ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Επικίνδυνη για τους εργαζόμενους η κυβέρνηση
  • Είναι μύθος πως οι επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα δεν είναι παραγωγικές επειδή είναι δημόσιες
  • Οι επιμέρους αντιδράσεις και αγώνες των εργαζομένων δεν επαρκούν πια, χρειάζεται ο συντονισμός της δράσης τους με πολλαπλές συσπειρώσεις

Με απάντηση στα παραληρήματα του Γ. Δρυ περί "Πλαστήρα και Παπάγου" άρχισε την τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ καλώντας τον υφυπουργό να μην φέρνει τη συζήτηση σε τέτοιες εποχές "γιατί ο τόπος πλήρωσε πάρα πολλά και έκανε πολλούς αγώνες για να φέρει αυτή τη χώρα στο επίπεδο που βρίσκεται σήμερα από άποψη κατακτήσεων ιδιαίτερα των εργαζομένων".

Αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησης στις ΔΕΚΟ, τόνισε ότι η κυβέρνηση πιστή στους προσανατολισμούς του Μάαστριχτ και τις εντολές του διευθυντηρίου της ΕΕ, προωθεί με βίαιο τρόπο τις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ, τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος. Και υπογράμμισε:

"Με γρήγορους ρυθμούς ολοκληρώνει το θεσμικό πλαίσιο που νομιμοποιεί αυτές τις αντεργατικές ρυθμίσεις και βιάζεται να προωθήσει τα πρακτικά μέτρα που θα ολοκληρώσουν το ξεπούλημα του εθνικού μας πλούτου στις πολυεθνικές, στους ξένους. Αυτές τις μέρες ζούμε το δράμα των εργαζομένων στην "Ολυμπιακή" αλλά στη σειρά περιμένουν και οι εργαζόμενοι των ΕΛΤΑ, του ΟΣΕ, της ΕΥΔΑΠ, του ΗΛΠΑΠ, του ΟΛΠ, της ΕΘΕΛ και άλλων ΔΕΚΟ.

Η ρήση του Μητσοτάκη ότι δεν υπάρχουν κεκτημένα, που τόσο στηλίτευσε τότε το ΠΑΣΟΚ, σήμερα αποτελεί χρυσό κανόνα του Κ. Σημίτη, της κυβέρνησης αλλά και όλων των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος οι οποίοι βουβοί παρακολουθούν τις εξελίξεις και κάπου κάπου βγάζουν και έναν αναστεναγμό λύπης για την κατάντια του άλλοτε κοινωνικού ΠΑΣΟΚ σηκώνοντας όμως το χέρι τους και ψηφίζοντας στο όνομα της όποιας σκοπιμότητας όλα μα όλα τα αντιλαϊκά νομοσχέδια που φέρνει η κυβέρνηση εδώ μέσα".

Ο Ορ. Κολοζώφ υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει για αυτά που γίνονται σήμερα όταν έγινε συζήτηση της "Λευκής Βίβλου" της ΕΕ, τότε η κυβέρνηση έλεγε ότι δε θα γίνει τίποτα για να έρθει σήμερα να εφαρμόσει ό,τι ακριβώς προβλέπεται εκεί μέσα. Αντικρούοντας δε τα περί "εκσυγχρονισμού" που επικαλείται η κυβέρνηση τόνισε:

"Αλλο είναι εκσυγχρονισμός, άλλο είναι η εξυγίανση και άλλο είναι η ιδιωτικοποίηση. Δεν πάνε μαζί αυτά τα πράγματα. Είναι μύθος πως οι επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα δεν είναι παραγωγικές επειδή είναι δημόσιες. Πάρα πολλές επιχειρήσεις, παρά τη λαθεμένη πολιτική που ασκήθηκε και τη λεηλασία που υπέστησαν, είχαν πολλαπλά κέρδη σε σχέση με αντίστοιχες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Αρκεί να θυμηθούμε την ΑΓΕΤ που ξεπουλήθηκε στους Ιταλούς ή να συγκρίνουμε τα Ελληνικά Διυλιστήρια με αυτά του Λάτση και του Βαρδινογιάννη, για να διαπιστώσουμε μεγαλύτερη παραγωγικότητα και περισσότερα κέρδη παρά το γεγονός ότι προσφέρουν στον καταναλωτή καλύτερες τιμές".

