Αρχισε χτες και ολοκληρώνεται αύριο το Συνέδριο του ΣΥΝ σε μια προσπάθεια να "τα βρουν" για τη στάση του κόμματος απέναντι στη Συνθήκη του Αμστερνταμ
Μια επανάληψη "απ' τα ίδια", με τρεις "κεντρικές εισηγήσεις" που υποστηρίζουν τρεις διαφορετικές θέσεις για την παρουσία του κόμματος στη Βουλή, η μια για υπερψήφιση (ΝΑΙ), η δεύτερη για καταψήφιση (ΟΧΙ) και η τρίτη (προεδρική αυτή) για να δηλώσει ο ΣΥΝ απλώς... "ΠΑΡΩΝ", κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την επικύρωση της Συνθήκης του Αμστερνταμ στη Βουλή, είχαμε χτες κατά την έναρξη του Διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΝ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωσταντόπουλος,στην εισηγητική του ομιλία, παρουσιάστηκε έντονα επικριτικός, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι "χωρίς κανενός είδους νομιμοποίηση" και σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές της εξαγγελίες, προχωρά στην υλοποίηση "με τον αυταρχισμό, υποκρισία, προχειρότητα και ανευθυνότητα" μιας πολιτικής που θα προκαλέσει κοινωνικές εκρήξεις και θα υπονομεύσει την ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην ολοκληρωτική επίθεση κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ κλπ., ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση σχετικά, απέφυγε να συνδέσει την επίθεση αυτή με τις δεσμεύσεις στα πλαίσια του Μάαστριχτ, του Αμστερνταμ, της ΟΝΕ, στο όνομα των οποίων επιβλήθηκε και η υποτίμηση της δραχμής. Επίσης, δεν έκανε τον κόπο να εξηγήσει πώς ο ΣΥΝ δίνει άλλοθι σ' αυτήν την καταστροφική πολιτική, με την κεντροαριστερή συνεργασία στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Παρ' όλα αυτά, είπε ότι ο ΣΥΝ κρατά σαφείς αποστάσεις απ' αυτήν τη διαχείριση της κυβέρνησης. Κατά τα λοιπά... "η σιωπή είναι συνενοχή", σημείωσε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Τέλος, αναφερόμενος στη στάση του κόμματός του σχετικά με τη Συνθήκη του Αμστερνταμ, ο Ν. Κωσταντόπουλος ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα αρχής που αφορά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του ΣΥΝ δεν υπάρχει, είναι δεδομένο. Και το συνέδριο καλείται να αποφασίσει τον πολιτικό χειρισμό της Συνθήκης του Αμστερνταμ. Ζήτησε, τέλος, από τους συνέδρους να αναφέρουν πώς μπορεί να κάνουν συνθετικές προτάσεις ώστε να δείξουν ότι ο ΣΥΝ μπορεί να λειτουργεί ως ενιαίο κόμμα...
