Προωθείται η αμερικανική πρόταση για μορατόριουμ των πτήσεων πολεμικών αεροσκαφών στην Κύπρο με παράλληλη ματαίωση της εγκατάστασης των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων
Η μεθόδευση για την αποτροπή της εγκατάστασης των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S - 300 στην Κύπρο, ήταν το βασικό αντικείμενο της συνάντησης μιας ώρας που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μ. Ολμπράιτ,χτες τα ξημερώματα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η αμερικανική πρόταση σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αποσκοπεί στην ακύρωση του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας - Κύπρου με την παράλληλη προώθηση μορατόριουμ στις πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών, ελληνικών και τουρκικών, πάνω από το νησί, που θα συνοδευτεί με τη ματαίωση της εγκατάστασης των S - 300.
Αποκαλυπτικά είναι τα όσα είπε ο Θ. Πάγκαλος μετά τη συνάντηση. "Για το Κυπριακό, είπε, συζητήσαμε και εμείς αναλύσαμε την άποψή μας, ότι πρέπει να γίνουν βήματα για να μειωθεί, για να σταματήσει και να αντιστραφεί μάλλον, η κλιμάκωση των εξοπλισμών. Και βεβαίως η αποκλιμάκωση των εξοπλισμών πρέπει να αρχίσει από τους πιο προχωρημένους εξοπλισμούς που είναι τα αεροπλάνα. Εάν δεν υπάρχουν αεροπλάνα, δε θα υπάρχουν αντιαεροπορικά και εάν δεν υπάρχουν αντιαεροπορικά, μετά μπορούμε να μειώσουμε και τα τανκς και τα κανόνια και να οδηγηθούμε σιγά σιγά σε καλύτερο κλίμα".
Μια τέτοια εξέλιξη ασφαλώς και δεν έχει καμία σχέση με την αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου, δηλαδή την απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων, που προβαλλόταν ως ο μόνος λόγος μη ανάπτυξης των πυραύλων. Ουσιαστική η αμερικανική πρόταση αναφέρεται σε μονωμένο αφοπλισμό και παραίτηση της Κύπρου από το δικαίωμα άμυνας,αφού, όπως εκτιμάται, το μορατόριουμ στις πτήσεις σε τίποτα δεν εμποδίζει την τουρκική αεροπορία να φθάσει εντός πέντε λεπτών στην Κύπρο, ενώ από την άλλη πλευρά δε θα υπάρχει κανένα μέσον αποτροπής και αντιμετώπισής της. Μια τέτοια εξέλιξη φαίνεται πως έχει ήδη δρομολογηθεί με το ουσιαστικό πάγωμα της αεροπορικής βάσης της Πάφου,η λειτουργία της οποίας και η κάλυψή της με τους S - 300 θα δημιουργούσε νέα δεδομένα στον συσχετισμό στρατιωτικών δυνάμεων στο νησί.
Ο Θ. Πάγκαλος, όπως είπε, είχε την ευκαιρία να συζητήσει με την Μ. Ολμπράιτ και τους συνεργάτες της ορισμένα ζητήματα που ενδιαφέρουν και τις δύο χώρες. Συζητήσαμε, είπε, για το ζήτημα των ημερών, για το Κόσσοβο και για τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία, για τη συνάντηση του Εδιμβούργου, για τις διάφορες πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται γύρω από το Κυπριακό και βεβαίως για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Για τα ελληνοτουρκικά ανέφερε ότι "κάναμε απλώς μια επισκόπηση των διαφόρων εξελίξεων, εμείς εκθέσαμε τις απόψεις μας. Νομίζω ότι ακούστηκαν με προσοχή και βεβαίως συμφωνήσαμε να μείνουμε σε επαφή ώστε με τη στενή μας συνεργασία να προσπαθήσουμε να βρούμε κάποια λύση". Επίσης είπε ότι θα έρθει στην Ελλάδα τον Απρίλη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας των ΗΠΑ, Ο. Κοέν, και αργότερα μέσα στο καλοκαίρι ότι αναμένεται επίσκεψη και της Μ. Ολμπράιτ. Μίλησε για "πολύ στενές σχέσεις" μεταξύ των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι συμφωνήθηκε η ανταλλαγή επισκέψεων εξειδικευμένων υπουργών "για να βελτιώσουμε, στο βαθμό που μπορούν να βελτιωθούν με πολιτική παρέμβαση και τις οικονομικές μας ανταλλαγές και γενικότερα τη συνεργασία μας".
