Παρασκευή 24 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΑ
Κινδυνεύουν δύο μοναδικοί πνεύμονες πρασίνου!

Δύο μοναδικοί πνεύμονες πρασίνου και οξυγόνου για την πόλη της Χαλκίδας, τα δασύλλια του Κανήθου (Καράμπαμπα) και Μπαταργιά, κινδυνεύουν άμεσα με εξαφάνιση, αφού οι δημοτικές, νομαρχιακές και κρατικές υπηρεσίες αδιαφορούν, με αποτέλεσμα να απειλείται η πόλη με μια τεράστια οικολογική καταστροφή.

Συγκεκριμένα τα τεράστια πεύκα - πάνω από 10 μέτρα ύψος - που υπάρχουν στο δασύλλιο του Κανήθου και που χρειάστηκαν περισσότερο από μισό αιώνα για ν' αναπτυχθούν, βρίσκονται στο στάδιο της ξήρανσης εξαιτίας της προσβολής τους από κάμπιες που έχουν σχηματίσει τεράστια κουκούλια (φωλιές) στο φύλλωμά τους και επωάζονται.

Ηδη δεκάδες τέτοια δέντρα έχουν ξεραθεί και οι αρμόδιοι του Δήμου Χαλκίδας σκέφτονται την... κοπή τους, για να ολοκληρώσουν την εγκληματική τους εγκατάλειψη! Μάλιστα μιλούν για κάποια "εργάκια" που προγραμματίζει να κατασκευάσει ο Δήμος στο ελεύθερο μέρος που θα δημιουργηθεί από την κοπή των ξερών πεύκων... Κάτι ανάλογο αποπειράθηκε να συμβεί και πέρυσι, όταν στα"μουλωχτά" ο δήμαρχος της πόλης, Γ. Σπανός, επιχείρησε να κατασκευάσει ένα μικρό θέατρο και ένα αναψυκτήριο... "για την ψυχαγωγία του κόσμου". Ευτυχώς η άμεση αντίδραση των κατοίκων και των φορέων της πόλης αποσόβησε αυτό το "έγκλημα".

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο δασύλλιο της νοτιοδυτικής συνοικίας του Μπαταργιά, όπου δεκάδες πευκάκια ήδη ξεράθηκαν - απ' την ίδια αιτία - πριν καν προλάβουν να αναπτυχθούν.

Βέβαια σ' αυτήν την περίπτωση, δηλαδή στη συνοικία του Μπαταργιά, το "σκηνικό" είναι αρκετά διαφορετικό απ' αυτό του Κανήθου, αφού απ' το δασύλλιο- που βρίσκεται σε αμφιθεατρικό σημείο της πόλης - θα περάσει η υπό κατασκευή Εθνική Οδός Σχηματαρίου - Χαλκίδας, με αποτέλεσμα η άνοδος της αξίας της γης να κινεί έντονα το εργολαβικό και κατασκευαστικό ενδιαφέρον.

Ετσι, μπροστά στα τόσα "καλά" που θα απολαύσουν οι Χαλκιδαίοι, οι αρμόδιοι ευελπιστούν πως θα κατορθώσουν να κοροϊδέψουν αυτή τη φορά το λαό της συνοικίας. Την προηγούμενη φορά, που επιχειρήθηκε αυτό, ήταν το 1992 όταν προσπάθησαν να περάσουν τον Εθνικό δρόμο μέσα από το δασύλλιο, χωρίς όμως να τα καταφέρουν.

Ομως, όπως τότε, έτσι και τώρα, οι εργαζόμενοι, οι γονείς, οι μαθητές, οι σύλλογοι της συνοικίας συντονίζουν ξανά τις προσπάθειές τους, για να διασώσουν έναν απ' τους τελευταίους πνεύμονες πράσινου που έχουν απομείνει στη Χαλκίδα. Ηδη η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση" καλεί τους κατοίκους σε αγώνα, ώστε να σωθούν τα δασύλλια - πνεύμονες οξυγόνου της Χαλκίδας. Η Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση μιλά για "αγώνα ζωής" των κατοίκων κατά των μεγαλοσυμφερόντων και της ασύδοτης ρυπογόνας δράσης των βιομηχανιών της περιοχής.

Ερώτηση στη Βουλή

Για το θέμα αυτό, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Αχιλλέας Κανταρτζής,κατέθεσαν χτες Ερώτηση στη Βουλή. Οι δύο βουλευτές, αφού επισημαίνουν πως αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση, τότε σύντομα τα δέντρα των δύο δασυλλίων θα καταστραφούν οριστικά, ρωτούν τους υπουργούς Γεωργίας Στ. Τζουμάκα και ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη "τι μέτρα θα πάρουν για την καταπολέμηση του φαινομένου, την αναζωογόνηση των δασυλλίων και την αντικατάσταση όσων δέντρων έχουν ξεραθεί".

Γιώργος ΠΑΝΤΕΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες κοπής δέντρων στο Αλσος Φυτωρίου(2023-08-31 00:00:00.0)
Πρόγραμμα συσκέψεων από τις ΚΟ Εύβοιας του ΚΚΕ(2022-10-28 00:00:00.0)
Ο Δ. Κουτσούμπας σε Λιβαδειά και Χαλκίδα(2017-01-05 00:00:00.0)
Ο Δ. Κουτσούμπας σε Λιβαδειά και Χαλκίδα(2017-01-04 00:00:00.0)
Αλέα γιοκ(2001-03-17 00:00:00.0)
Με ενθουσιασμό στη μάχη των εκλογών(1998-09-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