ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΧΩΡΙ ΗΛΕΙΑΣ
Πήραν το νόμο στα χέρια τους!

ΚΚΕ: Ο ενωμένος αγώνας Ελλήνων και ξένων εργατών, φραγμός στο ρατσιστικό παροξυσμό

Τη σκυτάλη των κρουσμάτων ρατσισμού και ξενοφοβίας, που πληθαίνουν ανησυχητικά τις τελευταίες μέρες, χωρίς η κυβέρνηση Σημίτη να αισθανθεί την ανάγκη να παρέμβει, αφήνοντας έτσι πολλά ερωτηματικά για τις προθέσεις της, πήρε προχτές το βράδυ το Γιαννιτσοχώρι στο Νομό Ηλείας.

Κάτοικοι του χωριού πήραν το νόμο στα χέρια τους και συνέλαβαν περίπου 20 - 25 Αλβανούς μετανάστες, τους οποίους οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα, από όπου, όμως, αφέθηκαν ελεύθεροι γιατί δεν προέκυψε τίποτα σε βάρος τους. Η "αγανακτισμένη" ομάδα των κατοίκων, επειδή προφανώς δεν ικανοποιήθηκε από τη "δικαιοσύνη" που απένειμε η Αστυνομία, πήραν το νόμο στα χέρια τους και εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό εναντίον των αλλοδαπών, μη διστάζοντας να χρησιμοποιήσουν όπλα. Από το μένος τους δε γλίτωσαν ούτε συγχωριανοί τους, οι οποίοι διαφώνησαν με τη ρατσιστική συμπεριφορά τους.

Σημειώνεται ότι η επίθεση κατά των μεταναστών έγινε χωρίς να υπάρχει καμία εμφανής αιτία και αφορμή, αφού χρόνια τώρα οι Αλβανοί εργάζονται στο χωριό, νοικιάζουν σπίτια, στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, ενώ δεν υπάρχει καμία "έξαρση της εγκληματικότητας".

Το κοινοτικό συμβούλιο προσπάθησε χτες να "κατευνάσει τα πνεύματα", χωρίς, ωστόσο, να αποδοκιμάσει τη ρατσιστική δράση των κατοίκων.

Με αφορμή το νέο πρωτοφανές κρούσμα ρατσισμού και ξενοφοβίας που εκδηλώθηκε στο Γιαννιτσοχώρι Ηλείας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω ανακοίνωση:

"Σε ρατσιστικό παροξυσμό εξελίσσεται η ιδεολογική επίθεση κατά ξένων οικονομικών μεταναστών, που για καιρό αναπτύσσεται οργανωμένα, μεθοδικά και στη χώρα μας.

Πίσω από το νέο πρωτοφανές κρούσμα ρατσισμού και ξενοφοβίας, με συλλήψεις Αλβανών μεταναστών στην Κοινότητα Γιαννιτσοχώρι Ηλείας, όπως και από ανάλογα κρούσματα σε κοινότητες της Πιερίας και της Κορινθίας, βρίσκεται η συντονισμένη, μεθοδευμένη και κατευθυνόμενη εκστρατεία "κέντρων", που έχουν συμφέρον να αποπροσανατολίσουν το λαό από τις αιτίες των προβλημάτων που τον ταλανίζουν. Πρόκειται για "κέντρα", που έχουν στόχο τη διάσπαση του λαϊκού κινήματος, την εξουδετέρωση κάθε προσπάθειας να ενωθούν οι εργάτες, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, θρησκείας, ώστε να διαιωνίζουν την κυριαρχία τους. Εκστρατεία, την οποία πλασάρουν αρκετά ΜΜ Ενημέρωσης, βομβαρδίζοντας καθημερινά το λαό μας με το δηλητήριο της ξενοφοβίας.

Η έξαρση της εγκληματικότητας και στη χώρα μας συνδέεται πρώτα απ' όλα με την ένταση της εκμετάλλευσης, την αύξηση της ανεργίας, της φτώχειας, της απόλυτης εξαθλίωσης. Συνδέεται με την "άνθηση" των αξιών της πλουτοκρατίας, όπως ο ατομικισμός, το κυνήγι του κέρδους. Η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας είναι καθαρά πολιτικό θέμα και προϋποθέτει φιλολαϊκή πολιτική.

