ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάη 1998
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επανεξετάζει την τακτική της η Ουάσιγκτον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Τη νέα της τακτική απέναντι στην "ειρηνευτική διαδικασία" στη Μέση Ανατολή εξετάζει, από χτες το πρωί, η αμερικανική ηγεσία μετά το ναυάγιο της αποστολής του Αμερικανού μεσολαβητή Ντένις Ρος, που απέτυχε να εκμαιεύσει τη συγκατάθεση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην αμερικανική πρόταση. Ο αραβικός κόσμος δεν κρύβει την απογοήτευσή του, ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση δε δείχνει διατεθειμένη να επανεξετάσει τη στάση της.

Αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους στενούς συνεργάτες του είχε, χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον. Επί ώρες είχαν συνομιλίες στο "Λευκό Οίκο" ο Μπιλ Κλίντον, η υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Ντένις Ρος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρτιν Ιντικ και ο σύμβουλος σε θέματα Εθνικής Ασφαλείας Σάντι Μπέργκερ. Λεπτομέρειες της συνάντησης δεν έγιναν γνωστές, όμως ο εκπρόσωπος του "Λευκού Οίκου" Μάικ Μακ Κέρι δε δίστασε να μεταφέρει την απογοήτευση του Αμερικανού Προέδρου για την άρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού να αποδεχτεί την αμερικανική πρόταση. Πάντως, όπως έγινε γνωστό, η Μαντλήν Ωλμπράιτ δε θα συνοδεύσει, τελικά, τον Μπιλ Κλίντον στη Γερμανία, την Πέμπτη, αλλά θα παραμείνει στην Ουάσινγκτον για να συναντηθεί, εκ νέου, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου προκειμένου "να διερευνήσει τις προοπτικές της αμερικανικής τακτικής".

Η αλλαγή του προγράμματος της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, παρά τις περί του αντιθέτου προηγούμενες διαβεβαιώσεις, επιβεβαίωνει τους πολιτικούς αναλυτές που υποστηρίζουν ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει, πλέον, επισταμένα και νέες μορφές ή διόδους διαμεσολάβησης. Μάλιστα, πολλοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ανακοινώσει επίσημα την πρότασή της για αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από το 13% της Δυτικής Οχθης και για άρση κάθε εποικιστικής δραστηριότητας, με στόχο να πιέσει ακόμη περισσότερο τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Εντούτοις, το ενδεχόμενο αυτό δε διαγράφεται ιδιαίτερα πιθανό, εξαιτίας, κυρίως, των αντιδράσεων που θα προκαλέσει μια τέτοια ενέργεια στους κόλπους του φιλοϊσραηλινού λόμπι στο εσωτερικό του Κογκρέσου.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, υποστήριζε ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει, επίσης, το ενδεχόμενο να προωθήσει ακόμη περισσότερο τη συμβιβαστική πρόταση που παρουσίασε ο Ντένις Ρος στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια της τελευταίας και αποτυχημένης διαμεσολαβητικής του προσπάθειας. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, η Ουάσιγκτον πρότεινε στο Ισραήλ να αποχωρήσει από το 9% της Δυτικής Οχθης και το υπόλοιπο 4% να παραδοθεί μόνο εφόσον οι Παλαιστίνιοι ικανοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην ισραηλινή ασφάλεια.Οι πληροφορίες για τη μεσολαβητική αυτή πρόταση δεν επιβεβαιώθηκαν ούτε από Ισραηλινούς ούτε από Αμερικανούς αξιωματούχους.

Αδιάλλακτος ο Νετανιάχου, απογοήτευση στους Παλαιστινίους

Αμετακίνητος από τις θέσεις του εμφανίζεται, από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος απέρριψε την αμερικανική πρόταση, υποστηρίζοντας ότι θέτει σε κίνδυνο την ισραηλινή ασφάλεια, ενώ τόνισε ότι διαφωνεί και με το χρονοδιάγραμμα που προτείνει η Ουάσιγκτον.Ο Νετανιάχου θα μεταβεί στις ΗΠΑ, μέσα στη βδομάδα, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με Εβραίους ηγέτες. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν, χτες, στον ισραηλινό Τύπο και επιβεβαιώθηκαν από τον Ισραηλινό πρεσβευτή στο Παρίσι, η Ουάσιγκτον έδωσε νέα προθεσμία δύο βδομάδων στον Νετανιάχου να απαντήσει οριστικά στην πρότασή της.

