Σειρά απόκεραμικές επιφάνειες, σε μικρές και μεγάλες διαστάσεις, παρουσιάζει η ζωγράφος Μαρία Βλαντή,στην αίθουσα τέχνης "Ανεμος" (Κυριαζή 36). Η Μ. Βλαντή, μέσα από την κεραμική διαδικασία και τεχνική, φτάνει σε ένα ιδιότυπο αλλά καθαρά ζωγραφικό αποτέλεσμα. Τα χρώματα στους πίνακές της είναι ατμοσφαιρικά και η δομή των έργων, άλλοτε πυκνή και άλλοτε διάφανη. Μέσα σ' αυτόν τον ατμοσφαιρικό χώρο που δημιουργεί η ζωγράφος, παρουσιάζονται συμβολικές οι ανθρώπινες υπάρξεις.
Οπως σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης η Μαίρη Χατζηνικολή "Στους τελευταίους κεραμικούς πίνακές της η Μαρία Βλαντή, ακολουθεί τη βασική κεραμική δομή, αλλά τείνει προς το "ζωγραφικό κλίμα", πιο αποφασιστικά, με νέες επιδιώξεις και επιτεύγματα. Ο σχεδιαστικός δυναμισμός της, δεν είναι πια το ίδιο ορατός, έχει υποχωρήσει στην εσωτερική ζωή του πίνακα και αντικατασταθεί από σίγουρες, αλλά λιτές αναφορές σε σχήματα συμβολικά που υποδηλώνονται χωρίς περιγραφές. Το χρώμα, γεμάτο ατμοσφαιρικές μνήμες, διαγράφει ανεξάρτητες κηλίδες, απομακρύνοντας ακόμα περισσότερο την έννοια της περιγραφής. Στο χώρο επικρατεί μια άλλοτε πυκνή και άλλοτε διάφανη ατμόσφαιρα, μέσα από την οποία μας πλησιάζουν συμβολικές παρουσίες της ύπαρξης".
"Ο χρόνος, ο βιωμένος χρόνος, απαραίτητος σ' αυτό τον οραματισμό, εισάγεται στο χώρο με μεθόδους δομικές. Συνθέτοντας και ξαναζωγραφίζοντας συνολικά, κεραμικές πλάκες που έχουν ήδη ζωγραφιστεί, με τον ίδιο τρόπο, αλλά σε ανύποπτο χρόνο".
"Τα εντοίχια αυτά κομμάτια, χάρη στην ατμοσφαιρική ποιητική τους στόφα και την ανεπιτήδευτη υφή, χωρίς να παραβιάζουν την υλική προέλευσή τους, σε κάνουν να την ξεχνάς. Οσοι δουλεύουν "ζωγραφικές" κεραμικές επιφάνειες, δυνάμενες να εντοιχιστούν, συμβάλλουν σε μια επαναφορά στις ρίζες της ζωγραφικής. Η τοιχογραφία, το ψηφιδωτό, η κεραμική ζωγραφική, ήταν εφαρμοσμένες παράλληλα με τη ζωγραφική σε πάπυρο, νωρίτερα από τη ζωγραφική σε χαρτί ή μουσαμά. Συνενωμένη με τις άλλες τέχνες σε χώρους ομαδικής ζωής και όχι μόνο σε χώρους προβολής".
Η έκθεση έργων της Μαρίας Βλαντή θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Μαρτίου.
Από τις εκθέσεις που πραγματοποιούνται εκτός των τειχών της πρωτεύουσας, σημειώνουμε:
Οπως σημειώνεται στον κατάλογο: "Τα θαλασσινά τοπία, το πιο πρόσφατο κομμάτι της δουλιάς της ζωγράφου, ανοίγονται στη φύση. Η ευρυγώνια θέαση αρθρώνει πάλι με παραμορφωτικούς όρους το τοπίο που όμως, χάρη στον ανοιχτό ορίζοντα, δεν είναι κλειστοφοβικό ή υποδόρια απειλητικό. Η χρωματική ευαισθησία της ζωγράφου, εκδηλώνεται σε μια πλούσια ανασύνθεση του τοπίου, με τα σύννεφα και τους ουρανούς, το φως και τα γκρίζα, τους αφρούς και την υγρασία της άμμου, αγγίζοντας την αφαίρεση. Οι περισσότερες θαλασσογραφίες κινούνται από τον αέρα που τις πλημμυρίζει". Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Απριλίου.
