ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Μάρτη 2000
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ανατρεπτική» Αποκριά

«Τούτες οι μέρες το 'χουνε, τούτες οι εβδομάδες/ για να χορεύουν τα παιδιά, να χαίροντ' οι μανάδες./ Δώστε του χορού να πάει/ τουτ' η γης θα μας εφάει./ Τουτ' η γης που την πατούμε/ όλοι μέσα θε να μπούμε»

Δωδεκαμερίτικα καρναβάλια από την Κλεισούρα Καστοριάς
Δωδεκαμερίτικα καρναβάλια από την Κλεισούρα Καστοριάς
Τα αποκριάτικα τραγούδια, και ιδιαίτερα τα άσεμνα, αντιπροσωπεύουν μια πτυχή του λαϊκού μας πολιτισμού που ελάχιστα έχει ανιχνευτεί και μελετηθεί, μια που «επί δεκαετίες, ίσως και αιώνες - όπως παρατηρεί ο καθηγητής Μ. Μερακλής - η υποκριτικά επίπεδη αστική ηθική» και σεμνοτυφία των διανοούμενων συλλογέων την αποσιώπησε και την αγνόησε, παραποιώντας την αλήθεια κάποιων συγκεκριμένων πολιτισμικών φαινομένων. Μια «ξενάγηση» σε αυτό το ρεπερτόριο, του οποίου η καταγραφή, μελέτη και ανάλυση παρέμεινε στο περιθώριο σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες του ελληνικού δημοτικού τραγουδιού, προσφέρει η έκδοση του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής Δόμνας Σαμίου με τίτλο «Τα Αποκριάτικα. Ανίερα - Ιερά». Ενα διπλό άλμπουμ, που εκδόθηκε πριν μερικά χρόνια, φιλοδοξώντας να καλύψει αυτό το κενό, με υλικό πάντα επίκαιρο και ενδιαφέρον, όχι μόνο την περίοδο της Αποκριάς. Περιλαμβάνει τραγούδια από τη Μ. Ασία και τη Μακεδονία, την Ηπειρο και τη Στερεά Ελλάδα, τη Νάξο, την Κάρπαθο, την Πάτμο κ. α.

Τα τραγούδια και οι χοροί της Αποκριάς που έχει επιλέξει η Δόμνα Σαμίου (στην ίδια ανήκει η έρευνα και η μουσική επιμέλεια) γι' αυτή την έκδοση, με το περιεχόμενο και τη λειτουργική τους ένταξη στα αντίστοιχα έθιμα, όπως σημειώνει ο εθνομουσικολόγος Λ. Λιάβας, «συμπυκνώνουν με τον παραστατικότερο τρόπο την αρχέγονη δύναμη και το παραδοσιακό ήθος που διακρίνουν αυτή την ελληνική "Ιεροτελεστία της Ανοιξης"». Στα τραγούδια της Αποκριάς παρατηρούμε μιαν αρμονική συνύπαρξη «γνωμικών» τραγουδιών με το υπόλοιπο ρεπερτόριο των σατιρικών και των «άσεμνων», μέσα από τα οποία πραγματοποιείται η εθιμικά επιβεβλημένη παραβίαση των καθιερωμένων κανόνων. Είτε αυτό αφορά στην επιφανειακή ανατροπή της κοινωνικής τάξης μέσα από τη διακωμώδηση των κορυφών της κοινωνικής ιεραρχίας, είτε στην ίδια τη φυσική τάξη των πραγμάτων. Οπως πληροφορούμαστε από το ένθετο του δίσκου (Λ. Λιάβας), τα αποκριάτικα τραγούδια και κυρίως τα παλαιότερα από αυτά, τα «άσεμνα», τα τραγουδούσαν χωρίς τη συνοδεία μουσικών οργάνων, χωρισμένοι σε δύο ομάδες (όπως συμβαίνει ακόμα και σήμερα στον αποκριάτικο χορό γύρω από τη φωτιά στον Δρυμό Ελασσόνας) ή άρχιζε ένας σολίστας κι επαναλάμβαναν οι υπόλοιποι. Τα όργανα της στεριανής «κομπανίας» (κλαρίνο, βιολί, λαγούτο, τουμπελέκι) ή της νησιώτικης «ζυγιάς» (βιολί, λαγούτο) αποτελούν νεότερη προσθήκη.

