ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάρτη 1998
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Φήμες πάλι για παρέμβαση του στρατού

ΑΓΚΥΡΑ .-

Περίεργες φήμες περί "πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης Γιλμάζ" κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες στην τουρκική πρωτεύουσα, με αφορμή"διαφωνίες", όσον αφορά την αντιμετώπιση των φονταμενταλιστών Ισλαμιστών.

Χτες, πάντως, ο στρατός διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες του Τύπου περί πραξικοπήματος: "Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας, που αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους με αποφασιστικότητα και αλτρουισμό, εκφράζουν τη λύπη τους γι' αυτούς τους άδικους και σκόπιμους ψιθύρους", ανακοίνωσε το τουρκικό γενικό επιτελείο.

"Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι παντελώς ψευδείς και αβάσιμοι", πρόσθεσε η ανακοίνωση του Επιτελείου, υπογεγραμμένη από τον Ισμαήλ Χακί Καρανταγί.

Ο ηγέτης ενός μικρού πολιτικού σχηματισμού της Δεξιάς, ο Ντογκού Περιντσέκ του Εργατικού Κόμματος, δήλωσε την Κυριακή ότι οι φήμες περί πραξικοπήματος είναι "εκ του πονηρού".

Αντίθετα με ό,τι λέγεται, είπε, δεν υπάρχει πιθανότητα στρατιωτικού πραξικοπήματος, αλλά ενός "πραξικοπήματος στο στρατό" (αναφερόμενος στη μελλοντική συνταξιοδότηση του Καρανταγί).

Σχηματίζεται, πρόσθεσε, μια συμμαχία μεταξύ του ηγέτη του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας του πρωθυπουργού Γιλμάζ, του Κόμματος Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ, και του Κόμματος της Μεγάλης Ενότητας. "Ο Πρόεδρος Ντεμιρέλ βρίσκεται πίσω της", είπε. Στόχος της συμμαχίας: να ελέγξει το στράτευμα.

"Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το νόμο στον αγώνα κατά του φονταμενταλιστικού Ισλάμ", είχε πει ο Γιλμάζ πριν λίγες μέρες. "Οποιος το προτείνει γίνεται εξίσου επικίνδυνος".

Ο Περιντσέκ απέδωσε την κίνηση στη χρηματοδότηση του Γιλμάζ από Ισλαμιστές...

Οι σχέσεις με Συρία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Φαρούκ αλ Σάρα, ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ την αναθεώρηση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ισραήλ - Τουρκίας, ως προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Δαμασκού και Αγκυρας.

Ο Σάρα συναντήθηκε με τον Τζεμ το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα στην Ντόχα (Συρία) "με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς" για συνομιλίες σχετικά με τις διμερείς σχέσεις που είναι παγωμένες μετά την υπογραφή της ισραηλινο - τουρκικής συμφωνίας.

Η Συρία θεωρεί ότι η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας Τουρκίας - Ισραήλ, που υπεγράφη το 1996, στρέφεται εναντίον της.

Η συνάντηση των δύο υπουργών έγινε στο πλαίσιο της υπουργικής διάσκεψης του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, του οποίου η Συρία και η Τουρκία είναι μέλη. Οι εργασίες της Διάσκεψης άρχισαν προχτές στην Ντόχα.

Εαρινής επίθεσης συνέχεια...

Τουλάχιστον 55 Κούρδοι αντάρτες και τρεις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε ανταρτικές ομάδες και αποσπάσματα του στρατού από την Πέμπτη ως χτες, δήλωσαν αξιωματούχοι των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας.

Οι συγκρούσεις, στο πλαίσιο των ετήσιων επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού την άνοιξη κατά του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), έγιναν στην επαρχία Σιρνάκ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί, διεισδύοντας και στην ιρακινή επικράτεια.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Επικράτηση του κυβερνητικού συνασπισμού

ΠΑΡΙΣΙ.-

Ανετη, αν και όχι θεαματική, όπως προέβλεπαν οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις, ήταν η επικράτηση των συνδυασμών του κυβερνητικού συνασπισμού στην εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη 22 περιφερειακών συμβουλίων και στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών για τα 2.000 καντόνια μετά από 9 μήνες στη διακυβέρνηση της χώρας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, οι υποψήφιοι του κυβερνητικού συνασπισμού(Σοσιαλιστές, Κομμουνιστές, Πράσινοι) συγκέντρωσαν το 39,6% της εκλογικής προτίμησης, ο κεντροδεξιός συνασπισμός των φιλελεύθερων και των νεογκολικών συγκέντρωσε 35,6% και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο του Ζαν Μαρί Λεπέν 15,9%. Η ικανοποίηση, όμως, της γαλλικής κυβέρνησης μετριάστηκε από την αυξημένη αποχή, καθώς το ποσοστό συμμετοχής στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές έφθασε το 58,09%, δηλαδή 10% λιγότερο από τις εκλογές του 1992. Ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή.