Οι εξελίξεις αυτές, φυσικά, διόλου δεν ικανοποίησαν τους Παλαιστινίους. Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ επαναδιατύπωσε τις κατηγορίες του σε βάρος της ισραηλινής ηγεσίας και σχολιάζοντας τις φήμες περί συμβιβαστικής λύσης, τόνισε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή έκανε την "ύστατη υποχώρησή της" αποδεχόμενη το 13% της Δυτικής Οχθης.Ιδιαίτερα απογοητευμένος εμφανίστηκε και ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αμρ Μούσα, ο οποίος εκτίμησε ότι "η ειρηνευτική διαδικασία διέρχεται τη σοβαρότερη κρίση από τότε που άρχισαν οι συνομιλίες" και κατέληξε ότι η στάση της ισραηλινής κυβέρνησης "δεν προμηνύει τίποτε το θετικό για το μέλλον όλης της περιοχής".

ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Ανοδος των συντηρητικών δυνάμεων

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. -

Η αδιαφορία, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τα δεξιά κόμματα είναι οι ουσιαστικοί νικητές των βουλευτικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στη χώρα.

Μπορεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Γκιούλα Χορν να κατάφερε να αποσπάσει τη μερίδα του λέοντος και να αναδειχτεί στην πρώτη θέση αλλά τα τρία κόμματα της Δεξιάς αποκόμισαν μεγάλα οφέλη σε σημείο που να καθίσταται αδύνατον να προβλεφτεί ποιος θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση στην Ουγγαρία, μετά το δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 24 Μαϊου. Τουλάχιστον αυτό εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές στη Βουδαπέστη, οι οποίοι αποδίδουν το εκλογικό αποτέλεσμα και την άνοδο της Δεξιάς στην ουσιαστική έλλειψη διαφοράς πολιτικής των δύο κυριοτέρων κομμάτων - του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του κόμματος Φιντέζ - αφού έχουν αν όχι πανομοιότυπο, εξαιρετικά όμως κοινό, οικονομικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα ενώ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής παλεύουν από κοινού για την επίτευξη του "ονείρου", που δεν είναι άλλο από την πλήρη ένταξη σε όλους τους δυτικούς οργανισμούς, με πρώτους την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. "Πριν από ένα μήνα δε θα περίμενα μια τόσο αμφίρροπη μάχη", δηλώνει ο πολιτικός αναλυτής Ατίλα Λεντένι. "Η συγκρότηση κυβέρνησης θα είναι δύσκολη υπόθεση". Ηδη τα κόμματα της Δεξιάς ξεκίνησαν από χτες τις διαβουλεύσεις και τις συνομιλίες για να επιτύχουν μία συμφωνία και συνεργασία για το δεύτερο γύρο ώστε να αποτραπεί η περίπτωση το Σοσιαλιστικό Κόμμα να κερδίσει περισσότερες έδρες και έτσι να αυξήσει τις πιθανότητες να σχηματίσει κυβέρνηση. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του ηγέτη του Φιντέζ, Βίκτορ Ορμπάν,ο οποίος με την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, δήλωσε ότι "οι δυνάμεις του παρελθόντος και οι δυνάμεις του μέλλοντος είναι αυτές που θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο"...

Πάντως η συμμετοχή των ψηφοφόρων δεν ξεπέρασε το 56%, το οποίο αποτελεί ρεκόρ χαμηλής συμμετοχής από το 1989 που άρχισαν οι εκλογικές αναμετρήσεις κατά τα δυτικά πρότυπα.