Αφού υπενθύμισε ότι οι ιδιώτες για να αγοράσουν τις δημόσιες επιχειρήσεις απαιτούν και το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων σε αυτές, τόνισε:

"Αυτή η κυβέρνηση έχει πλήρως υποταχθεί στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου και η στάση της είναι εχθρική προς τους εργαζόμενους. Ομως αυτή η πολιτική μπορεί να ανατραπεί, μπορεί να την ανατρέψει μόνο η ενωμένη πάλη του λαού μας. Οι επιμέρους αντιδράσεις και αγώνες δεν επαρκούν πια. Χρειάζεται ο συντονισμός της δράσης τους με πολλαπλές συσπειρώσεις, να δημιουργήσει τις απαραίτητες αλλαγές στους συσχετισμούς δύναμης.

Ολη αυτή η προσπάθεια είμαστε βέβαιοι πως θα έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ισχυρού μετώπου που θα έχει αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό, δημοκρατικό προσανατολισμό. Ενα μέτωπο όλων όσοι θίγονται από τη δράση των πολυεθνικών, ένα μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα τεθεί επικεφαλής της πάλης του λαού μας, που θα προτείνει την εναλλακτική λύση σε αυτήν την πολιτική των μονοπωλίων που ασκείται σήμερα στη χώρα μας".

Συμπλέετε με τη ΝΔ

Στη δευτερολογία του ο Ορ. Κολοζώφ παρατήρησε ότι όπως φάνηκε και από την ομιλία του εκπροσώπου της ΝΔ, δεν υπάρχει καμία διαφορά με την πολιτική της κυβέρνησης και τόνισε:

"Εάν ήταν κυβέρνηση η ΝΔ το ίδιο θα έκανε, γιατί το ίδιο έκανε όταν ήταν στην εξουσία προσπαθώντας να περάσει με τον ίδιο τρόπο τις ιδιωτικοποιήσεις. Πρέπει να σας πω ότι σας έστρωσαν τον δρόμο. Μια σειρά από ζητήματα που έχουν σχέση με τα δικαιώματα των εργαζομένων, η ΝΔ τα άνοιξε και εσείς παρόλο που όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση παλεύατε μαζί με μας αναχρονιστικά, μόλις γίνατε κυβέρνηση εκσυγχρονιστήκατε και τα διατηρήσατε".

Σχολιάζοντας δε τα περί απομόνωσης του ΚΚΕ που είπε ο Γ. Δρυς, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος σημείωσε:

"Μην θέλετε να μας τρομάξετε όταν μας λέτε ότι είμαστε απομονωμένοι, παρόλο που από τη σημερινή συζήτηση μόνο εσείς και η ΝΔ συμπέσατε. Οι άλλες πτέρυγες σας κριτικάρανε ακριβώς για τα ίδια ζητήματα ή τουλάχιστον εξέφρασαν την ίδια ανησυχία, ότι πάτε σε ιδιωτικοποιήσεις, πάτε να αφαιρέσετε τα δικαιώματα των εργαζομένων. Το ίδιο απομονωμένοι μας λέγατε ότι ήμασταν και όταν σας λέγαμε τις αλήθειες για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και μας βρίζατε για να έρθετε σήμερα να ακολουθήσετε, με τον τρόπο που πάτε να ακολουθήσετε, αυτά που εμείς τότε προτείναμε στον ελληνικό λαό".

Ισχυρή αντίσταση στην καταιγίδα των ιδιωτικοποιήσεων

Μόνη λύση ο αποφασιστικός αγώνας των εργαζομένων ενάντια στο ξεπούλημα των ΔΕΚΟ, τόνισε ο κεντρικός εισηγητής του ΚΚΕ, στην Επερώτηση για τις ΔΕΚΟ, Μήτσος Κωστόπουλος

Την επιτακτική ανάγκη για τη διαμόρφωση ισχυρής αντίστασης των εργαζομένων ενάντια στη λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων και το ξεπούλημα - καταστροφή του εθνικού πλούτου, που επιχειρεί η κυβέρνηση με γρήγορους ρυθμούς, επισήμανε στην ομιλία του ο κεντρικός εισηγητής του ΚΚΕ, Μήτσος Κωστόπουλος,στην Επερώτηση του Κόμματος για τις ΔΕΚΟ. Τόνισε πως οι εργαζόμενοι σήμερα δεν έχουν περιθώριο για ολιγωρία και εγκλωβισμούς σε ψεύτικα διλήμματα, ακριβώς λόγω της οξύτητας της επίθεσης.

