμούς Κούρδων προσφύγων βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης και Αποστόλης Τασούλας αναφέρουν σε σχετική Ερώτηση που κατέθεσαν χτες στη Βουλή με παραλήπτη τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίο, ότι στις 25.4.1998 ένας Κούρδος τραυματίστηκε από πυροβολισμούς στην Πάτρα, ενώ από τις 21 Απρίλη έχει χαθεί και δε δίνει σημεία ζωής γνωστός Κούρδος πολιτικός πρόσφυγας, ενεργό μέλος πολιτικής οργάνωσης και μέχρι πρόσφατα υπεύθυνος της Ερυθράς Ημισελήνου. Ο υπουργός ερωτάται εάν είναι ενήμερο το υπουργείο για τις καταγγελίες αυτές, αν έχουν ερευνηθεί και ποιο το αποτέλεσμα της έρευνας.

Τη συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης κατήγγειλε, χτες, με δριμύτητα ο Σταύρος Σκοπελίτης

Με αγωνιστικότητα και δυναμισμό διαδήλωσαν χτες οι ελαιοπαραγωγοί στο κέντρο της Αθήνας, διεκδικώντας λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους και άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους

Η δικαστική εξόντωση των μελών της ΠΑΣΕ και των άλλων αγωνιζόμενων αγροτών μεθοδεύεται για άλλη μια φορά μεθαύριο, οπότε εκδικάζεται έφεση του εισαγγελέα Εφετών Λάρισας με σκοπό να "μεγαλώσει" η ποινή της δίκης της 23ης Μάη '97



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