ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Απρίλη 1998
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Φαινομενική η εκτόνωση της έντασης

Επιφανειακή φαίνεται πως είναι η προς το παρόν εκτόνωση της έντασης που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στο Κοσσυφοπέδιο. Μπορεί τα επεισόδια συγκρούσεων να λείπουν από την Πρίστινα, δεν απουσιάζουν ωστόσο ούτε οι απειλές των μεγάλων δυνάμεων, ούτε η τακτική των πολιτικών ελιγμών από τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ετσι, παρά την επιφανειακή ηρεμία, τα βασικά προβλήματα στην περιοχή παραμένουν ανεπίλυτα, με σημαντικότερο τη συνεχιζόμενη απουσία Αλβανόφωνων και Σέρβων αξιωματούχων από το τραπέζι του διαλόγου και μοναδική "νότα" εκτόνωσης την εκπαιδευτική συμφωνία των δύο πλευρών για την επιστροφή χιλιάδων Αλβανόφωνων νέων στα πανεπιστήμια του Κοσσόβου.

Παράλληλα, το θερμόμετρο της έντασης στη διπλωματική σκακιέρα δεν έχει πέσει ούτε στο ελάχιστο, ενώ τα χρονικά περιθώρια αποδυναμώνουν κάθε μέρα τη διορία των τεσσάρων βδομάδων που έδωσε στις 25 του Μάρτη στη Βόννη η Ομάδα - Επαφής στο Βελιγράδι. Σ' αυτό το πλαίσιο τα χαρακτηριστικά γεγονότα της περασμένης βδομάδας ήταν δύο: πρώτον, η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή εμπάργκο όπλων στο Βελιγράδι και δεύτερον, η πρόταση του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Μιλόσεβιτς για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη Σερβία με θέμα τη μεσολάβηση ή όχι ξένων παραγόντων στις διαπραγματεύσεις Σέρβων και Αλβανόφωνων στο Κόσσοβο.

Οσοι ψήφισαν υπέρ του εμπάργκο υποστήριξαν πως με το μέσο αυτό η ΝΟ Γιουγκοσλαβίας θα περιορίσει δραστικά το εξοπλιστικό της πρόγραμμα με όπλα υψηλής τεχνολογίας... Το Βελιγράδι αντέδρασε σ' αυτό το μέτρο, αποκηρύσσοντας την απόφαση ως "μία άνευ προηγουμένου ανάμειξη της διεθνούς κοινότητας στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κράτους - μέλους του Οργανισμού"...

Ενα 24ωρο μετά, μόλις την περασμένη Πέμπτη, ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς προέβη σε έναν ακόμη πολιτικό ελιγμό, προτείνοντας να διεξαχθεί σύντομα δημοψήφισμα, προκειμένου ο σερβικός λαός να αποφασίσει από μόνος του εάν συμφωνεί ή διαφωνεί με τη μεσολάβηση ξένων στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των Αλβανόφωνων του Κοσσόβου. Ο πρόεδρος του σερβικού Κοινοβουλίου άρχισε για το λόγο αυτό να δρομολογεί όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με έναν μεγάλο αριθμό βουλευτών της σερβικής αντιπολίτευσης να αντιδρά, χαρακτηρίζοντας την πρόταση Μιλόσεβιτς όχι μόνον "τακτική ελιγμού", αλλά "δημοψήφισμα πολέμου"! Το μέτωπο της "εσωτερικής" αντιπολίτευσης διευρύνθηκε με τις δηλώσεις του Μαυροβούνιου Προέδρου Μίλο Τζουκάνοβιτς, που δήλωσε πως "το κάλεσμα για το δημοψήφισμα δεν είναι τίποτε άλλο από ένα κακό μονοπάτι, μία ήδη πεπατημένη μέθοδος υποτίμησης των διεθνών δυνάμεων"...

ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Μια βαθιά νέα κρίση

Στη δίνη μιας νέας κρίσης βυθίζεται, πάλι, η Μέση Ανατολή μετά το χαμό του αρχιβομβιστή της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης "Χαμάς", Μοχιγιεντίν Σαρίφ πριν από μία βδομάδα. Για μια ακόμη φορά τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη μοιάζουν με πυριτιδαποθήκη λίγο πριν την έκρηξη και τίποτε δε θυμίζει ότι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, εδώ και μερικά χρόνια, εμπλέκονται σε μια "ειρηνευτική διαδικασία" που φέρεται να στοχεύει στην ήρεμη και αρμονική συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων.