Καταγγέλλοντας με έντονο τρόπο την κυβερνητική πρακτική, ο Μήτσος Κωστόπουλος τόνισε ότι "όταν η βία, η αυθαιρεσία και ο ετσιθελισμός γίνονται νόμος, τότε νομιμοποιείται το εργατικό κίνημα να αντιδράσει, να αντισταθεί με κάθε μέσο, και το σύνθημα "Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη" αποχτάει μια μεγάλη πατριωτική διάσταση.

Οταν η ψεύτικη κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετατρέπεται σε κοινοβουλευτική δικτατορία, τότε επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων εργαζομένων να υπερασπίσουν με κάθε μέσο τα δημοκρατικά συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις ελευθερίες τους.

Οταν ο λεγόμενος κομματικός πατριωτισμός και η κομματική πειθαρχία γίνονται άλλοθι για να περάσουν επιλογές νεοδοσιλογισμού, τότε ο πραγματικός δημοκράτης, ο κάθε ελεύθερος άνθρωπος δεν μπορεί να σιωπά. Ο καθένας ας πάρει τις ευθύνες του, ο καθένας ας διαλέξει με ποιους θα πάει".Παραλληλίζοντας τη σημερινή κατάσταση με παλιότερες σκληρές κυβερνητικές επιθέσεις του ΠΑΣΟΚ στα λαϊκά συμφέροντα, ο Μήτσος Κωστόπουλος υπογράμμισε ότι "το 1985, πάλι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε σκληρά εισοδηματικά μέτρα για τους εργαζόμενους, κατάργησε, "ετεροχρόνισε" την ΑΤΑ κλπ. Το συνδικαλιστικό κίνημα αντέδρασε έντονα και είχαμε τις γνωστές εξελίξεις στη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών. Τα σημερινά μέτρα, όπως καταγράφονται στο νομοσχέδιο για την ΟΑ και όπως ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Εργασίας κ. Παπαϊωάννου και τον ανεκδιήγητο υφυπουργό, πρώην πρόεδρο της ΓΣΕΕ, δεν αφορούν μόνο το εισόδημα των εργαζομένων. Αφορούν όλο το φάσμα των θεμελιακών τους δικαιωμάτων και από την άποψη αυτή, η πείρα εκείνη του 1985, πρέπει να απασχολήσει τους εργάτες και τους συνδικαλιστές που μάχονται αυτή τη στιγμή. Αν αποφευχθούν αδυναμίες και παραλείψεις του παρελθόντος, αν σωστά διακρίνουμε ποιοι πραγματικά πονάνε για τους εργαζόμενους και ποιοι, όπως και χτες, υποκρίνονται, παίζουν παιχνίδια ξένων και ντόπιων υπηρεσιών και μηχανισμών, όπως αποδείχνει η ίδια η πικρή πείρα, τότε μπορεί να διαμορφωθούν προϋποθέσεις, ώστε τα μέτρα των "εκσυγχρονιστών" του Σημίτη και των νεοακροδεξιών, νεοφιλελεύθερων, όποιου χρώματος, να προσκρούσουν σε ένα πανίσχυρο τείχος".

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Μήτσος Κωστόπουλος, στη σημερινή λειτουργία των ΔΕΚΟ, σημειώνοντας ότι ο ελληνικός λαός έχει επενδύσει για την ύπαρξη και λειτουργία τους τρισεκατομμύρια δραχμές. Ομως σήμερα αυτές οι ΔΕΚΟ μέσω ειδικών συμφωνιών και νομοθετήσεων παρέχουν άπλετα προνόμια και διευκολύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο. Ανέφερε δε συγκεκριμένα παραδείγματα. Κατέληξε λέγοντας πως "είτε με πολιτικά κριτήρια είτε με νομικά δει κανείς το ξεπούλημα, η εκχώρηση στους ιδιώτες μέρους ή μιας ολόκληρης ΔΕΚΟ είναι καθαρή ΚΛΕΨΙΑ".