Το ΚΚΕ επισημαίνει για μια ακόμα φορά ότι η υστερία κατά των μεταναστών, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία είναι φαινόμενα εξαιρετικά επικίνδυνα για τα συμφέροντα του λαού και της χώρας. Χρειάζονται άμεσα μέτρα ελέγχου, περιορισμού της ασυδοσίας των εργοδοτών, οι οποίοι έχουν επιβάλει καθεστώς "γαλέρας" στην απασχόληση των μεταναστών, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία βρίσκονται σε κατάσταση εξαθλίωσης και απόγνωσης.

Καλεί τον ελληνικό λαό να μην επιτρέψει την εξάπλωση του ρατσισμού, να απαιτήσει την ισοτιμία Ελλήνων και ξένων εργατών.

Καλεί τους εργαζόμενους, τη φτωχή αγροτιά, τους Ελληνες και ξένους εργάτες, με τον ενωμένο αγώνα τους, να βάλουν φραγμό στο ρατσισμό και την ξενοφοβία".

Προσοχή Αλβανοί!

Αλβανοί! Η κραυγή αντηχεί παντού στη χώρα. Η απειλή είναι δίπλα μας. Μπαίνει στα σπίτια μας. Μας ληστεύει. Βιάζει τις γυναίκες μας. Εμείς τους δίνουμε μεροκάματο κι αυτοί αχαριστία. Οι διάβολοι μπούκαραν στην αγγελική κοινωνία μας και τη μαγάρισαν. Εφεραν το έγκλημα, τα ναρκωτικά, τα όπλα. Ιδού ο ένοχος της κακοδαιμονίας μας.

Το γυάλινο παραθυράκι που λέγεται τηλεόραση εκπέμπει κάθε τόσο πολεμικά ανακοινωθέντα. Λες και η χώρα να γέμισε με χιλιάδες ένοπλους συμμορίτες. Πώς θα προστατέψουμε την τιμή μας, την περιουσία μας, τη θρησκεία μας, τη φυλή μας; Αυτοπροστασία συστήνουν ορισμένοι. Αρμόδιοι και μη. Πώς θα γίνει αυτό; Οσοι το προτείνουν, αφήνουν να εννοηθούν πολλά.

"Οι Αλβανοί είναι κακοί μετά τις οκτώ το βράδυ κι όχι όταν δουλεύουν στα χωράφια;", μας λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Καστοριάς Γιώργος Σιαμίδης,με αφορμή την απαγόρευση κυκλοφορίας που επέβαλε στους μετανάστες ο πρόεδρος της Κοινότητας Π. Κεραμιδίου Πιερίας.

Ο Νομός Καστοριάς αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα περάσματα Αλβανών λαθρομεταναστών. Αυτό φαίνεται από τον αριθμό των απελάσεων. Το 1995 διώχτηκαν από το νομό 22.890 άτομα, το 1996 ήταν 31.500, πέρσι 21.500, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 1998 5.600. Τα ελληνοαλβανικά σύνορα στο νομό έχουν μήκος 47 χιλιόμετρα και τα περάσματα είναι ομαλά. Μόλις διασχίσουν το νομό, βγαίνουν στο οδικό δίκτυο της Κοζάνης και από εκεί διασκορπίζονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βέροια, Θήβα.

Οι μεταφορείς

Οι μεταφορείς είναι Ελληνες. Το πρώτο τρίμηνο του 1998 η ΕΛ. ΑΣ. απασχολιόταν με 28 έως 33 υποθέσεις λαθραίας μεταφοράς το μήνα. Από αυτές οι τρεις - τέσσερις πραγματοποιούνταν από Αλβανούς. Από 1-1-1997 έως 31-3-1998 καταγράφηκαν 191 περιπτώσεις παράνομης μεταφοράς λαθρομεταναστών. Οι μεταφορές γίνονται με κλειστά φορτηγάκια. Το "εισιτήριο" είναι 100 χιλιάδες δραχμές για την Αθήνα, 70 χιλιάδες για τη Θήβα και 50 χιλιάδες για τη Θεσσαλονίκη ή τη Λάρισα. Οι ιδιοκτήτες τους, για να γλιτώνουν την κατάσχεση των οχημάτων τους, κάνουν μια μικρή απάτη. Τα αλλάζουν με τους συνεργούς τους. "Ο συλληφθείς ισχυρίζεται ότι δανείστηκε το αυτοκίνητο του φίλου του για μια βόλτα", μας λέει αρχιφύλακας μεταβατικού αποσπάσματος. "Πριν λίγο καιρό σταματήσαμε αυτοκινητοπομπή με τέσσερα ταξί κι ένα ΙΧ. Ο ένας είχε το αυτοκίνητο του άλλου".

