Εξηγήσεις για την εμμονή του ΥΠΕΧΩΔΕ να προχωρήσει στην κατασκευή της περιφερειακής λεωφόρου του Υμηττού, με επιφανειακή χάραξη και όχι σε σήραγγα, ζητούν απ' τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη,οι βουλευτές του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος και Ορ. Κολοζώφ, με Ερώτηση που κατέθεσαν χτες στη Βουλή. "Εντύπωση προκαλεί η επιμονή του ΥΠΕΧΩΔΕ για την επιφανειακή χάραξη, την ώρα που μελέτες των γύρω Δήμων αποδεικνύουν τις αρνητικές επιπτώσεις, ενώ μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου τεκμηριώνει τη δυνατότητα κατασκευής της υπόγειας σήραγγας για τη λεωφόρο", επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ. "Πρόκειται, συνεχίζουν, για ένα εύλογο αίτημα, καθώς η επίγεια χάραξη θα προκαλέσει τεράστια και ανεπανόρθωτη καταστροφή στον Υμηττό, δηλαδή σ' έναν από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου που έχουν απομείνει στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Επιπλέον, η επιφανειακή χάραξη θα κατατμήσει την Αγία Παρασκευή και τους γύρω Δήμους και θα προκαλέσει πλείστα όσα κυκλοφοριακά προβλήματα, με την αναγκαία δημιουργία καθέτων διελεύσεων της Λεωφόρου".
Στην Ερώτηση οι βουλευτές τονίζουν ακόμα: "Η δημοτική αρχή και οι κάτοικοι συνδέουν την επιμονή του ΥΠΕΧΩΔΕ, με την απαίτηση των εργολάβων, που ανέλαβαν το έργο, για επιφανειακή χάραξη, επειδή με τον τρόπο αυτό θα πετύχουν πολύ περισσότερα κέρδη, όχι μόνο από την κατασκευή του έργου, αλλά και από την επί 23 χρόνια εκμετάλλευσή του (με την επιφανειακή χάραξη θα υπάρχουν πολλοί σταθμοί διοδίων, πράγμα που δεν μπορεί να γίνει με τη σήραγγα)...".
Τέλος, ρωτούν τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ: "Για ποιο λόγο δε γίνονται αποδεκτά τα εύλογα αιτήματα των κατοίκων που τεκμηριώνονται και επιστημονικά και ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να κατασκευαστεί υπόγεια σήραγγα για την περιφερειακή Λεωφόρο Υμηττού, προκειμένου να προστατευτεί το φυσικό και αστικό περιβάλλον και να περιοριστούν στο ελάχιστο τα κυκλοφοριακά προβλήματα της περιοχής;
Να συμφωνήσουν στην επιστροφή των εργασιακών σχέσεων στο Μεσαίωνα, καλούν προκλητικά σήμερα τους εργαζόμενους στην "Ολυμπιακή Αεροπορία" κυβέρνηση και διοίκηση της εταιρίας. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ομολογεί ότι στόχος της είναι να βγάλει την εταιρία στο σφυρί. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,αναφερόμενος στις αντιδράσεις των εργαζομένων, δήλωσε τα εξής: "Θα συναντήσουμε προβλήματα όταν θα αρχίσουμε να εφαρμόζουμε την αναδιάρθρωση της "Ολυμπιακής Αεροπορίας", για την οποία συζητούνται άμεσες περικοπές, ύψους 50 δισ. δρχ. Πριν ακόμη την ιδιωτικοποιήσουμε, όμως, θα πρέπει να αλλάξουμε την εμφάνισή της: Στις παρούσες συνθήκες είναι αδύνατον να τη βγάλουμε στην αγορά".
Χτες συνεδρίασε το ΔΣ της εταιρίας που "εξειδίκευσε" τα μέτρα - "χαρακίρι" που προωθεί η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους στον εθνικό αερομεταφορέα. Ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνουν: Την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την επιβολή ατομικών συμβάσεων, την κατάργηση του 5ήμερου, του 8ωρου και του 40ωρου, τη θεσμοποίηση του εποχικού προσωπικού κτλ.
Το δικτατορικού τύπου "διάγγελμα" της κυβέρνησης, το οποίο καλούνται να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι υπό τον ωμό εκβιασμό ότι σε διαφορετική περίπτωση η εταιρία θα κλείσει, προβλέπει την πλήρη ανατροπή του υφιστάμενου εργασιακού πλαισίου (διατάξεις νόμου, ΣΣΕ, κανονισμούς εργασίας, διοικητικές αποφάσεις κτλ.) και σε αντικατάσταση όλων αυτών, που ρυθμίζουν μέχρι σήμερα τις εργασιακές σχέσεις, προωθείται ο νέος κανονισμός εργασίας, ο οποίος μεταξύ άλλων προβλέπει:
Σήμερα στις 10 π.μ. η διοίκηση της "Ολυμπιακής" έχει καλέσει σε συνάντηση το ΔΣ της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ) και εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων σωματείων, όπου αναμένεται να κοινοποιηθούν τα παραπάνω, ως αντικείμενο των "διαπραγματεύσεων".
Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι στην ΟΑ είναι ανάστατοι και καταγγέλλουν ότι τα κυβερνητικά μέτρα οδηγούν σε συρρίκνωση, αντί για ανάπτυξη, τον εθνικό αερομεταφορέα. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι τώρα φαίνεται καθαρότερα από κάθε άλλη φορά ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοποίηση της "Ολυμπιακής Αεροπορίας".
