Την ανεξέλεγκτη πορεία της καταστροφής των δασών και την τεράστια σημασία τους ως πηγή ζωής, έρχεται να υπενθυμίσει, σήμερα, ο καθιερωμένος γιορτασμός της Παγκόσμιας Μέρας Δασοπονίας. Μια μέρα, που βρίσκει τα δάση, σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και ελληνικό επίπεδο, χειρότερα από ποτέ, ως αποτέλεσμα της ραγδαίας αποδάσωσης και της ληστρικής εκμετάλλευσής τους.
Με αφορμή τη σημερινή μέρα, το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό "να ενεργοποιηθεί και να κάνει υπόθεσή του την προστασία των δασών". Ταυτόχρονα, τονίζει ότι "η πάλη αυτή, για να έχει αποτελέσματα, θα πρέπει να είναι ενταγμένη σε ένα γενικότερο αντιμονοπωλιακό, αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο, γιατί η διάσωση των δασών συγκρούεται με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, ντόπια και ξένα".
"Με εντονότερους ρυθμούς συνεχίζεται η καταστροφή των δασικών οικοσυστημάτων, παρά το γεγονός ότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι ιδιαίτερα οξυμένα και επηρεάζουν καθημερινά την υγεία και την ψυχική ισορροπία του λαού", επισημαίνει, σε σχετική ανακοίνωσή του, το Αγροτικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ. Και συνεχίζει:
"Αποκλειστικά υπεύθυνες για τη διαχρονική καταστροφή των δασών είναι οι κυβερνήσεις της χώρας, που μετέτρεψαν τα δάση από κοινωνικό αγαθό σε κερδοσκοπική επιχείρηση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και ξεπούλησαν αυτόν τον κοινωνικό πλούτο στους μεγαλοκαταπατητές.
Η αντιδασική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, υπηρετώντας τα συμφέροντα των μεγαλοκαταπατητών και αυτών που λυμαίνονται τα δάση, με εταιρίες, τάχα, μη κερδοσκοπικές, επιταχύνει αυτήν την καταστροφή με ολέθριες συνέπειες για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής του λαού.
Κι αυτό γιατί:
- Περιορίζει τα κονδύλια του προϋπολογισμού για τα δάση και διατηρεί τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, με αποτέλεσμα να είναι εντελώς αδύνατη ακόμα και η συντήρηση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης.
- Δεν εφαρμόζει, με διάφορα προσχήματα, το ομόφωνο πόρισμα της Βουλής, που θα εξασφάλιζε μια ελάχιστη προστασία στα δάση.
- Καταργεί ουσιαστικά, με το Εθνικό Κτηματολόγιο, το τεκμήριο υπέρ του δημοσίου σε δάση και δασικές εκτάσεις, με αποτέλεσμα να ιδιωτικοποιηθούν πολλά δάση, ενώ, με τα νομοσχέδια που προωθεί ο υπουργός Γεωργίας, νομιμοποιεί παράνομες καταπατήσεις και αναγνωρίζει ανύπαρκτες ιδιοκτησίες.- Υπονομεύει τον Ενιαίο Φορέα Δασοπροστασίας με τη μεταφορά της δασοπυρόσβεσης στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ενώ, ταυτόχρονα, προγραμματίζει τη μεταφορά, από το υπουργείο Γεωργίας στο ΥΠΕΧΩΔΕ, της Γενικής Γραμματείας Δασών, με στόχο να ξεπεραστεί η υπάρχουσα νομοθεσία, που βάζει έστω και ελάχιστα εμπόδια στην καταστροφή των δασών.
- Αποχαρακτηρίζει δάση και δασικές εκτάσεις με τον πρόσφατο νόμο του υπουργείου Βιομηχανίας και Ανάπτυξης, με πρόσχημα στις εκτάσεις αυτές να γίνουν επενδύσεις, για να μειωθεί, τάχα, η ανεργία!
- Το ΚΚΕ θεωρεί τα δάση βασικό κοινωνικό αγαθό, που η καταστροφή τους έχει ξεπεράσει κάθε όριο".
Η κυβέρνηση θυμήθηκε χτες την Παγκόσμια Μέρα Δασοπονίας και σε σχετική ημερίδα που διοργάνωσε για τα περιαστικά δάση η Γενική Γραμματεία Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας περιορίστηκε σε ευχολόγια και υποκριτικές κορόνες. Μιλώντας, ο υπουργός Γεωργίας, Στέφ. Τζουμάκας, επαναβεβαίωσε τη μέχρι τώρα ασκούμενη αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται σε νέα φάση με τη δημοσιοποίηση και των τριών σχεδιών νόμου (για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των δασών, για τη μεταφορά της δασοπυρόσβεσης στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και για τα βοσκοτόπια).