Υπάρχουν και περιπτώσεις (πέρσι ήταν 10-15) όπου τα αυτοκίνητα είναι καινούρια ή και πολυτελούς μάρκας. "Οι ιδιοκτήτες τους ξοφλούν τα γραμμάτια με τις λαθρομεταφορές. Εχει πιαστεί ιδιοκτήτης BMW που μετέφερε εννέα άτομα. Τα τρία στο πορτ - μπαγκάζ".

Το έγκλημα στο νομό

Οι Αλβανοί που μένουν στο νομό είναι λίγοι. Στον ΟΑΕΔ Καστοριάς 700 άτομα έχουν καταθέσει αιτήσεις για τη χορήγηση της "πράσινης κάρτας". Οι... εισβολείς έφεραν μαζί τους και το έγκλημα;

Σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ", στο νομό το 1997 μέχρι και τις 31 Μαρτίου 1998 έγιναν δυο ανθρωποκτονίες, 12 ληστείες, 70 κλοπές - διαρρήξεις, 24 παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων, 70 παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και 5 παραβάσεις της νομοθεσίας περί προστασίας εθνικού νομίσματος. Οι μισές περίπου από τις παραπάνω περιπτώσεις έχουν εξιχνιαστεί από την Ασφάλεια. Το 1997 κατηγορήθηκαν 13 αλλοδαποί για κλοπή, 15 για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και 38 για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

"Στην περιοχή μας δεν υπάρχει αύξηση του αριθμού των διαρρήξεων, των κλοπών και των ληστειών. Πριν δυο χρόνια το πρόβλημα αυτό ήταν πιο έντονο στα παραμεθόρια χωριά του νομού" μας λέει αξιωματικός της Ασφάλειας. "Οι περισσότερες κλοπές αφορούν κλεμμένα ΙΧ που χρησιμοποιούν ορισμένοι λαθρομετανάστες για να ταξιδέψουν στο εσωτερικό της χώρας. Αυτά τα εγκαταλείπουν, τα βρίσκουμε και τα επιστρέφουμε στους ιδιοκτήτες τους. Δεν έχουν εντοπιστεί σπείρες. Η δράση των παρανομούντων είναι περιστασιακή".

Κι όμως μετά τη δολοφονία του αστυνομικού Δ. Ζαρομυτίδη από σπείρα Αλβανών που μετέφερε ναρκωτικά, το ψήφισμα της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Καστοριάς ανέφερε: "Εδώ στην Καστοριά φρουρούμε τα σύνορα. Ποια σύνορα; Αυτά που άνοιξαν στην αθλιότητα, τη δολιότητα, την εγκληματικότητα και τη διαφθορά. Κλείστε τα σύνορα με την Αλβανία τώρα. Να ξαναβρούμε την ησυχία μας, την ταυτότητά μας, τον εαυτό μας...

Από στιγμή σε στιγμή θα ξεσπάσει η οργή του λαού και τότε θα αναγκαστούμε να πάρουμε το νόμο στα χέρια μας... "

Αιτήματα των αστυνομικών

Η ανακοίνωση της Τοπικής Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ήταν πιο ψύχραιμη. Οπως και η Τοπική Ενωση Αξιωματικών της ΕΛ. ΑΣ. δε ζητούσε την... κήρυξη πολέμου, αλλά την αύξηση της υπάρχουσας δύναμης των μεταβατικών αποσπασμάτων και της οργανικής δύναμης των Αστυνομικών Διευθύνσεων της Δυτικής Μακεδονίας, την αυστηρότερη εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας που αναφέρεται στην παράνομη εισαγωγή όπλων - ναρκωτικών και λαθρομεταναστών, την άμεση αλλαγή του νόμου περί χρήσης όπλων.

"Ζητάμε τον εφοδιασμό με νέου τύπου αλεξίσφαιρα γιλέκα, λειτουργικά και εύχρηστα, την τοποθέτηση σταθμών ασυρμάτου επικοινωνίας σε όσα οχήματα δεν έχουν και ενίσχυση του κέντρου για καλύτερη επικοινωνία, την άμεση τοποθέτηση αλεξίσφαιρων τζαμιών στα αυτοκίνητα των μεταβατικών αποσπασμάτων και την ενίσχυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς με δέκα τζιπ" μας λέει ο Γ. Σιαμίδης.