Ειδικά στάθηκε στο επίκαιρο θέμα της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" τονίζοντας πως "επιλέχθηκε ως "πιλότος" για τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για το χαρακτήρα των ΔΕΚΟ και για τα εργασιακά δικαιώματα". Παράλληλα, αναλύοντας συνολικά τα γεγονότα που σχετίζονται με την ΟΑ και τις εξελίξεις, το θέμα των αεροδρομίων και του ελέγχου των αερογραμμών, υπογράμμισε ότι "ο θρυμματισμός συν η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, είναι ένας τρόπος για τον καλύτερο έλεγχο των αερογραμμών από τους ξένους. Κι αυτό επιχειρείται σήμερα".

Τέλος, αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία των ΔΕΚΟ για την εθνική οικονομία της χώρας και συνολικότερα το εθνικό συμφέρον. Τόνισε ότι το πραγματικό ερώτημα που πρέπει να απασχολήσει τους εργαζόμενους δεν είναι το αν θα περισωθεί κάτι από την επίθεση που γίνεται. "Το ζήτημα που μπαίνει - σημείωσε - είναι "ή εμείς ή αυτοί". Μέσος δρόμος δεν υπάρχει. Από την άποψη αυτή η πρόταση για ένα μέτωπο πάλης και κοινής δράσης των εργαζομένων σε όλες τις ΔΕΚΟ και τις στρατηγικές επιχειρήσεις, είναι μια πρόταση βαθιά πατριωτική".

Γ. ΔΡΥΣ
Απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί αντί απολογίας

Σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσει τη συζήτηση της Επερώτησης του ΚΚΕ η κυβέρνηση έστειλε στη Βουλή τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ,ο οποίος έχει στην αρμοδιότητά του τις Εφορίες και όχι τη λειτουργία των ΔΕΚΟ.

Ως εκ τούτου ο υφυπουργός στην απάντησή του, αντί να ασχοληθεί με την ουσία της Επερώτησης, εκτράπηκε σε απαράδεκτους χαρακτηρισμούς κατά των βουλευτών του ΚΚΕ που ανέπτυξαν την Επερώτηση. Ο εκπρόσωπος μίας κυβέρνησης που ξεπουλά τα πάντα και επιχειρεί να εφαρμόσει τον εργασιακό μεσαίωνα, είπε ότι οι παρεμβάσεις του θύμισαν "κλωνοποιημένη ομιλία της δεκαετίας του '60","με έντονο κόκκινο συντηρητισμό"!

Ο εκπρόσωπος μίας κυβέρνησης που έχει σκύψει το κεφάλι στους Αμερικανούς και τους άλλους ιμπεριαλιστές, υπακούοντας δουλικά στις επιταγές τους, έφτασε στο σημείο να πει ότι "κάτι ξέρει το ΚΚΕ από ραγιαδισμό", ενώ ξαναθυμήθηκε και τα "τι Πλαστήρας, τι Παπάγος" για να δηλώσει ότι το ΚΚΕ είναι "απομονωμένο".

Κατά τον Γ. Δρυ οι ΔΕΚΟ πρέπει "να προσαρμόζονται στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον, χωρίς νόθους κρατικούς προστατευτισμούς" και οι εργαζόμενοι, όπως δείχνει το παράδειγμα της "Ολυμπιακής" ξέρουν τι σημαίνει στην πράξη το παραπάνω. Αποκαλυπτικός ήταν ο υφυπουργός και όταν προσπάθησε να αντικρούσει την καταγγελία των βουλευτών του ΚΚΕ ότι η κυβέρνηση κατασυκοφαντεί τις ΔΕΚΟ και τους εργαζόμενους σε αυτήν. Κατά τον Γ. Δρυ "την αρνητική εικόνα των ΔΕΚΟ δεν την παράγει καμία συστηματική εκστρατεία κατασυκοφάντησης τους, αλλά η ίδια η εμπειρία του καταναλωτικού κοινού, που αγανακτεί συχνά με τον τρόπο που αυτές λειτουργούν.