Ειδικότερα, σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά το Κόσσοβο είπε: "Ως προς το Κόσσοβο νομίζω ότι υπάρχει σύμπτωση απόψεων και της ΕΕ και των ΗΠΑ γύρω από την ανάγκη να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Γιουγκοσλαβίας, αλλά παράλληλα να υπάρξει μια πολιτική λύση που θα διασφαλίζει τις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα των κατοίκων του Κοσσόβου. Είναι ανάγκη επίσης στις διαπραγματεύσεις, λόγω της δυσπιστίας που έχει δημιουργηθεί, να υπάρχει μια διεθνής παρουσία. Υπάρχει ο κ. Γκονζάλες, ο οποίος όπως ξέρετε είναι εκπρόσωπος και του ΟΑΣΕ και της ΕΕ. Με τη μια ή με την άλλη ιδιότητά του αυτή θα μπορούσε νομίζω να καλύψει αυτή την παρουσία, τη διεθνή παρουσία". Οταν ρωτήθηκε για τις κυρώσεις που θέλουν να προωθήσουν οι Αμερικάνοι κατά της Γιουγκοσλαβίας, ο Θ. Πάγκαλος είπε ότι "αυτές τις έχει αποδεχτεί η ΕΕ με την ελληνική υπογραφή, εδώ και μια βδομάδα". Οσον αφορά τη δύναμη ταχείας επέμβασης στη Βαλκανική, είπε ότι αυτό δεν το συζήτησε με την Μ. Ολμπράιτ, καθώς θα ακολουθούσε συνάντηση με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Σ. Μπέργκερ, με τον οποίο και θα το συζητούσε.
Στην πρόσφατη ανοιχτή συγκέντρωση του ΔΗΚΚΙ στο Αιγάλεω, επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά ότι είναι μια πολιτική δύναμη που προβάλλει έντονα τη λογική της ταξικής συνεργασίας, με πολιτική διαχείρισης του συστήματος, παρά τη φαινομενικά έντονη φραστική φιλολαϊκή κριτική στην κυβέρνηση και θέλει να"μονοπωλήσει" την κληρονομιά του παλιού ΠΑΣΟΚ.
Στη συγκέντρωση του Αιγάλεω ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ υπογράμμισε: "Προχωράμε στη νέα πολιτική, στην πραγματική αλλαγή, που την ανέκοψαν κάποιοι που ενσωματώθηκαν στο σύστημα και τελικά έγιναν οι πολιτικοί ηγέτες του συστήματος των οικονομικά ισχυρών και ξένων δυνάμεων, που έχουν άλλα συμφέροντα, διαφορετικά από τα δικά μας".
Η "εναλλακτική πρόταση" του ΔΗΚΚΙ, που κατατέθηκε εκεί αλλά και οι απόψεις που διατυπώθηκαν με αφορμή τις εξελίξεις της υποτίμησης της δραχμής, ανέδειξαν πιο ξεκάθαρα τον ουτοπικό και αντιφατικό χαρακτήρα της πολιτικής του.
Οι προτάσεις και επικρίσεις του ΔΗΚΚΙ για την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αναδεικνύουν σαν λύση την κατάργηση των άρθρων 3 και 102 της Συνθήκης του Μάαστριχτ, που θέτουν το θέμα της οικονομικής βάσης της ΕΕ ή τη διατύπωση ότι στόχος της ΕΕ, θα πρέπει να είναι η σύγκλιση των πραγματικών επιπέδων ανάπτυξης και ευημερίας των λαών και η ισοτιμία τους. Βεβαίως το οικοδόμημα που λέγεται ΕΕ, δεν είναι τίποτε άλλο, από την τάση ενοποίησης του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και ότι για να υπάρξει σαν τέτοια, απαιτούνται μέτρα ισχυροποίησης ακριβώς του κεφαλαίου, απαιτούνται συνθήκες ελευθερίας κίνησης κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και εργαζομένων, δηλαδή ασύδοτη δράση του κεφαλαίου, μέσα από την επιδείνωση της θέσης και του επιπέδου ζωής των λαϊκών στρωμάτων. Η θέση της συμμετοχής στην ΕΕ με άλλη διαχείριση (π. χ. κατάργηση των άρθρων) σπέρνει αυταπάτες και αποπροσανατολίζει τις λαϊκές μάζες από τη σωστή, αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση της πάλης τους.
Την αντίληψη περί εξωραϊσμού της ΕΕ, για τη μετατροπή της σε Ενωμένη Ευρώπη των λαών, κατά τα παπανδρεϊκά πρότυπα, για την "πάλη μόνο από τα μέσα", προβάλλει ως πολιτική διέξοδο ενάντια στον "ψευτοεκσυγχρονισμό" του νέου συντηρητικού ΠΑΣΟΚ, που "ενσωματώθηκε". Ομως για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αφ' ενός η συμμετοχή και ενσωμάτωση στην ΕΕ επιδεινώνει τη ζωή τους, αφ' ετέρου το "Σημιτικό" ΠΑΣΟΚ είναι η συνέχεια του παλιού καθώς και ότι η προσαρμογή έχει προ πολλού αρχίσει από το σταθεροποιητικό πρόγραμμα του 1985 με υπουργούς Σημίτη και Τσοβόλα, τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, το άρθρο 4 και από τις εξαγγελίες για τις βάσεις που συνεχώς έφευγαν... για να παραμένουν πιο εκσυγχρονισμένες. Βέβαια υπάρχουν κάποιες διαφορές ανάμεσα στις εποχές, όμως η ουσία της ενσωμάτωσης στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς αντικειμενικά παραμένει παρά τις όποιες φραστικές αντιπαραθέσεις.