Κορυφαία γιορτή χαράς και ανανέωσης για το λαϊκό άνθρωπο, η Αποκριά παρέμεινε η μόνη καθαρά εξωεκκλησιαστική λατρευτική ψυχαγωγική γιορτή, που τυπικοί μόνο δεσμοί τη συνδέουν με το χριστιανικό εορτολόγιο. Περιλαμβάνοντας ένα ευρύ φάσμα παμπάλαιων εθίμων, είναι μια γιορτή με ψυχαγωγική, αλλά και κοινωνική διάσταση. Οπως αναφέρει η Μ. Τερζοπούλου, «με τη συνειδητοποίηση του παράλογου κάθε κοινωνικής διάκρισης και του αυταπόδεικτου της πανανθρώπινης ισότητας, η ανατροπή προκύπτει σαν φυσικό και εύλογο επακόλουθο». Ανατροπή, που σε επίπεδο «εικόνας» συντελείται «μέσα από τις μεταμφιέσεις και τα δρώμενα, όπου τα άτομα δεν μπορούν να καθοριστούν ούτε από φύλο, ούτε από την ηλικία, ούτε καν από το ζωικό είδος τους». Με αντίστοιχο τρόπο συντελείται η ανατροπή και σε επίπεδο «λόγου», που είναι «ο κωμικός λόγος, και κυρίως ο λόγος των τραγουδιών, τα οποία απηχούν όλο το σύστημα ιδεών, αξιών και αναπαραστάσεων για το φυσικό κόσμο και την κοινωνία, ιδωμένο όμως με την οπτική του καρναβαλιού, άρα αντεστραμμένο». Στο πλαίσιο του αντεστραμμένου αυτού συστήματος αξιών νομιμοποιείται, σημειώνει η Μ. Τερζοπούλου, «η ελευθεροστομία, η βωμολοχία, η παραβίαση των ισχυρών ταμπού, η βεβήλωση της ιερότητας, η διατυμπάνιση της σεξουαλικής επιθυμίας. Τα παράλογα γίνονται λογικά, το ψέμα διαψεύδει την αλήθεια, τα αντίθετα και αντίπαλα συναντιούνται και συμβιβάζονται. Ανθρωποι που δεν είναι αυτό που φαίνονται τραγουδούν τραγούδια που δεν εννοούν αυτό που λένε. Γιατί, μέσα από τον εύθυμο, ανάλαφρο, περιπαικτικό λόγο και τις κωμικές καταστάσεις και μέσα από το παραπλανητικό μπέρδεμα σημαινόντων και σημαινομένων, αναζητούν τον διφορούμενο κώδικα με τον οποίο θα εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για τα κακώς κείμενα, θα δηλώσουν την αντίστασή τους σε κάθε κοσμική ή υπερκόσμια καταπιεστική εξουσία».

Οι χοροί της τελευταίας Κυριακής και της Καθαρής Δευτέρας - μέρας μασκαρεμένης επίσης, που άλλο είναι και άλλο δείχνει - είναι «η ολοκληρωτική αποδόμηση της κοινότητας, η ώρα που τα μέλη της, "δαιμονοποιημένα" πίσω από την παραπλανητική μεταμφίεσή τους, γιορτάζουν τη μέθεξή τους στην αιωνιότητα της ζωής και κυρίως την ισότητά τους μπροστά στο θάνατο».


Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ


1+1=1

Υπάρχει μια σκηνή στην ταινία του Ταρκόφσκι Νοσταλγία, όπου ο ποιητής πηγαίνει στο σπίτι ενός τρελού. Σ' έναν τοίχο ο τρελός γράφει: 1 + 1 = 1. Ο ποιητής ζητά να του εξηγήσει τι σημαίνει αυτό. Τότε ο τρελός του παίρνει το χέρι, του ανοίγει την παλάμη και του στάζει μέσα, από ένα μπουκάλι, μία σταγόνα νερό κι ύστερα άλλη μία, που ενώνεται με την προηγούμενη και γίνονται ένα. Αυτό το ένα ψάχνω - ψάχνουμε, αυτό το ελληνικό εμείς, μέσα από τον πολιτισμό της Ευρώπης.

Βρέθηκα αυτές τις μέρες στη Ρώμη. Στην πλατεία Κάμπο ντε Φιόρι, κοιτάζοντας το άγαλμα του Τζορντάνο Μπρούνο, ένιωσα μια πείνα και μια δίψα για ένα μανιφέστο, που θα μπορούσε να γραφτεί για το ένα. Τον Τζορντάνο Μπρούνο τον έκαψαν ζωντανό τον Φεβρουάριο του 1600, αλλά ξέρω πως υπάρχει και σήμερα ένα παρόν που εξακολουθεί να τον καίει σε διάφορα μέρη. Υπάρχουν ακόμα πολλοί Μπρούνο, παιδιά που μεγάλωσαν μέσα στη διαίρεση, τη μάνα της Δύσης, τα οποία ωστόσο πιστεύουν ότι πρέπει να συναντήσουμε το ένα. Αν ο δρόμος της έρευνας είναι ανοιχτός, το μόνο που χρειάζεται για να φτάσουμε στην αλήθεια είναι να είμαστε προσηλωμένοι στη φύση.