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, εντάθηκαν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, καθώς την Παρασκευή τα νεοεκλεγέντα περιφερειακά συμβούλια θα συνεδριάσουν για να ψηφίσουν τους προέδρους τους. Οι υποψήφιοι του κυβερνητικού συνασπισμού αναμένεται να κερδίσουν την προεδρία στις 12 από τις 22 περιφέρειες. Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (το οποίο ανέβασε το ποσοστό του κατά 1% συνολικά, ενώ είχε εντυπωσιακή αύξηση στη νότια Γαλλία) Μπρούνο Μεγκρέ απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στο δεξιό συνασπισμό για συνεργασία σε αρκετές περιφέρειες, με την προϋπόθεση ότι θα γίνει αποδεκτό μεγάλο μέρος του εκλογικού προγράμματος του. Προς στιγμήν, τουλάχιστον, οι ηγέτες της δεξιάς έχουν απορρίψει τη συνεργασία με το Εθνικό Μέτωπο, του οποίου ο ηγέτης Ζαν Μαρί Λεπέν δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την αύξηση της επιρροής του κόμματός του.

ΗΠΑ
Μαζικές απολύσεις στο όνομα του κέρδους

ΜΠΙΒΕΡΤΟΝ.-

Στο βωμό της ευλυγισίας της εργασίας και της οικονομίας της αγοράς, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρία αθλητικών ειδών στο κόσμο "Nike" θα προχωρήσει σε περικοπές των θέσεων εργασίας - βλέπε μαζικές απολύσεις - προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη της.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της διοίκησης της εταιρίας "NIke Inc", θα περικοπούν τουλάχιστον 450 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, ενώ απροσδιόριστος είναι ο αριθμός στα εργοστάσιά της στο εξωτερικό. Οπως είπε ο εκπρόσωπος της εταιρίας Λι Βάινσταϊν,η εταιρία θα απολύσει 250 εργαζόμενους στο Ορεγκον, όπου βρίσκεται η έδρα της, και άλλους 200 σε άλλες περιοχές της χώρας και οι απολύσεις αυτές ισοδυναμούν με το 3,5% του εργατικού της δυναμικού. Η "Nike" απασχολεί 13.000 εργαζόμενους στις Ηνωμένες Πολιτείες και 23.600 στον υπόλοιπο κόσμο και είναι η τρίτη φορά που θα προβεί σε απολύσεις όπως το 1987 και το 1993.

Αιτιολογικό για αυτά τα δραστικά μέτρα δεν είναι άλλο από την οικονομική κρίση που μαστίζει τις χώρες της Νοτιανατολικής Ασίας, με αποτέλεσμα η ζήτηση για τα προϊόντα "Nike" να έχει δραστική μείωση τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με την εταιρία, οι ακυρώσεις παραγγελιών στην Ασία θα έχουν αποτέλεσμα η τιμή των μετοχών κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους να πέσει στα 24 με 28 σεντς, έναντι 38 σεντς που προέβλεπε η Ουόλ Στριτ.

ΙΝΔΙΑ
Την Πέμπτη ορκίζεται πρωθυπουργός

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Την Πέμπτη ορκίζεται πρωθυπουργός ο ηγέτης του Ινδουιστικού Εθνικιστικού Κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP), ποθώντας να εκπληρώσει τη φιλοδοξία του που συνετρίβη το 1996: να κρατηθεί στη θέση αυτή.

Οταν ο Ατάλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ ορκίστηκε πρωθυπουργός το 1996, η αδυναμία συγκέντρωσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας οδήγησε, 13 ημέρες αργότερα, στην οδυνηρή πτώση του. Τούτη τη φορά, ο στόχος είναι η 5ετία.

Το BJP θα περάσει προσεχώς διά "πυρός και σιδήρου", όταν θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης στην Εθνοσυνέλευση, στην οποία δεν έχει πλειοψηφία (264 έδρες από 545). Ωστόσο ελπίζει στην απουσία ορισμένων μελών του Σώματος. Ενα από τα μικρότερα κόμματα του Ηνωμένου Μετώπου, της συμμαχίας κομμάτων της αντιπολίτευσης (262 έδρες) που έχει 12 βουλευτές, υποσχέθηκε πως θα απέχει από την ψηφοφορία.

