ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
α' μονόστηλο) Σιωπηρή παράταση μέχρι την Παρασκευή

"Σιωπηρή" παράταση μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή δίνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από τους φορολογούμενους (μισθωτοί - συνταξιούχοι) στις εφορίες, που κανονικά έληξε χτες. Αυτό έγινε γνωστό από αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Σημειωτέον όμως ότι από αύριο μέχρι και την Παρασκευή, οι εφορίες για την παραλαβή των φορολογικών δηλώσεων δε θα παραμένουν ανοιχτές μέχρι τις 8 το απόγευμα (όπως ίσχυε χτες), αλλά στο κανονικό ωράριο λειτουργίας.

Μείωση επιτοκίων από EYROBANK

Μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων έως και 2,75 μονάδες, οι οποίες θα ισχύσουν από σήμερα Τετάρτη 18 Μάρτη, ανακοίνωσε χθες η EYROBANK, ενώ τα επιτόκια καταθέσεων μένουν αμετάβλητα.

Τα νέα επιτόκια είναι τα ακόλουθα:

Βασικό επιτόκιο χορηγήσεων σε επιχειρήσεις για κεφάλαια κίνησης και πάγιες εγκαταστάσεις 15,75% από 17,5%.

Επιτόκια στεγαστικών δανείων: για σταθερή περίοδο 5 χρόνων 10,75% από 13,5%, επιτόκιο δανείων σταθερής περιόδου για 3 χρόνια 11,5% από 14%. Κυμαινόμενο στεγαστικό 13,5% από 14,5% και βασικό στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου 15% από 15,5%.

Τα επιτόκια καταναλωτικής πίστης διαμορφώνονται σε 22% (από 22,5%) για τη λήψη ανοιχτού δανείου, για δάνειο αυτοκινήτων (σταθερό επιτόκιο) 18,5% από 19,5% και κυμαινόμενο 18% από 19%.

Τέλος, τα επιτόκια επαγγελματικών δανείων, το μεν βασικό χορηγήσεων διαμορφώνεται σε 17% από 18,5%, για επαγγελματικό εξοπλισμό σε 16% από 17,5% και βασικό επαγγελματικής πίστης 16% από 17%.

Κανόνας η ληστρική αυτοχρηματοδότηση

Μετά την υποτίμηση της δραχμής, σε μονόδρομο πλέον αναδεικνύεται, για την κυβέρνηση, η κατασκευή όλων των δημοσίων έργων με τη ληστρική για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης - συγχρηματοδότησης, κατά τα πρότυπα της αποικιοκρατικού τύπου σύμβασης για τα Σπάτα, που υπογράφτηκε με τους Γερμανούς της "Χόχτιφ".

Με τον τρόπο αυτό, αναμένεται να κατασκευαστούν μια σειρά από δημόσια έργα, όπως το μετρό Θεσσαλονίκης, η ζεύξη του Μαλιακού, τμήματα της Εγνατίας οδού, τα μεγάλα υπόγεια γκαράζ της Αθήνας, διάφορα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, αλλά και τμήματα της Εθνικής Οδού Πάτρα - Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Εύζωνοι, για τα οποία έτσι κι αλλιώς δεν έφτανε η χρηματοδότηση από το Δεύτερο Πακέτο Ντελόρ.

Αν πάρουμε ως πρότυπο τη σύμβαση για τα Σπάτα - όπως άλλωστε προανήγγειλε προχτές ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου - τότε η κατασκευή όλων των έργων αυτών και αρκετών άλλων ακόμη θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους, αφού:

  • Το κόστος για να βγάλουν τα υπέρογκα κέρδη τους οι ιδιώτες, που θα εκμεταλλεύονται τα έργα αυτά για μερικές δεκαετίες, θα μετακυλιστεί στους χρήστες, δηλαδή σε όλους μας.
  • Το ελληνικό δημόσιο - και κατά συνέπεια όλοι μας - θα φορτωθεί με το βάρος νέων τεράστιων δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προσφέροντας την εγγύησή του στους ιδιώτες.