Οι συμμορίες

Επίσης "να επισπευσθούν οι εργασίες για την αποπεράτωση του κέντρου υποδοχής αλλοδαπών φυγάδων" προσθέτει ο γραμματέας της Ενωσης Δ. Μάρκου. Το τελευταίο "κτίζεται" εδώ και δυο χρόνια. Θα φιλοξενεί 100 άτομα, τη στιγμή που στην Καστοριά κάθε μέρα συλλαμβάνονται 100-150 λαθρομετανάστες.

Το πρόβλημα με συμμορίες Αλβανών που από την Καστοριά εισάγουν στην Ελλάδα όπλα και ναρκωτικά είναι υπαρκτό. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, το 1997 σε 17 περιπτώσεις μεταφοράς όπλων πιάστηκαν 12 Αλβανοί και δυο Ελληνες. Το πρώτο τρίμηνο του 1998 σε πέντε περιπτώσεις πιάστηκαν εφτά Αλβανοί. Οσον αφορά τα ναρκωτικά το 1996 πιάστηκαν 29 Αλβανοί και 12 Ελληνες, ενώ κατασχέθηκαν 170 κιλά χασίς, το 1997 πιάστηκαν 35 Αλβανοί και 15 Ελληνες και κατασχέθηκαν 436 κιλά χασίς και 130 γραμμάρια ηρωίνη, το πρώτο τρίμηνο του 1998 πιάστηκαν 16 Αλβανοί και 2 Ελληνες και κατασχέθηκαν 2,5 τόνοι χασίς.

"Οι περισσότεροι έχουν σχέσεις με τον ελληνικό υπόκοσμο" μας λέει αξιωματικός της Ασφάλειας. "Χωρίς τα εγχώρια κυκλώματα δεν μπορεί να γίνει η διακίνησή τους. Υπάρχουν Αλβανοί που λειτουργούν ως υπεργολάβοι Ελλήνων κακοποιών".

"Μήπως οι δικοί μας είναι άγγελοι;" αναρωτιέται. "Αν αναπτυχθούν ρατσιστικά φαινόμενα, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Οι αυτοδικίες και η υστερία δε μας συμφέρει. Τι φταίνε οι Αλβανοί, αν μέσα σε αυτούς που έρχονται στη χώρα μας υπάρχουν και κακοποιοί;".

Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ
Στην αυξανόμενη εκμετάλλευση και καταπίεση οι αιτίες

"Το κύμα αλβανοφοβίας και ρατσιστικής υστερίας, που έχει ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας, προκειμένου να φορτωθεί η έξαρση της εγκληματικότητας στους οικονομικούς και πολιτικούς μετανάστες, έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και εγκυμονεί επικίνδυνες καταστάσεις για την κοινωνική και την πολιτική ζωή στη χώρα μας". Αυτό τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ),που εξέδωσε χτες και με την οποία καταγγέλλει την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.

Με κοινοποίηση προς τον πρόεδρο της Βουλής, οτους υπουργούς Δημόσιας Τάξης, Εργασίας, τους αρχηγούς κομμάτων, τη ΓΣΕΕ και τα ΜΜΕ, η ανακοίνωση υπογραμμίζει:

"Καθημερινά, μέσα από τα ΜΜΕ, προβάλλονται αυτόκλητοι "υπερασπιστές του νόμου και της τάξης", όπως πρόεδροι κοινοτήτων, ο Σύλλογος "Ληστευθέντων Πολιτών" και άλλων, που καλούν τους πολίτες να πάρουν το νόμο στα χέρια τους, δηλητηριάζοντας, έτσι, τα δημοκρατικά και φιλόξενα αισθήματα του λαού μας, με το μίσος του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Δυστυχώς, στον ολισθηρό αυτό δρόμο, έχουν μπει κυβερνητικοί, κομματικοί, εκκλησιαστικοί, δικαστικοί και άλλοι παράγοντες και ζητούν την "κεφαλήν επί πίνακι" όλων των ξένων μεταναστών. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του μητροπολίτη της Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα, ο οποίος από τον άμβωνα της εκκλησίας, παρουσία υπουργών και βουλευτών, αφού περιόρισε τη "χριστιανική αγιοσύνη του" μόνο στους Ελληνες, έστειλε στο πυρ το εξώτερον κάθε αλλοεθνή και αλλόθρησκο μετανάστη".