Οσο περνά ο καιρός τόσο περισσότερο αποκαλύπτεται η ανεπάρκεια των περίφημων "ειρηνευτικών συμφωνιών" που δείχνουν τόσο ελαστικές ώστε να καλύπτουν υπό τη σκέπη τους τόσο την ισραηλινή αδιαλλαξία όσο και τα παλαιστινιακά αιτήματα. Ο μόνος ρόλος που αποδεικνύεται ότι διαδραματίζει περίφημα αυτή η παραπαίουσα "ειρηνευτική διαδικασία", είναι το ιδανικό άλλοθι για την απανταχού παρουσία, παρέμβαση και μεσολάβηση των ΗΠΑ, οι οποίες και παρουσιάζουν κατά βούληση νέες προτάσεις και σχέδια και επιφυλάσσονται για να μοιράσουν τις ευθύνες ενός ενδεχόμενου "ναυαγίου" στις δύο εμπλεκόμενες πλευρές.

Ο θάνατος του Σαρίφ δεν είναι παρά η σταγόνα που ξεχείλισε, για πολλοστή φορά, το ποτήρι της αγανάκτησης και της απογοήτευσης για τον παλαιστινιακό λαό, που εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, βρίσκεται αντιμέτωπος με την αδιαλλαξία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και την αντίστροφη μέτρηση μιας "ειρηνευτικής διαδικασίας" που βυθίζεται στο τέλμα και τον παρασέρνει ολοένα και περισσότερο στη μιζέρια και τη φτώχεια. Ολες οι τελευταίες εξελίξεις δε δείχνουν να έχουν καμία σχέση με το όραμα της Ιντιφάντα για ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο και ελεύθερο παλαιστινιακό κράτος. Ο αποκλεισμός εντείνεται, οι περιορισμοί αυξάνονται, ο εποικισμός συνεχίζεται, ο ισραηλινός στρατός είναι πάντα "παρών" και η Ιερουσαλήμ ετοιμάζεται να υποδεχτεί μια μεγάλη ισραηλινή στρατιωτική παρέλαση, ενώ το όνειρο της εξέγερσης απομακρύνεται.

Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ

ΡΩΣΙΑ
Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής

Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΡΟ

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 2 του Απρίλη, η έκτακτη Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΡΟ με κύριο θέμα "Η κρίση εξουσίας και η στάση του ΚΚΡΟ". Παρουσιάζοντας τη σχετική εισήγηση, ο πρόεδρος του προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ τόνισε ότι κύρια αιτία της παράλυσης της εξουσίας είναι η εφαρμοζόμενη επί 7 χρόνια πολιτική του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν και των κυβερνήσεών του. Σημείωσε ότι χωρίς την αλλαγή της κοινωνικοοικονομικής πολιτικής δεν είναι δυνατόν να βγει η χώρα από την κρίση. Η Ολομέλεια της ΚΕ αποφάσισε να μην υποστηρίξει την υποψηφιότητα για πρωθυπουργό της χώρας του Σεργκέι Κιριένκο που πρότεινε ο Γιέλτσιν. Η ΚΕ υποστηρίζει την πρωτοβουλία των κομματικών οργανώσεων και άλλων ενώσεων των εργαζομένων για τη διεξαγωγή στις 9 του Απρίλη της πανρωσικής κινητοποίησης διαμαρτυρίας και ζήτησε από τις κομματικές οργανώσεις του ΚΚΡΟ να συμμετάσχουν ενεργά στην προετοιμασία και τη διεξαγωγή της, καθώς και να προβάλουν ενιαία αιτήματα για την αλλαγή της πολιτικής, την υποστήριξη της Κρατικής Δούμας, των ενεργητικών εκδηλώσεων των εργαζομένων για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Η Ολομέλεια ενέκρινε τη δράση του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ και της ΚΟ στην Κρατική Δούμα του κόμματος στη φάση αυτή της κρίσης της εκτελεστικής εξουσίας και ανέθεσε το καθήκον να προετοιμάσουν τις προτάσεις του ΚΚΡΟ για τη "στρογγυλή τράπεζα" που θα πραγματοποιηθεί στις 7 του Απρίλη.

Σχετικά με τη "στρογγυλή τράπεζα" ο Ζιουγκάνοφ τόνισε ότι το καθήκον των εκπροσώπων του ΚΚΡΟ σ' αυτή συνίσταται στο να παρουσιάσουν την πραγματική κατάσταση της χώρας και να προτείνουν τη λύση του κόμματος για την έξοδο από την κρίση. "Ο Γιέλτσιν δε γνωρίζει τι πράγματι συμβαίνει. Δεν ξέρει ότι η μεγαλύτερη αύξηση των χρεών για τους μισθούς ήταν το Φλεβάρη", είπε ο Ζιουγκάνοφ σε συνέντευξη Τύπου μετά την Ολομέλεια. Απαντώντας στην ερώτηση τι θα κάνουν οι κομμουνιστές, αν ο Γιέλτσιν θα ακούσει τα πάντα, αλλά θα αποφασίσει όπως αυτός νομίζει, επισήμανε ότι "ο Γιέλτσιν τίποτα δεν αποφασίζει! Εμείς προτείνουμε να βρεθεί λύση. Υπάρχουν δυο δρόμοι: διάλογος και έξοδος από την κρίση με αλλαγή της σημερινής πολιτικής, όπως προτείνει το ΚΚΡΟ, ή μαζικές διαδηλώσεις και ταραχές στους δρόμους. Οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να απαιτήσουν μια κυβέρνηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Ο σχηματισμός της είναι δυνατός τώρα. Οι κομμουνιστές έχουν σχέδιο εξόδου από την κρίση και ανθρώπους ικανούς να το εφαρμόσουν. Θα τους προτείνουμε όμως να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση, μόνο αν αλλάξει η πολιτική. Δεν έχουμε δικαίωμα να ενεργήσουμε διαφορετικά".