Με λίγα λόγια, όλο το παραγωγικό δυναμικό της χώρας θα δουλέψει για να αποκομίσουν τεράστια υπερκέρδη ξένες και ντόπιες πολυεθνικές, τύπου "Χόχτιφ", αλλά και αρκετές τράπεζες.

Αποκαλυπτική ομολογία

Οταν, πριν 20 περίπου χρόνια, το ΚΚΕ, έλεγε ότι με την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, η Ελλάδα θα μετατραπεί σε Νομαρχία της Κοινότητας και οι Ελληνες πρωθυπουργοί σε νομάρχες της, κάποιοι έλεγαν ότι οι κομμουνιστές υπερβάλλουν. Οταν, πριν 6 χρόνια το ΚΚΕ δήλωνε κατηγορηματικά αντίθετο, στην επικύρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ και ζητούσε δημοψήφισμα, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως τυχόν επικύρωση της Συνθήκης από την Ελληνική Βουλή θα συνεπάγεται και παραχώρηση δικαιωμάτων άσκησης εθνικής πολιτικής στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών, οι "σύγχρονοι", και μη, Ευρωπαϊστές - που υποστήριζαν ότι το Μάαστριχτ και η ΟΝΕ αποτελούν "μονόδρομο" για την Ελλάδα - κατηγορούσαν το ΚΚΕ, για "ξύλινη γλώσσα" και για αναχρονισμό.

Οι καιροί, όμως, αλλάζουν. Η δικαίωση των εκτιμήσεων του ΚΚΕ ήρθε αυτή τη φορά, διά στόματος υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου. Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη νέα εφάπαξ υποτίμηση της δραχμής, που θα πλήξει και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το δημόσιο χρέος και άλλα μεγέθη της οικονομίας (εκτός, βέβαια, από τα κέρδη και υπερκέρδη των πολυεθνικών και των συνεταίρων τους μεγαλοεπιχειρηματιών στην Ελλάδα), ο Γ. Παπαντωνίου, ανακοινώνοντας την Κυριακή τη δέσμη των νέων μέτρων που θα συνοδεύσουν την υποτίμηση, δήλωσε μεταξύ άλλων: "Παλαιά, αποφασίζαμε μόνοι μας. Τώρα, αποφασίζουμε μαζί με τους Ευρωπαίους. Στο τέλος της προηγούμενης βδομάδας 40 Ευρωπαίοι γνώριζαν την κίνηση που θα κάναμε".

Στην ουσία, δηλαδή, ο Γ. Παπαντωνίου, ομολόγησε δημόσια, ότι η απόφαση για την υποτίμηση και το ποσοστό υποτίμησης της δραχμής, δεν ήταν μια απόφαση που πάρθηκε στην Αθήνα, από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά μια απόφαση που πάρθηκε στις Βρυξέλλες από την υπερκυβέρνηση των Βρυξελλών και την οποία απλά η κυβέρνηση Σημίτη καλείται να εκτελέσει σαν καλός υπάλληλος...

Είδες η ΕΟΚ;

Τ.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΥΠΟΔΗΜΑΤΟΠΟΙΩΜ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΟΧΙ στη νέα αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων

Η υποτίμηση της δραχμής και η ένταξή της στο μηχανισμό οικονομικής ισοτιμίας της ΕΕ αποτελεί ένα ακόμη πρόσχημα για την καταλήστευση με "νόμιμο" τρόπο των πενιχρών λαϊκών εισοδημάτων, καταγγέλλει, με υπόμνημά της προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, η Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας (ΟΒΥΕ). "Με την απόφαση της υποτίμησης της δραχμής", επισημαίνει η ΟΒΥΕ, "έχει χαθεί ήδη κάθε ελπίδα ανάκαμψης της αγοραστικής δύναμης του λαού μας. Το τίμημα θα το πληρώσουν πανάκριβα οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αφού θα οδηγηθούν με ακόμα μεγαλύτερο ρυθμό στο κλείσιμο και την καταστροφή" και "σε μια τέτοια πολιτική - αναφέρεται στην ανακοίνωση - η κυβέρνηση θα βρει τους βιοτέχνες αντίθετους", γιατί είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν με όλες τις δυνάμεις και όσα μέσα έχουν, για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ως αναληθές το "επιχείρημα" της διευκόλυνσης των εξαγωγών, σημειώνοντας ότι η συμμετοχή των εισαγόμενων πρώτων υλών στην παραγωγή του κλάδου κυμαίνεται στο 60% - 70% και τα μηχανήματα κατά 90%.Αντί η ελληνική κυβέρνηση να μεθοδεύει τρόπους αφαίμαξης των λαϊκών εισοδημάτων, "καλά θα κάνει να σταθεί με μεγαλύτερη σοβαρότητα στη στήριξη και προώθηση της παραγωγικής διαδικασίας, που είναι και η μόνη διέξοδος για να βγει η χώρα από τη μακρόχρονη οικονομική κρίση", τονίζει η ΟΒΥΕ και προσθέτει πως "η τυφλή υποταγή στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου της ΕΕ και του ΔΝΤ μας οδήγησε στην αποδιοργάνωση του παραγωγικού μας ιστού και στον οικονομικό μαρασμό".

Οδυνηρές οι συνέπειες από τη συμμετοχή στην ΟΝΕ

Οδυνηρές θα είναι οι συνέπειες της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΟΝΕ για ορισμένες κοινωνικές ομάδες, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Π. Γεννηματάς σε χτεσινή του ομιλία στον Πειραιά, που διοργάνωσε το ομώνυμο Επαγγελματικό Επιμελητήριο.

Αναπτύσσοντας τις απόψεις του, ανέφερε συγκεκριμένα ότι "η ΟΝΕ εισάγει σε μια νέα εποχή και ταυτόχρονα σε μία νέα σκληρότερη οικονομική διαδικασία, σε νέο αδυσώπητα ανταγωνιστικό περιβάλλον, που για ορισμένες παραγωγικές τάξεις και κοινωνικές ομάδες θα αποδειχθεί ιδιαίτερα οδυνηρό". Σε άλλη απόστροφο της ομιλίας του επισήμανε ότι "η ΟΝΕ θα έχει άμεσα αρνητικά και υψηλά κόστη για τις πιο αδύναμες και απροετοίμαστες οικονομίες, όπως η Ελλάδα...".

Στη συνέχεια όμως κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τη σημείωση καθυστερήσεων στους τομείς της προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών, την ιδιωτικοποίηση δηλαδή των επιχειρήσεων και τραπεζών του δημοσίου, τη μεταφορά πόρων από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα κλπ.

(β' μονόστηλο) Ελαφρώς αυξημένος ο τζίρος το 1997

Μικρή αύξηση κατά 2,7% παρουσίασε ο τζίρος στην αγορά κατά το 1997, σε σχέση με το 1996. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ), που δόθηκαν προχτές στη δημοσιότητα.Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία, η λαϊκή κατανάλωση αυξήθηκε κατά 2,6% στο σύνολο της χώρας, κατά 8,3% στην περιφέρεια πρωτεύουσας και κατά 8,8% στη λοιπή χώρα. Στο σύνολο χώρας, ο τζίρος αυξήθηκε κατά 1,4% στα είδη διατροφής, κατά 1,1% στα είδη ένδυσης - υπόδησης, κατά 6% στα είδη επίπλων και οικιακού εξοπλισμού και κατά 2,8% στα λοιπά είδη.

Τα στοιχεία της ΕΣΥΕ δείχνουν, επίσης, ότι τον περασμένο Δεκέμβρη, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 1996, ο τζίρος αυξήθηκε κατά 4% στο σύνολο της χώρας, κατά 4,9% στην περιφέρεια πρωτεύουσας και κατά 9,9% στη λοιπή χώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