Η υποκρισία του υπουργού Γεωργίας έφτασε σε τέτοιο σημείο, ώστε, παρόλο που το σχέδιο νόμου για τη μεταφορά της δασοπυρόσβεσης έχει συναντήσει τις αντιδράσεις όλων των φορέων και παρά το ότι είναι αντίθετο με το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για τα Δάση, το κατέθεσε παραμονές της Παγκόσμιας Μέρας Δασοπονίας στη Βουλή.
Επίσης, από την εισήγηση του γενικού γραμματέα Δασών Η. Μπεριάτου,φάνηκε καθαρά ότι υλοποιείται μια πολιτική με βάση τις αποφάσεις της ΕΕ, για προσαρμογή των δασών στην οικονομία της αγοράς.
Γενικότερα, στην ημερίδα έγινε μεγάλη συζήτηση για τα περιαστικά δάση. Ομως, το περιεχόμενο των προτάσεων αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, να έρθει στην επικαιρότητα ο σχεδιασμός του Οργανισμού Λαμπράκη για τους Ορεινούς Ογκους της Αττικής, το 1992, που είχε "παγώσει" με την αντίδραση των μαζικών φορέων.
Παράλληλα, η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική, που έχει εγκαταλείψει τα δάση στο έλεος των φυσικών δυνάμεων, στην ανεξέλεγκτη και εκτεταμένη κτηνοτροφία, στην αυθαίρετη κακοποίηση και οικοπεδοποίηση της δασικής γης, με αποτέλεσμα η έντονα ορεινή χώρα να οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε οικολογική καταστροφή.
Ενα πέπλο φόβου απλώνεται παντού. Η ζωή ένα θρίλερ. Στο ατέλειωτο τούνελ του τρόμου, οι εχθροί παραμονεύουν. Κανείς δεν αισθάνεται ασφαλής. Κανείς δε νιώθει σίγουρος και για τίποτα. Μια κοινωνία έρμαιο μιας αέναης απειλής. Μια καθημερινότητα στο έλεος της φοβίας. Ενα αύριο υποταγμένο στην ανασφάλεια. Οι άνθρωποι ξυπνούν φοβισμένοι, εργάζονται φοβισμένοι, σκέφτονται φοβισμένοι, μιλούν φοβισμένοι, αγαπούν φοβισμένοι, ονειρεύονται φοβισμένοι.
Για τους φόβους των ληστευμένων, των βιασμένων, των κακοποιημένων, υπάρχουν ή και εφευρίσκονται οι ένοχοι. Αλβανοί κατά πρώτο λόγο. Τα περιστατικά προβάλλονται περισσότερο για να αυξηθεί η τηλεθέαση και η κυκλοφορία των εφημερίδων - θυμάστε την απογοήτευση των τηλεοπτικών καναλιών, που μια γριούλα στη Θεσσαλονίκη ήταν κωφάλαλη και δεν μπόρεσε να μιλήσει στην κάμερα- αλλά και για να εμπεδώνεται το κλίμα φοβίας, που στρώνει το δρόμο για την καταστολή των λαϊκών αντιδράσεων στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.
Για τους άλλους φόβους, των εργαζομένων, των αγροτών, των νέων, των συνταξιούχων, λες και δεν υπάρχουν ένοχοι. Κι ας μη χρειάζεται να ψάξει κανείς πολύ και μακριά, αλλά αρκεί να ονοματίσει ποιοι και στο όνομα των συμφερόντων ποιων κυβερνούν αυτό τον τόπο.
Στους κοινωνικούς αγώνες, εκεί που ο ένας νιώθει συντροφική κι όχι εχθρική την ανάσα του διπλανού του, εκεί που λειτουργεί η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια, εκεί που ο στόχος είναι κοινός, αφού κοινά είναι τα όνειρα, ο φόβος ξεπερνιέται. Το πέπλο του, που σκεπάζει την ελληνική κοινωνία, θα σκιστεί για να φανεί ένα καλύτερο μέλλον για το λαό μας.
Στον άνθρωπο ενυπάρχουν ο φόβος και το θάρρος. Αν κυριαρχήσει ο φόβος, επικρατεί η κοινωνική ζούγκλα του αλληλοσπαραγμού. Αν κυριαρχήσει το θάρρος, η κοινωνία εξανθρωπίζεται και προοδεύει...
Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