Πιστός στα νεοφιλελεύθερα δόγματα δήλωσε ότι δεν είναι δυνατή η συντήρηση επιχειρήσεων που δε "λειτουργούν με βάση την ανταγωνιστικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών τους και την ικανότητά τους να ικανοποιούν επιχειρησιακά κριτήρια αποτελεσματικότητας". Ετσι δήλωσε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσουν οι ΔΕΚΟ "με τη μορφή ανώνυμων εταιριών, με την εφαρμογή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων, εκπληρώνοντας ταυτόχρονα την κοινωνική τους αποστολή", σχήμα που από μόνο του είναι μία αντίφαση, αφού κοινωνική αποστολή και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια σε καμία περίπτωση δε συμβιβάζονται..

Τα άλλα κόμματα

Η συμφωνία της ΝΔ στην ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική στο θέμα των ΔΕΚΟ φάνηκε ξεκάθαρα στην τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΔ Γ. Αλογοσκούφη,ο οποίος αυτό που βρήκε να προσάψει στην κυβέρνηση ήταν ότι ακολουθεί μία πολιτική που δεν την πιστεύει. Ο βουλευτής της ΝΔ συνεισφέροντας και αυτός με τον τρόπο του στην κυβερνητική προπαγάνδα ισχυρίστηκε μεταξύ των άλλων ότι ένα από τα στοιχεία που συνθέτουν το πρόβλημα των ΔΕΚΟ είναι "και τα προνόμια των συντεχνιών". Κατά τον Γ. Αλογοσκούφη χρειάζεται "ταχεία διαδικασία αποκρατικοποίησης, κατάργηση μονοπωλιακών προνομίων, κατάρτιση γενικών κανονισμών προσωπικού, σύμφωνα με τα ισχύοντα σε ομοειδείς επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα", πολιτικές που έτσι και αλλιώς εφαρμόζει η κυβέρνηση, όπως φάνηκε και με την υπόθεση της "Ολυμπιακής".

Ο βουλευτής του ΣΥΝ Ε. Αποστόλου κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει εγκαταλείψει τις διακηρύξεις ότι οι ΔΕΚΟ είναι μοχλός ανάπτυξης και προχωράει σε κατάργηση ή συγχώνευση 1.750 δημόσιων οργανισμών και υπηρεσιών. Καταλόγισε δε στην κυβέρνηση δημοκρατικό έλλειμμα επειδή αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμα του Υπουργικού Συμβουλίου, στο οποίο αναφέρονταν το σκεπτικό της κατάργησης αυτών των δημόσιων οργανισμών.Εκ μέρους του ΔΗΚΚΙ στην Επερώτηση τοποθετήθηκε ο βουλευτής Τ. Ιντζές,ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι και στο θέμα των ΔΕΚΟ πράττει αυτά που εξαγγέλλει κατά καιρούς η ΝΔ. Μάλιστα υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ με το δήθεν σοσιαλιστικό προσωπείο του παραπλανά το λαό, την ίδια στιγμή που η πολιτική του χαρακτηρίζεται από "Θατσερισμό και Ριγκανισμό". Εκανε λόγο για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει φτάσει στο σημείο να ιδιωτικοποιήσει ακόμα και το νερό που πίνουμε, θυμίζοντας τις εποχές της ΟΥΛΕΝ και της ΠΑΟΥΕΡ.

ΟΤΕ
Υπερκέρδη για τους προμηθευτές

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Αχιλλέα Κανταρτζή

"Κλασική περίπτωση" πεδίου εφαρμογής των καταστροφικών συνεπειών της νεοσυντηρητικής επιλογής της λειτουργικής ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ, χαρακτήρισε τον ΟΤΕ ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, στη δική του παρέμβαση που αφορούσε τον οργανισμό τηλεπικοινωνιών της χώρας.

