ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάη 1998
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΣΕΕ
Απόφαση για πανελλαδική κινητοποίηση
  • Την πραγματοποίηση 24ωρης πανεργατικής απεργίας στις 27 του Μάη και 4ωρης στάσης εργασίας σε όλες τις ΔΕΚΟ στις 20 του Μάη, αποφάσισε η Συνομοσπονδία
  • Γ. Μαυρίκος: "Χρειάζεται να ξεσηκωθούν και οι πέτρες"

Την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, την Τετάρτη 27 Μάη και 4ωρης στάσης εργασίας 12μ - 4μμ σε όλες τις ΔΕΚΟ, την Τετάρτη 20 Μάη, με συγκέντρωση στο κεντρικό κατάστημα της Ιονικής Τράπεζας στη 1μμ, αποφάσισε χτες το προεδρείο της ΓΣΕΕ, κάτω και από την πίεση των ταξικών, αγωνιστικών δυνάμεων για ανάπτυξη των κινητοποιήσεων απέναντι στην αντεργατική λαίλαπα της κυβέρνησης.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, η Συνομοσπονδία αντιτίθεται με αυτό τον τρόπο στην πολιτική ιδιωτικοποιήσεων στο δημόσιο τομέα και διεκδικεί εξυγίανση των ΔΕΚΟ, ισχυρούς δημόσιους τραπεζικούς ομίλους, προστασία της απασχόλησης.

Σημειώνεται, επίσης, ότι με αυτές τις αποφάσεις της, η ΓΣΕΕ "συντονίζει τις υπαρκτές και αναπτυσσόμενες πρωτοβουλίες των συνδικάτων σε ΔΕΚΟ - τράπεζες ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, διεκδικεί ικανοποιητικές συμβάσεις, προετοιμάζει τις αγωνιστικές απαντήσεις των εργαζομένων για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις".

Στο πλαίσιο της απεργίας εντάσσεται και η διεκδίκηση της ΕΓΣΣΕ, για την οποία ορίστηκε συνάντηση την Πέμπτη 14 Μάη με τους εργοδότες.Την ίδια μέρα θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,έκανε την εξής δήλωση στο "Ρ":

"Είχαμε προτείνει στα όργανα της ΓΣΕΕ και σε άλλες μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις ένα πρόγραμμα αγωνιστικό, που έπαιρνε υπόψη του το χαρακτήρα, την ουσία και το βάθος της επίθεσης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση σε βάρος της εργατικής τάξης και όλων των λαϊκών στρωμάτων. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ απέρριψε το ταξικό περιεχόμενο του αγώνα και υιοθέτησε μορφές πάλης που έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα.

Επειδή η γενικευμένη αντιλαϊκή θύελλα επιβάλλει πανελλαδικό πανεργατικό συντονισμό και κλιμάκωση της πάλης, καλούμε την εργατική τάξη και τις οργανώσεις της να πολλαπλασιάσουν και να εντείνουν τον ταξικό αγώνα προβάλλοντας, και στην τετράωρη στάση και στην 24ωρη απεργία, τη γενικευμένη πολιτική αντιπαράθεσή τους με την κυβέρνηση και το κεφάλαιο. Να απαιτήσουν κλιμάκωση και συνέχιση του αγώνα, να επιδιώξουν αγωνιστική συμμαχία με τους αγρότες, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τη νεολαία.

Αιχμή των κινητοποιήσεων να αναδειχτεί η υπεράσπιση του 8ωρου και των εργασιακών σχέσεων και η απόκρουση των ιδιωτικοποιήσεων. Χρειάζεται να ξεσηκωθούν και οι "πέτρες" ακόμα και να αποκαλυφθεί ο χαρακτήρας του ψευτοδιαλόγου και η γραμμή της συναίνεσης. Τα Εργατικά Κέντρα και οι Ομοσπονδίες χρειάζεται και με δικά τους αγωνιστικά προγράμματα και πολύμορφες δραστηριότητες να κλιμακώσουν τον αγώνα και να προβάλουν αγωνιστικό περιεχόμενο".

Το ΕΚ Ζακύνθου

Σε πανεργατικό συλλαλητήριο την Τρίτη 19 Μάη, στις 8.30 το βράδυ στην πόλη της Ζακύνθου (ΕΚΖ), προχωρά - με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ - το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου.Επίσης αποφάσισε την κήρυξη πανζακυνθιακής απεργίας στις 28 Μάη.

Το ΕΚΖ σε ανακοίνωσή του καλεί σε πάλη για: Την υπεράσπιση εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Την υπεράσπιση του 8ωρου - 7ωρου. ΔΕΚΟ 100% στο δημόσιο. ΕΓΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις και κατώτερο μεροκάματο 8.000 δρχ. και κατώτερο μισθό 200.000 δρχ. Κατώτερη σύνταξη ίση με 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη. Τριανταπεντάωρο - εφτάωρο - πενθήμερο με αύξηση αποδοχών και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Επίσης ζητά να αποχωρήσουν ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ από κάθε μορφής "κοινωνικό διάλογο".