Και οι λογιστές με έμφαση τονίζουν: "Το ΔΣ της ΠΟΛ καταδικάζει, με τον πιο αποφασιστικό τρόπο, τα φαινόμενα φασισμού, ρατσισμού, σοβινισμού και ξενοφοβίας που εκδηλώνονται στη χώρα μας και στις χώρες της ΕΕ, αλλά και αλλού που ζουν και εργάζονται Ελληνες μετανάστες. Τα φαινόμενα αυτά εκπορεύονται από τα ίδια σκοτεινά κέντρα, που θέλουν, με την πολιτική του "διαίρει και βασίλευε", τους λαούς υποταγμένους στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων και τους εργαζόμενους, με την υποδαύλιση της αντιπαλότητας μεταξύ ξένων και ντόπιων, υποταγμένους στην πολιτική της άγριας λιτότητας, της φτώχειας, της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού".

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης τονίζεται: "Η έξαρση της εγκληματικότητας δεν οφείλεται στους οικονομικούς και στους πολιτικούς μετανάστες, όπως υποκριτικά ισχυρίζονται κυβερνητικοί και άλλοι συντηρητικοί πολιτικοί παράγοντες. Οφείλεται πρώτα και κύρια στην αυξανόμενη εκμετάλλευση και καταπίεση, στην ανεργία, στη φτώχεια και δυστυχία εκατομμυρίων ανθρώπων πάνω στη Γη. Η εγκληματικότητα είναι σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα, της βίας, του ατομικισμού, της κοινωνικής αποξένωσης, της έλλειψης οραμάτων και ουμανιστικών ιδεών. Είναι αποτέλεσμα της σύγχρονης πολιτικής της ελεύθερης διακίνησης προσώπων και κεφαλαίων, διακίνησης που επιφέρει αμύθητα κέρδη στο πολυεθνικό κεφάλαιο και απερίγραπτη φτώχεια στους λαούς".

"Είναι, τέλος, συνεχίζει, αποτέλεσμα της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης, η οποία δεν παγκοσμιοποιεί μόνο τη δράση του κεφαλαίου, αλλά και της διεθνούς μαφίας, της μαφίας των ναρκωτικών, της πορνείας, του οικονομικού και κοινού εγκλήματος, η οποία, ανενόχλητα, μεταφέρει τη δράση της στις διάφορες χώρες, φυσικά και στη δική μας.

Αν συνεπώς η κυβέρνηση θέλει να καταπολεμήσει ή περιορίσει το οργανωμένο έγκλημα, σ' αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να στρέψει την προσοχή της και όχιστους δυστυχισμένους μετανάστες - που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Η ταξική αυτή τοποθέτησή μας και ερμηνεία των γεγονότων, καθώς και οι ανθρωπιστικές μας απόψεις δε σημαίνουν ότι δίνουμε άφεση σε εκείνους που παραβιάζουν το οικογενειακό άσυλο των πολιτών και προβαίνουν σε εγκληματικές πράξεις και ενέργειες. Η πολιτεία έχει υποχρέωση να περιφρουρήσει τους πολίτες και να μην έχει αποκλειστικό προσανατολισμό την καταστολή των εργατικών και αγροτικών κινητοποιήσεων. Γι' αυτό το σκοπό έχει φροντίσει να υπάρχει επαρκής αστυνομική δύναμη και επινοητική μάλιστα, όπως στην περίπτωση των αγροτών".

Κλείνοντας, το ΔΣ της ΠΟΛ υπόσχεται: "Πιστό στις ιδέες της ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας των λαών, της συντροφικότητας και αλληλεγγύης μεταξύ Ελλήνων και ξένων εργατών, πιστό στις ιδέες της ισότητας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής προόδου και του σοσιαλισμού, θα αγωνιστεί για τη δημιουργία αδιαπέραστου τείχους κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Θα αγωνιστεί οι ξένοι εργάτες να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Ελληνες συναδέλφους τους και να μην αντιμετωπίζονται ως αντικείμενα εκμετάλλευσης".