Οπως είπε, "στραγγαλίστηκε στο ξεκίνημά της η ΕΛΒΙΥΛ, που θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη της έρευνας και της τεχνολογίας με ευεργετικές επιδράσεις για την εθνική μας οικονομία, έτσι ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις θησαυρισμού, προϋποθέσεις για να αντλήσουν κέρδη και υπερκέρδη οι προμηθευτές, οι γνώστες εταιρίες "Ερικσον", "Ζήμενς", αλλά και τα ντόπια παραρτήματα τους και τα πρακτορεία τους που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό".

Απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, κατήγγειλε πως "παραδίνετε την υποδομή του ΟΤΕ για να χρησιμοποιηθεί από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις σε τιμές κάτω του κόστους, όπως γίνεται, για παράδειγμα, με την κινητή τηλεφωνία, αλλά και όπως προβλέπεται να γίνει και με τους υπόλοιπους τομείς"

Για τις δικαιολογίες στήριξης αυτών των κυβερνητικών επιλογών, ο Αχιλλέας Κανταρτζής σχολίασε: "Λέτε ότι με την παραχώρηση στους ιδιώτες θα αναβαθμιστούν και θα βελτιωθούν οι υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες. Αυτό ακούμε να λέγεται και από την κυβέρνηση, αλλά και από όλους εκείνους οι οποίοι κινούνται στον αστερισμό του νεοφιλελευθερισμού. Μα, ποιον, αλήθεια, κοροϊδεύουν; Ποιος, αλήθεια, θα πήγαινε να τοποθετήσει τηλέφωνο και στο τελευταίο χωριό της χώρας μας; Ποιος θα πήγαινε, αλήθεια, να μεταφέρει το γράμμα και στο τελευταίο χωριό της χώρας μας, αν δεν υπήρχαν αυτές οι δημόσιες επιχειρήσεις;".

Κατέληξε, τονίζοντας ότι "η πολιτική αυτή των ιδιωτικοποιήσεων δεν είναι ένα απλό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, αλλά θα έχει και ολέθριες επιπτώσεις για το λαό και τους εργαζομένους της χώρας".

ΟΣΕ
Διάλυση με ... σχέδιο ΝΔ

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκου Γκατζή

Στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον ΟΣΕ εστίασε την παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής,τονίζοντας ότι η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική ωθεί με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση του Οργανισμού.

Τόνισε ότι "εφαρμόζεται και μάλιστα με ταχύρυθμες διαδικασίες το αντιδραστικό δόγμα για κράτος και εργοδότες χωρίς υποχρεώσεις στο λαό και τη χώρα και εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα, αλλά με υποχρεώσεις".

Περιγράφοντας τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στον ΟΣΕ, ανέφερε χαρακτηριστικά: "Σήμερα, με το πρόσχημα των τεράστιων ελλειμμάτων, η κυβέρνηση προχωρά στην εκσυγχρονιστική χαριστική βολή. Η συρρίκνωση και το ξεπούλημα των ελληνικών σιδηροδρόμων στους ιδιώτες προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και βάσει σχεδίου. Στόχοι της κυβέρνησης πριν την ιδιωτικοποίηση είναι η συρρίκνωση του δικτύου με κατάργηση σιδηροδρομικών γραμμών, η δραστική μείωση του προσωπικού με παράλληλη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Ετσι η διοίκηση του ΟΣΕ προχώρησε με λουκέτο του οδοντωτού σιδηροδρόμου. Πήρε μια σειρά μέτρων, για να περιορίσει δήθεν το κόστος των σιδηροδρόμων, όπως περικοπές δρομολογίων και τοπικών γραμμών σε Πελοπόννησο, Μακεδονία, Θεσσαλία, κλείσιμο σταθμών και γραφείων εμπορευμάτων και εισιτηρίων, κατάργηση των κεντρικών σταθμαρχείων και του επταώρου στις επιθεωρήσεις, με περικοπή και κατάργηση βαρδιών, κατάργηση του εποπτικού ελέγχου στις αμαξοστοιχίες τα Σαββατοκύριακα και τον ορισμό κυκλωμάτων εργασίας πέρα από έστω κάποια ενημέρωση των εργαζομένων".