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ ανακοίνωσε την αναβολή της προγραμματισμένης για την Παρασκευή έναρξης της κρίσιμης συζήτησης και ψηφοφορίας για την επικύρωση του διορισμού του Σεργκέι Κιριένκο στο αξίωμα του πρωθυπουργού, μετά από συμβιβασμό στον οποίο κατέληξε με τον Πρόεδρο Γιέλτσιν. Ο Σελεζνιόφ πρόσθεσε ότι η νέα ημερομηνία για τη συζήτηση θα οριστεί την ερχόμενη Τρίτη, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών "στρογγυλής τραπέζης" για την επίλυση της κυβερνητικής κρίσης.

ΑΝΑΓΓΕΛΤΙΚΑ

Τουρκία Μια ιστορία από τα παλιά

Οι πρόσφατες εξελίξεις στη γειτονική Τουρκία, που για μια ακόμη φορά είχαν στο επίκεντρό τους το ζήτημα του κοσμικού κράτους και του "πολιτικού Ισλάμ", έφεραν και πάλι στην επιφάνεια μια ιστορία αντιπαράθεσης που έχει τις ρίζες της πολλά χρόνια πριν

Σελίδες 44 - 45

ΗΠΑ - Κούβα "Σχετική" χαλάρωση του αποκλεισμού

Υπό το βάρος των διεθνών πιέσεων, η Ουάσιγκτον αποφάσισε να "δώσει" στις θρησκευτικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις το δικαίωμα να αποστέλλουν κατευθείαν ανθρωπιστική βοήθεια στην Κούβα, στα πλαίσια της χαλάρωσης των απαγορευτικών κυρώσεων, αλλά επιμένει στην αυστηρή συνέχιση του εμπορικού σε βάρος του νησιού του επανάστασης

Σελίδες 42 - 43

Αφρική Η ουσία της επίσκεψης Κλίντον

Σίγουρα ο σκοπός του ταξιδιού του Αμερικανού Προέδρου στην Αφρική δεν είχε καμία σχέση με "αγαθό ενδιαφέρον" ή έστω με "αναψυχή", αλλά σκόπευε σαφώς στην προώθηση των πολυεθνικών συμφερόντων στη μαύρη ήπειρο και στη δημιουργία μιας δύναμης ταχείας επέμβασης που θα απαλλάξει τους Αμερικανούς στρατιώτες από τραγέλαφους, όπως στη Σομαλία

Σελίδες 46 - 47

ΙΡΑΚ
Ολοκληρώθηκε, χωρίς πρόβλημα, ο έλεγχος των μεγάρων

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Χθες το μεσημέρι επρόκειτο να αναχωρήσουν για το Κουβέιτ οι επιθεωρητές της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου και οι διπλωμάτες του ΟΗΕ που πήραν μέρος στον προκαταρκτικό έλεγχο των προεδρικών μεγάρων του Ιράκ. Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των επιθεωρητών, Ρότζερ Χιλ, ο έλεγχος στα επίμαχα προεδρικά μέγαρα ολοκληρώθηκε, χωρίς να προκύψει κανένα στοιχείο ενοχοποίησης του Ιράκ για ύπαρξη μηχανισμού κατασκευής βιολογικού και χημικού οπλοστασίου. Ο Τσαρλς Ντουέφλερ, δεύτερος στην ιεραρχία της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και επικεφαλής της συγκεκριμένης αποστολής, αν και δεν προχώρησε σε δημοσιοποίηση λεπτομερειών από τα αποτελέσματα των ελέγχων, δήλωσε ότι δε δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα συνεργασίας με τους Ιρακινούς αξιωματούχους. Πριν την αναχώρησή τους από το Ιράκ, οι Ντουέφλερ και Χιλ θα είχαν σύντομη συνάντηση με τον Ιρακινό υπουργό πετρελαίου Αμέρ Μοχάμεντ Ρασίντ.

Καθημερινές έγιναν οι συγκρούσεις παλαιστίνιων διαδηλωτών με τον

Καθημερινές έγιναν οι συγκρούσεις Παλαιστίνιων διαδηλωτών με τον ισραηλινό στρατό



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