Σχετικά με την υποτίμηση της δραχμής, η κριτική του στάθηκε στα περί αναξιοπιστίας, περί ψευδών, περί απόκλισης από την ΟΝΕ, περί διαρροής της πληροφορίας, που έχουν την αξία τους, όμως δεν παύουν να επικεντρώνουν (όπως άλλωστε και οι "κριτικές" της ΝΔ και του ΣΥΝ) στο δευτερεύον, δηλαδή στους χειρισμούς και όχι στο κύριο, στο ποιος κερδίζει και ποιος χάνει.
Αλλά ποιες είναι οι "εναλλακτικές προτάσεις" του ΔΗΚΚΙ;
"Επρεπε εδώ και 3 - 4 χρόνια, να μην ακολουθείται αυτή η τεχνητή πολιτική της σκληρής δραχμής, αλλά να γίνεται λογική και ταχύτερη διολίσθηση της δραχμής, ώστε να συμβαδίζει αυτή η πολιτική με πολιτική ανάπτυξης" και στη συνέχεια "ο δημόσιος τομέας, αντί να ξεπουλιούνται οι στρατηγικοί του τομείς, θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί με επενδύσεις σύγχρονης τεχνολογίας, πρέπει να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να ασκείται όμως μέσα από αυτόν γενικότερη κοινωνική και οικονομική πολιτική, που όμως το κράτος θα προϋπολογίζει και θα καταβάλει το κόστος" είπε ο Δ. Τσοβόλας.
Βεβαίως αυτή η "εναλλακτικά" διαφορετική πολιτική δεν παύει να είναι μια μορφή διαχείρισης του καπιταλισμού που ακόμη και με τη διολίσθηση πάλι οι λαϊκές μάζες θα ζημιωθούν όπως και με το δημόσιο τομέα που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, κριτήρια αγοράς.
Από όλα αυτά επιβεβαιώνεται η αναγκαιότητα για την εργατική τάξη, τη μικρή και μεσαία αγροτιά και όλα τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από τη σημερινή αντιλαϊκή πολιτική, να οικοδομήσουν τη δική τους κοινωνική και πολιτική συμμαχία, ενάντια στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό, που θα υπερκεράσει οποιαδήποτε αναχώματα, σαν το ΔΗΚΚΙ.
Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Στα πλαίσια του γιορτασμού των 80 χρόνων του ΚΚΕ, Κομματικές Οργανώσεις διοργανώνουν τις παρακάτω εκδηλώσεις - συνεστιάσεις:
Την παρουσίαση των θέσεων του ΚΚΕ για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου θα κάνει ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Στην εκδήλωση έχει προσκληθεί η Νίτσα Γαβριηλίδη στην οποία θα δοθεί αναμνηστική πλακέτα προς τιμήν του Κ. Γαβριηλίδη και η οποία με την ευκαιρία θα παρουσιάσει το βιβλίο του Κώστα Γαβριηλίδη "Ημερολόγιο Ανάφης στη δικτατορία του Μεταξά", το οποίο εκδόθηκε πρόσφατα με δική της επιμέλεια.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης θα γίνει κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Κ. Γαβριηλίδη, στην Κοκκινιά Κιλκίς.
Προσφορά στο ΚΚΕ 200.000 δραχμών στη μνήμη του Χρήστου Μπόμπου αποφάσισε η διοίκηση του Πρακτορείου Εφημερίδων Αθηναϊκού Τύπου.Στην επιστολή του Πρακτορείου προς το ΚΚΕ, σημειώνεται: "Μετά το λυπηρό γεγονός του θανάτου, του από δεκαετίες υπάλληλου της πρωινής εφημερίδας "Ριζοσπάστης", Χρήστου Μπόμπου, προσφέρουμε ως δωρεά στο ΚΚΕ, εις μνήμην του, το ποσό των διακοσίων χιλιάδων δραχμών, σε ένδειξη της καλής και μακροχρόνιας συνεργασίας με τον ανωτέρω υπάλληλο".
Ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ στους Αγ. Αναργύρους, τη Δευτέρα 23.3.98 στις 9.00 το πρωί