Κατέληξε λέγοντας πως "το σχέδιο είχε ετοιμάσει η ΝΔ χωρίς να προλάβει να το υλοποιήσει. Και τα δύο σχέδια έχουν ως κεντρική φιλοσοφία τη συρρίκνωση του δικτύου, με το κλείσιμο των μη κερδοφόρων γραμμών, την ιδιωτικοποίηση των προσοδοφόρων υπηρεσιών και τη δραστική μείωση του προσωπικού. Δηλαδή τη διάλυση του ΟΣΕ".

ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Λιτότητα στο Δημόσιο, παροχές στους ιδιώτες

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Μπάμπη Αγγουράκη

Στο θέμα των αστικών συγκοινωνιών στάθηκε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης.Αναφερόμενος στα ελλείμματα των ΔΕΚΟ αυτών είπε ότι "καμία μέχρι τώρα κυβέρνηση δεν επιδότησε τις αστικές συγκοινωνίες. Η όποια κοινωνική πολιτική, το όποιο φτηνό εισιτήριο ή δωρεάν μετακίνηση την περίοδο 1986-'90 έγινε με δάνεια. Κάθε κυβέρνηση υποχρέωσε τους συγκοινωνιακούς φορείς σε δανεισμούς. Στους ιδιώτες όμως των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης δίνει επιδότηση δισεκατομμυρίων και βεβαίως προχωρεί και σε παραγραφή των όποιων δανείων".

Αναφορικά με την οικονομική πολιτική σημείωσε πως "σήμερα η κυβέρνηση μιλά για την ανάγκη μείωσης των εξόδων των συγκοινωνιών. Θα σας πω μόνο ότι από τις απώλειες που έχει η ΕΘΕΛ από τη μείωση των επιβατών, που στα τελευταία τρία - τέσσερα χρόνια μειώθηκαν από πεντακόσιες πενήντα χιλιάδες στους τριακόσιους πενήντα χιλιάδες επιβάτες, από τη μείωση που προκύπτει λόγω του ότι δεν έχει μηχανισμό για την είσπραξη των εισιτηρίων και από τη φύρα που υπάρχει, από το γεγονός ότι δε γίνονται προσλήψεις αναγκαίου προσωπικού. Οι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι για την τετραετία 1993-1998 μόνο γι' αυτούς τους λόγους χάνονται 10 δισεκατομμύρια δραχμές περίπου".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατέληξε τονίζοντας: "Είναι φανερό ποια πολιτική οδηγεί στα ελλείμματα αυτά που υπάρχουν στις συγκοινωνίες. Για μας είναι φανερό ότι τώρα προωθείται μια πολιτική που έχει σαν σκοπό την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στις αστικές συγκοινωνίες. Η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί από τον ενιαίο φορέα για τις συγκοινωνίες και δίνει το μετρό στην ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ. Θα κρατήσει τις γραμμές κορμού στο κράτος, για να τροφοδοτούν το μετρό. Ομως τα τοπικά δίκτυα θα δοθούν στους δήμους, όπως επίσης και το περιφερειακό δίκτυο θα πάει στα ΚΤΕΛ".

ΔΕΗ
Αντίσταση στο ξεπούλημα

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ, Στρατή Κόρακα

Τις θέσεις του ΚΚΕ, για την κατάσταση που επικρατεί στη ΔΕΗ, ανέπτυξε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας.Τόνισε πως "η ΔΕΗ αυτός ο οικονομικός κολοσσός - είναι απαίτηση των συμφερόντων της χώρας - δεν πρέπει να παραδοθεί στις αυθόρμητες δυνάμεις της καπιταλιστικής αγοράς. Πρέπει να πάψει να είναι ξέφραγο αμπέλι στις ορέξεις του διεθνούς μονοπωλιακού κεφαλαίου, στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ντόπιων υποστηριχτών της. Πρέπει να αντιπαραταχθεί ένα ισχυρό, πλατύ μαζικό λαϊκό κίνημα, όχι μόνο των εργαζομένων στη ΔΕΗ, αλλά ολόκληρου του ελληνικού λαού. Η πολιτική της καπιταλιστικής ευρωπαϊκής ενοποίησης, η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Μάαστριχτ, με την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και στον τομέα της ηλεκτρενέργειας μόνο δεινά θα φέρει στο λαό και στον τόπο μας".