Το λάθος δεν είναι στο φως αλλά στην όραση, έλεγε ο Τζορντάνο Μπρούνο, δείχνοντας αυτό που ψηλαφίζουμε στις μέρες μας: το κακό δεν είναι το ιδεολόγημα της άλλης όχθης, αλλά η θρησκεία, η σκιά της αλήθειας. Πώς να πολεμήσεις μια σκιά που απλώνεται παντού με πλάγιο τρόπο; Ακόμα και ο Φόυερμπαχ θα σήκωνε ψηλά τα χέρια. Πώς να πεις τώρα, που τα σκυλιά του πολέμου αλωνίζουν την Ευρώπη, ότι ο αντίπαλος είναι ένας γλυκός ξεμωραμένος γέρος που κοιμάται δημόσια μέσα κι έξω από το Βατικανό; Ησυχος ύπνος, στέρεος, αφού ύστερα από τόσα χρόνια αποφάσισε ότι η Γη είναι στρογγυλή και πως ο Γαλιλαίος είχε εν μέρει δίκιο. Ολα πρέπει να γίνονται στο χρόνο τον αόριστο, που καλλιεργεί με επιμέλεια ο εκπρόσωπος του Θεού στη Γη. Με την ίδια επιμέλεια που απλώνεται κι η σκιά πάνω στα έργα της τέχνης.

Αν επισκεφθείτε την Καπέλα Σιξτίνα, το παρεκκλήσιο του Βατικανού που ζωγράφισε ο Μιχαήλ Αγγελος εμπνευσμένος από τη Θεία Κωμωδία του Δάντη, θα δείτε ότι μπροστά από τις αριστουργηματικές τοιχογραφίες βρίσκεται "καρφωμένο" το αιώνιο σύμβολο του σταυρού, ως υπόμνηση σε αυτούς που μπορεί να ταραχτούν από τις τολμηρές εικόνες ότι ο Εσταυρωμένος είναι παρ' όλ' αυτά εδώ. Δεν πρέπει να ξεχνάτε, έλεγε ο Πασκάλ, ότι η σταύρωση έχει συντελεστεί, δεν παραγράφεται με τίποτα.

Οπάπας λοιπόν, σύμβολο της διαίρεσης που βασιλεύει. Αυτό είναι το άστρο της Ευρώπης - μακριά από το ένα του παντός - που φωτίζει έναν πολιτισμό από υπνοβάτες. Κι εκείνοι, με τη σειρά τους, κάτω από το γέρο που κοιμάται, έκαναν τη Σερβία ερείπια, τα οποία πια επιβλέπουν ως ειρηνευτική δύναμη. Είναι οι ίδιοι υπνοβάτες που είχε συναντήσει ο Τζορντάνο Μπρούνο εκεί στα 1600, αυτοί που πιστεύουν εύκολα γιατί είναι αμαθείς: Εγραφε τότε:"Οι πόλεμοι και η διάλυση των φυσικών δεσμών προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από το γεγονός ότι οι διάφορες ανθρώπινες φυλές και τα έθνη έχουν και από μία λατρεία και πίστη, και το καθένα θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο και περιφρονεί τις λατρείες και τις πίστεις των άλλων. [...] Οι Ιερές Γραφές πρέπει να προσαρμόζονται στην επιστήμη και όχι η επιστήμη σ' αυτές. Γιατί όλα όσα λέγονται στις Ιερές Γραφές δεν είναι δεμένα σε τόσο αυστηρές υποχρεώσεις όσο το κάθε αποτέλεσμα στη φύση. [...] Κι εμείς πρέπει να συναντήσουμε το χρόνο, που είναι ο αριθμός της κίνησης. Δεν υπάρχει κίνηση παρά μόνο του σώματος. Ως εκ τούτου, όπου δεν υπάρχει σώμα, δεν υπάρχει αριθμός ή μέτρο κίνησης, και όπου δεν υπάρχει αυτό, δεν υπάρχει χρόνος". Διότι, για να βρούμε το ένα που ψάχνουμε, πρέπει να το αναζητήσουμε στο σώμα μας, αφού αυτό είναι το μέτρο.

Ενα μανιφέστο λοιπόν έχουμε ανάγκη ενάντια στην Ευρώπη του θετικισμού και των δακρύων, ενάντια στο φόβο του θανάτου που καλλιεργείται με τον πόλεμο, ενάντια σ' αυτούς που πιστεύουν πως το πολιτικό είναι το συγκυριακό, πως έχουμε εκτόπισμα αλλά όχι εντόπισμα για το ένα που πρέπει να γίνουμε.


Του Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