Εκθεση ζωγραφικής του Σωτήρη Τζαμουράνη εγκαινιάζεται τη Δευτέρα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζωγράφου (Γ. Ζωγράφου 17). Παρουσιάζονται θαλασσογραφίες, τοπία της Πελοποννήσου και της Μάνης και νεκρές φύσεις.
Τη Δευτέρα (8.15μμ) στο εργαστήρι του (Τζιροπούλου 15, Ν. Φάληρο), ο γλύπτης Μιχάλης Κάσσης θα μιλήσει με θέμα: "Καπετάν Ζαχαριάς, ο πρωτοκλέφτης".Και στις (7.30μμ), στο Δημαρχείο Φιλοθέης (Καλλιγά 31), θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης κοσμήματος Αραουκανών της Χιλής, της σχεδιάστριας Ευγενίας Μπόνη.
Στην γκαλερί "Αδάμ" (Ν. Βάμβα 5), φιλοξενείται αυτές τις μέρες έκθεση έργων γλυπτικής της Νίζα Σεβνομόντ.Παρουσιάζονται 50 περίπου γλυπτά, στα οποία κυριαρχεί η ανθρώπινη μορφή σε συμπλέγματα ή μεμονωμένη. Μέσα από τη σύνθεση των βιωμάτων της, που αποκόμισε από Ανατολή και Δύση, η γλύπτρια διαμορφώνει ένα έργο, στο οποίο συντίθενται αρμονικά αρχές αιώνιες και διαχρονικές με εκείνες της σύγχρονης και ευμετάβλητης εποχής μας. Μνημειακές φιγούρες που δεν επιβάλλονται με τις εξωτερικές τους διαστάσεις, άλλωστε το ύψος τους δεν ξεπερνά το μισό μέτρο, αλλά με την εσωτερική τους οργάνωση και δομή, τα έργα της συνδέονται απευθείας με τον ανθρωποκεντρισμό της μεσογειακής πλαστικής παράδοσης.
Με δημόσια δαπάνη κηδεύτηκε την περασμένη Τετάρτη στη Λάρισα ο Γιώργος Κατσίγρας.Ο 84χρονος γιατρός και γνωστός συλλέκτης έργων τέχνης έχασε τη μάχη χτυπημένος από την επάρατη νόσο. Οι γονείς του κατάγονταν από τη Φιλιππούπολη της Ανατολικής Ρωμυλίας, αλλά ο ίδιος γεννήθηκε στη Λάρισα το 1914. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αναδείχτηκε σε έναν από τους πρωτοπόρους της χειρουργικής επιστήμης. Συνέλεξε 750 περίπου έργα, όλων των Ελλήνων ζωγράφων της περιόδου 1850-1950 (μεταξύ των οποίων και έργα Γύζη, Λύτρα, Αστεριάδη, Βασιλείου κ. ά.), τα οποία το 1981 δώρισε στο Δήμο Λάρισας. Η συλλογή του θεωρείται η σημαντικότερη και μεγαλύτερη, ύστερα από αυτές της Εθνικής Πινακοθήκης και της Συλλογής Κουτλίδη.Σημειώνουμε ότι στη Λάρισα ολοκληρώνονται οι εργασίες του κτιρίου της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - "Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα".
Ο Χάρρυ Κλυνν από την 1η μέχρι και τις 15/4 θα παρουσιάσει την έκθεση έργων του "Κόκκινη Γραμμή".Πρόκειται για σαράντα πρωτότυπα έργα, μεγάλων και μικρών διαστάσεων, μεικτής τεχνικής, στην αίθουσα τέχνης "Εικαστικός Κύκλος" (Χαριλάου Τρικούπη 121).