Διά "χειρός" Σημίτη...

Από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη θα εγκαινιαστεί σήμερα το πρώτο "Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης" (ΚΠΑ) στην Καλλιθέα, ένα από τα τρία που θα λειτουργήσουν πιλοτικά, στα γενικότερα πλαίσια αλλαγής της δομής του ΟΑΕΔ. Τα ΚΠΑ, τα οποία έως το τέλος του 1999 έχει προγραμματιστεί να φτάσουν τα 28 σε όλη τη χώρα, υποτίθεται ότι αποτελούν "νέα πρότυπη δομή στήριξης της απασχόλησης" και θα παρέχουν πληροφόρηση, επαγγελματικό προσανατολισμό και τοποθέτηση ανέργων σε κενές θέσεις εργασίας.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια αναπροσαρμογή του έργου και του χαρακτήρα του ΟΑΕΔ, ο οποίος - σε συνεργασία με τους εργοδότες - επιχειρεί με αυτό το τρόπο και άλλες αλλαγές που θα κάνει, να υλοποιήσει την "ενεργητική πολιτική κατά της ανεργίας". Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, ενισχύονται οι εργοδότες με πόρους του ΟΑΕΔ, υπονομεύεται μέχρι κατάργησης το επίδομα ανεργίας, μειώνονται οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές και προωθείται το μοντέλο του "απασχολήσιμου" εργαζόμενου.

Αύριο τα νεότερα για το ΜΙΝΙΟΝ

Σε κατάθεση προτάσεων εξελίχτηκε η χτεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων στο θέμα του ΜΙΝΙΟΝ,για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε μετά την άρνηση του Πολιτικού Εφετείου της Αθήνας να εκδώσει απόφαση σχετικά με την αίτηση της επιχείρησης για ένταξή της στο άρθρο 44 του νόμου 1892 για διακανονισμό των χρεών της, έως ότου βρεθούν εγγυητές για τα χρέη του ΜΙΝΙΟΝ προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι συμμετέχοντες ζήτησαν να οριστεί νέα σύσκεψη για αύριο Τετάρτη, οπότε και θα επανέλθουν με τις τελικές τους απαντήσεις.

Αμέσως μετά οι εργαζόμενοι του καταστήματος πραγματοποίησαν συνέλευση και αποφάσισαν να συνεχίσουν την άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση, προκειμένου αυτή να αναλάβει τις ευθύνες της και να παρέμβει για τη διασφάλιση της λειτουργίας της επιχείρησης, των θέσεων εργασίας και των εργατικών δικαιωμάτων.

Επιβεβαίωσε χτες ο πρώην ιδιοκτήτης του ΜΙΝΙΟΝ, Γ. Γεωργακάς,τις υποψίες των εργαζομένων ότι οι επίδοξοι αγοραστές θέλουν το κατάστημα χωρίς τους ίδιους και τα δικαιώματά τους. Ο Γ. Γεωργακάς επισκέφτηκε τους εργαζόμενους και τους ζήτησε να δεχτούν να απολυθούν και στη συνέχεια, όταν αγοράσει ο ίδιος το ΜΙΝΙΟΝ, να τους επαναπροσλάβει με το βασικό μισθό όμως και χωρίς μια σειρά ακόμα δικαιώματα για μια πενταετία!

  • Σοβαρό αποδείχτηκε τελικά το χτύπημα που κατάφεραν οι άντρες της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης - την περασμένη Πέμπτη, όταν οι εργαζόμενοι του ΜΙΝΙΟΝ δέχτηκαν την απρόκλητη επίθεσή τους έξω από το υπουργείο Εργασίας - στον Δ. Σπηλιώτη,μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο οποίος την Παρασκευή μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου παρέμεινε μέχρι και την Κυριακή.
Σύσκεψη της ΕΣΑΚ για το ΕΚΑ

Σε σύσκεψη καλεί την ερχόμενη Δευτέρα,18 Μάη, η Τοπική Επιτροπή Αθήνας της ΕΣΑΚ τα μέλη και τους φίλους της Παράταξης που είναι αντιπρόσωποι στο 23ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο του ΕΚΑ. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 6.30μ.μ. στην αίθουσα Ηπειρωτών (Κλεισθένους 15) και θα έχει σαν θέμα την τακτική της Παράταξης στο 23ο Συνέδριο.

"Θέλουμε να μας φέρονται ανθρώπινα"

Μαζική ήταν η παρουσία Ελλήνων και αλλοδαπών στην εκδήλωση που διοργάνωσε η εφημερίδα "ΑΛΗΘΕΙΑ" και το στούντιο Grafhics στην αίθουσα του Ομήρειου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Χίου, με θέμα το ρατσισμό και την ξενοφοβία.

