ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Απρίλη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Πάρε, πάρε... "

Δεν μπορώ να πω, όλο αυτό το τελευταίο χρονικό διάστημα οι ειδήσεις που έρχονται από τη γείτονα Ιταλία όλο ξαφνιάσματα συνοδευόμενα από μειδιάματα φέρνουν. Μια οι ανθόκηποι (όρα ρόδα και δέντρα που αντικαθιστούν την "Ελιά") του ηγέτη της "κεντροαριστεράς" Μάσιμο Ντ' Αλέμα, μια τα τραγελαφικά που ακολουθούν τις αποφάσεις της σούπερ αριστερής κυβέρνησης, μια οι καλλιέργειες τομάτας για την επανένταξη των συνταξιούχων στο κοινωνικό γίγνεσθαι... Τώρα, στο μακρύ κατάλογο ήρθαν να προστεθούν οι προτάσεις ενός πολύ καθωσπρέπει καθηγητή Οικονομίας, του κυρίου κυρίου Τζιάκομο Βατσιάγκο, κορυφαίου οικονομολόγου και προέδρου της ειδικής επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, που συστήθηκε για να μελετήσει την πώληση της κρατικής ακίνητης περιουσίας.

Τι προτείνει ο αξιότιμος κύριος Βατσιάγκο; Μα, τίποτα περισσότερο από τα να βγουν στο σφυρί τα μνημεία της χώρας... Πώς; "Ξεσκονίζοντας" έναν παλιό νόμο του '39, το ιταλικό κράτος θα μπορούσε να τα "βγάλει" στην αγορά και να τα εισαγάγει στο Χρηματιστήριο με τη μορφή επενδυτικών κεφαλαίων. Η πρόταση που έγινε στα μέσα της βδομάδας έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Ποιος θα μπορούσε να το φανταστεί ότι το Κολοσσαίο, η Ρωμαϊκή Αγορά, η περίφημη Γκαλερία ντέλι Ουφίτσι της Φλωρεντίας και πλείστα άλλα θα αποτελούσαν κάποια στιγμή δελεαστικές επενδύσεις για διάφορες πολυεθνικές και θα μπορούσαν να αποφέρουν κέρδη, λες και είναι πρότυπες καλλιέργειες λαχανόκηπων, που θα έβγαζαν αγγούρια τεραστίων διαστάσεων, με πολύ χαμηλό κόστος και πολλά - πολλά κέρδη... Φυσικά, σπεύδει να εξηγήσει ο αξιότιμος καθηγητής ότι "το πρόβλημα της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι μεγίστης σημασίας και συχνά οι ιδιώτες είναι οι καταλληλότεροι για την αξιοποίηση αρχαίων μεγάρων, μουσείων και εγκαταστάσεων". Στη συζήτηση που έχει ανάψει για τα καλά μπήκαν επικροτώντας όλοι οι υπέρμαχοι της "ελεύθερης αγοράς", ενώ δεν έλειψαν και οι εναλλακτικές προτάσεις από "αριστερούς" πάσης φύσεως, όπως ο βουλευτής και ιστορικός Τέχνης (!), Βιτόριο Σγκάρμπι, ο οποίος, ενθουσιασμένος από την ιδέα μεν, αλλά προσπαθώντας να κρατήσει τις ισορροπίες, αντιπρότεινε να τα νοικιάζουν! Στους διαξιφισμούς παρενέβη και ο υπουργός Πολιτισμού και στέλεχος της "κεντροαριστεράς" Βάλτερ Βαλτρόνι, ο οποίος σπάζοντας το κυβερνητικό κλίμα των ιδιωτικοποιήσεων - αυτές τις μέρες συζητιέται στην ιταλική Βουλή το θέμα της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού - δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος στην πώληση του Κολοσσαίου... "Ούτε καν να το συζητάμε - τόνισε - θα ήταν σαν να πουλιόνταν οι Πυραμίδες σε μια εταιρία πετρελαίου".

Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε κατά πόσο ο "άνεμος των αλλαγών της αγοράς" έχει φτάσει και στην Αίγυπτο, αλλά σίγουρα έχει παρασύρει την Ιταλία. Τι και αν διαφωνεί - τουλάχιστον δημόσια - ο κύριος Βαλτρόνι; Η ουσία παραμένει η ίδια ότι για τους καθηγητάδες, αλλά και τους κυνηγούς του χρήματος και των κερδών όλα πωλούνται, όλα μπορούν να γίνουν πηγή κερδών... Από τις νευραλγικές και στρατηγικής σημασίας δημόσιες επιχειρήσεις, μέχρι και την ίδια την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά ενός τόπου και δε θα αργήσουμε να δούμε και τους ίδιους τους λαούς σε τιμή "ευκαιρίας".

Ο εφιάλτης που κρέμεται πάνω από τα κεφάλια όλων μας σχηματοποιείται κάπως έτσι... Ο φέρελπις "πωλητής" να διαλαλεί την πραμάτεια του "Πάρε - πάρε... αυτό το κομμάτι της Ακρόπολης για να στολίσεις το σαλόνι σου" ή ακόμα "Δύο Ιταλοί - στο "Ιταλοί" μπορεί ο καθένας να προσθέσει όποιας εθνικότητας πολίτη θέλει, όλα παίζονται - ένα τάλιρο"... Αυτός είναι ο "θαυμαστός καινούριος κόσμος" που ευαγγελίζονται. Το θέμα, όμως, δεν είναι εκεί... Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς...

Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΧΑΛΚΙΔΑ
Κινδυνεύουν δύο μοναδικοί πνεύμονες πρασίνου!

Δύο μοναδικοί πνεύμονες πρασίνου και οξυγόνου για την πόλη της Χαλκίδας, τα δασύλλια του Κανήθου (Καράμπαμπα) και Μπαταργιά, κινδυνεύουν άμεσα με εξαφάνιση, αφού οι δημοτικές, νομαρχιακές και κρατικές υπηρεσίες αδιαφορούν, με αποτέλεσμα να απειλείται η πόλη με μια τεράστια οικολογική καταστροφή.

Συγκεκριμένα τα τεράστια πεύκα - πάνω από 10 μέτρα ύψος - που υπάρχουν στο δασύλλιο του Κανήθου και που χρειάστηκαν περισσότερο από μισό αιώνα για ν' αναπτυχθούν, βρίσκονται στο στάδιο της ξήρανσης εξαιτίας της προσβολής τους από κάμπιες που έχουν σχηματίσει τεράστια κουκούλια (φωλιές) στο φύλλωμά τους και επωάζονται.

Ηδη δεκάδες τέτοια δέντρα έχουν ξεραθεί και οι αρμόδιοι του Δήμου Χαλκίδας σκέφτονται την... κοπή τους, για να ολοκληρώσουν την εγκληματική τους εγκατάλειψη! Μάλιστα μιλούν για κάποια "εργάκια" που προγραμματίζει να κατασκευάσει ο Δήμος στο ελεύθερο μέρος που θα δημιουργηθεί από την κοπή των ξερών πεύκων... Κάτι ανάλογο αποπειράθηκε να συμβεί και πέρυσι, όταν στα"μουλωχτά" ο δήμαρχος της πόλης, Γ. Σπανός, επιχείρησε να κατασκευάσει ένα μικρό θέατρο και ένα αναψυκτήριο... "για την ψυχαγωγία του κόσμου". Ευτυχώς η άμεση αντίδραση των κατοίκων και των φορέων της πόλης αποσόβησε αυτό το "έγκλημα".

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο δασύλλιο της νοτιοδυτικής συνοικίας του Μπαταργιά, όπου δεκάδες πευκάκια ήδη ξεράθηκαν - απ' την ίδια αιτία - πριν καν προλάβουν να αναπτυχθούν.

Βέβαια σ' αυτήν την περίπτωση, δηλαδή στη συνοικία του Μπαταργιά, το "σκηνικό" είναι αρκετά διαφορετικό απ' αυτό του Κανήθου, αφού απ' το δασύλλιο- που βρίσκεται σε αμφιθεατρικό σημείο της πόλης - θα περάσει η υπό κατασκευή Εθνική Οδός Σχηματαρίου - Χαλκίδας, με αποτέλεσμα η άνοδος της αξίας της γης να κινεί έντονα το εργολαβικό και κατασκευαστικό ενδιαφέρον.

Ετσι, μπροστά στα τόσα "καλά" που θα απολαύσουν οι Χαλκιδαίοι, οι αρμόδιοι ευελπιστούν πως θα κατορθώσουν να κοροϊδέψουν αυτή τη φορά το λαό της συνοικίας. Την προηγούμενη φορά, που επιχειρήθηκε αυτό, ήταν το 1992 όταν προσπάθησαν να περάσουν τον Εθνικό δρόμο μέσα από το δασύλλιο, χωρίς όμως να τα καταφέρουν.

Ομως, όπως τότε, έτσι και τώρα, οι εργαζόμενοι, οι γονείς, οι μαθητές, οι σύλλογοι της συνοικίας συντονίζουν ξανά τις προσπάθειές τους, για να διασώσουν έναν απ' τους τελευταίους πνεύμονες πράσινου που έχουν απομείνει στη Χαλκίδα. Ηδη η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση" καλεί τους κατοίκους σε αγώνα, ώστε να σωθούν τα δασύλλια - πνεύμονες οξυγόνου της Χαλκίδας. Η Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση μιλά για "αγώνα ζωής" των κατοίκων κατά των μεγαλοσυμφερόντων και της ασύδοτης ρυπογόνας δράσης των βιομηχανιών της περιοχής.

Ερώτηση στη Βουλή

Για το θέμα αυτό, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Αχιλλέας Κανταρτζής,κατέθεσαν χτες Ερώτηση στη Βουλή. Οι δύο βουλευτές, αφού επισημαίνουν πως αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση, τότε σύντομα τα δέντρα των δύο δασυλλίων θα καταστραφούν οριστικά, ρωτούν τους υπουργούς Γεωργίας Στ. Τζουμάκα και ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη "τι μέτρα θα πάρουν για την καταπολέμηση του φαινομένου, την αναζωογόνηση των δασυλλίων και την αντικατάσταση όσων δέντρων έχουν ξεραθεί".

Γιώργος ΠΑΝΤΕΛΗΣ

Ολοκληρωτικά κινδυνεύουν να καταστραφούν τα πεύκα στο δασύλλιο του Μπαταργιά, αν άμεσα δεν υπάρξει κάποια παρέμβαση

Αιωνόβια πεύκα στα δασύλλιο του Κανήθου ξεραίνονται... Οι αρμόδιες υπηρεσίες, ωστόσο, αδιαφορούν για την τεράστια οικολογική καταστροφή



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