Την κατ' αρχήν αντίθεσή τους στα σκληρά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση σε βάρος των εργαζομένων, εξέφρασαν χτες με τις ομιλίες τους, στο 23ο Τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ), οι εκπρόσωποι όλων των συνδικαλιστικών παρατάξεων στην ΟΑ. Τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της "Διακλαδικής Συνεργασίας" (ΣΥΝ), αν και καυτηρίασαν στα λόγια τις κυβερνητικές επιλογές, απέφυγαν κάθε αναφορά στην προοπτική αγώνα για την ανατροπή αυτών των επιλογών και επέμειναν στη λογική του διαλόγου. Οι συνδικαλιστές της ΕΣΚ (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ), κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει "ταφόπλακα" στην ΟΑ και κάλεσαν τις άλλες παρατάξεις ν' αφήσουν τη διγλωσσία και τις υποκριτικές κορόνες και όλοι μαζί να απαιτήσουν από κυβέρνηση και διοίκηση ουσιαστικό διάλογο όχι για το τι θα δώσουν πάλι οι εργαζόμενοι, αλλά για την άμεση εφαρμογή του αναπτυξιακού προγράμματος για την ΟΑ, που ψηφίστηκε ομόφωνα στο Συνέδριο της ΟΣΠΑ το '90-'91 και έγινε αποδεκτό από το ΠΑΣΟΚ. Επισήμαναν, τέλος, την άμεση ανάγκη συντονισμού της δράσης όλων των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, για την ανατροπή των κυβερνητικών σχεδίων ξεπουλήματος του ευρύτερα δημόσιου τομέα και ανατροπής των εργασιακών σχέσεων.
Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε, επισημαίνεται ότι η ΟΣΠΑ σε καμιά περίπτωση δε θα αποδεχτεί μείωση μισθών, απολύσεις εργαζομένων και βίαιη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Αξιοσημείωτο, ωστόσο, είναι ότι ενώ τονίζεται πως η ΟΣΠΑ θα αγωνιστεί, ώστε να συνεχίσει η ΟΑ, δημόσια και ενιαία, να επιτελεί τον εθνικό και κοινωνικό της ρόλο, ταυτόχρονα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη σύναψης "στρατηγικών συμμαχιών" σε όλες τις δραστηριότητες της ΟΑ που προωθεί η κυβέρνηση. Με άλλα λόγια δηλαδή, η πλειοψηφία στην ηγεσία της ΟΣΠΑ συμφωνεί με την ουσία των κυβερνητικών σχεδίων για τη "συνεταιρική λειτουργία" της εταιρίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του εθνικού αερομεταφορέα.
Αύριο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο της ΟΣΠΑ, όπου θα καθοριστεί η στάση της Ομοσπονδίας απέναντι στην αντεργατική κυβερνητική επίθεση.
Με ανακοίνωσή της η ΕΣΚ επισημαίνει ότι για άλλη μια φορά ο εθνικός αερομεταφορέας μπαίνει στην "προκρούστεια κλίνη", για να ολοκληρώσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσα δεν έκανε με τον προηγούμενο νόμο 2271 "περί εξυγίανσης". Τονίζει ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες δεν είναι άσχετες με την υποτίμηση της δραχμής και προσθέτει ότι τα κύρια χαρακτηριστικά των μέτρων είναι: Η κατεδάφιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η παραπέρα συρρίκνωση και εκχώρηση δραστηριοτήτων της ΟΑ, καθώς και η ραγδαία προετοιμασία παράδοσης του εθνικού αερομεταφορέα στο μεγάλο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές. Η εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου οδηγεί την ΟΑ σε ιδιωτικοποίηση, ενώ η μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 50 δισ. δραχμές το χρόνο, για τους εργαζόμενους σημαίνει μείωση των αποδοχών τους, τουλάχιστον στο ένα τρίτο, αλλά και ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού συστήματος, υπογραμμίζει η ΕΣΚ, ενώ τονίζει ότι η κυβέρνηση δε θα τολμούσε να εξαγγείλει τέτοια μέτρα, αν δεν είχε τα στηρίγματα της ΝΔ και του ΣΥΝ, που είναι "βασιλικότερος του βασιλέως", στην υποταγή στις Βρυξέλλες, αλλά και τα στηρίγματα των συνδικαλιστικών παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "Διακλαδική Συνεργασία".
Καταλήγοντας η ΕΣΚ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν οι ίδιοι την υπόθεση στα χέρια τους, συγκροτώντας επιτροπές αγώνα στους χώρους δουλιάς.
Τη λήψη μέτρων για τον εκσυγχρονισμό της προαστιακής σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνα - Χαλκίδα και την εγκατάλειψη κάθε σχεδίου ιδιωτικοποίησης, ζητούν από την κυβέρνηση οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Αχιλ. Κανταρτζής.
Σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, επισημαίνουν ότι παρότι εδώ και χρόνια στον επιχειρησιακό προγραμματισμό του ΟΣΕ υπάρχει σχεδιασμός για ανάπτυξη και ηλεκτροκίνηση της συγκεκριμένης γραμμής, μέχρι σήμερα, όχι μόνο δεν εκσυγχρονίζεται, αλλά, αντίθετα, απαξιώνεται και συρρικνώνεται, με πρόσφατο παράδειγμα το κλείσιμο του γραφείου εμπορευμάτων.
Οι βουλευτές του Κόμματος τονίζουν ότι σε πρόσφατη συνάντηση των εκπροσώπων των σιδηροδρομικών με τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών και το διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ, προέκυψε ότι η γραμμή Αθήνας - Χαλκίδας όχι μόνο δε θα εκσυγχρονιστεί, αλλά θα παραδοθεί η εκμετάλλευσή της σε ιδιώτες. Για όλα αυτά, οι Ν. Γκατζής και Αχιλ. Κανταρτζής ρωτούν τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών τι μέτρα και πότε θα ληφθούν για τον εκσυγχρονισμό και την ηλεκτροκίνηση της γραμμής και αν πρόκειται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίησή της.