Πτώση του βιοτικού επιπέδου και εγκληματικότητα πάνε μαζί

Ψήφισμα του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου

Η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων σωματείων - μελών του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου με ψήφισμά της καταδικάζει τα φαινόμενα ρατσιστικής τρομοκρατίας και σημειώνει:

"Θα πολεμήσουμε το κλίμα ξενοφοβίας και ρατσισμού, το οποίο αναπτύσσεται απ' αυτούς που με την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων και την ανεργία ευθύνονται για την ύπαρξη οικονομικών μεταναστών. Οικονομικούς μετανάστες που τους εκμεταλλεύονται, χρησιμοποιώντας τους ως φτηνή εργατική δύναμη και μ' αυτό τον τρόπο χτυπούν τα εργασιακά δικαιώματα, καθώς η δημιουργία ανέργων πιέζει προς τα κάτω τις αποδοχές.

Τους χρησιμοποιούν για να αυξήσουν τα κέρδη τους, διογκώνοντας την ανεργία, αλλά εκμεταλλεύονται και την εγκληματικότητα που αναπτύσσεται, όσο αυξάνει η ανεργία και όσο οι κοινωνικές παροχές μειώνονται".

Συνεχίζοντας η ανακοίνωση αναφέρει: "Γνωρίζουμε ότι τελικός στόχος όλων αυτών που καλλιεργούν κλίμα ξενοφοβίας, με αφορμή την εγκληματικότητα (που δεν οφείλεται πάντοτε στους ξένους εργάτες), είναι να περάσουν τέτοια αστυνομικά μέτρα, που να δυσκολέψουν τους αγώνες των εργαζομένων, που αναπόφευκτα θα αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα. Την αύξηση της εγκληματικότητας δημιουργεί η άρχουσα τάξη και οι υποτακτικές της κυβερνήσεις. Αυτοί που αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα, αυξάνουν την εκμετάλλευση της εργατιάς, δημιουργούν στρατιές ανέργων και εξαθλιωμένων νέων. Πτώση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και εγκληματικότητα, εμείς ξέρουμε πως πάνε μαζί".

Και το ψήφισμα κλείνει: "Απαιτούμε την αντιμετώπιση του φαινομένου της άνισης μεταχείρισης των μεταναστών. Η καταγραφή των μεταναστών και η χορήγηση κάρτας εργασίας δε θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού από μόνη της, αν δε συνοδευτεί με μέτρα ελέγχου και περιορισμού της ασυδοσίας των εργοδοτών. Η εργατική τάξη της πατρίδας μας, με επτά εκατομμύρια μετανάστες που έχει σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, δε θα επιτρέψει την εξάπλωση της ρατσιστικής πρακτικής, που θέλει τους μετανάστες φτηνή εργατική δύναμη από τη μια πλευρά και από την άλλη τους θεωρεί υπεύθυνους για όλα τα δεινά που η υπερεκμετάλλευση και ασυδοσία της άρχουσας τάξης προκαλεί".

"Εφυγε" ο Γιάννης Παλάσκας

"Εφυγε" χτες σε ηλικία 89 χρόνων ο παλαίμαχος κομμουνιστής Γιάννης Παλάσκας,που σύνδεσε το όνομα του με τις πιο επαναστατικές και προοδευτικές στιγμές του κινήματος μέσα στο Στρατό. Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 6 Απρίλη από το 1ο Νεκροταφείο Αθήνας.

Ο Γ. Παλάσκας γεννήθηκε στα Γιάννινα και το 1930 μπήκε στη Σχολή Ευελπίδων, ενώ το 1933 ονομάστηκε ανθυπολοχαγός και ως λοχαγός του ελληνικού Στρατού πολέμησε στο μέτωπο της Αλβανίας στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, το 1940. Από το 1936 είχε επαφή με τις οργανώσεις του ΚΚΕ και μαζί με τον Στέφανο Παπαγιάννη συμμετείχαν στη δημιουργία μιας σοσιαλιστικής ομάδας μόνιμων αξιωματικών. Την περίοδο της Μεταξικής Δικτατορίας συνέβαλλε επίσης στη συγκρότηση του Δημοκρατικού Αντιφασιστικού Μετώπου μέσα στο Στρατό.

