ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Απρίλη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλχημείες για την αντιμετώπιση της ανεργίας

Λογιστικά τεχνάσματα για να παρουσιαστεί η ανεργία μικρότερη απ' την πραγματική. Μόνο απ' τη μερική απασχόληση "κρύβεται" ένα 5%

Σε αλχημείες και λογιστικές απάτες καταφεύγουν οι χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και τα επίσημα κοινοτικά όργανα, για να εμφανίσουν την ανεργία μικρότερη απ' τις πραγματικές διαστάσεις. Επιδιώκουν έτσι να μετριάσουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων και των ανέργων. Ταυτόχρονα επιχειρούν να αξιοποιήσουν αυτά τα στοιχεία για να δικαιολογήσουν τις παρεμβάσεις στην "αγορά εργασίας" με μέτρα όπως η κατάργηση του 8ωρου, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, η καταστροφή του κοινωνικό - ασφαλιστικού συστήματος.

Πρωταθλητές σ' αυτή την απάτη εμφανίζονται οι Βρετανοί κυβερνώντες, Συντηρητικοί και Εργατικοί. Αν όμως πάρουμε υπόψη ότι το βρετανικό μοντέλο, το οποίο είναι αντίγραφο του αμερικανικού, θεωρείται πρότυπο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τότε πρέπει να περιμένουμε ανάλογες μεθοδεύσεις και στις άλλες χώρες - μέλη. Δείγματα "συμμόρφωσης" σ' αυτή την πρακτική δίνει και η ελληνική κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που τελευταία δημοσιοποίησε.

Μόλις πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι στη Βρετανία, εξαιτίας του τρόπου υπολογισμού της ανεργίας, είχαν "εξαφανιστεί" 500.000 άνεργοι που δεν απογράφονταν από τις επίσημες υπηρεσίες. Μόνο εξαιτίας αυτού του γεγονότος το ποσοστό της ανεργίας στη Βρετανία ανέβηκε από 5%, όπως παρουσιαζόταν επισήμως, στο 7%. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την πολύχρονη διακυβέρνηση των Συντηρητικών το σύστημα υπολογισμού της ανεργίας άλλαξε τριάντα (30) φορές! Ακόμη και σήμερα, επί κυβέρνησης Εργατικών, δε μετριούνται σαν άνεργοι οι νέοι κάτω των 17 ετών που δεν έχουν δουλιά, όπως και όσοι είναι πάνω από 55 χρόνων και έχουν σταματήσει να εργάζονται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ομως εκεί που η αλχημεία απογειώνεται είναι στη μέτρηση της μερικής απασχόλησης ή της υποαπασχόλησης. Εργαζόμενοι που υποχρεώνονται να δουλεύουν 3 ή 4 ώρες την εβδομάδα μετριούνται σαν εργαζόμενοι, έστω κι αν η εργασία τους δεν μπορεί να τους δώσει ούτε τα στοιχειώδη μέσα για να ζήσουν. Ηδη αυτές οι μορφές ψευτοαπασχόλησης έχουν διαδοθεί σε πολλές χώρες. Στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν το 18% της συνολικής απασχόλησης, στη Βρετανία το 25%, στη Γαλλία το 15,8% (το 1996).

Μια αμερικανική έρευνα που αναφέρεται στην περίοδο 1983-1993 αναφέρει ότι εξαιτίας αυτού του υπολογισμού τα ποσοστά ανεργίας είναι κατά 5% μικρότερα απ' τα πραγματικά σε όλες τις χώρες.

Με τέτοια "κόλπα" προσπαθούν οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μειώσουν την οργή και την αντίδραση των ανέργων και των εργαζομένων. Ομως αν για τις κυβερνήσεις και την Κομισιόν η ανεργία είναι 10% για τον καθένα από τα 25 εκατομμύρια των ανέργων η ανεργία είναι 100%. Οπως και οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται ότι η απειλούμενη και γι' αυτούς ανεργία δε θα είναι 10, αλλά 100%.

Ποιοι αποφασίζουν πραγματικά στις Βρυξέλλες

Ενα ολόκληρο δίκτυο "ομάδων συμφερόντων" υπαγορεύει και επιβάλλει τις αποφάσεις στους "δεκαπέντε"

Το συγκεντρωτικό πολιτικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι μια ιδανική παλαίστρα για τους εκπροσώπους συμφερόντων κάθε είδους. Μόνο στις Βρυξέλλες, υπάρχουν 10.000 άτομα, που είναι στην υπηρεσία των διαφόρων λόμπι, οι 90% από αυτούς ανήκουν στη βιομηχανία.