Επισήμανε ιδιαίτερα τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στους εργαζόμενους, λέγοντας ότι "η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων παντού και πάντα προϋποθέτει και προετοιμάζει σημαντική επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, ανατροπή των κατακτήσεών τους. Τόσο ορισμένες από τις ιδέες του σχεδίου ΘΑΛΗΣ όσο και οι κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου" του κ. Ντελόρ, η φιλολογία στον Τύπο για τους υπεράριθμους, τους τεμπέληδες, τους προνομιούχους υπαλλήλους, επιβεβαιώνουν τα παραπάνω".

Τέλος αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση και τις πιέσεις του διεθνούς κεφαλαίου, τόνισε πως "η διεθνής εμπειρία έδειξε πως συχνά πίσω από τους επίδοξους μάνατζερ κρύβονται ισχυροί οικονομικοί κύκλοι, που επιδιώκουν υπερκέρδη ελέγχοντας, συμμετέχοντας, ή και διαμορφώνοντας την πολιτική έργων ή και προμηθειών της ΔΕΗ. Η μέθοδος αυτή στην ουσία ολοκληρώνει τη λειτουργική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Ακόμα διευκολύνει το σπάσιμο της ΔΕΗ σε κερδοφόρες και μη δραστηριότητες. Καθιστά έτσι ευκολότερη την ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων".

"Δεν υπάρχουν κεκτημένα" έλεγε ο Κ. Μητσοτάκης και το ΠΑΣΟΚ ως αξιωμα

"Δεν υπάρχουν κεκτημένα", έλεγε ο Κ. Μητσοτάκης και το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση αντιδρούσε. Το παραπάνω ρητό τώρα έχει γίνει χρυσός κανόνας για τον "εκσυγχρονιστή" κ. Σημίτη.

Το στιγμιότυπο, από τις τελευταίες κινητοποιήσεις των εργαζομένων της "Ολυμπιακής" έξω από τα γραφεία της διοίκησης της εταιρίας, στη Λ. Συγγρού

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ

Την επικίνδυνη κυβερνητική πολιτική και το θέμα των ΔΕΚΟ - τραγικά επίκαιρο μετά την επίθεσή της κατά της "Ολυμπιακής" - κατήγγειλαν χθες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια σχετικής Επερώτησης.

Με συγκεκριμένα στοιχεία για όλες σχεδόν τις ΔΕΚΟ, οι βουλευτές αποκάλυψαν την πολιτική του ξεπουλήματος από μία κυβέρνηση που, πιστή στους προσανατολισμούς του Μάαστριχτ και τις εντολές του Διευθυντηρίου της ΕΕ, προωθεί με βίαιο τρόπο τις ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων επιχειρήσεων, τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος. Η κυβέρνηση με προφανή στόχο να υποβαθμίσει τη συζήτηση έστειλε στη Βουλή τον υφυπουργό Γ. Δρυ (που έχει στην αρμοδιότητά του τις Εφορίες) ο οποίος αντί να απολογηθεί για την κυβερνητική πολιτική, αναλώθηκε σε απαράδεκτους χαρακτηρισμούς κατά των βουλευτών του ΚΚΕ. Ομως, αυτή η προσπάθεια δεν έκρυψε το αποκρουστικό πρόσωπο της "εκσυγχρονιστικής" κυβέρνησης, καθώς ο υφυπουργός το δήλωσε ξεκάθαρα ότι οι ΔΕΚΟ πρέπει "να προσαρμόζονται στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον χωρίς νόθους κρατικούς προστατευτισμούς". Το τι σημαίνει ένας τέτοιου είδους προστατευτισμός, το νιώθουν στο πετσί τους αυτές τις μέρες οι εργαζόμενοι στην "Ολυμπιακή", ενώ υπό την απειλή του βρίσκονται όλες οι ΔΕΚΟ και οι απασχολούμενοι σε αυτές.

Από τη συζήτηση φάνηκε επίσης η πλήρης ταύτιση της κυβέρνησης με τη ΝΔ, ο εκπρόσωπος της οποίας συμφώνησε με τις αλλαγές των κανονισμών προσωπικού στις ΔΕΚΟ, ζητώντας ταυτόχρονα περαιτέρω επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