Τις τρεις προτάσεις για τη στάση του ΣΥΝ στη Συνθήκη του Αμστερνταμ ανέπτυξαν, αμέσως μετά, οι Π. Λαφαζάνης υπέρ του "ΟΧΙ", Ν. Μπίστης υπέρ του "ΠΑΡΩΝ" και Μ. Παπαγιαννάκης υπέρ του "ΝΑΙ". Κοινή βάση, που εκφράστηκε και από τους τρεις, είναι ο "δεδομένος ευρωπαϊκός χαρακτήρας του ΣΥΝ" και η... αγωνία για το πώς θα προχωρήσει γρήγορα η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και η ΟΝΕ - μαζί και η γρήγορη ένταξη της χώρας μας σ' αυτήν. Ενώ στη διαφοροποίηση, ως προς την τακτική που πρέπει να κρατήσει ο "Ευρωπαίος" ΣΥΝ (ΟΧΙ, ΝΑΙ ή ΠΑΡΩΝ), είναι φανερή η πίεση των αρνητικών εξελίξεων από τη μέχρι στιγμής υλοποίηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ και, τώρα, της Συνθήκης του Αμστερνταμ. Κυρίως αποτυπώνεται, σε ένα μεγάλο μέρος, η αποκάλυψη της αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση σύμφωνα με τις απαιτήσεις του μεγάλου πολυεθνικού κεφαλαίου για ισοπέδωση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στο όνομα του Μάαστριχτ, του Αμστερνταμ και της ΟΝΕ. Και, βεβαίως, επιδρά - ιδιαίτερα στους υποστηριχτές του "ΟΧΙ" και του "ΠΑΡΩΝ" - η αγωνία για το πολιτικό κόστος που θα επιμεριστεί όχι μόνον στους κυβερνητικούς εκτελεστές, αλλά και στους υπηρέτες αυτής της βάρβαρης πολιτικής στα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΣΥΝ, ΠΟΛ. ΑΝ. και ΔΗΚΚΙ), πλην βεβαίως του ΚΚΕ που την καταδικάζει.
Ετσι, δεν είναι τυχαίο ότι και οι τρεις εκπρόσωποι των διαφορετικών απόψεων, και χτες, προσπάθησαν να αποστασιοποιηθούν, άλλος λιγότερο κι άλλος περισσότερο, από τις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης, επιχειρώντας να τις αποσυνδέσουν από τις δεσμεύσεις που έχουν επιβληθεί και έχει αναλάβει η κυβέρνηση Σημίτη στα πλαίσια της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ.
Το συνέδριο συνεχίζεται σήμερα με ομιλίες και παρεμβάσεις συνέδρων και ολοκληρώνεται, σύμφωνα με το πρόγραμμα, αύριο το μεσημέρι με τις σχετικές ψηφοφορίες.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης,ανέφερε ότι οι δηλώσεις του απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κορντοβέζ,είναι καταφανώς έξω από το πνεύμα των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπου αναφέρεται ότι η ενταξιακή προοπτική είναι υποβοηθητική των προσπαθειών λύσης. Οι δηλώσεις αυτές, πρόσθεσε, δυναμιτίζουν κατά τρόπο ανεξήγητο τις διεθνείς προσπάθειες που αναλαμβάνονται αυτή την περίοδο για προώθηση λύσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Κληρίδης ετοιμάζει επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα.
Εξάλλου, επιπόλαιο άνθρωπο, εντελώς ακατάλληλο για τη θέση του, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, τον Ντιέγκο Κορντοβέζ.
Εκθεση με τις εκτιμήσεις για τα περαιτέρω βήματα της παρέμβασης της Ρωσίας στο Κυπριακό και του Συμβουλίου Ασφαλείας θα ετοιμάσει ο Βλαντιμίρ Τζιζόφ,όταν επιστρέψει στη Μόσχα, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στη Λευκωσία.
Αυτό δήλωσε ο Ρώσος απεσταλμένος για το Κυπριακό, μετά τη νέα συνάντησή του, χθες το απόγευμα, με τον Πρόεδρο Κληρίδη.
Αναφορικά με τις επαφές του στα Κατεχόμενα ο Β. Τζιζόφ αρκέστηκε να πει ότι αυτές ολοκληρώθηκαν και ότι αύριο θα συνεχίσει τις επαφές του στις ελεύθερες περιοχές. Απέφυγε ωστόσο να κάμει οποιαδήποτε αναφορά για τις αυριανές συναντήσεις του.
Πρέπει να δούμε τι είναι η αμερικανική πρωτοβουλία, πριν μιλήσουμε για ύπαρξη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, δήλωσε ο Ρώσος απεσταλμένος, κληθείς να σχολιάσει εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι ενημερωμένο για το περιεχόμενο της αμερικανικής πρωτοβουλίας. Οταν έρθει ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην Κύπρο, πρόσθεσε, θα ακούσουμε και θα δούμε τι έφερε.