"Θέλουμε να δουλεύουμε 8ωρο. Θέλουμε να μας φέρονται ανθρώπινα, θέλουμε ασφάλιση και τα ένσημα που μας κλέβουν. Θέλουμε τα παιδιά μας να διδάσκονται τη γλώσσα τους". Τα αιτήματα αυτά έθεσαν εκατοντάδες Αλβανοί εργαζόμενοι, που συμμετείχαν στην εκδήλωση και βρήκαν θετική ανταπόκριση απ' όλη τη Χιώτικη κοινωνία.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Δ. Χατζηχαριστός αν. καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Μ. Ράπος εκπρόσωπος του Συνδέσμου Αλβανών πολιτών στη χώρα μας "Γ. Καστριώτης". Επίσης, απηύθυναν χαιρετισμό, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους ξένους εργάτες στο νησί, που σημειωτέον μόνο οι Αλβανοί ξεπερνούν τους 1.200, ο νομάρχης Χίου και εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της στρατιωτικής διοίκησης, της αστυνομικής διεύθυνσης, του Σωματείου Αστυνομικών Υπαλλήλων και δεκάδων μαζικών φορέων.

  • Το κλίμα ρατσισμού και ξενοφοβίας που έντονα καλλιεργείται τελευταία, καταδικάζει σε ψήφισμά της, η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Νομαρχιακού Τμήματος Λέσβου της ΑΔΕΔΥ και καλεί τους δημόσιους υπάλληλους να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να τεθεί φραγμός σε αυτό.
Ψηφίζουν λιθογράφοι - φαρμακεργάτες

Για την ανάδειξη νέων οργάνων στην Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων ψηφίζουν από προχτές οι λιθογράφοι. Οι αρχαιρεσίες ολοκληρώνονται την Παρασκευή 15 Μάη και οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν καθημερινά από τις 8πμ ως τις 8 το βράδυ στα γραφεία της Ενωσης (οδός Σολωμού 65, 7ος όροφος).Σε μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες καλεί με τη διακήρυξή του ο "Ενιαίος Αγωνιστικός Συνδυασμός" (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ), επισημαίνοντας την ανάγκη της παραπέρα ενδυνάμωσης του σωματείου, ώστε πιο αποτελεσματικά να αντιμετωπιστεί η ολομέτωπη επίθεση.

- Ολοκληρώνονται σήμερα Τρίτη, οι αρχαιρεσίες στην Ενωση Εργατοϋπαλλήλων Φαρμακοβιομηχανίας Ν. Αττικής.Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίσουν στα γραφεία της Ενωσης (Χαλκοκονδύλη 56, 1ος όροφος) από τις 2μμ ως και τις 8 το βράδυ.

Καλούν σε άμεση κινητοποίηση

Η ΔΕ υπαλλήλων λιμανιών και η "Αγωνιστική Ενότητα Λιμενεργατών" καλούν τα σωματεία και την ομοσπονδία σε αγώνα, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών

Με αδιαπραγμάτευτο το αίτημα της παραμονής των λιμανιών στο καθεστώς του ΝΠΔΔ, η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υπαλλήλων Λιμανιών" και η "Αγωνιστική Ενότητα Λιμενεργατών",με ανακοίνωσή τους, καλούν τα σωματεία του χώρου και την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας,να αποφασίσουν άμεσα απεργιακές κινητοποιήσεις, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση.

Την περασμένη Παρασκευή στη συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο επισημοποίησε την κυβερνητική απόφαση για μετατροπή των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης σε ανώνυμες εταιρίες. Αύριο, Τετάρτη, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, σε υπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θα προσδιοριστεί επακριβώς το χρονοδιάγραμμα για την επιτάχυνση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης.

Με την ανακοίνωσή τους η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υπαλλήλων" και η "Αγωνιστική Ενότητα Λιμενεργατών" καταγγέλλουν την, εκ νέου, αδρανοποίηση των σωματείων του χώρου και της Ομοσπονδίας. "Αντί να οργανώσουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων - υπογραμμίζεται - με σκοπό τη ματαίωση και την ανατροπή της κυβερνητικής απόφασης, αντίθετα οι άλλες παρατάξεις αποπροσανατολίζουν και προσπαθούν να φέρουν σε αντιπαράθεση εργάτες και υπαλλήλους με τριτεύοντα ζητήματα. Καλούμε για μια ακόμα φορά τα ΔΣ των σωματείων και την Ομοσπονδία σε άμεση κινητοποίηση και κλιμάκωση του αγώνα ξεκινώντας την Τετάρτη 13/5 με απεργιακή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο όπου θα πραγματοποιείται η υπουργική σύσκεψη και να απαιτήσουμε να παραμείνουν τα λιμάνια δημόσια".

Από προηγούμενη πανεργατική πανελλαδική απεργία


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