Με την κατοχή της χώρας από τους Γερμανούς, θα είναι από τους πρώτους που θα προσχωρήσουν στο ΕΑΜ και αμέσως μετά θα γίνει και μέλος του ΚΚΕ. Στην περίοδο της αντίστασης υπηρέτησε σε πολλές μονάδες του ΕΛΑΣ, στη Δυτική Μακεδονία, στην 1η Μεραρχία του ΕΛΑΣ στην Αττικοβοιωτία και ήταν διοικητής του στην Εύβοια.

Μετά την κατοχή για την πλούσια αντιστασιακή του δράση εξορίστηκε στη Νάξο μαζί με άλλους μόνιμους αξιωματικούς που υπηρέτησαν στον ΕΛΑΣ και αργότερα στη Μακρόνησο και σε άλλους τόπους εξορίας χιλιάδων αγωνιστών, που τους έστειλαν οι μισαλλόδοξες υπόδουλες στους Αγγλους και αργότερα στους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές, κυβερνήσεις.

Μετά τη μεταπολίτευση πάλεψε για το δημοκρατικό και κομμουνιστικό κίνημα, πιστός στις αρχές του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού, μέχρι την τελευταία του πνοή, μέσα από τις γραμμές του κόμματός του, του ΚΚΕ.

ΑΔΕΔΥ ΚΟΖΑΝΗΣ
Επαγρυπνούμε για τη ρατσιστική υστερία

Σε ψήφισμά της η Γενική Συνέλευση Αντιπροσώπων του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Κοζάνης δηλώνει τη μεγάλη της ανησυχία για τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας και υπογραμμίζει:

"Η επικίνδυνη έξαρση της βίας και της εγκληματικότητας διογκώνεται από τα ΜΜΕ, με ενορχηστρωμένους θορύβους, με στόχο να καλλιεργηθεί και να συντηρηθεί ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, αλλά και να προκληθεί αποπροσανατολισμός για τις ευθύνες της κυβέρνησης από την ανεπαρκή αστυνόμευση και τη διόγκωση της ανεργίας. Χρειάζεται ουσιαστικά πολιτική αντιμετώπισης των πραγματικών αιτιών που παράγουν και ενισχύουν τη βία και το έγκλημα".

"Εμείς οι δημόσιοι υπάλληλοι, καταλήγει η ανακοίνωση, όλοι οι εργαζόμενοι και οι κοινωνικοί φορείς είναι ανάγκη να επαγρυπνούμε σ' αυτά τα φαινόμενα της ρατσιστικής υστερίας και της ξενοφοβίας, καταδικάζοντας ταυτόχρονα τη βία και το έγκλημα. Είναι ανάγκη να εκφράσουμε ανελλιπώς την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους μετανάστες και συνδιεκδικήσουμε ικανοποίηση των κοινών αιτημάτων, αποτρέποντας την ανύψωση τειχών ανάμεσα στους λαούς και ιδιαίτερα στους γειτονικούς".

Δουλέμποροι εκμεταλλεύονται Αλβανούς

Σχετική Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει το φαινόμενο της εκμετάλλευσης από επιτήδειους των Αλβανών, που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα για να δουλέψουν. Οπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας και Αποστόλης Τασούλας σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, με παραλήπτες τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, οι δουλέμποροι ανταλλάσσουν μετά από συνεννόηση μεταξύ τους τα αυτοκίνητα με τα οποία μεταφέρουν τους Αλβανούς, προκειμένου αν και όταν εντοπιστούν, να μη γίνεται κατάσχεση των αυτοκινήτων, με την αιτιολογία ότι δεν είναι δικά τους. Αυτό αποτελεί πλέον κανόνα που τροφοδοτεί την επανάληψη των φαινομένων αισχρής εκμετάλλευσης των Αλβανών εργατών. Οι υπουργοί καλούνται να απαντήσουν αν γνωρίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα και τι μέτρα θα πάρουν έτσι ώστε να τιμωρούνται πράγματι οι ένοχοι.

Μνημόσυνο Ν. Καλούδη

Αύριο Κυριακή, 5 Απρίλη, και ώρα 12 το μεσημέρι, τελούμε το 40ήμερο μνημόσυνο του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού και θείου

ΝΙΚΟΥ ΚΑΛΟΥΔΗ

στον ιερό ναό του Κοιμητηρίου Καισαριανής.

Η συντρόφισσά του Αθηνά, τα παιδιά, τα εγγόνια, τα αδέλφια, τα ανίψια, οι λοιποί συγγενείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