Ενα από τα ισχυρότερα και με μεγαλύτερη επιρροή λόμπι είναι η ΕΡΤ (Ευρωπαϊκή Στρογγυλή Τράπεζα των Βιομηχάνων) που ιδρύθηκε το 1983. Σ' αυτήν ανήκουν 45 διευθυντικά στελέχη πολυεθνικών εταιριών. Η Γερμανία εκπροσωπείται από τις πολυεθνικές BAYER, VEBA, BOSCH, DAIMLER BENZ, SIEMENS, KRUPP, BERTERSMANN.

Μεγάλες "επιτυχίες" της ERT θεωρούνται η δημιουργία της κοινής Ευρωπαϊκής Αγοράς, η Συμφωνία του Μάαστριχτ με τη νομισματική ενοποίηση και το διευρωπαϊκό συγκοινωνιακό δίκτυο.

Στόχοι της ERT τα επόμενα χρόνια είναι η αποδυνάμωση της περιβαλλοντικής και κοινωνικής νομοθεσίας, η διεύρυνση της ΕΕ προς Ανατολάς, καθώς και οι αναδιαρθρώσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις στους τομείς της Ενέργειας, των Επικοινωνιών και Τηλεπικοινωνιών. Στον τομέα του Εργατικού Δικαίου προωθούνται οι ελαστικές μορφές εργασίας, τόσο στους μισθούς, όσο και στο χρόνο εργασίας.

Πίσω από κλειστές πόρτες κανονίζονται υποθέσεις που θα εξασφαλίζουν την παγκόσμια κυριαρχία των πολυεθνικών. Σε ειδικά θέματα, όπως οι τηλεπικοινωνίες, δημιουργούνται ομάδες εργασίας από μέλη της ERT και πολιτικούς της ΕΕ και συχνά οι προτάσεις της ERT υιοθετούνται λέξη προς λέξη στο πρόγραμμα της ΕΕ. Για παράδειγμα, αναφέρεται ότι η "Λευκή Βίβλος" για την απασχόληση του 1993 του τότε Προέδρου της ΕΕ Ζ. Ντελόρ μοιάζει από την αρχή μέχρι το τέλος με ένα έγγραφο της ERT, που είδε το φως τον ίδιο ακριβώς καιρό.

Οσον αφορά την επεξεργασία ειδικών θεμάτων, υπάρχει μια σειρά λόμπι που προσεγγίζουν την ERT. Η πιο σημαντική από αυτές τις ομάδες είναι ο εργοδοτικός Οργανισμός UNICE, οργανωμένος σε 55 ομάδες εργασίας που μπορεί να κινητοποιήσει χίλια μέλη. Οι εκπρόσωποι της UNICE έχουν άποψη για κάθε θέμα που συζητείται ανοιχτά στην ΕΕ, υποβάλλουν προσχέδια νόμων και βομβαρδίζουν βουλευτές και εκπροσώπους του Τύπου με τις θέσεις τους.

Το 1995 ιδρύθηκε από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, άρα από επίσημους φορείς, σε συνεργασία με την ERT, η TABD (Διατλαντικός Επιχειρηματικός Διάλογος). Σ' αυτήν ανήκουν από ευρωπαϊκής πλευράς 11 τοπ μάνατζερ, ανάμεσά τους οι διευθυντές των BAYER, SIEMENS, ABB και από την αμερικανική πλευρά οι υπεύθυνοι των BOEING, IBM, FORD, GM. Σύμφωνα με το καταστατικό της, η TABD είναι ένα συμβουλευτικό όργανο της ευρωπαϊκής επιτροπής και στην πραγματικότητα ένα μέσο προσέγγισης των διαφόρων λόμπι με αναγνωρισμένους Οργανισμούς της ΕΕ.

Α. Ν.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΘΗΝΑ

"TO ΕΥΡΩ τρέχει, επιβιβαστείτε παρακαλώ", γράφουν οι αφίσες που αναρτήθηκαν στα γερμανικά τρένα για να προπαγανδίσουν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Πολλοί όμως είναι οι Γερμανοί που δε βιάζονται να ανέβουν στο τρένο του ΕΥΡΩ, υπάρχουν και αρκετοί που δηλώνουν ότι δε θα τους πείραζε καθόλου ακόμη και να το χάσουν. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 60% των Γερμανών δεν επιθυμεί τη μετάβαση στο ΕΥΡΩ.

ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ και οι Σκανδιναβοί είναι με συντριπτική πλειοψηφία κατά του ΕΥΡΩ. Οι πολίτες της "Γηραιάς Αλβιώνος" με ποσοστό 71%, οι Δανοί με 68%, οι Φινλανδοί με 67% και οι Σουηδοί με 66% λένε "όχι" στο ΕΥΡΩ. Συνολικά το 49% των Ευρωπαίων πολιτών δηλώνουν ότι δε συμφωνούν με την πολιτική της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης και την καθιέρωση του κοινού νομίσματος.