"Δε θα είναι όπως τις 13 εκείνες ημέρες του 1996. Με τη συνεργασία και τη συναίνεση είμαστε ικανοί να εξαντλήσουμε την πενταετία", δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του BJP.

"Επιτέλους ο Βάτζπαϊ πρωθυπουργός" ήταν χθες ο τίτλος της εφημερίδας "Χιντουστάν Τάιμς", απηχώντας τη γενική ανακούφιση, έπειτα από την "πολύμηνη αβεβαιότητα", μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του Ηνωμένου Μετώπου, τον περασμένο Νοέμβρη.

Οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Βομβάης σημείωσαν άνοδο 2.5% κατά την έναρξη της συνεδρίασης, χθες. Οπως εξήγησε ένας χρηματιστής, η αγορά βρίσκεται σε κλίμα "ευφορίας" εξαιτίας του γεγονότος ότι επιτέλους η χώρα θα έχει σταθερή κυβέρνηση.

Ενώ αυτό μένει να αποδειχθεί, υπάρχει ήδη στα σκαριά η "εναλλακτική" πολιτική λύση, από το Κόμμα του Κογκρέσου. Χθες εκλέχτηκε ομόφωνα στην προεδρία του κόμματος η σύζυγος του εκλιπόντος (δολοφονηθέντος το 1991) Ρατζίβ Γκάντι. Η Σόνια βέβαια δεν είναι Ιντιρα (ούτε κατά διάνοια έχει την πολιτική της εμπειρία και ευφυϊα...), αλλά αναζωπυρώνει ελπίδες και μόνο με τ' όνομά της...

ΑΥΣΤΡΙΑ
Αρνητική τάση των πολιτών απέναντι στο ΝΑΤΟ

ΒΙΕΝΝΗ.-

Παρά την πανευρωπαϊκή αλλά και παγκόσμια τάση για την ενιαία και μία "ιερή οικογένεια", οι Αυστριακοί πολίτες φαίνεται ότι διατηρούν ακόμα κάποιες επιφυλάξεις σε σχέση με την ένταξή τους σε κάποιους από τους οργανισμούς που ενσαρκώνουν το όραμα αυτό στην πράξη.

Τουλάχιστον αυτή η τάση καταδεικνύεται από σφυγμομέτρηση που δημοσίευσε η καθημερινή "Der Standard" και σύμφωνα με αυτή εναντίον της ένταξης της Αυστρίας στο ΝΑΤΟ τάσσεται το 54% των Αυστριακών! Ενώ υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ τάχθηκε μόλις το 28% των 400 ερωτηθέντων από το Ινστιτούτο Μάρκετ και το υπόλοιπο των ερωτηθέντων δεν εξέφρασε άποψη.

Δεν είναι μόνο οι πολίτες που διατηρούν μια αρνητική στάση απέναντι στο ΝΑΤΟ, αλλά ακόμα και πολιτικοί σχηματισμοί και κόμματα στη χώρα εμφανίζονται επιφυλακτικοί. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του καγκελάριου Βίκτορ Κλίμα αντιτίθεται στην ένταξη της Αυστρίας - που διατηρεί καθεστώς ουδετερότητας από το 1955 - στο ΝΑΤΟ, ενώ ο καγκελάριος έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι για την ενδεχόμενη ένταξη της Αυστρίας στο ΝΑΤΟ πρέπει να διενεργηθεί δημοψήφισμα. Αντίθετα, το Συντηρητικό Κόμμα επιθυμεί η χώρα να γίνει το συντομότερο δυνατό πλήρες μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Η κυβέρνηση συνασπισμού των σοσιαλδημοκρατών και των συντηρητικών αναμένεται να υποβάλει στα τέλη Μάρτη αναφορά στο Κοινοβούλιο, που θα καθορίζει την κυβερνητική θέση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Τα δύο κυβερνητικά κόμματα αναζητούν μια συμφωνία για να εναρμονίσουν τις θέσεις τους που είναι εκ διαμέτρου αντίθετες στο θέμα. Παρ' όλα αυτά η χώρα συμμετέχει στο πρόγραμμα "Συνεταιρισμός για την Ειρήνη", μια πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ για τα κράτη με καθεστώς ουδετερότητας στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Μόνιμη αστυνομική παρουσία έξω από τα πανεπιστήμια



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