Η Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι με καταμετρημένο το 85% των ψήφων, τοΣοσιαλιστικό Κόμμα λαμβάνει 32,35% και το Κόμμα των Νέων Δημοκρατών - Φιντέζ ανέβασε το ποσοστό του από 7% στις εκλογές του 1994 σε 28,05% (! ), ενώ τα υπόλοιπα κόμματα που καταφέρνουν να πιάσουν το εκλογικό μέτρο του 5% και να εισέλθουν στη Νέα Βουλή είναι: το κόμμα των Μικρών Ιδιοκτητών με 13,8%, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες με 7,88% - οι εταίροι των σοσιαλιστών στην κυβέρνηση, οι οποίοι όμως καταποντίστηκαν λαμβάνοντας μόλις το 1/3 των ψήφων που είχαν - 19,7% το 1994 - και τέλος το ακροδεξιό κόμμα Δικαιοσύνη και Ζωή 5,41%.Αξιοσημείωτο είναι ότι ένα ακροδεξιό κόμμα εισέρχεται στο ουγγρικό Κοινοβούλιο για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Το κόμμα που το 1994 είχε λάβει το 1,37% των ψήφων, κάνει την έκπληξη και θα αντιπροσωπεύεται πια στη Βουλή, μια έκπληξη όμως ίσως αναμενόμενη, μια και το κόμμα που ιδρύθηκε το 1993 είχε πολύ συγκεκριμένη δημαγωγική πλατφόρμα με πύρινους λόγους κατά της ένταξης της Ουγγαρίας στο ΝΑΤΟ. Τέλος το Εργατικό Κόμμα, που δεν κατόρθωσε να μπει και πάλι στη Βουλή, πέτυχε όμως μια νίκη σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες με αύξηση της εκλογικής δύναμής του και του ποσοστού, συγκεντρώνοντας το 4,24% έναντι 3,1%.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Τρεις πυρηνικές δοκιμές από την Ινδία

Κοντινότερος ο κίνδυνος έναρξης "πυρηνικής κούρσας"

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Στις 3.45 τοπική ώρα χτες, στη βορειοδυτική πόλη Ποκράν, η ινδική στρατιωτική μηχανή διεξήγε τρεις υπόγειες πυρηνικές δοκιμές - προβαίνοντας για πρώτη φορά σε μια τέτοια ενέργεια από το 1974 και εγείροντας φόβους για τον κίνδυνο έναρξης μιας "κούρσας" πυρηνικών εξοπλισμών στην ασιατική υποήπειρο.

Ο Ινδός πρωθυπουργός και ηγέτης του Ινδουιστικού - Εθνικιστικού Κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) υποστήριξε ότι κατά τις μετρήσεις των υπευθύνων για τη δοκιμή δεν υπήρξε έκλυση ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα.

Η αντίδραση του Ισλαμαμπάντ υπήρξε άμεση. "Το Πακιστάν καταδικάζει έντονα αυτή την ινδική ενέργεια και το ίδιο πρέπει να κάνει όλος ο κόσμος. Η Ινδία παρασύρει το Πακιστάν σε μια κούρσα εξοπλισμών", είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Γκοχάρ Αγιούμπ Χαν. Πρόσθεσε πως το γεγονός δεν προκάλεσε έκπληξη κι ότι "πάντα προειδοποιούσαμε για τα πυρηνικά σχέδια της Ινδίας".

Πάντως, το Πακιστάν φέρει αρκετά μεγάλη ευθύνη για την ινδική κίνηση κλιμάκωσης της κατάστασης, αφού πριν μερικές βδομάδες προχώρησε στη δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου "Γκάουρι", ο οποίος έχει πυρηνική δυνατότητα και μπορεί να πλήξει οποιοδήποτε σημείο στην Ινδία.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες είχαν επιχειρήσει να διαμεσολαβήσουν μεταξύ των δύο χωρών για την αποκλιμάκωση της κατάστασης, εξέφρασαν - διά στόματος του εκπροσώπου του "Λευκού Οίκου", Μάικ Μακ Κέρι - τη "βαθιά τους απογοήτευση" για την εξέλιξη. Ο Πρόεδρος Κλίντον σχεδιάζεται να επισκεφθεί και τις δύο χώρες αργότερα φέτος.

"Είναι αδύνατο να προλεχθεί ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στο σχεδιαζόμενο ταξίδι σε αυτό το σημείο", είπε ο Μακ Κέρι. "Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να διαβιβάσουν τις ανησυχίες τους απευθείας στο Νέο Δελχί". Υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες επιβολής κυρώσεων στην Ινδία, σύμφωνα τουλάχιστον με τις πρώτες ενδείξεις.

Το Πακιστάν θεωρείται βέβαιο ότι θα "ανταπαντήσει". Οι δύο γειτονικές χώρες έχουν διεξάγει τρεις πολέμους μεταξύ τους από τότε που ανεξαρτητοποιήθηκαν, 50 χρόνια πριν...

Ομάδα παρατηρητών παρακολουθεί την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