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ μπορεί να λένε "όχι" στο ΕΥΡΩ, όμως αυτό φαίνεται να μην απασχολεί τους ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ασχολούνται με το πώς θα αναγράφονται οι τιμές των προϊόντων μετά την κυκλοφορία του κοινού νομίσματος...

"ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΑ",λοιπόν, θα δημιουργηθούν στις χώρες - μέλη για να ελέγχουν τις αγορές και να εντοπίζουν προβλήματα σχετικά με το ΕΥΡΩ. Στην απόφαση αυτή κατέληξε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν: τα τραπεζικά έξοδα μετατροπής των εθνικών νομισμάτων σε ΕΥΡΩ, η διπλή αναγραφή των τιμών (σε ΕΥΡΩ και σε εθνικό νόμισμα) και, τέλος, ο διάλογος αρχών - καταναλωτών που σχετίζεται με την ενημέρωσή τους. Δηλαδή: "Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε".

"ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΛΥΣΗΣ της αμυντικής βιομηχανίας" ήταν ο τίτλος του χτεσινού "Ριζοσπάστη" και αναφερόταν στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για τη συρρίκνωση και στη συνέχεια το ξεπούλημα αυτού του κρίσιμου τομέα. Το βέβαιο είναι ότι οι διαγραφόμενες εξελίξεις συνδυάζονται με τις ανακατατάξεις που γίνονται αυτή την περίοδο στην Ευρωπαϊκή Ενωση με τις συγχωνεύσεις στο χώρο της αεροδιαστημικής και αμυντικής βιομηχανίας. Σπεύδει λοιπόν η κυβέρνηση να προετοιμάσει τη "λεία".

Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ των τριών μεγαλύτερων αεροδιαστημικών βιομηχανιών, της βρετανικής "Aerospace", της γαλλικής "Aerospatiale" και της γερμανικής DASA, βρίσκεται αυτή την περίοδο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Η συγχώνευση έχει αποφασιστεί σε πολιτικό επίπεδο ως απάντηση στον ανταγωνισμό με τους κολοσσούς της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας, που απειλούν με εξαφάνιση τους πάντες.

Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ είναι η προϋπόθεση γι' αυτή τη συγχώνευση που θα οδηγήσει στη δημιουργία της μεγαλύτερης βιομηχανίας κατασκευής αεροσκαφών όχι μόνο για την πολεμική, αλλά και για την πολιτική αεροπορία, σε ολόκληρο τον κόσμο. Το πρόβλημα εντοπίζεται στη γαλλική "Aerospatiale", η οποία ανήκει στο κράτος. Ετσι οι Γερμανοί και οι Βρετανοί πιέζουν τους Γάλλους για την άμεση αποκρατικοποίηση γιατί, όπως υποστηρίζουν, δεν είναι δυνατόν ένα κράτος να συμμετέχει σε έναν τέτοιο όμιλο.

ΤΟΝ ΤΙΤΑΝΙΚΟ λίγο πριν προσκρούσει στο παγόβουνο θυμίζει η ΟΝΕ, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Πιερ Σεβενεμάν, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα "Ντι Βόχε". "Η θάλασσα είναι ήρεμη, η τραπεζαρία είναι μεγαλοπρεπής, η ορχήστρα παίζει. Οταν όμως δούμε το παγόβουνο, μπορεί να είναι πολύ αργά", τονίζει στη συνέντευξη ο Σεβενεμάν. Γλαφυρός και παραστατικός ο υπουργός της γαλλικής σοσιαλιστικής κυβέρνησης, όμως όταν έρχεται η "ώρα της κρίσεως" ο ίδιος, όπως και ο προϊστάμενός του Λ. Ζοσπέν, δηλώνει "παρών" στο προσκλητήριο των πολυεθνικών.

TO ΜΟΥΝΤΙΑΛ,το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, που θα γίνει το καλοκαίρι στη Γαλλία, απασχόλησε την Κομισιόν μετά από καταγγελίες που έγιναν για τον τρόπο διακίνησης των εισιτηρίων απ' τους διοργανωτές. Οι Γάλλοι αρχικά είχαν δηλώσει ότι απ' αυτούς θα πωληθούν τα 2,5 εκατομμύρια εισιτήρια του Μουντιάλ και ότι μόνο 50.000 εισιτήρια, πέρα απ' αυτά που θα πάρουν οι εθνικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, θα διατεθούν στη διεθνή αγορά. Τελικά, μετά τις διαμαρτυρίες και την απειλή της Κομισιόν ότι θα τους παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αποφάσισαν να διαθέσουν 110.000 εισιτήρια σε φιλάθλους άλλων χωρών, μέσω τηλεφωνικών πωλήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