Ο Ρώσος απεσταλμένος διαφώνησε με την εκτίμηση ότι ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών, όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, έχει περιέλθει σε δεύτερη μοίρα. Νομίζω, είπε, ότι είναι τα Ηνωμένα Εθνη που βρίσκονται στο προσκήνιο και αυτό, σημείωσε, το παραδέχονται όλοι.
Τις απειλές της Τουρκίας ότι τυχόν ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα οδηγήσει στη μονιμοποίηση της διαίρεσης του νησιού, επανέλαβε ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Χικμέτ Τσετίν,ο οποίος πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη στα Κατεχόμενα.
Μιλώντας το πρωί σε έκτακτη συνεδρία της ψευδοβουλής, ο Τσετίν είπε ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα όλες τις πρωτοβουλίες, οι οποίες, όπως ισχυρίστηκε, αποσκοπούν στο να υποβαθμίσουν τους Τουρκοκύπριους.
Αποκάλεσε, επίσης, τους Τουρκοκύπριους ως συνιδρυτές της πρώην Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά την έκφρασή του, και μίλησε για ανεξάρτητο κράτος στα Κατεχόμενα, το οποίο θα διατηρήσει το ισοζύγιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Κύπρο.
Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδη στη συζήτηση για το κλείσιμο των "Duty free"
Το κλείσιμο των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών συζητήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης τόνισε:
"Το θέμα που συζητάμε, μας βάζει μπροστά σε μια διπλή πρόκληση, κ. επίτροπε. Η πρώτη πρόκληση: Μετά 7 χρόνια μεταβατική περίοδο είπατε ότι δε χρειάζεται έκθεση σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει η διακοπή λειτουργίας των καταστημάτων "duty free". Από την άλλη, ομολογείτε ότι θα υπάρξουν συνέπειες και στην απασχόληση και στα λιμάνια και στα αεροδρόμια και στα ταξίδια και στην αγορά.
Δεύτερη πρόκληση: Είπατε ότι θα υπάρξουν συνέπειες και ότι κάθε κράτος - μέλος θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες αυτές. Μα, η πολιτική του κάθε κράτους χωριστά προκάλεσε αυτές τις συνέπειες ή η κοινοτική πολιτική; Ο τρώσας και ιάσετε, κ. επίτροπε! Πρέπει αυτή η κοινοτική πολιτική να έχει την ευθύνη, να έρθει αποτελεσματικός αρωγός για να αποκατασταθούν οι συνέπειες.
Οι εργαζόμενοι στον τομέα λένε: 150.000 θέσεις απασχόλησης θα χαθούν. Και πρόκειται κυρίως για νέους ανθρώπους. Αυτοί είναι που εργάζονται στα "duty free". Τι θα κάνουν αυτοί; Ξέρετε γιατί καθυστερείτε αυτή τη μελέτη; Ξέρετε γιατί δε θα την καταθέσετε ποτέ; Γιατί δε σας απασχολεί να εξετάσετε τι θα γίνει με τους εργαζόμενους. Γι' αυτό το αποφεύγετε, αλλιώς ήταν πολύ εύκολο να φέρετε στοιχεία σχετικά με τις συνέπειες.
Δε θέλετε όμως να θίξετε το θέμα, τι θα γίνει με τους 150.000 ανθρώπους που θα βρεθούν στο δρόμο. Είναι νέοι άνθρωποι και τους στέλνετε να αυξήσουν την ουρά, τη μάστιγα των 20 εκατ. ανέργων, που προκάλεσε η διαβόητη, η περίφημη Ενιαία Αγορά σας και οι πολιτικές που εφαρμόζετε για την προώθησή της".
Αυτός ο πυρήνας διαμορφώνει την οικονομική και κοινωνική πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, επιλέγοντας και προωθώντας κάθε φορά τους αποδοτικότερους "πολιτικούς υπαλλήλους" του, ως κυβερνητικούς διαχειριστές.
Π.Ρ.